Riskante kredietverstrekking Property Finance begon niet bij SNS

4 Connecties

Relaties

Bouwfonds Property Finance

Organisaties

SNS

Werkvelden

Vastgoed
0 Bijdragen

Ook Property Finance-voorganger Bouwfonds had al een roekeloos kredietbeleid volgens het Financieele Dagblad.

Uit documenten en gesprekken met betrokkenen van FD journalisten Vasco van der Boon en Martine Wolzak blijkt dat Property Finance ook onder de voormalig eigenaren ABN Amro en de Nederlandse gemeenten al een bedenkelijk financieringsbeleid voerde. Vastgoedbedrijven verkregen miljoenkredieten zonder de eis gelijktijdig bij Property Finance te bankieren, iets wat andere banken wel verplicht stelden. Hierdoor ontbrak het Property Finance aan de mogelijkheid om inkomsten en uitgaven van de lener te controleren. Veel van de vastgoedondernemers die leningen kregen van Property Finance raakten later in de problemen, zoals Ger Visser  (Eurocommerce) en Rudy Stroink (TCN).
De soepele kredietverstrekking komt voort uit het pas laat verkrijgen van een bankvergunning. Property Finance kreeg pas in 2000 een bankvergunning, waarmee het spaargelden kon aantrekken en de kredietportefeuille harder kon doen groeien. Het beleid werd in de jaren ’90 gedomineerd door expansie, waarbij toezicht in de almaar groeiende vastgoedmarkt niet nodig leek.  Onder leiding van Cees Hakstege en Bertus Pijper nam het aantal vastgoedleningen snel toe, zonder een verscherping van controle op klanten. Vertrouwen was de belangrijkste graadmeter bij kredietaanvragen, volgens Pijper was het doorslaggevend dat hij ‘er een goed buikgevoel bij had’.
Dezelfde grote klanten spreken nu hun verbazing uit over het gemak waarmee tientallen miljoenen verkregen konden worden. SNS kwam te laat tot dit inzicht en was niet in staat de problemen op te lossen, met de nationalisatie van vorige maand als gevolg.