
Over de winnaars en verliezers van globalisering. Lees meer
Internationale handels- en investeringsverdragen als TTIP en CETA bevorderen de vrije handel tussen burgers, landen en continenten, leveren nieuwe banen op en geven het bedrijfsleven een impuls. Althans, dat is het idee. In werkelijkheid vinden de onderhandelingen achter gesloten deuren plaats en werken lobbygroepen hard om hun belangen veilig te stellen.
Er bestaan dan ook grote zorgen dat de verdragen niet de belangen van (EU-)burgers dienen, maar vooral die van grote ondernemingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de kwaliteit van ons voedsel? Ons energiebeleid? Gaat de belastingbetaler straks opdraaien voor claims van Amerikaanse multinationals als we chloorkippen en -eieren uit onze schappen weren? Of als we kerncentrales sluiten? Follow the Money zoekt het antwoord op die vragen.
De Eerste Kamer stemt over handelsverdrag CETA: wat staat er op het spel?
Nationale Nederlanden eist half miljard van Argentinië om nationalisering pensioenstelsel
Hoe Canada de Europese voedselveiligheid verwatert
De wereld bespreekt ISDS, critici vrezen betekenisloze hervormingen
Europese vrijhandelsverdragen: werk als wisselgeld
5 Vragen over het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan
Tweede Kamer bepaalt: TTIP en CETA zijn geen controversiële onderwerpen
De econoom die het waagde aan TTIP te tornen
Hoe een halve huilbui ons aan CETA hielp
Trump stopt met handelsverdrag TPP, bedrijven bieden banen aan
Een goed gesprek over de Europese Unie komt maar niet van de grond. Follow the Money wil daar verandering in brengen. Samen met jou. Wat willen we met Europa? Dit dossier is een eerste aanzet voor een gesprek over een andere Europese Unie. Lees meer
Iedereen heeft er een mening over, maar een echt gesprek over de Europese Unie wordt nauwelijks gevoerd. En dat is jammer, want het voortbestaan van de Unie is niet zo vanzelfsprekend als het ooit was. Niet alleen de eenheidsmunt euro wankelt, het hele Europese project zelf dreigt als een kaartenhuis ineen te zakken. Het uiteenvallen van de EU zou enorme gevolgen voor elke Nederlander – en elke Europese burger – hebben. Die angst lijkt politici en beleidsmakers te verlammen. Discussies over de EU worden doodgeslagen met apocalyptische visioenen, van zowel voor- als tegenstanders.
Tegelijk is het duidelijk dat dit niet het Europa is waarvan gedroomd werd. Europese samenwerking blijkt in de praktijk vaak een ondoorzichtig spel van lobby's en achterkamertjespolitiek. De parlementaire controle daarop is gebrekkig. 'Brussel' is bijna synoniem geworden met bureacratie, spilzucht, gesjoemel, bemoeizucht, zelfverrijking en zelfs corruptie.
Bij veel burgers in alle lidstaten leeft het gevoel dat de voordelen van de Unie niet langer opwegen tegen de nadelen. Dat zij in wezen niet zoveel aan de EU hebben en dat het een moloch is die over hun identitieit heenwalst. Een Unie die de economische voordelen vooral sluist naar grote ondernemingen. 'Een verzorgingsstaat voor multinationals', zoals onze columnist Christiaan Vos dat noemde.
Is het mogelijk om de EU op zo'n manier te hervormen dat niet grote, multinationale ondernemingen het meest profiteren van de Europese samenwerking – maar de Unie de belangen van de Europese burger dient? Zo ja, hoe dan? En zo nee, hoe gaan we dan wél verder? Daarover willen we op Follow the Money samen met jou een constructief gesprek voeren. We willen dat doen met behulp van ons panel Europa, wat nu? Op die plek zullen we je onder meer vragen stellen en kunnen we het gesprek met elkaar voeren.
Elk land zou een referendum moeten houden over een EU-exit
Jean-Claude Junckers voorbarige vergezichten
Nieuw Europees btw-plan schrikt fraudeurs niet af
Het einde van de euro begint in Rome
Wat eurosceptici kunnen leren van de Yuexit
Geachte Europese Commissie, ik ben boos!
Je vraagt je af in welk universum deze lieden leven
Vooral Duitse burgers zijn gelukkig met de Europese Unie
Als europarlementariërs historicus gaan spelen
Volop Europese schijnoplossingen tegen de jeugdwerkloosheid
© ANP/Jacek Turczyk
‘Reset’ van handelsbeleid begint met niet ondertekenen van CETA
Zeer tegen de zin van veel Europese burgers, zet de Europese Unie stevig in op de handelsverdragen CETA en TTIP. De effecten van deze verdragen, zowel in positieve als negatieve zin, zouden echter lang zo groot niet zijn als verwacht, schrijven Hella Hueck en Robert Went. En moet Nederland überhaupt wel internationale handelsverdragen sluiten als zelfs de Nederlandse regering pleit voor stevige herziening van het handelsbeleid?
'Wat vinden jullie zelf eigenlijk van TTIP: is het een zegen of een vloek?' Dat was de slotvraag aan het eind van een leuk gesprek met een zaal vol scholieren op het Kaj Munk college in Hoofddorp. We waren al op veel vragen ingegaan. Over de bedoeling van TTIP. Over de geclaimde voor- en nadelen. Over het geschillenmechanisme ISDS en ICS (‘ISDS-light’). Over democratie. Over het geopolitieke argument voor TTIP. En over wat je zelf kunt doen als je betrokken bent bij de toekomst van onze handel. Aan het einde van de bijeenkomst werd om een voorlopig oordeel gevraagd. Wat vinden jullie, als je nu moet kiezen?
Het formele antwoord is natuurlijk dat er nog geen verdrag is. Maar we weten natuurlijk wel het een en ander. Een zegen wordt TTIP sowieso niet. De eventuele economische baten — er is discussie over de vraag of die er überhaupt komen — zijn in elk geval klein. Over tien jaar levert het verdrag ons een kopje koffie per week op, hebben we al eens voorgerekend. TTIP is geen project om de groei in Europa aan te jagen, ook al is die indruk wel gewekt.
