Recordverlies Krupp-staal

1 Connectie

Werkvelden

Industrie
0 Bijdragen

Staalreus ThyssenKrupp heeft het afgelopen jaar 5 miljard euro door de schoorstenen gejakkerd. Oorzaak: mismanagement.

Twee iconen van de Duitse staalindustrie zijn verkratzt. De Rurhpott huilt. Feit 1: gisteren maakte General Motors bekend dat de Opel-fabriek in Bochum in 2016 wordt gesloten, zeer tegen de zin van minister van economische zaken Philip Rössler. Tranentrekker 2:  staalconcern ThyssenKrupp maakte bekend het afgelopen boekjaar 5 miljard euro verlies te hebben geleden.
 
ThyssenKrupp behoort met Arcelor en Tata (eigenaar van onder meer Hoogovens/Corus) tot de grootste staalconcerns van Europa. Het verlies van 5 miljard euro over boekjaar 2011-2012 is het grootste ooit. Waar in eerdere jaren het verlies nog volledig op het conto van overzeese operaties in de VS en Brazilië viel te schrijven, spreekt men nu openlijk  van mismanagement. 
 
Hoe is dat mogelijk? Zakenkrant Handelsblatt spreekt van een onzuivere zakelijke cultuur. Zo zouden er in de VS verschillende compliance-overtredingen zijn geweest die ernstige financiële schade hebben aangericht. Het concern is regelmatig betrokken bij schandalen. De helft van top is gisteren ontslagen. CEO Heinrich Hiesinger zei dat ThyssenKrupp aan de vooravond van 'een nieuw begin' staat.
 
Voor de aandeelhouders is dat even wennen. Voor het eerst in de geschiedenis van ThyssenKrupp keert de onderneming geen dividend uit. Thyssen en Krupp fuseerden in 1999. 
 
 
 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 594 leden