Recordomzet wapenexport VS dankzij Iran

3 Connecties

Relaties

Iran Wapenexport

Organisaties

Verenigde Staten

Dankzij Iran boekte de Amerikaanse wapenexport een recordomzet in 2011. Uit vrees voor de vermeende regionale ambities van de Islamitische Republiek, kochten Oliestaten in de Golf massaal in bij de VS.

Crisis? What Crisis? Één exportbranche in de VS groeit juist explosief: die van de defensie-industrie. Vorig jaar steeg de Amerikaanse verkoop van wapens aan het buitenland naar een recordhoogte. De grootste economische wereldmacht kon hierdoor dikke 50 miljard euro in de boeken van 2011 bijschrijven. Dat meldt  The New York Times na bestudering van een recent rapport van het Congressional Research Service.

 

Volgens een recent en vertrouwelijk rapport van het onfhankelijke onderzoeksinstituut in dienst van het Congres verkocht de Amerikaanse defensieindustrie nooit eerder in de geschiedenis van de VS zoveel wapens aan het buitenland als in 2011. Daarmee is de VS oppermachtig als de grootste wapenexporteur ter wereld. Meer dan driekwart van de internationale wapenmarkt nemen de Amerikanen voor hun rekening. Op grote afstand volgen de Russen, die vorig jaar voor 4,8 miljard dollar ofwel ruim 3,8 miljard euro wapens naar het buitenland verkochten.

 

Volgens het rapport zijn ontwikkelingslanden de grootste afnemers van wapentuig de afgelopen geweest. Vorige jaar was de totale wapenexportmarkt goed voor bijna 57 miljard euro.

 

Het één na beste jaar voor de Amerikaanse wapensector was 2009. Toen was de Amerikaanse wapenuitvoer goed voor ruim 24,7 miljard euro. Daarna kwam de klad erin als gevolg van de financieel-economische crisis, zo constateren de samenstellers van het rapport.

 

Hofleverancier
Maar dankzij Iran is deze tijdelijke dip overwonnen, zo schrijft The New York Times. De olierijke Golfstaten rondom de Islamitische republiek maken zich zodanig zorgen over de vermeende regionale ambities van Iran dat ze flink veel nieuwe wapentuig uit de VS hebben aangekocht. Zo is de VS hofleverancier van Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedie-Arabië als het gaat om geavanceerde gevechtsvliegtuigen en complexe luchtafweersystemen.


Sindsdien rinkelt de kassa van de Amerikaanse wapenindustrie als nooit tevoren. In vergelijking met 2010 is de Amerikaanse wapenexport verdrievoudigd.


Grootste afnemer is Saoedi-Arabië
Ver uit de grootste afnemer van Amerikaans wapentuig is Saoedi-Arabië. De grootste oliestaat in het Midden-Oosten bestelde onder meer 84 F-15 straaljagers, munitie en raketten in 2011. Tevens verzilverden de Amerikanen een order om 70 F-15-toestellen te moderniseren. Verder verkocht de VS 'dozijnen' aan Apache en Black Hawk-helicopters. Deze leverantie maakt onderdeel uit van een totale wapenexportdeal van ruim 26,6 miljard euro, zo blijkt uit het rapport.

 

Aan Oman verkocht de VS 18 F-16 straaljagers vow ruim 1,1 milliard euro. De Verenigde Arabische Emiraten bestelde 16 Chinook helikopters voor bijna driekwart miljard euro. Daarnaast verkocht de VS aan de golfstaat een "Terminal High Altitude Area Defense". Aan dit geavanceerde anti-rakettenschild - compleet met radarinstallaties - hing een prijskaartje van bijna 2,8 miljard euro.

 

 

 

De Saoedisch-Arabische Luchmacht telt 84 nieuwe F-15 Eagle toestellen sinds 2011

 

India en Taiwan
Grootste klanten voor de VS buiten het Midden-Oosten waren India en Taiwan in 2011. India bestelde voor bijna 3,3 miljard euro 10 C-17 transportvliegtuigen. Met Taiwan sloot de VS een deal voor de verkoop van de modernste luchtafweerraketsystemen van Patriot tot woede van de nabijgelegen Volksrepubliek China, die Taiwan als een 'afvallige provincie' beschouwt. Deze order leverde de VS naar schatting bijna 1,6 miljard euro op.

 

Tot woede van China leverde de VS in 2011 aan het Taiwanese Leger nieuw Patriot-geschut


Nederland
In vergelijking met de VS is Nederland een dwergnatie als het gaat om wapenexport, zo blijkt uit een eerder artikel van Follow The Money op basis van de Global Peace Index 2012.  In 2011 steeg de Nederlandse wapenexport met maar liefst 22 procent naar 408 miljoen euro. Deze forse groei is vooral een verdienste van de Nederlandse marinescheepsbouw.

 

Bijna de helft van de Nederlandse wapenexport en dus vooral maritiem oorlogstuig van eigen bodem gaat naar Europese landen, meer dan een kwart naar Zuid-Amerika en 7 procent naar Midden-Oosten. Nederland spreekt dus een bescheiden woordje mee in de internationale wapenhandel.

 

(L)