
Buurtzorg-bedenker Jos de Blok had genoeg van de onvrede over zorgverzekeraars. Hij gaat laten zien dat het anders kan. Samen met drie gelijkgestemden richt hij een nieuwe verzekeraar op: Zorgeloos. Met Zorgeloos wil De Blok een beweging op gang brengen waarin niet langer commerciële doeleinden leidend zijn maar de behoefte van de patiënt. FTM sprak met hem over zijn nieuwste missie in de zorg.
Bijna tien jaar geleden richtte de oud-wijkverpleegkundige Jos de Blok samen met drie vrienden en zijn vrouw thuiszorgonderneming Buurtzorg op. Het initiatief begon klein, met vier verpleegkundigen in De Bloks thuishaven Almelo. Wat direct in het oog sprong was de ongebruikelijke werkwijze van de organisatie. In een tijd van schaalvergroting en de opkomst van de stopwatchzorg koos De Blok ervoor om verpleegkundigen te laten werken in zelfsturende teams.
Bij Buurtzorg wordt op de werkvloer bepaald hoe het werk uitgevoerd wordt. Dat gebeurt met alle onderdelen van het werk: het aannemen van mensen, roosters maken, het aanwenden van middelen en de overige taken waar een thuiszorgteam mee te maken heeft. Een zware managementlaag is daarmee overbodig, waardoor de overheadkosten beperkt blijven.
Al snel werd Buurtzorg een succes: cliënten en medewerkers reageerden uitermate positief op de situatie waarin de relatie tussen patiënt en zorgverlener centraal staat. Ook werd de oprichter vijf jaar op rij gekroond tot de beste werkgever van Nederland. In de loop van die tien jaar is het evangelie van De Blok doorgedrongen tot alle niveaus van de zorg.
Zelfsturing populair
In navolging van Buurtzorg hebben veel andere thuiszorgorganisaties en verpleeghuizen hun teams in variërende mate zelfsturend ingericht. Zowel gemeenten, als onze nationale overheid en andere landen nemen de ideeën over. Zo startte de Nederlandse overheid het Experiment Regelarme Instellingen (ERAI 2011-2014), waarbinnen 25 organisaties zorgverleners verantwoordelijk maakten voor de uitvoering en kwaliteit van het werk. Buurtzorg heeft teams verspreid over heel Nederland. De Blok krijgt hulp van 'de bende van drie'
Bureaucratie en verzakelijking
Frustratie vormde in 2006 de drijfveer voor De Blok om het anders te doen. Met lede ogen zag hij hoe bureaucratie en verzakelijking de zorg in hun greep hielden. Diezelfde onvrede is de bron van zijn nieuwste missie: het ter wereld brengen van een nieuwe zorgverzekeraar. Begin december ontvouwde hij zijn plannen. Voor de gelegenheid had de immer in zwart gehulde thuiszorgicoon zelfs een babyblauw shirt aangetrokken waarop de naam van de verzekeraar prijkte: Zorgeloos.‘Veel mensen voelen dat de huidige manier van doen steeds verder van ons af komt te staan'‘Veel mensen voelen dat de huidige manier van doen steeds verder van ons af komt te staan. Al die honderden polissen, dat is natuurlijk gekkenwerk. Er is veel onzekerheid als het gaat om de zorgverzekering terwijl de mensen gewoon duidelijkheid willen’, vertelt De Blok gepassioneerd. ‘Wij zullen dat anders doen: geen wirwar van polissen maar gewoon één of twee overzichtelijke opties. Door het eenvoudig te houden en niet te kiezen voor dure panden en marketing denken wij een premie te bieden die goedkoper is dan die van anderen.’
Geen onderhandelingsruimte bij verzekeraars
Ook Buurtzorg kreeg het al enkele malen aan de stok met zorgverzekeraars. Zo verwacht De Blok dit jaar een bedrag van twee tot vier miljoen aan geleverde zorg niet vergoed te krijgen. Het is allemaal het gevolg van de omzetplafonds. Zorgeloos zal zo’n plafond niet hanteren. ‘Ik merk dat er weinig ruimte is om te onderhandelen met zorgverzekeraars, want zij bepalen de regels. Wij kiezen voor een dialoogmodel waarin we met zorgaanbieders spreken over wat zij nodig hebben.’ Hoe dat dialoogmodel er precies uit gaat zien zal duidelijk worden in het komende jaar, wanneer de plannen van Zorgeloos meer vorm krijgen. De Blok gaat wel een einde maken aan de huidige manier waarop over contracten onderhandeld wordt: veelal omschrijven zorgaanbieders die als 'slikken of stikken'. Zorgeloos zal geen plafonds opwerpen, gaat met zorgaanbieders in gesprek en neemt kwaliteit als uitgangspunt.'Wij gaan er in de basis vanuit dat de professional goede dingen doet'‘De prikkel ligt op dit moment verkeerd. Het is veel zinvoller om goede praktijken te belonen. Natuurlijk is het wel goed om onnodige productie te voorkomen; gemeenschapsgeld moet zinvol besteed worden. Daarom is een zekere mate van verantwoording altijd nodig. Een zorgverlener moet kunnen uitleggen wat er wordt opgelost met het geld dat wordt ontvangen. Maar de bureaucratie die ontstaat door de uitvoering van controle moet je zo veel mogelijk voorkomen. Wij gaan er in de basis van uit dat de professional goede dingen doet.'
44 Bijdragen
Hilterman
DSW verzorgt voor andere kleine verzekeraars de administratie, mogelijk is Chris Oomen geinteresseerd het initiatief van buurtzorg te steunen?
Henk
Hiltermanpubben
HiltermanHet grote probleem van onze tijd is privacy schendingen.
