Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?

In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.

67 artikelen

Beeld © Meduza

Word lid van Meduza en steun onafhankelijke journalistiek in Rusland

Door sancties en censuur verloor Meduza, een Russisch platform voor onafhankelijke journalistiek, in twee weken 30.000 betalende leden. Juist nu is het belangrijk dat deze website miljoenen mensen in het Russisch kan blijven informeren. Vandaag slaan wij de handen ineen met De Correspondent en De Groene Amsterdammer voor een belangrijke oproep: steun Meduza!

Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 schrijft Meduza kritisch over de ontwikkelingen in Rusland. 

Dat is nooit een makkelijke klus geweest: in 2021 werd Meduza door de Russische overheid gekenmerkt als ‘buitenlandse agent’ — een gevolg van haar berichtgeving over Poetins regime. Niet alleen worden Meduza’s journalisten sindsdien bestempeld als bedreiging voor de nationale veiligheid, ook moet elk nieuwsbericht worden voorzien met een disclaimer over deze nieuwe ‘status’. Het medium verloor een groot deel van zijn reclame-inkomsten.

Als remedie besloot Meduza lezers om steun te vragen. Dat lukte: met ruim 90.000 donors was Meduza’s crowdfundcampagne één van de meest succesvolle in zijn soort.

Zo blijft Meduza miljoenen Russen van onafhankelijke informatie voorzien

Sinds de invasie van Oekraïne is het werk van journalisten in Rusland vrijwel onmogelijk geworden. Het Kremlin treedt ongekend hard op tegen onafhankelijke media, anti-oorlogsprotesten en afwijkende meningen. Zo mag de Russische pers in Rusland de invasie van Rusland geen oorlog noemen, en hangt journalisten die onafhankelijk over de oorlog willen schrijven een celstraf van maximaal vijftien jaar boven het hoofd.

Meduza’s website werd in Rusland geblokkeerd; het team werd gedwongen Rusland te verlaten en is nu over heel Europa en Azië verspreid. 

Op dit scenario was Meduza voorbereid. Door haar journalistiek te verspreiden via nieuwsbrieven en Telegram, zorgt het medium ervoor dat miljoenen Russen Meduza’s live-updates over de oorlog in Oekraïne kunnen volgen. Inwoners van Rusland kunnen ook terugvallen op een VPN-verbinding, waarmee ze de blokkade kunnen omzeilen.

Waar Meduza níet op was voorbereid: sancties. Negentig procent van Meduza’s donaties kwam binnen via westerse betaaldiensten zoals Paypal, die door de wereldwijde sancties niet meer werken in Rusland. Hierdoor verloor het medium de afgelopen weken in één klap 30.000 betalende leden.

Oproep: neem de plek in van een Russische abonnee

Vandaag lanceert Meduza een internationale campagne om nieuwe leden te werven en zo het journalistieke werk vanuit Riga te kunnen blijven voortzetten. De Russische lezers kunnen weliswaar niet langer betalen voor de journalistiek van Meduza, ze zijn nog wel in staat de ingestelde blokkade van de website en nieuwsapp te omzeilen om onafhankelijke berichtgeving over de oorlog in Oekraïne te blijven ontvangen via een VPN-verbinding, nieuwsbrieven en Telegram.

Follow the Money vindt onafhankelijke journalistiek van groot belang, juist in landen waar de vrijheid van de journalistiek zo hard wordt geraakt. Wij weten uit eigen ervaring dat betalende lezers het verschil maken. Word daarom lid van Meduza, zodat de redactie haar werk kan blijven doen.

Deze campagne wordt vanuit Nederland gesteund door De Correspondent, Follow The Money en De Groene Amsterdammer. Internationaal wordt de actie gesteund door onder meer Mother Jones, Buzzfeed, Huffington Post, The Intercept, Center for Investigative Reporting, Center for Public Integrity, Chalkbeat, Republik, Direct36, Berliner Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Enorm, Zetland en Are We Europe. 

Dit artikel is ook verschenen bij De Correspondent.