
De Chinese aandelenbubbel is de afgelopen dagen gebarsten. Om een verdere beurscrash te voorkomen, gooit de Chinese overheid er wéér een renteverlaging tegenaan. Experts twijfelen of dat verstandig is. 'Ze gaan met staatsgeld de ellende enkel nog langer uitstellen. Maar niet minder maken.'
Black Monday, Black Tuesday, de verliezen op de Chinese beurzen namen begin deze week historische proporties aan. Handelaren en beleggers kregen een daling van 22 procent te verwerken in slechts vier dagen tijd en er waren 700 aandelen die enkel dinsdag al zeker 10 procent daalden op de beurs van Shanghai. Een dergelijke steile daling had er sinds 1996 niet meer plaatsgevonden in de inmiddels één na grootste economie ter wereld. De Chinese overheid probeert de val te remmen - sinds half juni is er al 5000 miljard dollar 'verdampt' - door er er weer een renteverlaging tegenaan te gooien. De bekendmaking dinsdag nabeurs was alweer de vijfde verlaging sinds november vorig jaar.
Een drama
Volgens hoogleraar Theo Kocken was de crash onvermijdelijk. ‘De daling komt voort uit zwaartekracht: het had niet anders gekund,’ concludeert hoogleraar Theo Kocken, de 'crisis-expert' van wie eerder dit jaar de documentaire Boom Bust Boom uitkwam over de oorzaken van financiële crisis. ‘Je kunt een beurs niet oneindig lang oneindig hoog opblazen door private beleggers met leningen aandelen te laten kopen,’ zegt Kocken die ook wijst op de verdubbeling van de schuld van Chinese huishoudens in een paar jaar tijd en de snelle stijging, en diepe val, van de aandelenprijzen. ‘Het is momenteel een drama voor de particuliere belegger.’'De Chinezen en hun politici geloven ook in sprookjes'Over de reactie van de Chinese overheid – de vraag naar aandelen stimuleren door leningen nog makkelijker en goedkoper te maken - zag hij in een eerder achtergrondartikel op Follow The Money al een recipe for disaster. ‘Je denkt de groei van de reële economie te kunnen sturen door financiële assets op te blazen, maar na de bust zit je met veel particuliere schuld die juist vele jaren van lagere consumptie betekent. Het hele plan van de Chinese overheid om de vraag aan te wakkeren in China is hopeloos mislukt,’ zegt Kocken, die zich hardop afvraagt waarom de Chinese overheid dezelfde strategie hanteert als Brussel. ‘Het soepeler lenen heeft in het Westen zoveel ellende opgeleverd, maar we are all human, ook de Chinezen en hun politici geloven in sprookjes.’
Red tape
Volgens Casper de Vries, hoogleraar Monetaire Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, duurt het nog jaren voor China de onderhuidse problemen heeft opgelost. ‘De windhandel in China is groot, de cijfers over de economie zijn volledig gemanipuleerd en er is sprake van misallocatie bij bouwprojecten, het is een soort Spanje in het groot. Er zijn ook veel overheidsbedrijven die behoorlijk inefficiënt opereren en dan zijn er nog de red tape, de onderhandse betalingen, de corruptie. En China heeft geen goed functionerend rechtssysteem. Dat zijn problemen voor de Partij die aangepakt moeten worden.’ Ook dat is lastig. ‘De kracht van het Westen is dat er een zelfcorrigerend mechanisme is, want er is niet één kracht die dominant is. Dat zag je bijvoorbeeld bij het Watergate-schandaal waarna de democratie zich weer herstelde. Maar China is een dictatuur, dat gaat altijd mis.’'De windhandel in China is groot en de cijfers over de economie zijn volledig gemanipuleerd'De Chinese problemen zorgden er de afgelopen dagen wel voor dat het ook flink misging op Amerikaanse en Nederlandse beurzen die flink kelderen. ‘De reactie op de Amerikaanse en Europese beurzen was overtrokken,’ concludeert De Vries. ‘China is vooral heel erg export-gedreven dus de impact op het Westen blijft beperkt tot bedrijven die in China verkopen. Het is vooral een Chinees probleem.’ Theo Kocken vreest toch voor besmettingsgevaar. ‘Als er vraaguitval komt in China, en in Europa en mindere mate de Verenigde Staten, is deze al uitgevallen, dan zit nu de hele wereld in de val van geen groei. Tel daar bij op dat de centrale banken hun rente niet meer omlaag kunnen doen en de wereld is uitgespeeld. Het gevolg is dan geen groei en geen mooie plaatjes meer die de economen maar blijven presenteren sinds de crisis omdat ze de rol van schuld en opgeblazen financial assets niet begrijpen.’ Desondanks kent Europa volgens De Vries ook nog de nodige uitdagingen. ‘De luchtbel in China is aan het leeglopen, maar ook in Europa is er een luchtbel doordat alles draait om lenen [quantitative easing, red]. De totale geldhoeveelheid is geëxplodeerd, dat is gevaarlijk.’
