Reële Amerikaanse Rijkdom

3 Connecties

Relaties

Rijkdom Standard & Poors

Organisaties

Verenigde Staten
0 Bijdragen

Amerika failliet? Bij lange na niet. Jan Dwarshuis wenst u alvast een vrolijk pasen toe.

De deuren van de Amsterdamse beurs blijven vandaag gesloten. Het schrikmoment van deze week was de "negative outlook" van Standard & Poors over de zwaar overhellende schuldenberg van de VS.

Zoals al eerder aangegeven vonden wij de hele mededeling een non event maar beleggers om ons heen dachten daar wat anders over in eerste instantie maar kwamen binnen 48 uur alweer tot andere inzichten. De financiële markten veerden flink op en maken zich naar onze overtuiging op voor een aanval naar nieuwe hoogtepunten, maar dit alles ter zijde.

Opgewekt pasen
Vooropgesteld, als wij de nodige data van de VS op een rijtje zetten dan rookt de gemiddelde Amerikaanse konijnenkop de komende twintig jaar een zware financiële pijp. Een uitpuilende nationale schuldenberg, een langzaam afbrokkelende rol als pure supermacht, een dolende dollar en een knagend geluid aan de koopkracht zijn zo maar een paar losse flodders waar de VS mee te dealen heeft op het moment.

Nu zult u wellicht denken, “wat kan mij de VS schelen” nu u zich geestelijk aan het voorbereiden bent op hoog bezoek van uw als maar zuigende schoonmoeder. Wel nu, de financiële banden tussen de platgeslagen Hollandse polder en de VS zijn nauw, vergist u zich vooral niet. Kijkt u bijvoorbeeld maar eens goed naar uw opgebouwde pensioenpotje dat trekken vertoont van de Titanic op het moment dat de brug nog ontkent dat er iets aan de hand is met het degelijke schip.

Toch willen wij een poging wagen u opgewekt het weekend in te sturen. Het is immers Goede Vrijdag. Iedere doorgewinterde beursexpert en geslepen politicus legt u fijntjes uit dat de VS blut is. Maar is dat wel zo? Rekent u even met ons mee.

Het huidige huishoudelijk vermogen van de VS tikt volgens Credit Suisse na alle klappen die zijn uitgedeeld nog steeds zo’n slordige 57 triljoen dollar aan. De overheidsschuld, met inbegrip van alle lokale financiële schuldenbergen bedraagt ongeveer 12 triljoen dollar. Stel dat de VS zou besluiten tot consolidatie dan blijft er een netto vermogenswaarde over van 45 triljoen dollar. En dat is de hoogste waarde ten op zichten van het BNP van de VS ooit gemeten.

Het geld is er gewoon
U kunt dus morgen aan de dis droogjes uitleggen dat de VS helemaal niet de oceaan in glijdt of op een onbekende ijsberg af vaart, maar dat het simpelweg de vraag is hoe de vermogenstransitie tussen de burgers en de staat tot stand gaat komen. Het geld is er namelijk gewoon. Eigenlijk gaat het om de pure politieke wil.

Voor de steenrijke Amerikaan is de opgestarte campagne van Obama, die naar verluidt een miljard dollar gaat kosten, dus een peulenschil. Het is ordinair afkopen. Immers als daarmee een vermogenstransitie van een paar triljoen dollar voorkomen kan worden door Obama aan de financiële ketting te leggen, is iedereen weer blij. Wie dan leeft, wie dan zorgt. En past precies bij de visie van de VS van de afgelopen 200 jaar. 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl