
Voor de zoveelste keer voorspelt eurocommissaris Olli Rehn het einde van de Europese recessie. Rehn heeft echter een trackrecord waar de honden geen brood van lusten.
Eurocommissaris Olli Rehn heeft een ondankbare taak. Periodiek wordt hij geacht ten overstaan van het Europese journaille de waardeloze prognoses van de Europese Commissie te presenteren. Ditmaal heeft Rehn gekozen voor de hoopgevende titel ‘The EU Economy: Gradually Overcoming Headwinds’. Bijna even hoopgevend als het ‘European Recovery Maintains Momentum’ van twee jaar geleden, of het ‘Towards a Slow Recovery’ van vorig jaar.
Traditiegetrouw kondigt Rehn bij de presentaties van de EC-prognoses het einde van de recessie aan. ‘Griekenland zal begin volgende jaar weer licht aan het eind van de tunnel zien,’ zei Rehn in december 2010. ‘De groei zal in de tweede helft van 2011 weer positief uitvallen.’ De Griekse economie kromp in 2011 met een onbescheiden 7,1 procent. Wie de Griekse groei had voorspeld door in een weiland alle cijfers van nul tot min zeven neer te leggen en te wachten tot een stier een lauwwarme vlaai op één van deze cijfers dumpt was dichter in de buurt van de werkelijke groei gekomen dan de Europese Commissie.
Grafiek 1: Voorspelde Griekse groei en werkelijke Griekse groei (Bron: Europese Commissie)
Dat de prognoses in landen als Griekenland slecht waren is welbekend, maar nu beginnen ook de prognoses voor Nederland te falen. Verwachtte de Europese Commissie in 2012 nog een groei van 1,7 procent, die voorspelde groei is inmiddels omgeslagen in een krimp van 0,9 procent. En ook voor 2013 is de groei alweer neerwaarts bijgesteld.
Grafiek 2: Voorspelde Nederlandse groei en werkelijke Nederlandse groei (Bron: Europese Commissie)
De Multiplier
De prognoses zijn onder meer zo slecht omdat de Europese Commissie de impact van bezuinigingen zwaar onderschat. De Europese Commissie gaat ervan uit dat voor elke euro bezuinigingen de economie met maar 0,5 of 0,6 euro krimpt. Het IMF zette onlangs vraagtekens bij deze veronderstelling van de Europese Commissie. Volgens onderzoek van hoofdeconoom Olivier Blanchard ligt de multiplier in een recessie aanzienlijk hoger. Het IMF schatte dat de multiplier tussen de 0,9 en 1,7 ligt. Een aanzienlijk verschil met de Europese Commissie.
Olli Rehn weigert echter mee te gaan met het IMF. ‘The debate [about the size of multipliers] has not been helpful and has risked to erode the confidence that we have painstakingly built up over the past years in numerous late-night meetings,’ constateerde Rehn in een brief aan het IMF en de Europese ministers van financiën. Kortom, er is volgens Rehn, pragmatisch als hij is, niet zoveel mis met de schattingen van de Europese Commissie.
Totdat Rehn tot inkeer komt mogen de EC voorspellingen met een vaatje zout worden genomen.
17 Bijdragen
Vulpes2009
Jeroen
Helaas helaas vrees ik dat we vanuit de EC en het EP echter niets hoeven te verwachten. Op naar de totale destructie van Europa, met Schultz, Van Rompuy, Barroso en Rehn voorop. En types als Berman, Van de Camp en Sargentini erachteraan. Nederland moet en zal met de EU ten onder gaan.
Klowiepowie
Klowiepowie
Klowiepowie
Gast
Douwe Beerda
Politici en bankiers die liegen al 5 jaar alles bij elkaar. Het hele financiele systeem zit in een meltdown en dat gaan we ook niet weer oplossen. Er zijn grote systeemveranderingen nodig.
Jac
Douwe BeerdaRaymo
Jac'Het is de beloning voor het nemen van risico, door je eigen geld in andermans beheer te geven, zodat die ander dat geld kan gebruiken als investering en uit die investering winst kan maken. En uit die winst jouw geld terug kan betalen inclusief de afgesproken renten.'
In onze moderne, complexe, supersnelle samenleving hebben we het toegelaten om banken daarin als tussenpersoon te fungeren.
Banken met een fractionele reserve zijn per definitie bankroet.
Ooit waren er spaarbanken en investeringsbanken. Toen was er ook een goudstandaard en werd er geen geld bij geprint. Maar er werd wel geïnvesteerd en er werden goederen geproduceerd.
Dat had tot gevolg dat je geld meer waard werd. Daardoor daalden prijzen. Er was immers minder geld nodig om hetzelfde product te kopen.
Dit is op zich wel een leuke zit:
http://www.youtube.com/watch?v=bFxvy9XyUtg
Klowiepowie
http://www.youtube.com/watch?v=WGHY8XpM6oI
Matthijs
Het enige wat je kunt doen is jezelf veranderen. Denk eens na over wat je kunt betekenen voor jou omgeving. Ben je goed met je handen, denk na over wat je voor andere mensen kunt maken. Ben je goed met mensen, zorg voor de ander. Niet voor niets schieten de ambachtelijke werkplaatsen uit de grond. Mensen hebben weer behoefte aan tastbare vooruitgang en niet in financiële sprookjes. De basis is kennis en daaruit iets nuttigs produceren. Niet geld met geld maken, dat is een illusie zoals een gokker altijd maar denkt dat hij uit weinig, veel kan maken.
Doe wat je leuk en nuttig vindt, als we daar weer naar terug gaan, blijven we gelukkig en hebben we een goede toekomst. Succes!
Alex
Zo maar niemand
Jan
Goldspender
Michiel
Meharis