Hier privacy by design.
http://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2015/9/Whitebox-is-eerste-echte-alternatief-voor-LSP-2685005W/
Rob
Als ik het zo lees rijst bij wel een vraag op:
"Een andere voorwaarde op het lijstje van de NZa is dat er opvang moet zijn voor de verzekerden wanneer de zorgverzekeraar onverhoopt ter ziele gaat."
Hoe is dit dan bij de gevestigde vier geregeld? Toch onderlinge afspraken?
Hilterman
RobSterker nog ze houden aanzienlijk grotere reserves aan dan de verplichting die DNB oplegt.
Niks fijner dan zwemmen in miljarden die door anderen zijn opgebracht.
Sanne
Peteur
SanneHilterman
SanneDeze ondernemers zijn er echt wel maar helaas te dun gezaaid.
Ettilia Gargantyr
HiltermanHilterman
Ettilia GargantyrDe integriteit die de directeur van DSW laat zien is een zeldzaamheid in ondernemersland.
Mijn stelling is beslist niet dat geslaagde ondernemers per definitie niet integer zijn.
Misschien aardig om eens te vragen hoeveel mensen denken dat politici integer zijn.
inleiding-in-de-economie
SanneMvdB
inleiding-in-de-economieinleiding-in-de-economie
MvdBMvdB
inleiding-in-de-economieEttilia Gargantyr
inleiding-in-de-economieKo Pernicus
SanneDus waren er maar wat meer ondernemers binnen die grote 4 verzekeraars.
Sanne
Ko PernicusGuest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Hilterman
GuestHij ergert zich aan het gedrag van andere verzekeraars die hun macht misbruiken ten nadele van de verzekerden.
De gedachte van Ben Carson is een zuivere verzekering zoals die ook bedoeld is. Verzekeren bestaat in de eerste plaats uit het gezamenlijk delen van risico's die voor een persoon/partij te groot zijn om te dragen.
Een op de 1000 huizen brand af. Wanneer je dat risico draagt tesamen met 999 andere huiseigenaren bedraagt de premie 1 pro mille.
Gezamenlijk is dat risico goed te dragen. Voor iemand die onverzekerd zijn huis ziet afbranden is het een ramp die je niet meer te boven komt.
Sanne
HiltermanIk zou eerst even uitzoeken of dit wel vergoed wordt door je verzekeraar:-)
Hilterman
SannePuur verzekeringstechnisch heb ik dan pech omdat het letsel opzettelijk is aangebracht.
Opzet is een uitsluitingsgrond voor vrijwel alle verzekeringen.
Er is een kleine ontsnappingsclausule. Geef aan dat het letsel een psychische oorzaak heeft.
MvdB
HiltermanWil er nog iemand de ziekenkaart? ;-)
Hilterman
MvdBDaar komt geen psychische aandoening aan te pas.
Jammer dat Boftm nu bij een psychiater loopt. Ik zal wat voorzichtiger moeten zijn met MvdB.
MvdB
Hiltermansquarejaw
SanneTheo
bos
TheoAnders wordt het "zorgelooos" wss Zorgeloss?:)
Vergis u niet op wat er nodig is om door te breken !
(vergelijk het starten met nwe bank)
Leprechaun
Ik voorzie dat "Zorgeloos" heel gemakkelijk de nummer 1 zorgverzekeraar van Nederland gaat worden. Als 51% van de Nederlanders deze verzekering aanschaft wie wil/ kan er dan nog tegenspreken.
MvdB
Allemaal tekenen! Wat DSW betreft, ik was nog niet halverwege toen ik aan Chris Oomen dacht. Die zal toch wel meelezen, net als Jos de Blok? Dus hup heren, in de stijgbeugels en die grote jongens in volle galop uit het pluche zadel wippen.
Hilterman
MvdBMvdB
Hiltermantijd voor aktie
Proefproces zal ook wel de discussie op gang gaan krijgen.
Politiek zal kleur moeten bekennen ook, heel benieuwd wie wat gaat blaten, goed voor mijn stemwijzer!
HET probleem zal worden om genoeg massa mee te krijgen. Of mainstream media er blijvend en structureel aandacht aan willen besteden ipv aan dom amusement sec.
Dus basisverzekering + aanvullend + vrijwillige bijdrage aan kunnen vinken.
Naast de gedane suggesties om o.m. DSW erbij te betrekken wellicht ook koppelen met een rechtsbijstandsverzekering. Met gezondheidsjuristen op de payrol. Want weerstand komt er van de olichargische kliek!
Wellicht prive investeerders "rendement" bieden in de vorm van korting op premie, module aanvullend gratis of zoiets. Geen rentevergoeding dus. Als denkrichting.
inleiding-in-de-economie
tijd voor aktieMvdB
tijd voor aktieMvdB
Lees maar eens deze blog van hem: http://pfzw.typepad.com/blog/2015/11/broodje-bij-aafje.html
of bekijk hem hier: http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/borgdorff-kan-het-emotioneel-niet-uitleggen
Guest
De inhoud van deze bijdrage is verwijderd.
Hilterman
GuestHet idee van Ben Carson wijkt wel wat af maar is in feite gebaseerd op hetzelfde waar een verzekering op is gebaseerd. Het gezamenlijk dragen van grote risico's.
Hoe de middelen daarvoor worden gereserveerd is een detail.
Ray van Delft
Leprechaun
Ray van DelftDe opzet was dat de verzekeraar de buffer was tussen politiek en zorg. Dat werk niet, is gebleken.
Dus nu eens proberen of zorg samen met verzekeraar tov politiek wel gaat werken. Ik geef het een goede kans in dien er velen van ons gaan overstappen naar "Zorgeloos".
inleiding-in-de-economie
Henri
MvdB
Henrikruz
Johan_Amsterdam