185 Bijdragen
jefcooper
Ja, dus.
Sarrazin schrijft de euro mislukking ook toe aan 'wensdenken'.
Thilo Sarrazin, 'Europa braucht den Euro nicht, Wie uns politisches Wunschdenken in die Krise geführt hat', 2012 München
Varoufakis rekent voor dat de 1929 crash de beleggingswinst, die de kleine VS belegger opbouwde van zeg 1920 tot 1929, die winst omzette in verlies.
Yanis Varoufakis, 'The Global Minotaur, America, Europe and the Future of the Global Economy', London, New York, 2013.
We leren dus niets.
Baruch was één van de weinigen die tijdig uitstapte.
Bernard M. Baruch, Gute 88 Jahre, Autobiographie, München 1963 (New York)
De 1929 crash leidde in de VS niet tot opstand.
Of dat in China ook niet zal gebeuren is de vraag, de gewone Chinees denkt nog steeds dat het regime alles regelt en oplost.
DrNomad
jefcooperjsmid
DrNomadjefcooper
jsmidMaar als het slecht gaat worden we voorzichtig.
CBS mag dan roepen dat het beter gaat, je ziet dagelijks ontslaggolven.
En de 'hervormingen' van de arbeidsmarkt maken mensen onzeker over hun toekomstig inkomen.
jsmid
jefcooperDrNomad
jsmidjefcooper
DrNomadGerrit Zeilemaker
jefcooperPrivate consumptie 29%
Investeringen 58%
Overheidsbestedingen 10%
Nettoexport 3%
Source: National Bureau of Statistics of China
Bron: http://yanisvaroufakis.eu/2015/08/25/what-happened-in-china-a-few-words-from-the-global-minotaur/
zuiderling
Gerrit ZeilemakerDrNomad
zuiderlingDrNomad
jefcooperDrNomad
Monetair beleid is niets anders dan concurrentievervalsing, net als doping. Als jij het slikt ben je de snelste. Als iedereen het slikt is iedereen de snelste. Als je daarna nog meer slikt (en dat doe je, want concurrentie) wordt het lichaam aangetast en zakken de atleten terug tot waggelende zombies, met gaten in hun wangen. En we gaan ermee door want iedereen heeft het over de tijd dat jij de snelste was.
Ludovikaa
DrNomadjefcooper
DrNomadEr ontstaat ook een probleem als we meer opmaken dan onze inkomens, het westerse probleem.
Tot nog toe absorbeerde de VS de Chinese overschotten, die VS leefde op te grote voet, je geeft uit op creditcards tot ze geblokkeerd worden.
Bij ons in Nederland lijkt rood staan ook doodgewoon, men snapt niet welke rente wordt berekend.
Afnemende vraag leidt tot een recessie, het is altijd zo geweest, het kan ook niet anders.
De tijd van de conjunctuurschommelingen lijkt achter ons, nu voortdurende groei wordt gepredikt.
De realiteit is anders.
Of monetair en macro economisch beleid concurrentievervalsing is, is voor mij de vraag.
Landen, economische machtsblokken, hanteren het principe dat het hemd nader is dan de rok.
Ik denk dat je dat moeilijk kunt veranderen.
DrNomad
jefcooperÉén van de legerleiders had het idee om productprijzen weer vrij te laten (afschaffing van minimum prijzen). Werd heel sterk afgeraden, wacht er maar even mee, want die minimumprijzen waren een oplossing voor probleem zus en zo, dus -nu- was niet het goede moment. De legerleiding besloot om die prijzen toch vrij te geven. Binnen enkele dagen keken ze bij een eieren-verkoper, die had inderdaad zijn prijs verlaagd, en kwam weer van zijn voorraad af.
Ik heb me altijd verbaasd dat in tijden van armoede en stagflatie, de mensen voor Thatcher en Reagan kozen. Gorbatjsov zei in die periode, dat in het Westen niemand geld had, maar de winkels lagen vol, terwijl in Moskou iedereen geld had, en de winkels waren leeg. Daar zal het aan gelegen hebben.
Monetair beleid werkt niet. En de mensen zullen dat vanzelf zien wanneer ze merken dat er verschil is tussen getalletjes op de bank, en het aantal boterhammetjes op de plank.
jsmid
DrNomadDrNomad
jsmidLaat de markt haar eigen valuta kiezen. Doet ze overigens al, en zulke parallelle valuta houdt oa. een aantal Griekse ondernemers op de been.
pieter jongejan
jefcooper
pieter jongejanEen pensioenstelsel zoals wij het nog hebben is sparen.
Mogelijk is dat het ontbreken van zo'n stelsel Chinezen aanzet tot te grote besparingen.
pieter jongejan
jefcooperjefcooper
pieter jongejanYogibeer
jefcooperDe Chinezen met hun afhankelijkheid van export en van vreemde valuta-reserves zijn de dupe. In de VS neemt de productie toe en de werkloosheid af en de EU gaat dezelfde kant op. Westerse institutionele beleggers hebben weinig Chinese aandelen in portefeuille.
Conclusie is dat VS en EU op de rails staan en gestaag vooruit gaan en dat momenteel alleen China, Rusland, Brazilië, e.a. ontsporen en dus niet de VS noch de EU.
pieter jongejan
jefcooperjefcooper
pieter jongejanHedge funds doen hetzelfde, vandaar inderdaad de paniekschommelingen.
Matt
vooral hun renminbi-biljetten over de toonbank blijven gooien." wordt natuurlijk bedoeld "de schuldkraan gaat verder open". Of blijft open.
De Chinese bubbel is gigantisch, als ik het verhaal van Steve Keen bekijk:
https://youtu.be/JKy6_yy3C3U?t=26m49s
Gerrit Welbergen
niveau te duwen gaat de globale economie het deflatietijdperk tegemoet. Na het “rijke”
westen ook de Chinezen in een neergaande spiraal. Lagere rente, dalende
grondstofprijzen, dus dalende prijzen over de hele linie. Echter blijven de
wereldwijde schulden toenemen waardoor
de schuldgraad t.o.v. het BBP, wat ook wereldwijd gaat dalen door lagere
of zelfs negatieve groei, in steeds sneller tempo gaat toenemen. Een zeer
zorgelijke ontwikkeling. En zeer gevaarlijk voor onze spaarcentjes en
pensioenpotten. Binnenkort worden burgers wakker als men ziet dat de rente op
spaartegoeden zo dadelijk helemaal niets meer oplevert. We begeven ons in een
neerwaartse spiraal en dat gebeurt wereldwijd. Beleggers gaan straks nog
heftiger reageren. Lekker is dat voor de beleggingsresultaten van onze
pensioenfondsen. En wacht even, nog lagere rente betekent nog lagere
dekkingsgraad. Waar gaat dit heen???
jsmid
Gerrit Welbergenjefcooper
jsmidjsmid
jefcooperDrNomad
jsmidDe overheid heeft finance gebruikt om iets aan armoede te doen. En dat ging mis. Het gaat altijd mis als de overheid iets tegen armoede doet.
jsmid
DrNomadDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadMatt
DrNomadMvdB
jsmid"Onze CBS spreekt in dat geval van een stijgende toegevoegde waarde van de financiële sector. Mij lijkt de term roofbouw meer op zijn plaats."
Yogibeer
Gerrit WelbergenOmdat in de VS en de EU de binnenlandse productie en binnenlandse consumptie veel meer met elkaar in evenwicht zijn dan in China en - in tegenstelling tot China - kunnen lenen in eigen munt in plaats van afhankelijk te zijn van valutareserves, zijn de VS en EU veel minder kwetsbaar momenteel dan China. Bovendien is de aandelenmarkt van China veel te klein om bijvoorbeeld veel invloed te hebben op de beleggingen van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen in de EU en VS.
Matt
YogibeerYogibeer
Matthttp://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11823176/China-cuts-rates-to-stem-crisis-but-doubts-grow-on-foreign-reserve-buffer.html
China was niet voor niets in de weer om via de BRICS een nieuwe wereld reserve-valuta te vormen, vanwege haar afhankelijkheid van dollar en euro-reserves. Gezien alle BRICS-landen momenteel in diepe crisis verkeren is dat voorlopig falikant mislukt. China zal zich moeten focussen op een meer evenwichtige binnenlandse economie door het vergroten van de binnenlandse vraag. Niet door als staat te stimuleren in bouwwerken, die zoals in Spanje nu voornamelijk leeg staan, maar door enerzijds de Chinese burgers meer koopkracht te geven en anderzijds niet alles op export te richten. De export-inkomsten in China kwamen veel te veel terecht bij een kleine groep, die steeds rijker werd, terwijl de rest van de bevolking werkte tegen lage lonen. China zou bijvoorbeeld meer kunnen doen om de inkomsten van export te besteden aan de opbouw van een beter sociaal vangnet, (ondanks dat dat vloekt met de momenteel kapitalistische leer die zich focust op de aanbodzijde). Daardoor stijgt de binnenlandse koopkracht en de besparingen en dat biedt weer de mogelijkheid tot meer investeringen voor binnenlandse productie en consumptie in plaats van nu veel te veel export.