Zowel voorstanders als tegenstanders van TTIP en CETA claimen soms te veel
Is TTIP dan een ramp? Nou nee, dat is ook overdreven. Zowel voorstanders als tegenstanders van TTIP claimen soms te veel. Hetzelfde geldt voor CETA, het verdrag tussen de EU en Canada waar volgens onderzoek van Foodwatch de meeste Nederlanders nog nooit van hebben gehoord. De eventuele baten van CETA zijn marginaal, maar het verdrag betekent echt niet het einde van het Nederland van nu. Daar zijn we nog altijd zelf bij.
Meer beschermende maatregelen
De emoties lopen in sommige Europese landen hoog op over TTIP en CETA, en in de VS is datzelfde aan de hand met TPP, het voorgenomen handelsverdrag tussen landen rondom de Stille Oceaan. Het dominante verhaal in de media en van onder andere het IMF is op dit moment dat veel burgers zich tegen globalisering keren en dat daardoor destructief protectionisme dreigt. De website van Global Trade Alert, waar real time handelsmaatregelen van overheden worden bijgehouden, laat inderdaad zien dat er meer beschermende maatregelen worden ingevoerd dan er worden opgeruimd. De Verenigde Staten zijn daarin koploper. Sinds 2008 heeft de regering van Obama ruim 650 beschermende maatregelen genomen, en dat is meer dan landen als India en Rusland. Ook Nederland beschermt z’n thuismarkt: tegenover 76 liberaliserende maatregelen staan volgens de Global Trade Alert 266 protectionistische maatregelen.
Het nieuwe normaal
De vraag is: zijn deze maatregelen inderdaad ‘destructief’? De internationale handel groeit al een jaartje of vijf minder dan in de decennia daardoor. Wen er maar aan, schreven onderzoekers van de Europese Centrale Bank vorige maand, want dit is het nieuwe normaal. Er is namelijk een aantal structurele oorzaken voor de geringe groei van handel — oorzaken die losstaan van beschermende maatregelen:
1. Opkomende economieën worden volwassener.
Opkomende landen zijn de afgelopen tien jaar meer met elkaar gaan handelen in plaats van met ontwikkelde economieën zoals Europa. Zo vindt een groeiend aantal Chinese auto’s zijn weg naar landen als Brazilië, Egypte en Zuid-Afrika.

2. Waardeketens zijn geen aanjager meer van extra handelsgroei.
In de jaren ’90 kwam het produceren in internationale waardeketens op; zo bestaat de iPhone uit componenten uit meer dan 20 landen. Deze ontwikkeling leidde tot veel extra handel, maar nu de ketens er zijn is dit effect weggevallen. Bovendien worden consumenten steeds kritischer: worden producten wel duurzaam geproduceerd en is er geen kinderarbeid aan te pas gekomen? Steeds meer bedrijven ontdekken bovendien een belangrijk risico van ketens: dat de hele boel stilvalt als er met één onderdeel iets misgaat. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt er daarom rekening mee dat bedrijven hun ketens weer wat korter zullen maken om meer controle te kunnen houden. De UNCTAD, het VN-orgaan voor handel en ontwikkeling, noemt dat in haar onlangs verschenen Trade and Development Report 2016 ook een belangrijke reden voor de geringere groei van handel.
Nieuwe protectionistische maatregelen spelen maar een kleine rol in de afname van de handelsgroei
3. Effect handelsverruimende maatregelen neemt af.
Aan het verlagen van transportkosten, een belangrijke aanjager van handelsgroei, komt een keer een eind. En opkomende landen die tot de wereldhandelsorganisatie WTO zijn toegetreden, zijn ook al ver gevorderd met het opheffen van handelsbelemmeringen. Daar zijn geen grote bijdragen aan de groei van de handel meer van te verwachten, zeggen de onderzoekers van de ECB.
Bottomline: nieuwe protectionistische maatregelen van landen spelen maar een kleine rol in de afname van de groei van handel. En TTIP of CETA zullen daar zelfs in de meest optimistische — en onwaarschijnlijke — scenario’s echt geen verandering in brengen.
Handelsfundamentalisme
Het meest knellende probleem van de wereldeconomie is op dit moment niet dat economieën zich van elkaar afsluiten, schrijft Harvard-econoom Dani Rodrik in de New York Times, maar het gebrek aan legitimiteit van globalisering. Een voorbeeld? Uit het onlangs verschenen 35e kwartaalonderzoek over de stemming in Nederland van het SCP blijkt dat hogeropgeleiden veel positiever zijn over globalisering dan mensen met hooguit een mavo-opleiding: 83 procent van de academici verwerpt de stelling dat globalisering vooral nadelen heeft 'voor mensen zoals ik', tegenover slechts 22 procent van de lager opgeleiden.
Nog een keer gaan uitleggen dat de sceptici het niet goed begrepen hebben, waar het IMF toe oproept, zal niet werken bij mensen die zichzelf tot de sociaal-economische verliezers rekenen. Het is zelfs contraproductief. We hebben geen tijd voor dit soort ‘handelsfundamentalisme,’ zegt Rodrik. Er moet een betere balans komen tussen globalisering en nationale autonomie: ‘Wat een populist als Trump gevaarlijk maakt, zijn niet zijn specifieke voorstellen over handel. Maar zijn plannen dragen niet bij aan een coherente visie op hoe de Verenigde Staten en een open wereldeconomie naast elkaar kunnen gedijen.’
Nieuwe verkeersregels
Velen wijten de toenemende ongelijkheid en stagnerende inkomens (mede) aan globalisering. Het verhaal is echter ingewikkeld, en de rollen die technologie, globalisering en nationaal beleid daarin spelen zijn moeilijk los van elkaar te zien. Wel lijkt het erop dat globalisering een doel op zich is geworden. Rodrik pleit al langer voor nieuwe verkeersregels voor globalisering, met meer ruimte voor democratische nationale keuzes en eigen voorkeuren, standaarden en normen.
