Olli Rehns comedy comeback

3 Connecties

Relaties

Rehn Voorspellingen

Werkvelden

Economie
17 Bijdragen

Voor de zoveelste keer voorspelt eurocommissaris Olli Rehn het einde van de Europese recessie. Rehn heeft echter een trackrecord waar de honden geen brood van lusten.

Eurocommissaris Olli Rehn heeft een ondankbare taak. Periodiek wordt hij geacht ten overstaan van het Europese journaille de waardeloze prognoses van de Europese Commissie te presenteren. Ditmaal heeft Rehn gekozen voor de hoopgevende titel The EU Economy: Gradually Overcoming Headwinds. Bijna even hoopgevend als het European Recovery Maintains Momentum van twee jaar geleden, of het Towards a Slow Recovery van vorig jaar.
Traditiegetrouw kondigt Rehn bij de presentaties van de EC-prognoses het einde van de recessie aan. ‘Griekenland zal begin volgende jaar weer licht aan het eind van de tunnel zien,’ zei Rehn in december 2010. ‘De groei zal in de tweede helft van 2011 weer positief uitvallen.’ De Griekse economie kromp in 2011 met een onbescheiden 7,1 procent. Wie de Griekse groei had voorspeld door in een weiland alle cijfers van nul tot min zeven neer te leggen en te wachten tot een stier een lauwwarme vlaai op één van deze cijfers dumpt was dichter in de buurt van de werkelijke groei gekomen dan de Europese Commissie.
Grafiek 1: Voorspelde Griekse groei en werkelijke Griekse groei (Bron: Europese Commissie) 
rehn2
Dat de prognoses in landen als Griekenland slecht waren is welbekend, maar nu beginnen ook de prognoses voor Nederland te falen. Verwachtte de Europese Commissie in 2012 nog een groei van 1,7 procent, die voorspelde groei is inmiddels omgeslagen in een krimp van 0,9 procent. En ook voor 2013 is de groei alweer neerwaarts bijgesteld.
Grafiek 2: Voorspelde Nederlandse groei en werkelijke Nederlandse groei (Bron: Europese Commissie) 
rehn

De Multiplier

De prognoses zijn onder meer zo slecht omdat de Europese Commissie de impact van bezuinigingen zwaar onderschat. De Europese Commissie gaat ervan uit dat voor elke euro bezuinigingen de economie met maar 0,5 of 0,6 euro krimpt. Het IMF zette onlangs vraagtekens bij deze veronderstelling van de Europese Commissie. Volgens onderzoek van hoofdeconoom Olivier Blanchard ligt de multiplier in een recessie aanzienlijk hoger. Het IMF schatte dat de multiplier tussen de 0,9 en 1,7 ligt. Een aanzienlijk verschil met de Europese Commissie.
Olli Rehn weigert echter mee te gaan met het IMF. ‘The debate [about the size of multipliers] has not been helpful and has risked to erode the confidence that we have painstakingly built up over the past years in numerous late-night meetings,’ constateerde Rehn in een brief aan het IMF en de Europese ministers van financiën. Kortom, er is volgens Rehn, pragmatisch als hij is, niet zoveel mis met de schattingen van de Europese Commissie.
Totdat Rehn tot inkeer komt mogen de EC voorspellingen met een vaatje zout worden genomen.