Matt
Yogibeerhttp://www.forbes.com/sites/francescoppola/2015/08/26/chinas-interest-rate-cuts-will-not-fix-its-real-problem/2/
China’s corporations. provinces and municipalities are already highly indebted and many are struggling to service their debts. The price of housing far outstrips average earnings, despite recent price falls, making it unaffordable for the majority of households. Where is the loan demand going to come from? And since banks already have huge quantities of non-performing loans on their balance sheets from those same corporations, provinces and municipalities, not to mention real estate developers caught by falling prices and households unable to afford their mortgages, why on earth would they want to lend them any more money?
...
The Chinese economy is struggling under the weight of an enormous debt burden deliberately created by the Chinese government to restore growth after the 2008 crisis and maintained ever since to create the illusion that the economy is growing at its pre-crisis pace. Evidently the Chinese authorities have not learned that a credit-driven growth bubble is just that, a bubble – and all bubbles eventually burst. Forcing corporations, households and local authorities to take on more debt prevents the bubble bursting, for a while, but only by inflating it still further. And the larger it gets, the worse the fallout from its eventual collapse will be.
...
It’s all so unnecessary. Chinese “capitalism” is largely sham. One way or another, most large corporations and banks are owned by the Chinese government. The debt that state-owned corporations and local authorities owe to state-owned banks is funny money. The Chinese autho
jefcooper
MattJapan staat er net zo voor.
China heeft gigantische dollartegoeden, zo gigantisch dat China er belang bij heeft de dollar niet in waarde te laten zakken.
Yogibeer
jefcooperhttp://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11823176/China-cuts-rates-to-stem-crisis-but-doubts-grow-on-foreign-reserve-buffer.html
jefcooper
Yogibeerbps
YogibeerHear, hear. P≈C. Klinkt nogal Oostenrijkse School achtig, in uw opvattingen waar u mij op aanvalt. Nou zegt u het zelf.
Yogibeer
bpsjsmid
Yogibeerbps
YogibeerYogibeer
bpsbps
YogibeerDe tijd staat niet stil. De geest van de tijd ook niet. Ook daar is evolutie.
jefcooper
YogibeerOok de Nederlandse werkloosheid daalt niet.
De VS blijft elk jaar z'n handelsbalanstekort vergroten.
Hoe het westen kwetsbaar is blijkt uit de paniekverkopen zodra het in China wat slechter lijkt te gaan.
Yogibeer
jefcooperDe VS is economisch goed op weg maar euro-land heeft inderdaad nog een te hoge gemiddelde werkloosheid, momenteel nog 11,5% - tegen gemiddeld 5,5% in de VS - maar de economie groeit ook in EU weer. De problemen zijn elders.
jefcooper
YogibeerWie weet hoe de VS werkloosheidscijfers tot stand komen geeft er geen cent voor.
Dat de VS niet kan doorgaan op kosten van te leven begrijpt een kind.
Duisenberg, in z'n laatste interview in functie, legde het al uit 'dat hij bad dat de val van de dollar een langzame zou zijn'.
Tot nog toe is z'n gebed verhoord.
Yogibeer
jefcooperjefcooper
YogibeerIn de vijftiger jaren was naar de VS gaan helemaal onbetaalbaar.
Dat kon alleen als je daar bij familie kon logeren.
In 1978 ging ik voor de eerste keer naar de VS, dat werd toen nog gezien als peperduur.
In 1982 hadden Nederlanders in de VS nog het idee dat ze rijk waren, geen idee van Nederland toen.
Vanaf 2000 ongeveer werd de VS een populaire vakantie bestemming.
Velen aan deze kant van de plas kopen nu voor een appel en een ei huizen in de VS.
De Irak oorlog wordt door velen gezien als voorkomen dat de dollar onbelangrijk werd, Saddam wilde vanaf 2000 euro's voor z'n olie.
Yogibeer
jefcooperpieter jongejan
YogibeerDrNomad
Gerrit Welbergenbps
Gerrit WelbergenHet is wel gezellig, leerzaam en divers hier.
Misschien wil 'houtskool' ook hier nog eens reageren om de pruttelpot op te stoken.
Yogibeer
Gerrit WelbergenGerrit Zeilemaker
Dus als er geen dominante kracht is dan is er sprake van zelfcorrectie? Waaruit bleek dat in 2008? Wat een baarlijke nonsens. De dominante krachten in 2008 waren de respectievelijke staten die de banken redden op kosten van de belastingbetaler. De echt dominante kracht echter is de financiele wereld die de politici zover kreeg om de banken overeind te houden en vervolgens de lasten op de burgers af te schuiven. Het idee van een vrije markt als zelfregulerend machanisme is een gevaarlijke mythe.
Maar met betrekking tot China is dit misschien een veel betere analyse: http://yanisvaroufakis.eu/2015/08/25/what-happened-in-china-a-few-words-from-the-global-minotaur/#more-10075
Ludovikaa
Gerrit Zeilemakerjefcooper
Gerrit ZeilemakerOf dat een kracht of een zwakte is, daarover kun je van mening verschillen.
Duidelijk lijkt mij dat de verschillende krachten niet tot iets hebben geleid waar gewone mensen iets aan hebben.
Yogibeer
Gerrit ZeilemakerDaarna sloeg het paard - banken -, zonder teugels, op hol.
zuiderling
Gerrit ZeilemakerDrNomad
zuiderlingGerrit Zeilemaker
DrNomadjsmid
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker
jsmidDrNomad
Gerrit Zeilemakerjsmid
Gerrit ZeilemakerDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidEen leen-verslaafde overheid is precies het probleem. Maar dat is meer een fout van de overheid dan een fout van de financiële sector. Dit land heeft vele diverse sectoren en bedrijven, grote zeehavens, luchthavens, gas in de grond en toch een gigantische Staatsschuld die hieraan wordt uitgegeven:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prinsjesdag/inhoud/miljoenennota-rijksbegroting-en-troonrede/huishoudboekje
Die Staatsschuld is ook zo hoog omdat ene John Maynard Keynes vele aanhangers heeft, en Keynes beweerde dat Spaargeld de vijand is van economische voorspoed, want dat is geld dat niet in de economie zit. Geld van een schuld zit wel in de economie, en is dus goed. Voor een politicus geeft dit de boodschap, u kunt oneindig spenderen om uw kiezers te behagen.
We zien vandaag hoe goed schulden voor een economie zijn.. en in hoeverre méér schulden een oplossing zijn voor deze crisis.
Matt
DrNomadDrNomad
MattMatt
DrNomadhttps://www.ing.nl/Images/ING_EBZ_Geldscheppingsparadox_tcm7-162773.pdf
en deze publicatie van de Bank of England
http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf
Het werk van Cullen Roche vind ik ook zeer verhelderend
zie
http://www.pragcap.com/the-biggest-myths-in-economics-page/
Banken creëren bij het uitgeven van een lening dus zowel een deposito als een krediet. Achteraf worden eventueel reserves gezocht, maar op -systeemnivo- ontstaat op het moment van de lening creatie "nieuw geld". Centrale banken hebben wel enige invloed door hun rentedoelstellingen, maar controleren niet de hoeveelheid geld.
jsmid
DrNomadhttps://www.youtube.com/watch?v=F_7HIxCg4is
DrNomad
jsmidMen stapt wel heel snel van het verhaal af geld is ontstaan omdat hoefsmeden goudstukken in een kluis opsloegen voor handelaren en edelmannen, en dat zo banken zijn ontstaan.
Alsof iedere transactie in het verleden altijd op basis van schuld is geweest. Goud is ook gebruikt als waarde-opslag, om een aantal redenen van duurzaam en handigheid, maar ook omdat het niet door overheden te vervalsen is (totdat wolfraam werd ontdekt).
Ik zal deel 2 en 3 ook nog eens kijken.
Yogibeer
Gerrit ZeilemakerHet hakken op een overheid als zodanig in plaats van op het beleid van een overheid is daarom uitgesproken dwaas, als ik het zo mag zeggen.
DrNomad
Gerrit ZeilemakerDe overheid kan geen onderdeel zijn van de oplossing. Want hoop, voorspoed en rust zijn vooral verbonden met welvaart. En de overheid staat de creatie van welvaart in de weg.
Gerrit Zeilemaker
DrNomadWat de overheid betreft raad ik u aan het boek van Mariane Mazzucato, De Ondernemende Staat te lezen. Alle doorslaggevende innovaties van de afgelopen decennia zijn gestimuleerd door de staat en betaald uit belastingen. Onlangs heeft nog een bespreking van het boek hier op FTM gestaan waar u kennis van had kunnen nemen.