Als alleen de winnaars van globalisering profiteren, is het geen goede deal
Kritiek is er ook van de bekende econoom Jeffrey Sachs. ‘Ik geloof in internationale handel,’ schrijft hij in The Boston Globe, ‘maar ik ben een tegenstander van TPP en TTIP.’ Een grote draai, want Sachs was indertijd groot voorstander van NAFTA, een handelsovereenkomst uit 1993 tussen Mexico en de Verenigde Staten. Ondertussen zijn vriend en vijand het er echter over eens dat NAFTA honderdduizenden Amerikaanse banen heeft gekost. Het grootste bezwaar van Sachs is dat handelsovereenkomsten niet los gezien moeten worden van de overheidsbegroting, zoals nu gebeurt. ‘De Verenigde Staten hebben nog geen belastingbeleid om ervoor te zorgen dat een handelsovereenkomst voor het hele land voordeel oplevert.’ De opbrengst kan door handel groter worden, maar als alleen de winnaars van globalisering daarvan profiteren is het geen goede deal.
In Nederland heeft de Sociaal-Economische Raad in een unaniem aangenomen rapport over TTIP een aantal mooie uitgangspunten op een rij gezet voor handelsverdragen. Tegelijk roept minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op tot een ‘reset’ van handelsbeleid. Wat ons betreft zou het daarbij in elk geval moeten gaan om meer aandacht en betere instrumenten om de verliezers van globalisering te compenseren. Nog mooier zou zijn dat we zoeken naar betere verkeersregels voor globalisering, zodat er minder of geen verliezers meer zijn. Daarnaast vinden we het essentieel om ruimte te bieden aan nationale voorkeuren, nu het bij handelsvragen steeds meer over standaarden en normen gaat (tarieven zijn meestal al afgeschaft of spelen nog slechts een marginale rol). Consumentenorganisaties en vakbonden zouden van begin tot eind een plaats en stem moeten hebben in het proces waarmee verdragen tot stand komen, want nu hebben vooral grote bedrijven daarop veel invloed. En ISDS en ICS zouden geschrapt moeten worden, want die perken de soevereiniteit van landen in en zijn niet meer van deze tijd.
Symbolische waarde
Maar wat betekent dat voor TTIP en CETA? Je kunt redeneren dat de Tweede Kamer CETA in meerderheid heeft goedgekeurd, en dat ‘slechts’ een aantal duizenden mensen ertegen te hoop loopt op een demonstratie (hoe groot was de demonstratie van de voorstanders ook al weer?), dus vooruit met de geit. Maar als de meeste mensen in het land niet weten wat CETA is, als de economische baten van CETA heel klein zijn (als ze er al zijn), als zoveel mensen zich ongemakkelijk voelen bij het verdrag, en als tot op het hoogste niveau door beleidsmakers over een ‘reset’ van handelsbeleid wordt gedacht en gepraat, is het dan geen mooie investering in het draagvlak voor inclusieve globalisering om er toch maar vanaf te zien?
Canada valt buiten de top 10 van grootste handelspartners van de EU, maar de symbolische waarde van CETA is veel groter, schrijft het FD: ‘Ondertekening laat zien dat de EU nog handelsverdragen kan sluiten.’ Maar dat kun je ook omkeren. CETA nu niet ondertekenen geeft aan de rest van de wereld het sterke signaal af dat de EU niet alleen praat over een reset van handelsbeleid, maar daar ook serieus werk van gaat maken.
63 Bijdragen
[Verwijderd]
Niet zo verrassend. Academici hoeven doorgaans niet te verwachten dat ze in de underdog positie geraken. Maar de werkende mens bezig voor zijn/haar gezin zal terug naar zijn werk moeten ook als het steeds minder oplevert.
Michel Fleur 6
[Verwijderd]Maar academici zijn vooral met hun eigen vakgebied bezig. Ze vergaren hun economische kennis vooral via een zeer beperkt groepje experts. Een meerderheid - misschien inclusief die experts - beseft door die eenzijdige voorlichting niet dat ze zelf ook eigenlijk minder keuzevrijheid hebben en worden uitgebuit. Omdat de uitgangspositie hoger ligt, leidt dat echter niet direct tot armoede. Dit zou onterecht tot de conclusie kunnen leiden dat je niet in de underdog positie zit.
Wealth does NOT trickle down. De grootaandeelhouder is het eindstation: die consumeert nauwelijks en geld blijft hangen in nieuwe speculatie op vooral bestaande zaken. De rest van de samenleving mag lenen.
Anton Van de Haar 8
Naar mijn idee is de essentie van het probleem met handelsverdragen als TTIP dat ze:
- Hooguit beperkte positieve effecten hebben op de economie van de deelnemende landen
- de soevereiniteit van die deelnemende landen en de economische positie van het MKB in die landen in ernstige mate aantasten, in het voordeel van multinationale bedrijven
Anders gezegd, het zijn verdragen ten gunste van multinationale bedrijven, vermomd als handelsverdragen.
In de woorden van Jeffrey Sachs (uit het aangehaalde artikel van Sachs) :
“YET PERHAPS THE greatest controversy involves an arcane but very important part of the agreement: Investor-State Dispute Settlement, or ISDS. The ISDS provisions establish the right of foreign multinational companies to challenge the policies and regulations of host-country governments, and possibly to recover large financial damages. ISDS has given enormous, arbitrary and unfair power to multinational companies.
Under ISDS, the foreign company’s complaint is heard by an ad hoc, three-person tribunal that is not bound by the laws of the host country or even by precedents of ISDS tribunals. And there is no appeal. Moreover, only foreign companies can use ISDS. Domestic companies must go through the normal courts of law, and trade unions and other groups also have no protections under ISDS.”
Jan Smid 8
Anton Van de HaarLydia Lembeck 12
Jan SmidQUOTE
Under ISDS, the foreign company’s complaint is heard by an ad hoc, three-person tribunal that is not bound by the laws of the host country or even by precedents of ISDS tribunals. And there is no appeal. Moreover, only foreign companies can use ISDS. Domestic companies must go through the normal courts of law, and trade unions and other groups also have no protections under ISDS.”
UNQUUOTE
En we hebben geen poot om op te staan....
Jan Smid 8
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Jan SmidMichel Fleur 6
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Michel FleurIn feite werkt niet één stelsel goed, als top figuren daardoor hun kans krijgen voor persoonlijke verrijking door omkoping of andere nare manieren om bij de 'beteren' te blijven horen. We hebben nu al geen gelijke kansen meer in Nederland. Als je kinderen beoordeelt naar het opleidingsniveau van de ouders krijgen kinderen het heel lastig om uit die carrousel weg te vluchten.
Wat ook niet meewerkt zijn de MSM. Als bv de directeur van Pensioenfonds Metaal en Techniek op radio 1 vertelt dat het anders kan en wel zo dat iedereen daar baat bij heeft, dan kan je dát stukje niet meer terugvinden bij Uitz.gemist. Gelukkig wel op de website van het pensioenfonds zelf, waar een duidelijke PDF staat. Bij dit bericht voorzichtig manouvreren over HOME heen en dan wordt het bericht duidelijk zichtbaar en daarin de link naar de PDF. http://www.bpmt.nl/actueel
Matthijs 11
Anton Van de HaarOmdat "handel" zo enorm breed is of breed gedefinieerd wordt, valt feitelijk bijna alle beleid er onder. Energie, vervoer, infrastructuur, zorg, onderzoek, etc. Als in een handelsverdrag vastgelegd wordt wat exact de regels zijn waaraan de landen die het ondertekenen zich moeten houden, heb je in feite met een soort globaal regeringsakkoord te maken.
Maar dan een akkoord waar in het geheim over onderhandeld wordt zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven. Dus ook zonder veel mogelijkheid tot democratische controle van journalisten of burgerorganisaties. Ik kom nog steeds heel veel mensen tegen in mijn omgeving die nog nooit van de termen TTIP of CETA gehoord hebben.
Bij een landelijke regering kunnen we nog iedere paar jaar een nieuwe kiezen en daarmee beleid veranderen. Het probleem met zo'n groot akkoord is dat dat niet meer kan.
Jan Smid 8
Dat is ook het enige wat de EU nog kan. Het laat een doodzieke bankensector bestaan met een toezichthouder als EBA die niet ingrijpt, en bedenkt dat iemand met een spaarrekening met een fors bedrag erop, die ook een creditcard heeft en 1000 euro rood kan staan, een BKR-registratie moet hebben, zelfs als de kansnul is dat er sprake is van rood staan.
Met een BKR-registratie los je het probleem van schulden niet op, wel als je de schuldeiser een wat minder preverente positie geeft als geld is uitgeleend om daar primair geld mee te verdienen. En daar valt een bank ook onder.
http://www.ad.nl/economie/kredietlimiet-betaalrekening-krijgt-gevolgen-voor-bkr-registratie~af28c2ad/
Lydia Lembeck 12
Jan SmidM. van Deelen 11
Lydia LembeckBadkamer, keuken en tweede toilet zijn nieuw en bijzonder luxe.
30-jarige hypotheek 113.000 en eigen geld 20.000 Euro. 50% aflossingsvrij, 1,75% rente en 50% annuïteit, 1,55% rente. 10 jaar vast. Netto maandlast rond de 290 Euro. Servicekosten 130 Euro, prima VVE, actief en voldoende kapitaal. Zijn inkomen ligt rond de 30.000 bruto.
Ik was verbaasd maar het kan dus bij SNS. Zo'n woning kost in Amsterdam makkelijk 3 tot 4 keer zoveel.
Helaas niet voor jou weggelegd, dat begrijp ik, maar voor menigeen haalbaar lijkt me.
Lydia Lembeck 12
M. van DeelenPieter Jongejan 7
Matthijs 11
Pieter JongejanFeitelijk heb je dat ook binnen de EU en eurozone. Landen kunnen geen eigen beleid meer voeren, kunnen niet meer flexibel omgaan met veranderende omstandigheden of eigen sterke en zwakke punten. We kunnen in Nederland nog een beetje discussieren over Zwarte Piet en wel of geen koopzondag, een beetje inkomen herverdelen, en that's it.
bps 12
Pieter JongejanUit vrijwel elke context maak ik een volumegroei op; een kwantiteitsgroei en geen kwaliteitsgroei.
Ik heb daarom wat moeite met die eeuwige 'economische groei'-term, die niet eeuwig is en kan zijn.
Flexibiliteit en liquiditeit, aanpassingsvermogen, die je noemt, is een kwaliteit.
Onze toekomst ligt bij kwaliteit, en niet bij kwantiteit.
Dus waarom kwantiteitsgroei, van geld en consumptie (bbp)?
Pieter Jongejan 7
bpsIk herinner me dat Hendriks met de opmerking kwam dat de kwaliteit omhoog ging als er minder in plaats van meer geld beschikbaar werd gesteld. De anderen waren het daarmee eens. Voor mij was dat een eyeopener. Bakema benadrukte dat kwaliteit niet alleen afhangt van wetenschap, maar ook van kunst. Hendriks kon zich daarin wel vinden. Ik denk ook dat goed waarnemen en aanvoelen waar de schoen knelt veeleer een kunst is dan een wetenschap. Er bestaat volgens mij geen methode voor het bijtijds onderkennen van relevante vraagstukken. Sommige mensen zijn om onduidelijke redenen betere waarnemers dan andere mensen. Of goed waarnemen te leren is valt te betwijfelen. Goudappel was helemaal in de ban van het boek over the art of motorcycle maintenance. Kwaliteit stond bij hem synomiem voor passie en duurzaamheid. Zonder passie is er geen kwaliteit. Ook daar waren de meeste deelnemers van de werkgroep het mee eens. Centraal stond het idee dat bedrijven zich zouden moeten richten op de behoeften van de gebruikers. Met deze conclusie waren ze hun tijd ver vooruit.
