Business angels in hell

De veelgeroemde Amerikaanse ondernemingsgeest dreigt te worden gekeeld door regulering. Een onbedoeld effect van de pogingen om het beest Wall Street te temmen.

Dat Wall Street moet worden veranderd is duidelijk, maar bepaalde aspecten in de nieuwe wetsvoorstellen voor regulering kunnen de reële Amerikaanse economie ernstige schade toebrengen, waarschuwt Business Week.  
 
Wat is er precies aan de hand? Met een nieuw wetsvoorstel maakt de Obama-adminstratie het business angels lastig om nog te investeren in jonge, veelbelovende ondernemingen. De reële economie, waar nog wel echte producten en diensten worden geproduceerd in plaats van afgeleide financiële producten, raakt verder in de versukkeling.
 
Angel investing, ofwel rijke particuliere investeerders die geld steken in beginnende ondernemingen, is nog steeds een belangrijk ingrediënt in de Amerikaanse economie. Vorig jaar staken 259.480 business angels $17,6 miljard in ruim 57 duizend startende ondernemingen, zo becijferde het Center for Venture Research van de Universiteit van New Hampshire.
 
Macro-economisch gezien op het eerste gezicht niet van enorm belang, maar voor innovatie vormen de angels een eerste levensbehoefte. Op deze manier werden ondernemingen als Apple, Amazon en Google in hun beginfase gefinancierd. In Nederland begonnen TomTom  en TeleAtlas ooit op die manier. In dergelijke ondernemingen wordt niet alleen waarde, maar ook de meeste nieuwe werkgelegenheid gecreëerd.
 
 
Oude waarden
De aandacht van beleidsmakers en topmanagers gaat echter volledig naar de risicovolle en speculatieve ondernemingen aan Wall Street, die worden gerund door mensen in loondienst met bonusregelingen die het nemen van extreme risico's aanmoedigen. Omdat die ondernemingen als too big to fail zijn bestempeld, zijn hun voor de aandeelhouders, maar hun toekomstige verliezen voor rekening van de belastingbetaler.
 
Business Week pleit voor een terugkeer naar oude waarden en het aanmoedigen van private investeerders. Dit zijn (of waren) zelf meestal entrepreneurs, die hun vermogen liever gebruiken om anderen te helpen dan het bij een grote bank te parkeren. Waar professionele venture capital-investeerders het risico van beginnende ondernemingen te groot achten, zijn zij wel bereid te investeren in beginnende bedrijven. 
 
Maar juist dat staat onder druk door een wetsvoorstel (de bank-reform bill) van senator Chris Dodd, die voorstelt dat jonge ondernemingen die financiering nodig hebben zich moeten registreren bij de SEC, die vervolgens 120 dagen krijgt om de filing te beoordelen. Business angels moeten aan federale regulering voldoen, in plaats van die van de staat waarin ze opereren.
 
Het is gevolg laat zich raden: business angels zullen minder vaak bereid zijn hun geld in jonge ondernemingen te steken. 
 
 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 621 leden