De conclusie is dat de overheid wel degelijk een uitermate belangrijke bron van welvaart is.
Overigens heeft de 'overheid' niet tegen banken gezegd naar de afgrond te rennen. Het is eerder zo dat de banken zelf actief bij de overheid gelobbied hebben voor deregulering en vervolgens zelf de afgrond in zijn gelopen. De tekorten bij de overheid zijn voor het grootste deel het rechstreekse gevolg van de door de banken veroorzaakte crisis en door het redden van diezelfde banken.
DrNomad
Gerrit ZeilemakerMaar ik begrijp dat uw boosheid vooral richting banken gaat, en daarmee zegt u dat wat de overheid gedaan heeft voor herhaling vatbaar is.
Vwb. Die 'ondernemende overheid' op deze site, ik heb daar in de commentaren aangegeven waarom ik dat anders zie. Het betreffende stuk valt in mijn ogen onder opinie.
Gerrit Zeilemaker
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker
zuiderlingzuiderling
Gerrit ZeilemakerGerrit Zeilemaker
zuiderlingDeze bankiers zijn allen vrije markt adepten, behalve wanneer ze failliet dreigen te gaan.
jsmid
Gerrit ZeilemakerDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidDrNomad
Gerrit Zeilemakerjsmid
DrNomadLeprechaun
jsmidYogibeer
jsmidboftm
Yogibeerjefcooper
YogibeerECB mag dus Griekenland niet redden.
Yogibeer
jefcooperDe ECB verstootte tegen haar wettelijke mandaat - van art.127, dat haar verplicht om te zorgen voor een goed lopend betalingsverkeer in de euro-landen - door alle banken van een euro-land, i.c. Griekenland, tijdelijk deels plat te leggen.
Matt
jefcooperjsmid
Yogibeerjefcooper
jsmidMet twee procent inflatie per jaar dalen die in vijftig jaar tot 31% van de oorspronkelijke waarde.
Yogibeer
jsmidjefcooper
YogibeerBeide begrippen hebben niets met elkaar te maken.
Rente bestaat omdat toekomstige goederen (en diensten) voor ons minder waard zijn dan die goederen of diensten nu.
Denk er maar eens over na.
Inflatie is waardevermindering van geld.
De nul rente is het gevolg van falend macro economisch en fiscaal beleid.
Zoals VS bankier Schiff vanmiddag op RT uitlegde, 'het is geen kunst de rente te verlagen, het is de kunst die te verhogen', zoals hij zei 'zonder een recessie te veroorzaken'.
Inflatie is in feite diefstal.
Niet voor niets willen Duitsers geen inflatie, ze weten nog hoe hun grootouders in de twintiger jaren aan de bedelstaf raakten.
De officiële VS werkloosheid is nu 5.5%, informeel wordt die op 23.5% geschat.
Zoals Schiff ook zei 'er wordt veel gepraat over de waardestijging van de dollar, het probleem is het instorten van die dollar'.
Een voormalige adviseur van Gordon Brown adviseerde net de Britten voor een maand eten en drinken in huis te hebben.
Volgens hem duurt het na de komende bankencrisis (volgens Schiff veel erger dan die van 2008, dat denkt Varoufakis ook) een maand voor banken weer werken.
Yogibeer
jefcooperEconomen die niet mee zijn gegaan met de moderne ontwikkelingen, zoals in Nederland de 'vermaarde' Sylvester Eijffinger, waarschuwen al jaren voor naderende inflatie en hyperinflatie bij geldverruiming. Zelfs ondanks dat er jarenlang steeds lagere inflatie tot aan deflatie toe is, zowel in de VS en in de EU. De oudere ideeën zitten er schijnbaar zo ingebakken dat hij niet anders kan. Maar intussen wordt hij als gevolg daarvan door veel van zijn meer bij de tijdse collega's niet meer serieus genomen.
Super- en hyperinflatie is een afzonderlijk fenomeen dat is gerelateerd aan een teloor gaan van het vertrouwen in de staat en komt daarom naar verhouding ook nauwelijks voor in de geschiedenis van degelijke staten, maar voornamelijk in landen zoals Zimbabwe.
jefcooper
YogibeerWat je beschrijft is de kuddegeest, die helaas ook bij wat voor wetenschapper doorgaat, heerst.
Het was, als ik me goed herinner Greenspan, die openlijk toegaf zich zeer te hebben vergist.
Overigens staat economische wetenschap wel stil.
Het enige nieuwe is toepassen van nieuwe statistische methoden.
Gelukkig schakelt Galbraight daarbij niet het boerenverstand uit, elke uitkomst wordt kritisch bekeken.
Yogibeer
jefcooperYogibeer
Yogibeerjefcooper
YogibeerHet 23.5 % cijfer komt uit een database die VS burgers uit de hele VS vullen, met lokale gegevens.
jsmid
YogibeerYogibeer
jsmidjsmid
YogibeerYogibeer
jsmidHet gaat erom de economische activiteit te sturen door aanpassing van de rentevoet, verder niet.
jsmid
YogibeerMatt
Yogibeerboftm
MattInflatie maakt koophuizen onbetaalbaar voor starters.
Inflatie vermindert koopkracht van spaargelden.
Inflatie maakt de vermog.ens positie van huurders en kopers onvergelijkbaar.
Verplicht de ondemocratische centrale bank van de Euro maar om op nul procent inflatie te sturen.
Inflatie creëren is opzettelijk waardevermindering creëren, welk zinnig persoon wil dat. Behalve personen die in een nuthouse thuis horen.
bewatcher of follow the money
Mattmatt heeft schulden, denkt u dat ook?
Yogibeer
bewatcher of follow the moneyMatt
bewatcher of follow the moneybps
MattMatt
bpsbps
MattIk neem alleen schulden als ik er beter van kan worden, niet alleen een ander.
DrNomad
Mattjsmid
Mattbps
MattOude schulden krimpen, maar nieuwe schulden rijzen en de inflatie wordt verdisconteerd in de rente. Dus wat schiet het systeem er in z'n geheel mee op?
DrNomad
bpsMatt
bpsbps
MattVoor prijsstijging is meer geld nodig en is meer schuld. Geld = schuld.
Matt
bpsbps
MattPer saldo betekent inflatie meer geld, meer schuld.
Ondertussen doen allerlei interacties van alle soorten zich voor .
vervelia
bpsik voel dat er veel aanmaningen op het matje vallen
jij ook bps ?
bps
verveliaverveelt, beste vervelia, i.p.v. mij te insinueren.
Gevoelens zijn empirisch nu eenmaal geen concrete en geschikte waarneming voor conclusies.
Uw vreemde reactie valt geheel buiten de context hier.
Indien u een ‘stille’ bent die mijn internetgedrag volgt en vooroordelen hebt op
basis van onvolledige informatie, kunt u zich rechtstreeks persoonlijk namens uw werkgever vervoegen aan mijn huisadres om vooroordelen en bezwaren te verhelpen, en afspraken te maken over privacy, zakelijk en privé.
Dat is beter dan van achter de bosjes gluren en iets roepen.
Indien u bezwaren hebt tegen de leerzame discussieonderwerpen hier, wendt u zich dan tot de redactie van Follow The Money.
Indien het bovenstaande niet van toepassing is, geeft u dan een logische verklaring voor uw vreemde reactie vanaf een anoniem internetadres.
vervelia
bpsbps
verveliaIk ontving na uw reactie inderdaad diverse aanmaningen van deurwaarders voor vorderingen die in mijn faillissement zijn ontstaan, o.a. voor vrachtwagen wegenbelasting en -boete en voor bedrijfsverzekeringen.
Het totaal is aanzienlijk. Hoe wist u dat toch zo allemaal van te voren?
Curator mr. Jasper Gevers heeft verzaakt die verplichtingen te beëindigen en heeft die kosten voor het kapot gemaakte bedrijf gewoon door laten lopen.
Die kosten zijn door curator Jasper Gevers wel ten laste van de boedel gebracht en verrekend met het ruime overschot na de fatale executie, maar die heeft hij nooit betaald en in eigen zak gehouden.
Rechter-commissaris mw. mr. J.H.W.R. Orriëns-Schipper heeft op 23-06-2015 dat allemaal goedgekeurd, waarvan proces verbaal. http://www.ftm.nl/exclusive/hoe-de-rechter-commissaris-danst-aan-de-touwtjes-van-de-curator/#comment-2180808773
Het OM verwees mij 23-09-2015 naar de plaatselijke politie voor een informeel gesprek in plaats van aangifte.
Nu wordt ik gemaand om dubbel te betalen, zodat ik geen geld bijeen krijg om de curator voor zijn corrupte gedrag aansprakelijk te stellen.
Zelfs creditbanktegoed is nog steeds geblokkeerd door Bijzonder Beheer omdat de bank voor haar concurrente vordering t/m heden 15-11-2015 nog steeds niet is voldaan, nu ca. 1,5 jaar na een fatale, royale, onnodige executie begin 2014.
Voorafgaande aan het faillissement werd ik in 2008 al eens eerder door beslag genoodzaakt, toen om een hypotheekaflossing dubbel te doen.
