Record aantal faillissementen

2 Connecties

Relaties

Faillissementen

Organisaties

CBS

Het aantal faillissementen liep in de eerste helft van 2013 opnieuw op.

In de eerste helft van 2013 zijn 4983 bedrijven failliet verklaard. Dat is 14 procent meer dan vorig jaar. Sinds het begin van de meting in 1981 gingen er nog niet zoveel bedrijven in een halfjaar failliet. Bij eenmanszaken bleef de toename van het aantal faillissementen beperkt, het was vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) waar de klappen vielen.

 
MKB-voorman Hans Biesheuvel gaf in een interview met het FD aan dat hij de faillissementen wijt aan het Kunduz-akkoord, waarin de BTW en accijnzen werden verhoogd. ‘Inmiddels is duidelijk dat die belastinginkomsten tegenvallen, omdat consumenten gewoon de hand op de knip houden,’ zei Biesheuvel. ‘En nu vallen er elke dag veertig bedrijven om, een kwart van het midden- en kleinbedrijf zit bij de afdeling bijzonder beheer van de banken, de bedrijfsinvesteringen zitten op een extreem laag niveau en de werkloosheid loopt sterk op met 650.000 personen.’
 
De faillissementen vonden vooral in de bouw en de handel plaats. In de handel betrof het vooral (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting. In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Ook bij hieraan verwante bedrijven als schilderbedrijven, loodgieters, glaszetters en project-ontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors.