Olli Rehns stand up comedy act

3 Connecties

Relaties

Prognoses Rehn

Werkvelden

Economie
1 Bijdrage

De laatste prognoses over de economie door de Europese commissie mogen met een vaatje zout worden genomen.

Het is weer zover: de prognoses van de Europese commissie voor de Europese economieën werden vandaag gepresenteerd. ‘Sailing trough rough waters,’ zo luidt de titel ditmaal. Want het zijn donkere tijden. De Europese economie zit al tijden in een dip en de verwachtingen zijn neerwaarts bijgesteld. Niettemin verwacht de Europese commissie dat de zware tijden binnenkort voorbij zullen zijn. Dit jaar zal de Europese economie nog krimpen, maar in 2013 zal er weer sprake zijn van lichte groei. Zelfs voor Europa’s zieke broeder Griekenland is er weer hoop op groei. Hoewel het land volgend jaar nog steeds zal krimpen is er in 2014 weer sprake van lichte groei. Als dit relatief optimistische geluid van de Europese commissie bekend in de oren klinkt dan is dat niet verwonderlijk. Om de zoveel tijd wordt Oli Rehn, de eurocommissaris van economische zaken met het charisma van een aardappel, geacht ten overstaan van de verzamelde pers de prognoses voor de komende jaren op te dreunen. De halfjaarlijkse tragikomische stand up routine van Rehn kent echter weinig vernieuwing. Al zo’n vier jaar op rij maakt hij zich belachelijk door consequent het einde van de recessie aan te kondigen.
‘Griekenland zal weer licht aan het eind van de tunnel zien volgend jaar,’ zei Olli Rehn in december 2010. ‘De groei zal in de tweede helft van 2011 weer positief uitvallen.’ Helaas voor de Grieken en Rehn, het werd een krimp van 7,1 procent. Sindsdien is er weinig veranderd. Elke voorspelling van de Europese commissie over de Griekse groei wordt een half jaar later weer neerwaarts bijgesteld.
Grafiek 1: Prognoses van de Europese commissie over de Griekse bbp-groei (Bron: Europese commissie en Eurostat) 
Grafiek 2: Prognoses van de Europese commissie over de Griekse werkloosheid (Bron: Europese commissie en Eurostat) 
Het probleem met de prognoses van de Europese commissie is dat de impact van bezuinigingen te laag wordt ingeschat. De Europese commissie prognoses gaan uit van een fiscal multiplier op de korte termijn van 0,5-0,6 (voor elke euro bezuinigingen krimpt de economie dus met 0,5 tot 0,6 euro). De IMF stelde deze optimistische veronderstellingen onlangs ter discussie. Volgens haar onderzoek zou de multiplier in een recessie tussen de 0,9 en 1,7 liggen. Bezuinigingen in een recessie zorgen dus voor aanzienlijk meer krimp volgens het IMF, voorheen een trouw lid van de bezuinigingscoalitie, dan de prognoses van de EU commissie veronderstellen.
Een meteoroloog met een trackrecord als de EU zal zich waarschijnlijk achter de oren krabben en zijn model herzien. De EU echter niet. Rehn gaf op deze persconferentie wel aan dat de Europese commissie aantekeningen over het effect van bezuinigingen aan het vergelijken was met het IMF. Of dit ook zal zorgen voor een aanpassing van de veronderstellingen moet nog blijken. Tot die tijd moeten de prognoses van de Europese commissie in ieder geval met een vaatje zout worden genomen.
* * *