Rijke Zwitsers rekenen af met bonuscultuur

1 Connectie

Relaties

Bonussen
3 Bijdragen

Zwitsers verbieden gouden parachutes en vergulde welkomstbonussen en leggen het vetorecht voor het beloningsbeleid bij de aandeelhouder.

Zwitserse topmannen en -vrouwen hoeven niet meer te rekenen op gouden parachutes en vergulde afscheidscadeautjes. Met een overweldigende meerderheid - 68 procent voor - hebben de mensen in de 26 Zwiterse cantons gestemd voor een nieuwe wet die de mogelijkheden voor deze vormen van betalingen aan banden legt. 

 
Twee weken geleden werd het imago van het o zo kalme gemoed van de rijke Zwitser enig geweld aangedaan toen er in het Alpenland publieke onrust ontstond rond de uitkering van 72 miljoen Zwitserse frank (60 miljoen euro) aan Daniel Vasella, de vertrekkende topman van farmagigant Novartis. De uitkering was bedoeld om Vasella zijn mond te laten houden en zijn kennis en kunde niet aan de concurrentie ter beschikking te stellen.
 
Torpedo midscheeps voor bonuslobby 
Het nieuws van deze buitengewone 'fat-cat pay' kwam precies op het moment dat er nog vol werd gelobbyd om de Zwitserse kiezers ervan te overtuigen dat besturen van bedrijven toch het beste in staat zijn om de beloningen van topmannen en vrouwen te bepalen. Het ook in de rest van de wereld veelvuldig gehanteerde argument 'anders vertrekken de bedrijven naar elders' werd door de lobbyisten van met name EconomieSuisse bij herhaling ingezet. In een paniekactie trok Novartis de deal met Vasella terug, maar toen was de lobby al midscheeps geraakt, zo blijkt zondag 3 maart. EconomieSuisse betreurt de nederlaag en stelt dat dit negatieve economische gevolgen zal hebben voor Zwitserland.
 
Het besluit van de Zwitserse kiezer zal gouden parachutes of welkomstbonussen voor alle Zwitserse bedrijven die beursgenoteerd zijn, verbieden. Overtreders van de nieuwe wet kunnen een gevangenisverblijf van maximaal drie jaar tegemoet zien.
 
Ondernemer Thomas Minder was de grote aanjager van het Zwitserse debat en het uiteindelijke referendum over excessieve betalingen in het Zwitserse bedrijfsleven. Het familiebedrijf van Minder was ooit bijna het slachtoffer van het failliet van luchtvaartmaatschappij Swissair. Minder raakte voor eeuwig begeesterd om overbetaalde bestuurders die wanprestaties neerzetten, aan te pakken toen hij er achter kwam dat de topman van Swissair vlak voor zijn afscheid nog een goudgerande vertrekregeling had weten te bedingen.