De hoop op de redding van Griekenland wordt openlijk opgegeven, Moody's verlaagt oordeel Credit Agricole en Société Générale en meer in Newswatch van woensdag 14 september.

Moody's zet het mes in Franse banken
Kredietbeoordelaar Moody's heeft het oordeel voor de Franse banken Credit Agricole en Société Générale naar beneden bijgesteld. Volgens Moody's hebben deze banken relatief grote belangen in de Griekse economie die - zoals bekend - bezig is van een zeephelling te glijden. De onvermijdelijke haircuts van Griekse schulden zijn in aankomst.

Bron: The Wall Street Journal

 

 

Vertrouwen in Europese banken slinkt
De herfst valt in maar de temperatuur in Europa blijft stijgen. Europese banken zien spaarders weghollen en fondsen van klanten die op zoek gaan naar veilige havens wegsmelten. De deposito's bij Griekse banken daalden het afgelopen jaar met 19 procent. Elders in Europa doen zich vergelijkbare ontwikkelingen voor. Het vertrouwen van Amerikaanse fondsen in Europese banken is ook tanende en houden hun geld in de Verenigde Staten, zo vond kredietbeoordelaar Fitch uit.
Bron: Bloomberg
 


Stemming wordt er niet vrolijker op
Met het naderende faillissement van Griekenland komt het "Lehmanmoment" van de waarheid voor de EU snel dichterbij. Volgens het Financieele Dagblad is de stemming "definitief omgeslagen". De krant schrijft dat de politiek in Den Haag geen vertrouwen meer heeft dat een Grieks faillissement kan worden vermeden. Intussen gaat ook de financiële sector er inmiddels vanuit dat de aanpak van het probleem Griekenland door Europese politici hopeloos heeft gefaald en het land de euro zal verlaten. In bankierskringen wordt hier binnenskamers al wat langer over gesomberd, maar niemand durfde zich daar over uit te spreken. Dinsdag was het Bert Bruggink van de Rabobank die dat in dezelfde krant voor het eerst wel deed: "De vraag of Griekenland failliet gaat, is nu voorbij. De vraag is alleen nog wanneer". Bloomberg becijferde dat de kans dat Griekenland failliet gaat 98 procent is.
FD haalt ook - anoniem - een andere topbankier aan: "Ik houd er inmiddels rekening mee dat de euro de schuldencrisis niet overleeft".

Maandag gaf de in Duitsland hoog geachte econoom Hans-Werner Sinn van het onderzoeksbureau Ifo aan dat hij Griekenland uit de euro wil omdat dit volgens hem "de minst pijnlijke" oplossing is.

Onze eigen Willem Buiter - hoofdeconoom bij de Citigroup - wordt bepaald niet vrolijk uitlatingen die mensen als Sinn doen en al helemaal niet van de inmiddels waarschijnlijke exit van Griekenland. Als Griekenland eruit kan, dan kan ieder land eruit vliegen: "We fear that it would be a financial and economic disaster not only for Greece, but also for 16 continuing euro area member states, and that it would also have severe economic and political implications for the whole of the EU and the wider global economy."

Een Griekse exit - zo denken Buiter en anderen - zal markten dwingen om ook de overige landen te waarderen en dat zal een domino-effect aan uittredende landen veroorzaken met als eindresultaat dat het economisch sterkste land - Duitsland - als enige nog over zal blijven.

 

Chinezen waarschuwen Europa
De Chinezen hebben inmiddels de buik van van Europese politici en dringen er bij diezelfde kliek op aan dat ze hun zaakjes op orde moeten krijgen. "Countries must first put their own houses in order", zei de Chinese premier Wen Jiabao op het World Economic Forum in de Chinese stad Dalian. Een escalerende crisis in de Eurozone kan immers de economie in de rest van de wereld mee naar beneden trekken. Het commentaar van de Chinese premier volgt dat van Barack Obama die ook al kritiek uitte op het voortdurende onvermogen van de Europese leiders om de Europese crisis serieus het hoofd te bieden. Obama gaf dinsdag ook duidelijk aan welke richting Europa op dient te bewegen. "The leaders in Europe must meet and take a decision on how to co-ordinate monetary integration with more effective, co-ordinated fiscal policy," zei hij gisteren tegen Spaanse journalisten. Meer Europa is volgens de Amerikaanse president dus de oplossing. Hij volgt daarmee de lijn van de groep ex-presidenten die vorige week opriep tot het smeden van een politieke unie. Het probleem dat zich daarbij voordoet is de Duitse grondwet. Econoom Edin Mujagic betoogt op FTM dat de uitspraak van het Duitse constitutionele hof van vorige week, laat zien dat de vorming van een fiscale of poltitieke unie in Europa niet zo makkelijk zal zijn. In de Duitse grondwet staat namelijk dat de Duitse poltiek - de Duitse kiezers - het recht hebben over belangwekkende budgetaangelegenheden te stemmen.
Bron: the Telegraph

 

 

Boot: Marshallplan voor de Grieken

Hoogleraar Arnoud Boot pleit intussen in de studio van BNR voor een Marshallplan voor Griekenland. Griekenland is volgens Boot - en heel veel anderen - niet in staat zichzelf te managen en zou macht uit handen moeten geven, zodat Europa de noodzakelijke maatregelen kan managen. "Dat kan alleen als je meteen een cordon zet rond andere landen, en dan heb je het over een veel groter noodfonds".

Bron: BNR Nieuwsradio46,2 miljoen Amerikanen leven in armoede

In Europa lijkt het dus flink mis te gaan, in Amerika wordt daar al veel langer structureel aan gewerkt. Het U.S. Census Bureau bracht gisteren de cijfers over 2010 naar buiten en wat blijkt: Amerikanen zijn er weer iets armer op geworden. In 2010 daalde het mediane jaarinkomen - een niet gering bedrag van 49.445 dollar - in de Verenigde Staten met 2,3 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Hoewel het hoge mediane inkomen nog steeds aangeeft dat de U.S. het rijkste land ter wereld is, profiteren daar steeds minder mensen van. Uit het sensusonderzoek bleek ook dat er nu 46,2 miljoen Amerikanen in armoede leven. Dat zijn 2,6 miljoen mensen meer dan in 2009 en het vierde jaar op rij dat dit aantal toeneemt. Voor het eerst sinds 52 jaar leven zoveel mensen in de Verenigde Staten beneden de armoedegrens.
Bron: U.S. Census Bureau

 

Het NOS-nieuws in 60 seconden: