
De Joint Strike Fighter (JSF) is als een black box. Het is onduidelijk wat de beoogde vervanger van onze F-16's gaat kosten. Voor- en tegenstanders goochelen met cijfers, maar wat gaat het de Nederlandse Staat nou echt kosten? En wat kan de moderne straaljager daadwerkelijk: How much bang for a buck do we get?
Het is ook de vraag wat Nederland opschiet met de zogenaamde F-35. Al aan het begin van het besluitvormingsproces werd de JSF een industrieproject. Orders voor Nederlandse bedrijven en bijbehorende banen zijn veel gehoorde argumenten. De militaire argumentatie sneeuwt onder, maar intussen rijdt de trein en deze lijkt niet meer te stoppen.
De JSF: een ongeluk in slow motion
Nederland koopt JSF met gebreken, Defensie houdt kritiek achter
Minister Hennis, het JSF-dossier gaat niet de la in
Creatief boekhouden met het JSF-budget
JSF-industrie rekent zich rijk met omzet
Zeven pijnlijke JSF-rapporten die het Kabinet-Rutte laat liggen
Nieuwe rapporten: JSF-foutenfestival
Slechts vier JSF's voor missies
Vanity Fair fileert JSF
PvdA draait door in JSF-dossier
Slechts vier JSF's voor missies
De Rekenkamer is kritisch over de visie op de toekomst van de krijgsmacht. Minister Hennis stelt zelfs de beperkte inzet van de JSF optimistisch voor.
Maximaal vier internationaal inzetbare JSF's
Dan de JSF. De vraag was niet of Hennis de JSF in haar visie zou inpassen, maar hoe zij dat zou doen. Wat kunnen we in de praktijk met de JSF? ‘Met 37 F-35’s blijft, naast de permanente inzet voor de bewaking van het eigen en bondgenootschappelijk luchtruim, de onafgebroken gelijktijdige inzet van vier gevechtsvliegtuigen mogelijk ter ondersteuning van Nederlandse grondtroepen zoals eerder in Uruzgan en nu in Kunduz,’ aldus minister Hennis in haar nota. Vier stuks van de in totaal 37 aan te schaffen straaljagers kan de Koninklijke Luchtmacht dus inzetten voor internationale missies. ‘De ‘breukgrens’ voor serieuze operationele slagkracht ligt eigenlijk bij in totaal 68 of meer toestellen’, vertelde defensie-expert Christ Klep eerder aan Follow The Money. ‘Het probleem zit ‘m in het voortzettingsvermogen, inclusief grondapparatuur en piloten.’ Grofweg kan de luchtmacht een derde van haar straaljagers gebruiken voor missies. De rest staat in onderhoud en is in gebruik voor training.‘De ‘breukgrens’ voor serieuze operationele slagkracht ligt eigenlijk bij in totaal 68 of meer toestellen’Au. Daar maakt de minister van Buitenlandse Zaken geen mooie sier mee in de internationaal politieke arena. Terwijl dat één van de veel gehoorde argumenten voor de aanschaf van de JSF was. Meedoen aan internationale missies geeft internationaal aanzien. Goed om het internationale imago mee op te poetsen na het halsoverkop beëindigen van de missie in Uruzgan en de ‘capriolen van Wilders’. Vier straaljagers is weinig, maar de Rekenkamer heeft zelfs twijfels over de onafgebroken gelijktijdige inzet van vier JSF’s. De berekeningen over de inzetbaarheid van de 37 JSF-jachtvliegtuigen zouden niet helemaal compleet zijn. Daardoor is het onzeker of er altijd vier toestellen voor internationale missies beschikbaar zijn. Ook voor de vervanging van de F-16 moet Hennis haar ambtenaren dus nog even aan het werk zetten. De Rekenkamer zet meer kanttekeningen bij de nota van Hennis, zoals bij de exploitatiekosten. Het kabinet raamt deze op 270 miljoen euro per jaar, maar de rekenmeesters vinden dit een onzekere schatting. In de periode 2019-2023 zullen de F-35 toestellen de F-16 geleidelijk vervangen. ‘Het gelijktijdig hebben van twee typen jachtvliegtuigen is duurder dan één.’ Bovendien is het nog de vraag of de JSF gevrijwaard blijft van de chronische onderhoudsproblematiek van de luchtmacht.
4 Bijdragen
NelisLau
JoePlateau
Demagoog
Tegen de tijd dat de verantwoordelijken naar elkaar kunnen gaan wijzen, zijn ze met pensioen of zitten ze al ergens anders hoog en droog hun declaratieformulieren in te vullen.
Het zal wel een politiek-militair-industrieel gevormde samenzwering zijn om onze krijgsmacht zodanig merkwaardig in te richten ( voor een landje met maar 16 a 17 miljoen inwoners) om als een muis tezamen met de Amerikaanse olifant te mogen optrekken. "Kijk eens, wat we lekker stampen".
Na al die mega blunders bij overheidsprojecten zal dit project er weer een blijken te zijn van ongekende omvang. "Read my lips"........
willem