Nu terug naar je vraag, wat ik versta onder economische groei. Voor mij staat economische groei gelijk aan een vergroting van de keuzemogelijkheden per inwoner, ofwel met een groei van het reële inomen per inwoner. Een groei van het bruto inkomen kan zoals nu samengaan met een gelijkblijvend of zelfs lager netto inkomen per hoofd. Kwaliteit kun je definiëren als het vergroten van de keuzemogelijkheden bij een gegeven reëel inkomen i.c. een gegeven energieinput. Maar het blijft moeilijk om kwaliteit goed te definiëren. Ik ben er nog niet uit.
bps 12
Pieter JongejanMeer kwaliteit is meer eigenschap en eigenschappen, meer keus, meer (ook langer) gebruikswaarde en dus ook meer waard. Dat klopt met waarneming en begrip van kwaliteit.
'Voor mij staat economische groei gelijk aan een vergroting van de keuzemogelijkheden per inwoner, ofwel met een groei van het reële inkomen per inwoner.'
En als het inkomen en de koopkracht gelijk blijft, dan groeit ook je weerstand en vermogen toch?
En hoe vaker je inkomen hebt, groeit je totaalinkomen toch ook en hoe vaker en hoe meer je te kiezen, keuzemogelijkheden hebt, immers? Vandaag aardappelen en morgen Chinees, bvb.
Er is economisch onderscheid te maken in kwaliteitsgroei en kwantiteitsgroei.
Alleen de laatste wordt begrepen als 'economische groei'.
Ik kan me verder goed verenigen met je uitleg en begrip. Dank. Ik kan het zelfs vereenvoudigen.
Volgens Einstein komt dat als complexe en gecompliceerde materie goed begrepen is.
Begrijpen gaat aan het probleemoplossen vooraf als een definitie van intelligentie.
Ik ben Einstein niet, maar iets is eerst moeilijk voordat het helder en eenvoudig wordt.
E = mc² is ook eenvoudig en staat als een huis. Maar om daar toe te komen is niet eenvoudig.
'... dat kwaliteit niet alleen afhangt van wetenschap, maar ook van kunst.'
Kunst is een superlatief van kunnen en kunde.
Daarvoor moet je er eerst wetenschap van hebben. Ook dat is logisch en eenvoudig.
Maar om dat te bereiken, is het in onwetendheid, onbegrip en onkunde vaak eerst héél moeilijk.
Wetenschap is niet zo eenvoudig. Kwaliteit hangt af van én wetenschap én kunst: én-én.
'Centraal stond het idee dat bedrijven zich zouden moeten richten op de behoeften van de gebruikers. Met deze conclusie waren ze hun tijd ver vooruit.'
Ja. Als er toen geen customising Japanners waren geweest, reden we nu nog spartaans in een kale Opel Kadet met alleen een schuif voor warm en koud en een aanjager.
Pieter Jongejan 7
bpsDit geeft aan hoe complex, maar ook hoe essentieel, dit onderwerp is. Om hier verder te komen is een grote uitdaging, maar ook heel moeilijk. De all rounders met overzicht (homo universalis) lijken uitgestorven.
bps 12
Pieter JongejanDiversiteit betekent buffer, meer keus, risicospreiding, weerstand, concurrentiemijding, verschil voor effening; stroming, beweging, verandering, aanpassing, verbetering.
Kwaliteit en diversiteit verruimt de overlevingskansen van 'het leven'.
Diversiteit is een kwaliteit, een eigenschap van 'het zijn'.
De kwaliteit van perfect aangepaste natuurlijke soorten en diversiteit is evident.
We hadden al eerder genoeglijk een vruchtbare discussie hierover.
Nu ook weer 'dank je wel' voor deze discussie en de winst daarvan.
De EU streeft naar unificatie, uniformiteit en kwantiteit, maar kan beter plaats en huis bieden aan kwaliteit vanwege de onvermijdelijke diversiteit en de onbedwingbare krachten die daaraan ten grondslag liggen. Die krachten zijn nuttig te gebruiken.
Oosterlingen noemen die krachten en energie respectvol 'chi'.
Matthijs 11
bpsOm het wat concreter te maken wat voorbeelden:
- Het isoleren van huizen in Nederland verhoogt het wooncomfort en verlaagt toekomstig energieverbruik. Dat is kwalitatieve vooruitgang. Het kán zijn dat zo'n isolatieproject ten koste gaat van kwantitatieve eenheden: het energieverbruik en de uitgave aan die energie dalen. Minder BBP (groei), toch meer welvaart.
- Gejuich en borstklopperij bij kabinet omdat de economie met 0,7% groeit. Kijk je waar dat in zit, dan is het wederom groei van krediet voor huizen die weer in prijs stijgen. Dezelfde fout wordt herhaald. Terwijl investeringen in/door MKB blijven stagneren. We kunnen met zijn allen afspreken dat al onze huizen morgen in één klap een miljoen per stuk waard zijn. Maar is er dan iemand echt rijker geworden?
bps 12
MatthijsIn de overige natuur en evolutie lijkt kwaliteit een automatisme.
Apekool 5
Pieter JongejanKwantiteit (quantitas) Socrates is groot
Kwaliteit (qualitas) Socrates is intelligent
Relatie (relatio) Socrates is ouder dan Plato
Plaats (locus) Socrates woont in Athene
Tijd (tempus) Socrates leefde tijdens de Griekse Oudheid
Houding (situs) Socrates geeft staand college
Hebben (habitus) Socrates heeft een mantel
Doen (actio) Socrates zoekt de wijsheid
Ondergaan (passio) Socrates werd vermoord
http://www.gjerutten.nl/Aristoteles%20Metafysica%20en%20Organon.pdf
Pieter Jongejan 7
Apekoolbps 12
Pieter JongejanApekool 5
bpsTegelijk veronderstellen diezelfde denkers dat het wel degelijk mogelijk is
wezenseigen universele eigenschappen van zaken vast te stellen - universele waarheid dus.
