Regering wil Kadhafi's vermogen bevriezen

Woestijndictator rilt

Deze regering weet van aanpakken. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal zei woensdag in een spoeddebat in de Tweede Kamer dat hij onderzoekt of de tegoeden en de bezittingen van de Libische leider Moammar Kadhafi in Nederland kunnen worden bevroren. 's Ochtends onthulde de Volkskrant dat Kadhafi een aanzienlijk deel van zijn op 60 miljard euro geschatte vermogen via Nederland beheert. Dat geschiedt vanuit het internationaal weinig tot de verbeelding sprekende Ridderkerk.

In deze voor het merendeel Nederlands Hervormde gemeente huizen enkele vennootschappen van de islamitische woestijndictator. Waaronder het staatsoliebedrijf Tamoil dat vanuit een bakstenen pand aan de plaatselijke Wolweverstraat wordt bestuurd. In Nederland exploiteert Tamoil volgens de Volkskrant ruim 160 tankstations. Boven Tamoil bevindt zich het bedrijf Oilinvest BV. Dat maakte in 2009 nog een winst van 26 miljoen euro over een omzet van 7,7 miljard euro. Vanuit Ridderkerk wordt ook het bedrijf Venerex  geleid dat olie en gas wint in Libië, Frankrijk en Canada. Kadhafi wist in 2009 dit bedrijf voor 300 miljoen euro te verwerven. Vooral interessant is de Libische Investeringsautoriteit (LIA) een staatsinvesteringsmaatschappij. En de Libische overheid is Kadhafi, aldus een portret over de flomboyante kampeerder in het Financieele Dagblad.

Kadhafi is niet het type dat zich snel het kaas van zijn brood laat eten. Een van zijn zonen kondigde al aan dat de opstand in Libië 'rivieren van bloed' zouden voortbrengen. Ook als money manager heeft Kadhafi meer dan eens bewezen zich weinig van anderen aan te trekken. Enkele jaren geleden trok hij al zijn geld terug uit Zwitserland. Gewoon om aan te tonen dat hij ook zonder een Helvetische kluis door het leven kon. De voormalige kolonel liet toen van het ene moment op het andere 4 miljard euro van zijn nummerrekeningen wegvloeien. Kadhafi heeft verder tal van andere (bekende) bezittingen waarvan een belang in de uitgever van de Financial Times misschien wel het meest bijzonder is.

Volgens de Tweede Kamer zijn de dagen van Kadhafi als leider geteld en moet worden onderzocht of hij ook kan worden vervolgd. Rosenthal vindt alles best zolang de EU maar het voortouw neemt.