Rijke Britse geldwisselaar jaagt op Nederlandse advocaat

Felix Grovit, eigenaar van geldwisselkantoor Chequepoint en goed voor zo'n 500 miljoen pond, eist rectificatie van de Nederlandse advocaat Hendrik Jan Bos.

Thabiso van den Bosch, advocaat van geldwisselaars Felix en Stefan Grovit, heeft vandaag aangekondigd dat hij een kort geding gaat aanspannen tegen Hendrik Jan Bos, advocaat van de Nederlandse zakenman Henk Jan Janssen.

 

De aanleiding is een artikel in het Financieele Dagblad waarin Bos toelichting geeft op de schuldeis van zijn client Janssen. Bos deed in het artikel enkele pittige uitspraken over de 'mysterieuze' en 'schimmige indruk' die de bedrijfsvoering van de Grovits maakt. Felix Grovit richtte in 1974 Chequepoint op, een geldwisselketen met 75 kantoren in negen landen.

 

Conflict om 12,5 miljoen

De client van Bos eist bijna 12,5 miljoen van de twee Britse zakenmannen, een schuld ontstaan vanuit een vastgoedtransactie met Carigna, een onderdeel van het imperium van de Grovits. Chequepoint is indirect aandeelhouder van Carigna en volgens het Britse House of Lords is Grovit de feitelijke beleidsbepaler van Chequepoint. Bos legde op basis van deze eigendomsverhouding zijn claim neer bij vader en zoon Grovit ten bedrage van 12.476.447,04 miljoen euro.

 
Ongefundeerde rectificatie-eis
In het artikel in het Financieele Dagblad spreekt Bos onder andere over de geheimzinnigheid rondom Felix en Stefan Grovit. Uit een onderzoek van een privé-detective bleek volgens de advocaat dat er geen woon- of verblijfplaats bekend was, bezittingen gevestigd zijn op Curacao en de Kaaimaneilanden en is er ook geen enkele foto te vinden van vader en zoon.  Dit ondanks het enorme vermogen van de Grovits, met schattingen variërend tussen de 400 en 650 miljoen pond.
 
Felix Grovit eist nu een rectificatie van Bos vanwege onjuistheden in het vrijdag verschenen artikel. Bos vertelt aan FTM dat hij verrast is door het kort geding. 'Voorafgaand aan het artikel is de advocaat van de Grovits om commentaar gevraagd. Hier heeft hij echter geen respons op gegeven. Mogelijk hebben zijn cliënten hem terechtgewezen, waarna hij besloten heeft een kort geding aan te spannen.'
 
Bos acht de kans klein dat het kort geding succesvol zal zijn.'Al mijn uitspraken in het artikel worden ondersteund door vonnissen en arresten. Ik baseer me ook op uitspraken van het Britse House of Lords, ik zie geen enkele reden waarom ik dat zou moeten rectificeren.'
 
Volgens Bos procederen de Grovits regelmatig in Europa tegen mensen en bedrijven. Momenteel loopt er een procedure tegen de Nederlandsche Bank. DNB besloot in 2004 de kantoren van Chequepoint in Nederland te sluiten, omdat 'de betrouwbaarheid van de eigenaren niet meer buiten twijfels stond.' Dit zou onder andere blijken uit onjuiste belastingaangiftes en foutieve informatie over het eigendom van Chequepoint. De zaak in Nederland loopt nog steeds. Het Britse Court of Appeal verklaarde de bezwaren van de Grovits al eerder niet ontvankelijk.
 
Bos hoopt dat de mannen ditmaal wel op de zitting zullen verschijnen. 'Het is erg dubbel. Ze verwijten mij dat ik uitspraken doe over de schimmige indruk die ze maken, maar verschijnen zelf nooit bij zittingen of rechtszaken,'
 
Wanneer het kort geding tegen Bos zal spelen is nog niet bekend.