In de echte wereld zien we dat belangen, kortzichtigheid, onvoorzichtigheid, etc. tot vele versies van een universele waarde leiden - zelfs duiding van precies dezelfde waarneming leidt niet tot dezelfde conclusies! Dat is weliswaar ook diversiteit, maar deze is eigenlijk ongewenst en soms zelfs schadelijk. Misschien waren de Grieken daarom zo dol op wiskunde: je schept zelf de randvoorwaarden van je model waarbinnen een bewezen stelling onweerlegbaar en een weerlegde stelling onhoudbaar is.
Nu maar ophouden voordat ik verzand in nog vagere Meta-fysische beschouwingen...
bps 12
ApekoolDat is nog steeds zo.
Let wel dat subjectieve diversiteit alleen van mensen komt.
Natuurlijke diversiteit is objectief.
Socrates zocht weliswaar naar wijsheid, maar zocht in wezen naar zekerheid in een onzekere wereld van waarnemen, geloven en denken.
Wiskunde betreft, en werd en wordt beoefend om zekerheid.
Ik onderschat de Griekse denkers en filosofen niet. Ze hadden de tijd en de vrijheid.
In het verleden nadien, en in het heden ontbreekt dat vaak.
Het materiele, de Fysica, biedt en betreft wiskundig telbare, meetbare zekerheid.
De Griekse vroege wiskunde betrof dan ook de meetkunde.
Het immateriële, de Meta-Fysica, is vaag, abstract, niet telbaar en veel meer ontvankelijk voor subjectiviteit.
Toch biedt het zekerheden als tegenovergestelde van het materiele en de Fysica in verband van allesomvattend primair systeem, overeenkomstig tegenovergestelden in complex systeembalans als:
concreet vs. abstract, objectief vs. subjectief, fysisch vs. meta-fysisch, materieel vs. immaterieel, vast vs. relatief, Aristoteles vs. Plato, enz.
Immateriële kwaliteiten zijn dan ook tegenovergesteld van materiele kwaliteiten.
Het meest sprekende voorbeeld daarvan vind ik de relatie van mens tot medemens.
Fysiek en materieel is niemand gelijk en iedereen verschilt.
Meta-fysiek en immaterieel is iedereen gelijk en niemand verschilt.
Ieder heeft het zijne en van een ander te respecteren; lijf, leven, mening, eigendom, verantwoordelijkheid, enz.
Het bijzondere en zekere is ook dat iets immaterieel altijd vooraf gaat aan iets materieel.
Er is een volgorde.
Bosonen liggen ten grondslag aan fermionen. Vertrouwen gaat vooraf aan een transactie. Idee gaat vooraf aan de daad.
('There's no greater power than the power of idea' - J.M. Keynes)
Pieter Jongejan 7
bpsbps 12
Pieter JongejanZie de motivatie boven aan 'Apekool'.
Een grotere diversiteit aan subjectieve meningen, geeft in een genadeloze discussie de meeste kans op één, geen diverse, objectieve waarheid, een kwaliteit van zuivere democratie.
Die stelling, wet of principle is dan immaterieel, een idee en enig, standaard. Niet divers.
Materieel leidt standaardisatie en unificatie tot meer concurrentie-kaalslag onderling.
In reactie daarop volgt concurrentiemijding door diversiteit en innovatie, als daar de vrijheid, middelen en mogelijkheden toe bestaan.
De eerste iphone van Apple vind ik nog altijd één van de mooiste voorbeelden van concurrentiemijding middels diversiteit. ("Think different" - Steve Jobs)
Dat is ook een verklaring en mijn verklaring.
bps 12
Pieter JongejanDie mis ik namelijk. Ook wel logisch, als niet-zijn er niet is. ;-)
bps 12
Pieter Jongejannegen (9) manieren van ‘zijn’ volgens Aristoteles: ..………………….. Pieter @G10+:
Kwantiteit….. (quantitas) Socrates is groot……………………..…………. kwantiteit
Kwaliteit …..…(qualitas).. Socrates is intelligent…………………………. kwaliteit
Relatie…….…..(relatio)… Socrates is ouder dan Plato……….………… recht ?
Plaats……….... (locus)….. Socrates woont in Athene………………. .....locatie
Tijd………….....(tempus)... Socrates leefde tijdens de Griekse Oudheid…...tijd
Houding…….(situs)……Socrates geeft staand college………………….. hoedanigheid
Hebben………(habitus)...Socrates heeft een mantel……………………...macht
Doen………....(actio)….. Socrates zoekt de wijsheid…………………...….belang
Ondergaan…..(passio)….Socrates werd vermoord……………………….??
…………………..........……….(Socrates is niet meer)………………....…………niet-zijn ??
Kloppen deze koppelingen en hun plaats?
(Ik moest stippeltjes gebruiken om de boel wat recht onder elkaar te krijgen. Wat een gepruts. De editor van FTM neemt geen tabs over.)
Pieter Jongejan 7
bpsNiet-zijn als vorm van zijn lijkt mij onlogisch. Socrates is niet meer is wel to the point.
bps 12
Pieter JongejanBij onderzoek naar nieuwigheden, en proeven, al jaren geleden, was een negatief resultaat óók een resultaat.
Maar bij overlezen van deze vruchtbare discussie, waarvoor iedereen dank, lijkt mij 'niet-zijn' plaats of 'locus' gerelateerd en niet een afzonderlijke zijns-vorm. Je hebt gelijk.
Waar dan wel te zijn is een andere kwestie, maar niet op de plaats in kwestie.
Jan Smid 8
Pieter Jongejanhttp://money.cnn.com/2016/07/25/technology/marissa-mayer-pay/
http://www.volkskrant.nl/economie/naam-yahoo-verdwijnt-na-overname-door-verizon~a4345815/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Marissa_Mayer
Pieter Jongejan 7
Jan SmidLydia Lembeck 12
Pieter JongejanWat mooi gezegd van meneer Goudappel.
