Red de ZZP'er! Schaf de zelfstandigenaftrek af

4 Connecties

Relaties

ZZP zelfstandigenaftrek

Organisaties

Overheid

Werkvelden

Economie
10 Bijdragen

Robin Fransman legt uit waarom de zelfstandigenaftrek vooral werkgevers ten goede komt. Het afschaffen van deze aftrekpost is goed voor de schatkist en voor ZZP'ers zelf.

Mijn schoonouders hebben een buurman die iets bijzonders kan. Iets met het boren naar olie en gas op zee. Ik heb het nooit helemaal begrepen. Deze man bezit zo'n unieke kwaliteit dat hij als ZZP’er bij 15 weken werk per jaar een vorstelijk inkomen kan genieten. Pensioen en arbeidsongeschiktheid heeft hij verzekerd. De premies daarvoor zijn belasting aftrekbaar en daar betaalt de fiscus dus gewoon aan mee. Voor korte ziekte heeft hij een eigen potje. En daarbovenop heeft hij dan nog de zelfstandigenaftrek. Hij valt in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting, 52%, en zijn netto voordeel is dus 4800 euro. Gratis geld.

Naast me woont Thijs. Thijs is freelance technisch schrijver, en zijn partner Annet is directeur van een ziekenhuis. Samen hebben ze een inkomen van ongeveer 7 keer modaal, maar dat komt vooral van haar, want de tarieven voor Thijs staan nogal onder druk.. Als fiscale eenheid vallen ze in het 52% tarief. Voordeel voor Thijs en Annet; 4800 euro netto. Mooi meegenomen.

En dan heb je natuurlijk nog al die ZZP’ers die het moeilijker hebben. Journalisten, vertalers, fotografen, bouwvakkers, die voor 10 tot 20 cent per woord, 25 euro per foto, 30 euro per uur hun brood proberen te verdienen. Of de pakketbezorgers bij PostNL van 1 tot 3 euro per pakket. Zij hebben vaak geen draagkrachtige partner. Ook voor hun zijn pensioenpremies en premies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering gewoon belasting aftrekbaar, maar de tarieven en verdiensten zijn zo laag, dat kunnen ze niet betalen.

De opdrachtgevers van deze groep vinden die lage tarieven wel mooi. Ze snijden in de arbeidsvoorwaarden, ze snijden in het vaste personeel en zetten meer ZZP’ers in. De vaste mensen die zo hun baan verliezen worden, op hun beurt, ook weer ZZP’er. Gevolg; Meer concurrentie en lagere tarieven. Deze groep heeft ook zelfstandigenaftrek. Maar niet tegen 52%, maar tegen 42% of vaker nog 36%. Hun voordeel is dan ook duizenden euro’s lager. Voorwaar geen gemakkelijk leven. Ze zijn het moderne equivalent van de negentiende eeuwse stukloonarbeider. Wel alle risico’s dragen, maar er geen beloning voor terugkrijgen.

Wat de zelfstandigenaftrek dan ook in de praktijk meestal doet is om aan de onderkant van de inkomenspyramide de kosten voor werkgevers te verlagen. Zij kunnen arbeid inkopen zonder bedrijfsrisico, zonder premies, zonder kosten voor pensioen, ziekte, WW of WAO. Zie ook hier voor meer over dit verschijnsel.

Schaf alle aftrekposten af en verlaag de belastingtarieven voor allen

Stel nou dat we die zelfstandigenaftrek afschaffen of beperken, zou dan het aanbod aan ZZP’ers dalen? Omdat mensen iets anders gaan doen? Omdat ze op zoek gaan naar een vaste baan? Omdat ze een onderneming beginnen? En zouden de tarieven dan stijgen? Zou vast personeel voor werkgevers dan weer meer aantrekkelijker worden?

Het is in ieder geval geen verrassing dat de werkgevers erg tegen afschaffing van de zelfstandigenaftrek zijn. Zij begrijpen heel goed het voordeel dat goedkope en risicovrije arbeid aan ondernemingen biedt.

Ik gun echt iedereen z’n fiscale voordeel, maar niet als ze macro bezien schade doen. Als het aan mij ligt schaffen we alle aftrekposten, vrije voeten en toeslagen af en verlagen we de belastingtarieven van allen. Dat levert banen en welvaart op. Deze aftrekpost kost alleen maar geld. Voor de schatkist, maar ook voor de marginale ZZP’ers en hun collega’s in loondienst. De opbrengst komt in die sectoren vooral bij de opdrachtgevers terecht.


* * * Robin Fransman is bereikbaar op Twitter via @RF_HFC