Dat heb ik toen noodgedwongen gedaan, maar dubbel doe ik nu niet weer.
Gedurende het faillissement zijn ambtshalve belastingaanslagen opgelegd die na publicatie van de zgn. slotuitdelingslijst blijken te zijn ingetrokken. Ook dat geld is verdwenen in de zak van de curator. Het is wel slim: je laat iemand een belastingvordering geloven, en na verrekening door de curator wordt de vordering weer ingetrokken en het geld is spoorloos.
Gedure
bps
verveliaExcuus. Ik ervoer mij zwart gemaakt.
Perifeer verneem ik ook ongenoegen door mijn FTM deelname,
en had > 20 jaar een stalker.
Ik kan uw uitleg niet van uw reactie maken, behoudens vergezocht cryptisch.
Weest u voortaan duidelijk en zorgvuldig.
Internetcommunicatie heeft zo zijn beperkingen en gebreken zonder intonatie, woord en weerwoord, en fysiek waarneembare lichaamstaal ter ondersteuning van de boodschap.
Dank voor uw reactie. Het stelt enigszins gerust.
Matt
bpsPlus al het andere wat ik aangaf.
bps
MattAls een nieuwe lening wordt aangewend voor een nieuw, nog te produceren, niet bestaand product, is het creatie van nieuw geld voor een nieuw product, voor nieuw kapitaal.
Is dat kapitaal of product improductief, dan draagt het geld van de lening bij aan inflatie want het geld blijft bestaan, terwijl het product wordt verbruikt en afgeschreven. Is de lening productief, dan vraagt het zelf ook om nieuw geld.
Als voor het geld geen nieuw product wordt gemaakt, draagt het bij aan deflatie. Dat is als het geld wordt gespaard of belegd en niet weer wordt uitgeleend, in omloop komt.
Als die inflatie - deflatie > 0 is er per saldo inflatie.
Maar inflatie en deflatie hebben meerdere verschijningsvormen en er worden verschillende definities gehanteerd. Dat maakt het lastig en moeilijk.
Het verschijnsel zelf is niet moeilijk. Inflatie komt van ongedekt geld, lucht.
Matt
bpsZelfs in een 'kokosnoten-eiland-economie' die volledig geisoleerd is, is het nog niet zo eenvoudig. 100 kokosnoten en 200 munten betekent 2 munt per kokosnoot aan prijs, als omloopsnelheid en vraag costant/gegeven zijn. Maar als mensen massaal besluiten sneller hun geld uit te geven of hun munten juist op te potten kun je ook in deze super simpele situatie te maken krijgen met inflatie of deflatie van kokosnootprijs, zonder verandering in geldhoeveelheid.
bps
MattDe hoeveelheid lucht of bubbels is relatief.
Het gaat in feite om de verandering van de geldhoeveelheid in een circuit, in omloop (reëel circuit) of buiten omloop (financiële circuit van banken en beurzen) uit de totale bestaande geldhoeveelheid op een moment, t.o.v. de hoeveelheid dekking (kokosnoten) naar de vraag. Dat is niet simpel.
Hoeveel dat is, is afhankelijk van alle geldbezitters die op een bepaald moment in of uit een circuit of markt treden en de beschikbare dekking.
Dat maakt het verloop en de allocatie van het inflatieverschijnsel onvoorspelbaar en ongrijpbaar: wie doet wat, waar, op welk moment.
Het is alleen maar peilbaar met metingen en waarneming achteraf.
Zo kan hyperinflatie wel worden beheerst door geld uit een circuit te trekken of te houden, naar Keynes’ visie. Banken kunnen dat.
Dat er lucht en bubbels in circuits kunnen ontstaan door meer en teveel geld en schuld, is wel simpel.
Matt
bpsbps
Mattbps
MattVakbonden stellen looneisen nadat prijzen en inflatie al zijn gestegen.
Maar indien er volle werkgelegenheid is, een arbeidsmarkt met een gezonde spanning tussen vraag en aanbod, is het een kwestie van loven en bieden.
Ik weet nog, ik werd uitgenodigd voor mijn eerste sollicitatiegesprek door een bedrijf met het predicaat 'Koninklijke'. Ik zat nog maar in het eerste studiejaar.
Het was 1981 op het dieptepunt van de cisis toen.
Werkgevers stonden eindexamenkandidaten op te wachten bij het hek van de school. Het was een erg goede school toen. Over vraag en aanbod gesproken ...
Yogibeer
MattDrNomad
jsmidjsmid
DrNomadDrNomad
jsmidMatt
jsmidjsmid
MattMatt
jsmid