Roland Horvath 7
1/ Een kapitalisme met buitenlandse Grote Multinationale Ondernemingen GMO als parasieten en als het hoogste gezag in de staat ten koste van mens, milieu, maatschappij, democratie, soevereiniteit. Te vergelijken met het laisser faire kapitalisme uit de 19 e eeuw, ook bekend als fascisme, neoliberalisme en corpocratie. De GMO hebben bij CETA die macht door de combinatie van 2 zaken: Het ISDS/ICS en de totale vrijheid van handel voor de buitenlandse GMO in de EU. Niet in de VS want die zorgen sedert hun ontstaan in 1787 altijd voor een combinatie van vrije handel en protectionisme, slechts 1 van beide is dodelijk voor ieder land en - onderneming zoals de geschiedenis leert. In die ordening kan de overheid geen eisen stellen en ze zorgt alleen voor de orde.
2/ Een kapitalisme waar de GMO een overheid hebben als tegenmacht. Die het hoogste gezag is in de maatschappij.
Dat er verschil is bewijst de EU vooral de laatste jaren. Al altijd waren de GMO de baas in de EU. Ze hebben met hun besparingen en bedrijfslasten politiek die de bedoeling heeft de lasten van de GMO te verminderen en de Sociale Zekerheid SZ af te bouwen, met hun onvolwassen euro zonder bijkomende maatregels, met hun bemoeizucht: De EU is een unitaire superstaat die de lidstaten niet respecteert, met een EU Commissie die een administratie is van een kartel van GMO: Daarmee hebben de GMO van alles kapot gemaakt inbegrepen democratie, welvaart en de groei in de economie.
De EU kan nog niet normaal werken, men moet er dus Canada en straks de VS niet bijnemen. Tenzij we weg zijn van de oorlogen, de domheid, het racisme, de armoede, de uitsluiting en de obesitas van de VS.
Dus het nodeloze en rampzalige CETA niet tekenen zoals de Waalse, Brusselse en Franstalige regeringen in België hebben beslist. Waar een klein land groot kan in zijn. Waar zijn Mark, Alexander en Sybrand van de familie: van Snoeien tot Oppleuren.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathRoland Horvath 7
Ernest JacobsAls de EU nog enige vrede, welvaart en welzijn wil kennen de volgende 50 jaar dan moet ze meer afstand bewaren tegenover de VS en een betere relatie hebben met Rusland en met Eurazië. De VS zijn al tientallen jaren een oorlogvoerend en oorlog stokend land dat de slaafse EU meetrekt in hun propaganda en in hun oorlogen: Afghanistan, Irak, Syrië, Libië, Mali. Oekraïne gedestabiliseerd door de VS. Sancties tegen RU voor het plezier van de VS om vijandigheid tussen de EU en RU te creëren. Onzin over de Krim dat tot 1954 bij RU hoorde. Waar de Russische zwarte zee vloot gestationeerd is. Vluchtelingen stromen als cadeautje aan de EU. De VS en Israël destabiliseren de wereld. De EU heeft daar geen belang bij.
De EU wordt gekenmerkt door een laffe slaafsheid, een oneindige naïviteit en goedgelovigheid en een totaal gebrek aan visie. De VS worden gezien als een vredestichter door hun propaganda. Ze zijn een nazistische terroristen bende. Het kenmerkende van nazisme is gestook in al zijn vormen: Van wij -zij denken over demoniseren en uitsluiten van minderheden tot laster en racisme. De politiek van de VS streeft naar de wereldheerschappij. Dat is een idee dat in de VS ontstaan is in de 1e helft van de 19e eeuw, het Manifest Destiny. Dat werd nooit door een grote meerderheid gedeeld, de gedachte ging af en aan, maar nu is ze springlevend: Bush, Clinton, Bush, Obama. Hillary Clinton is 100% voor. Trump is tegen en daarom de vijand van het militair industrieel complex en van het grootkapitaal.
De VS zijn geen vrienden van de EU maar een toevallige en tijdelijke bondgenoot. De BRICS landen zijn geen vijanden.
Jan Smid 8
Roland HorvathIk vraag mij wie er van de Amerikaanse burgers streeft naar een wereldheerschappij. Heeft de Amerikaanse kiezer daar wel iets te vertellen?
Of Israël de wereld destabiliseert? In welk opzicht dan? Met niets doen kan je ook meewerken aan destabilisatie. Ik zie Israël an sich niet als een probleem, wel dat ik weet dat het tussen de Palestijnen, de Arabische wereld en Israël nooit meer goed komt.
Roland Horvath 7
Jan Smid1/ Rusland en China, corruptie en rechtsonzekerheid.
2/ De Amerikaanse kiezer heeft over die wereldheerschappij niet veel te zeggen. Het is ook geen onderwerp in de media.
3/ De oorlogen van de VS in het Midden Oosten passen in de agressieve houding van Israël. De moeilijkheden in de midden Oosten regio zijn onder andere te wijten aan het geloof van de Joden dat ze uitverkoren zijn -wat de Amerikanen ook menen in hun Manifest Destiny- en hun achtervolgingswaanzin, meegebracht uit Oost Europa.
Er zijn diepe wonden geslagen, maar vooral de Israëlische houding moet veranderen om de regio te stabiliseren.
A/ Intern: Geen apartheid maar gelijkheid van Joden en Palestijnen. En afschaffing van de onrechtmatige verdeling van Palestina door de Volkerenbond.
B/ Extern: Israël is gevormd door Oost Europese Joden, gelijkend op Oost Europese getto's. Maar de Israëli's bedreigen nu de omgeving, niet omgekeerd zoals vroeger.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathEn nee, ik ben het niet eens met de nederzettingen politiek enzovoorts, maar Israël een bedreiging voor de omgeving noemen is mijne inziens te kort door de bocht met gezellige buren als Hamas in Gaza of Hezbollah in het noorden. Oh, en IS bij de Golan, in Syrië, das een toffe club...
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathAanvullend, als het nog mag, de visie van de SP: https://www.sp.nl/nieuws/2016/10/vierde-interpretatieve-verklaring-malmstrom-is-belediging-aan-democratie
REINIER VAN DRIEL 7
Deze groep sociaaleconomische verliezers zal alleen maar groeien met ongewijzigd beleid als tot nu toe. De globalisering heeft ongetwijfeld ook een eindigheid, de heersende elite zal er alles aan doen dit zo lang mogelijk door te laten gaan en stuurt daar ook op.
