Rijkdom 'vergiftigt' kinderen

2 Connecties

Relaties

Erfenis Rijkdom

Een Australische miljonair baart opzien met een stevig standpunt over zijn erfenis.

Graham Tuckwell is geen bekende verschijning. Zelf niet onder zijn medetycoons in de financiële wereld. Hij doet niet aan opzichtig consumentisme of interviews met de media. Toch siert zijn naam sinds kort de krantenkoppen. Dat komt door zijn plotse stellingname over het nalatenschap van fortuin. Rijkdom ruïneert kinderen, stelt Tuckwell, dus is het beter om uw vermogen weg te geven.

Zelf geeft de Australische ondernemer meteen het goede voorbeeld. Bij zijn stellige boodschap kondigde hij tevens aan 50 miljoen dollar te schenken aan Australian National University, die daarmee studentenbeurzen moet verstrekken.

Tuckwell heeft een financieel miljardenbedrijf opgebouwd, bestaande uit verschillende beleggingsfondsen, dat ongeveer 30 miljard dollar waard is. Zijn persoonlijke waarde wordt geschat op ongeveer 750 miljoen dollar. Genoeg om na te laten dus. Maar jammer genoeg voor zijn kinderen zal hij niet zijn hele vermogen aan hen overdragen.


Graham Tuckwell


‘Veel geld is vergif voor kinderen’, vertelt Tuckwell. ‘Als ze zelf iets opbouwen, geeft dat een gevoel van voldoening. Maar als je hen gewoon spullen geeft, verwoest dat min of meer hun verlangen om iets te bereiken. En dan zijn je kinderen een stuk slechter af.’

Hoewel er tegenwoordig steeds meer vermogenden hun fortuin aan liefdadigheid geven, zijn er volgens Tuckwell ook nog genoeg gevallen waarbij een dikke erfenis de kinderen kapot maakt. ‘Ik denk dat dit een heel slechte zaak is.’

Tuckwell generaliseert hier wel een beetje, schrijft Robert Frank, rijkenwatcher voor de Amerikaanse zakenzender CNBC. Veel families hebben hun geld op een juiste manier hun geld doorgeschoven, zonder dat het kroost hierdoor werd geruïneerd. Frank wijst naar de afstammelingen van Donald Trump, die een stuk beschaafder zijn en gematigder leven dan hun ouwe heer.


Donald Trump met vrouw en kinderen.


In Nederland zijn de Brenninkmeijers de bekendste familie die haar miljardenvermogen al meerdere generaties in stand houdt. Dat gaat al sinds begin 20ste eeuw goed. De nazaten van de C&A-familie worden aangespoord om binnen de familieonderneming te werken. Alleen zo kunnen ze aanspraak maken op de erfenis.

De hoogste priester van de anti-erfenisfilosofie is Warren Buffett, weet Robert Frank. De miljardair zei ooit: geef kinderen ‘enough to do anything, but not so much that they can do nothing.’ Buffett, de op een na rijkste Amerikaan, geeft dan ook 99% van zijn vermogen gefaseerd weg.