Rijke Fransen vluchten naar Engeland

2 Connecties

Relaties

Frankrijk Belasting

Steeds meer vermogende Fransen vluchten met hun vermogen naar Engeland. De kapitaalvlucht is flink gegroeid sinds de socialist Hollande president is van Frankrijk.

Londen stroomt vol met superrijke Europeanen, met als nieuwste groep de Fransen. Sinds het uitbreken van de eurocrisis profiteert de Britse hoofdstad volop van veelvermogenden, die hun kapitaal in een relatief veilige Europese haven willen stallen. Dat blijkt uit een achtergrondartikel van Die Welt.

 

Volgens de Duitse kwaliteitskrant is deze trend terug te zien in de prijs aan de top van de woningmarkt in Londen: De kosten van huizen en luxe huizen in de betere delen van de stad in 2011 zijn goed voor een recordstijging van 14,5 procent. Onroerend goed met een waarde van boven de 18 miljoen euro onderging zelfs een stijging met maar liefst 18,6 procent.

 

Waar anders voornamelijk Russen, Arabieren en Chinezen op deze markt toeslaan, melden zich steeds vaker rijke Grieken, Italianen en Spanjaarden in dit segment.


Maar sinds de socialist Francois Hollande president is, heeft een nieuwe groep kopers zich gemeld. De Fransen komen. Ze knijpen hem vooral voor de plannen van Hollande om de inkomsten hoger dan één miljoen euro in een belastingtarief te laten vallen van 75 procent. Een onroerendgoedmakelaar meldt aan Die Welt dat de Franse vraag naar luxe vastgoed is gestegen met 30 procent, sinds Hollande deze rijkenbelasting heeft aangekondigd.


'Rode loper' uitgelegd voor Fransen
Dit allemaal tot groot genoegen van de Britse premier David Cameron, die er onlangs rond voor uit kwam dat de Franse kapitaalvlucht goed is voor Britse  economie. Cameron meldde zelfs dat hij 'de rode loper' zou uitleggen voor Franse fiscale miljonairs op de vlucht voor Hollande. Deze opmerking viel niet goed in Frankrijk.


Van een massale uittocht is nog geen sprake, zo rapporteert Die Welt. Maar veel rijke Fransen bestuderen wel volop het fiscale regime in België, Groot-Brittannië en Zwitserland en treffen alvast voorbereidingen voor een aanstaande fiscale verhuizing.

 

Angst voor belastingcontrole
Openlijk durven zeer weinig Fransen ervoor uit te komen dat ze willen emigreren, vermoedelijk uit angst voor een belastingcontrole. Illustratief in dit verband zijn de recente ontkenningen van cosmeticaconcern L'Oreal, oliemaatschappijen Technip Olie en Total dat zij hun hoofdkantoor naar het buitenland zouden willen verplaatsen.

 

Toch is nog niet de laatste hoop van de rijksten in de bodem ingeslagen: de vermogensbelasting wordt niet eerder in behandeling genomen dan in het najaar. Juridische experts zijn ervan overtuigd dat de rijkenbelasting veel weg heeft van een in beslagneming. In dat geval staat dit haaks op de Grondwet. Deelt het constitutionele Hof deze visie, dan moet Hollande zijn belastingverhoging voor de allerrijksten afblazen.


Heksenjacht naar rijken
Maar angst voor zo'n rijkentax is niet de enige reden waarom de Franse miljonairs hun land willen verlaten. Velen hebben het gevoel dat er in Frankrijk een heksenjacht is uitgebroken naar de rijken.

Tenminste, die indruk heeft David Blanc, partner van de Britse vermogensbeheerder Vestra  Wealth. De Fransman woont 18 jaar in Londen. Zijn bedrijf adviseert de rijken van deze deze wereld hoe ze hun geld op een zo rendabel mogelijke manier kunnen investeren. De laatste tijd wordt Blanc naar eigen zeggen overstelpt met vragen van vermogende Fransen hoe ze naar Londen kunnen verhuizen.


'Iedereen die waarde creëert en rijkdom in Frankrijk, staat plotseling te boek als een slecht persoon', vertelt Blanc. Al onder Hollande's voorganger Nicolas Sarkozy keerde het sentiment zich tegen hoge inkomens. Zo werd onder Sarkozy een "exit tax" ingesteld.


Fiscaal regime in VK mild
Daarentegen is het fiscale klimaat tegen rijke mensen in het VK altijd mild geweest, stelt Blanc. Labour-voorman Gordon Brown - de voorgang van de conservatieve Cameron-  wilde destijds een top belastingtarief invoeren van 50 procent, maar dit werd ongedaan gemaakt door Cameron. De conservatieve premier wil het toptarief niet hoger laten stijgen dan 40 procent. En dat terwijl Hollande van plan is om het fiscale regime i  Frankrijk voor inkomens boven de 150 duizend euro op te hogen tot 45 procent.


Maar het Verenigd Koninkrijk biedt nog meer voordelen boven Frankrijk, vervolgt Die Welt. Bedraagt de vennootschapsbelasting in Frankrijk 33,3 procent, in Het VK is die slechts 24 procent. Daarnaast zijn de personeelskosten in Frankrijk bijna twee keer zo hoog als in Groot-Brittannië, meldt Blanc.

 

Dit kan allemaal ernstige gevolgen hebben voor de Franse economie volgens Blanc. 'Veel van onze klanten willen niet alleen als particulier verhuizen naar het VK maar dit ook doen met hun hele bedrijf.' Voegen ze deze daad toe bij het woord, dan gaan honderden of zelfs duizenden banen verloren in Frankrijk.

Dit vooruitzicht is al werkelijkheid in de Zuid-Europese landen. In de door  de eurocrisis zwaar getroffen landen, zoals Spanje, Italië en Griekenland, is de exodus van rijken richting Engeland al ruim een jaar aan de gang. En deze gefortuneerden weten al snel hun draai te vinden in Londen, al kleeft er wel één groot manco aan hun verhuizing: de alsmaar terugkerende Engelse regen went nooit.

 

(L)