Gelukkig is er nog een (kleine) kritische media, maar ook een groeiende groep ,,verliezers" die wel door hebben hoe het werkt. De middengroepen zijn de volgenden die opgeslokt worden door dit soort akkoorden en met de gevolgen van de ,,ratrace", probleem is dat veel denken dat het hun niet zal overkomen, en laat zich ,,overtuigen" door politici met een heel andere agenda.
(voorbeeld; Asscher is voor CETA en TTIP, steunt daarmee de ratrace, maar noemt zich sociaal democraat ?)
Nog verdere globalisering? Misschien is ,,kleiner" veel fijner. Normaal zou de burger dan weer meer invloed moeten hebben. Het is absurd dit over te laten aan banken en GMO's. Vereist wel een ,,mindreset".
Ernest Jacobs 6
REINIER VAN DRIELlocke 5
Ernest JacobsAls men daar heden mee aankomt, wordt men overspoelt met hoon je bent dan kleingeestig en niet van deze tijd. Het corrupte collectief waarvan de meerderheid zelf niet weet dat zij erin zitten stuurt je dan terug de ,,ratrace’’ riool in, zoals Reinier de race omschrijft. De uitleg van de ,,ratrace’’ van Robert T. Kiyosaki met Sharon L. Lechter zou er velen van kunnen weerhouden nog langer aan die ratrace mee te doen. Een bijdrage van Roland Horvath doet mij even slikken hier komt samengevat een allesomvattend wereldbeeld die de kern raakt van de achterklap. Meegenomen mijn + als bijdragen aan alle reacties, wat een boeiende inzichten. Een prachtig voorbeeld van het soort mensen die in de blauwe stoeltjes moesten zitten, zou betekenen er is weer hoop een kompas waar de mens op kan vertrouwen .
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/09/11/223-economen-vs-aan-congres-verwerp-tpp-en-ttip-met-isds
Lydia Lembeck 12
Ernest JacobsDus ook Nederlandse boeren zijn tegen CETA (En dus ook tegen TTIP /ISDS...
Ernest Jacobs 6
Lydia Lembeckbps 12
Met veel kwaliteitsreacties ook.
FTM zou een button, score of andere voorziening moeten aanbrengen om lezerswaardering voor artikelen van auteurs te kunnen uitdrukken, met een klik zichtbaar te kunnen waarderen of 'liken' als percentage van het totaal aantal bezoekers van het artikel. Dat geeft ook de mate van populariteit van het onderwerp weer.
Lydia Lembeck 12
bpsRoland Horvath 7
Als de EU op zichzelf als unie nog niet behoorlijk kan werken, dan moet men Canada en de VS niet toevoegen aan de unie.
CETA is een mislukking, De EU Commissie is verantwoordelijk. Dus 2e stap in de handelsreset: Juncker & Co er uit. En een nieuwe Commissie installeren die voortkomt uit een ideologische meerderheid in Parlement en Raad zoals iedere regering in de EU gevormd wordt. De Raad, 4 leden per staat. Voor 1 keer aan te duiden door de Parlementen van de staten.
De EU mislukt nu in alles, in de euro, de vluchtelingen, CETA/TTIP. En door het feit dat ze geen federatie is maar een unitaire superstaat die de staten niet respecteert, hen terroriseert, hen vervangt en overbodig maakt, en wetten maakt die de staten -veel, veel- beter zelf kunnen maken zoals homorechten en gescheiden afvoer van regen - en afval water. Gescheiden afvoer dat wel, van CETA en van Juncker & Co.
We moeten de 3 EU bestuursinstellingen gezond en normaal maken, in goed Nederlands saneren en normaliseren, anders hebben we nooit goede resultaten.
Ernest Jacobs 6
Roland HorvathLydia Lembeck 12
Roland HorvathErnest Jacobs 6
Lydia LembeckM. van Deelen 11
"Nu, na twintig maanden vol kerende kansen lijkt Eldorado Gold hoopvol dat het de deal toch kan doorduwen. En CETA zou over die deal een grote hoop cement gieten, omdat het de Grieken een paar miljard euro kan kosten als de mijn er na de goedkeuring van CETA alsnog niet komt."
http://www.mo.be/reportage/ceta-geeft-verwoestende-canadese-mijnbouw-griekenland-nog-flinke-duw-de-rug
Jacob 5
Gister in NRC in een artikel over de tabaksindustrie: “In mei verloor tabaksproducent Philip Morris bij het Europees Hof een zaak tegen de invoering van strenge Europese anti-tabakswetten. Die verbieden onder meer mentholsigaretten en verplichten grotere waarschuwingslabels op pakjes.”
Ach, Philip Morris heeft een lange adem en zal wanneer CETA/TTIP/ISDS toch worden ingevoerd haar kans schoon zien om deze anti-tabakswetten alsnog aan te vechten. Dit is zomaar een voorbeeld hoe kapitaalkrachtige ondernemingen overheden via rechtszaken vleugellam zullen maken.
Meer aanschouwelijk onderwijs is nodig om iedereen wakker te schudden. Wie heeft er nog meer concrete, aansprekende voorbeelden?
Lydia Lembeck 12
JacobNilsR Kraijnbrink 1
Een duidelijke en heldere opgave in een overzichtelijke presentatie is van groot belang
bij het totale overzicht.
M. van Deelen 11
NilsR KraijnbrinkWie zou die opdracht moeten verstrekken en wie gaat dat betalen? De Argumentenfabriek (hier o.a. bekend van Robin Fransman) is immers "ook maar gewoon" een commercieel bedrijf.
Martin Bongers 4
Als je nu nog niet voor CETA kiest, ben je dus gewoon achterlijk. Want wie wil er nou niet een fles Seagram's voor een prikkie?
Lydia Lembeck 12
Martin BongersErnest Jacobs 6
Martin Bongers