Return of the Living Dead Part II

Peter Verhaar speelt afschrikwekkende films in zijn hoofd af bij het zien van alle ellende bij met name Zuid Europese banken

Ik vind sequels van films vaak slaapverwekkend. Het zijn producties die parasiteren op het inhoudelijke succes van Part I. Wall Street met Gordon Gekko uit 1987 staat in mijn geheugen gegrift ("money never sleeps Pal, Greed =Good"); Wall Street II is een sentimentele huilie-huilie film geworden. En dan de 'Remakes', die zijn vaak nog een graadje erger. Deze zomer is de remake van Return of the Living Dead Part II in premiere gegaan. Het is dit keer een internationale productie met in de hoofdrol zombiebank Bank of America (BAC), co-starring het Italiaanse  Intensa Sanpaolo en Unicredito en de Franse bank Société  Générale. Beste bijrol voor de Belgische bank Dexia. Helaas konden de hoofdrolspelers uit Part I (Lehman Brothers, Bear Stearns) wegens vervelende familie-omstandigheden niet meedoen. 


Het scenario van Part II is fantasieloos en lijkt als twee druppels water op Part I uit 2008. Banken vertrouwen elkaar opnieuw niet meer, de geldmarkt droogt op, de fundingkosten van de banken lopen op; de koersen van aandelen en obligaties van banken duikelen. Leuk gevonden is dat de winnaar van Part I, BAC die destijds Merrill op presenteerblaadje aangeboden kreeg, nu de rol van 'loser' speelt. Kijk maar eens naar de koersen (dit is vrijdag) van haar CDS'en (de failliet-premies).

De Centrale Bank mag weer spelen als 'lender of last resort'. Er staat nu 122 miljard aan deposito's van banken bij de ECB. Good Guy RABO, de private lender of Last resort, meldde vorige week dat zij er uit alle hoeken van de wereld spaargeld aangeboden krijgt en niet weet wat zij met al dat geld moet doen (dan maar voor niets bij de ECB zetten, want "liquidity is king"). De Amerikaanse vermogensbeheerder BNY Mellon geeft zelfs een boete voor grote deposito's.

De oorzaken zijn bekend. Banken hebben te weinig eigen vermogen en niemand weet wat de bezittingen waard zijn. En opnieuw worden de financiele markten geconfronteerd met allerlei tegenstrijdige verklaringen van beleidsmakers. Wanneer gaan beleidsmakers eens inzien dat financiele markten geen probleem hebben met slecht nieuws, maar wel met onzekerheid over slecht nieuws. Trichet (ECB) vindt liquiditeit en solvabiliteit van de banken geen probleem, Lagarde (IMF) vraagt om een 'urgente' herkapitalisatie.

 

Afboeken!
Hoofd Internationaal Boekhouden, Hoogervorst van IASB, was deze week helder, glashelder. Banken moeten hun overheidspapier waarderen tegen marktwaarde en niet hun eigen waarderingsmodellen gebruiken. En dat betekent afboeken en dan gaat ook het eigen vermogen omlaag. Hij sprak over Frankrijk. Nederland is ook hier het braafste jongetje van de klas want onze banken hebben het verlies op Griekenland in ieder geval al genomen.

Net als in 2008 hebben de banken overheden en belastingbetalers in gijzeling. Nog altijd zijn banken 'too big to fail'. Terwijl er voor zombie-banken maar 1 optie is. Afboeken, krimpen, failliet gaan. Jammer voor aandeelhouders en obligatiehouders. Dat heet marktwerking.

Bank of America kiest voor een vlucht naar voren. Buffett stak 5 miljard dollar in de bank (tegen gunstige voorwaarden, het is geen vaderlandsliefde). In Europa komen we volgens IMF 200 miljard tekort. Ook Reggie 'boombustblog' Middleton noemt dit bedrag.

En het woestijnstaatje Qatar steekt 500 mio in de grootste Griekse bank. Binnenkort in de bioscoop Lawrence of Arabia Part II

update: shit,  Goldman Sachs heeft in een 'geheim' rapport van 16 augustus geschreven dat er 1000 miljard nodig is om Europese banken te redden
 


Lees ook Peter Verhaars blog over banken, brokers en beurzen
www.bank.blog.nl
www.pfverhaar.nl
twitter: @peterverhaar