Rijksten toch weer wat rijker geworden

2 Connecties
0 Bijdragen

De allerrijksten ter wereld zijn vorig jaar weer wat rijker geworden. Met vooral dank aan de BRIC-landen, die aan de lopende band miljonairs blijven produceren.

Dat is de strekking van het jaarrapport van consultant Boston Consulting Group (BCG), dat gisteren werd gepubliceerd. Uit dit Global Wealth-rapport van het adviesconcern blijkt dat het vermogen van de rijkste inwoners op deze aardbol in 2011 met 1,9 procent is gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Het vermogen in 2011 was bijelkaar opgeteld goed voor 122.800 miljard dollar ofwel 98.728 miljard euro.

 

Opkomende economieën
Vooral in Azië, Latijns-Amerika en in mindere mate in Oost-Europa werdt het vermogen van de miljonairs behoorlijk aangedikt. In de zogenaamde BRIC-landen _ bestaande uit Brazilië, Rusland, India en China _  groeide het vermogen van de miljonairs afgelopen jaar met 18,5 procent.

 

"De wereldwijde groei van het privé-vermogen is duidelijk te danken aan de snel opkomende economieën in de 'nieuwe wereld' en niet aan die in de 'oude wereld'", zo valt er te lezen in dit rapport van BCG.

 

Stabiel niveau
Het vermogen van miljonairs uit Europa, de Verenigde Staten en Japan blijkt in 2011 gekrompen te zijn. Het BCG-rapport wijt dit aan de aanhoudende economische malaise en de schuldenproblemen in deze regio's. Maar over het geheel genomen bleef het vermogen van de allerrijksten op een stabiel niveau. Terwijl er in 2010 nog een stijging viel te noteren van 6,9 procent. Dat heeft volgens BCG alles te maken met de financieel-economische crisis en de mineur op de aandelenmarkten.

 

Koeweit, Qatar en Singapore herbergen relatief gezien de meeste miljonairs. Laatstgenoemd Aziatisch land kan ook samen met Zwitserland en Oostenrijk bogen op de meeste inwoners met meer dan 100 miljoen dollar vermogen.

 

Belastingparadijzen
Dat de rijksten ter wereld ondanks de crisis alsmaar rijker worden, is een voorlopig vrolijk doordenderende trend, zo valt verder op te maken uit het BCG-rapport. De komende vijf jaar zou het vermogen van de allerrijksten jaarlijks met 4 tot 5 procent groeien. Eind 2016 zou het vermogen zelfs in de buurt komen 150.000 miljard dollar.

 

Opmerkelijk is dat deze trend de mondiale behoefte naar belastingparadijzen juist aanjaagt, alle internationale druk om hiermee te stoppen ten spijt. Vorig jaar was het vermogen in belastingparadijzen goed voor 7.800 miljard dollar. Dat is een stijging van 2,7 procent in vergelijking met 2010.