Redt Goldman Sachs Ben Verwaayen?

  Goldman Sachs gaat Alcatel Lucent mogelijk financieren met als onderpand de de vele duizenden patenten van de fabrikant van telecomapparatuur.

  Worden de mannen van Goldman Sachs de reddende engelen van Ben Verwaayen? Deze vraag is sinds afgelopen vrijdag actueel toen via Bloomberg bekend werd dat de Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur en infrastructuur Alcatel Lucent in gesprek is met Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank, waarvan de afdeling research Alcatel Lucent recentelijk nog afwaardeerde, zou een financiering van nog onbekende omvang willen toekennen waarvoor het ongetwijfeld een stevig onderpand zal vragen. Het nieuws werd positief ontvangen en de koers van Alcatel Lucent schoot met een rechte lijn omhoog.

   

  De koersstijging van Alcatel Lucent afgelopen vrijdag na het 'Goldman nieuws'


  Aanhoudende verliezen en een 'steady cash burn' hebben Verwaayen in zijn zesde jaar als ceo van Alcatel Lucent, er eerder al toe gedwongen om bezittingen van het bedrijf te gelde te maken, schrijft Bloomberg. De opties die Verwaayen heeft, zijn onder de huidige economische omstandigheden, de hevige Chinese concurrentie (gevolg: steeds lagere marges) en de aanstaande aflossingen op de schulden, nogal beperkt.
   

  Tafelzilver verkopen of verpanden
  'Running out of options', is dan ook de titel die de analist van Deutsche Bank gaf aan het rapport dat vlak na de laatste openbaarmaking van teleurstellende cijfers, begin november, uitkwam. De mogelijke uitkomsten voor aandeelhouders van Alcatel Lucent lijken volgens DB 'binair' te worden. Alles of niets, waarbij 'alles' waarschijnlijk beter door het woord 'iets' kan worden vervangen. Veel zal afhangen van hoe succesvol Verwaayen zal zijn om bedrijfsbezittingen te verkopen of ze als onderpand in te zetten, stelt Deutsche Bank.

  De analisten van Bernstein Research zien de toekomst van Alcatel Lucent in hun rapport nog iets zwartgalliger. Alcatel Lucent treedt inmiddels het door hen voorspelde 'worst case' traject tegemoet nu de marges blijven dalen en herstructureringen weinig uit blijken te halen. Afwaarderen, luidt het onverbiddellijke oordeel. Meer dan 45 cent zal het aandeel op lange termijn niet waard worden. Dat is ongeveer de helft van de huidige prijs van het aandeel.

  Hoop en vrees
  Maar er gloort hoop voor de optimist Verwaayen. Deze analyse laat zien dat de toekomst van Alcatel Lucent er helemaal niet zo grimmig uit ziet. De patenten van het ooit roemruchte Bell Labs die het bedrijf in handen heeft, hebben volgens deze analist genoeg waarde om alle schulden van Alcatel Lucent te dekken en om die reden zal het bedrijf dan ook niet in de gevreesde liquiditeitsval terecht komen. Sterker, het bedrijf zal uiteindelijk weer opveren. Kopen dus dat aandeel.

  Overigens, de vraag hoeveel die patenten van Alcatel Lucent waard zijn, zal mede worden beïnvloed door juridische procedures die het bedrijf gaat voeren tegen onder andere Apple en LG Electronics.

  De Amerikaanse beurskenner Jim Cramer heeft hoe dan ook zijn bedenkingen bij de financiering die Goldman Alcatel Lucent - 'a financial disaster!' - zou kunnen bieden. De patenten die het in de aanbieding heeft stammen volgens hem uit glorieuze, maar helaas vervlogen dagen, toen de Amerikaanse poot Lucent met de voormalige AT&T divisie Bell Labs nog aan de voorgrond stond van alles wat met telecomnetwerken te maken had. Dat is al lang niet meer het geval. Het bedrijf met zijn vele patenten, zo zegt Cramer, is in de afgelopen jaren aan alle kanten ingehaald door technologische ontwikkelingen als cloud computing, mobiele technologie die belangrijker werd dan het netwerk, de gigantische 'storage farms' en wat al niet meer. Een beetje zoals Kodak de ontwikkeling van de digitale fotografie langs zich heen zag scheren.
  En waar het bedrijf in het verleden nog in uitblonk - in het managen van cash - is tegenwoordig geen pluspunt meer. De poen is op aan het raken en de de opwinding die ontstond over de reddingsboei van Goldman liet hem dan ook in lachen uitbarsten. 'In the end, the cash always goes, too.'

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2884 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren