Rijkrekenen voor gevorderden

Pensioengerechtigden worden belegger!

Het zat er aan te komen, maar nu lijkt de kogel door de kerk: Nederlandse pensioenfondsen zullen in de toekomst het risico van de belegde pensioenpremies van 800 miljard bij de werknemers neerleggen. Daarover voeren vakbonden en werkgeversorganisaties. De afgelopen maanden is er veel opwinding ontstaan rondom de dekkingsgraden van bedrijfspensioenfondsen (van bedrijven als Philips en Shell en ook kleinere bedrijven) en bedrijfstakpensioenfondsen (ABP, PGGM). Met de huidige lage rente zijn de spaarpotten van de pensioenfondsen niet in staat om in de toekomst aan alle pensioenverplichtingen te voldoen. Dat betekent onvermijdelijk dat het mes in de pensioenuitkeringen gezet gaat worden. 

 
Een belangrijke stap is om de pensioengerechtigden met een nieuw contract het beleggingsrisico in handen te geven. Pensioencontracten gaan in de nieuwe opzet dan ook op collectieve beleggingsfondsen lijken, schrijft NRC Handelsblad. Voor de meeste mensen die via een verzekeraar een pensioenregeling hebben, geldt al dat ze vanaf het begin koersrisico lopen. 
 
Werkgevers en vakbonden houden rekening met rechtszaken tegen verlaging van de rechten. Pensioengerechtigden zullen immers een regeling met een zekere uitkomst moeten inruilen voor iets waarop ze zelf het beleggingsrisico gaan lopen. Werkgevers en vakbonden menen echter dat deze constructie meer zekerheid gaat bieden, schrijft NRC. Die gevolgtrekking heeft te maken met een boekhoudkundige truc. Met de nieuwe opzet hoeven pensioenfondsen namelijk niet meer aan de strenge regels van DNB te voldoen. DNB hanteert bij het uitrekenen van de pensioenen altijd de laagst mogelijke rente. Met de nieuwe contracten mag er met een hogere rente worden gerekend. Dit heeft brengt het grote voordeel met zich me dat er boekhoudkundig weer hogere rendementen bijgeschreven kunnen worden en waardoor het net lijkt alsof er straks meer geld in de pot zit.