
Eén van de grootste milieuschandalen uit de geschiedenis maakt ook slachtoffers in Nederland. Lees meer
In de Verenigde Staten wordt de PFOA-vervuiling door het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont omschreven als een van de grootste milieuschandalen ooit. Duizenden Amerikanen zijn ziek geworden door PFOA in hun bloed. Intussen hebben ook in Nederland claim-advocaten zich op de zaak gestort.
Follow the Money bracht in 2015 aan het licht dat er ook in Nederland sprake was van substantiële vervuiling rond de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht. Onze artikelen leidden tot Kamervragen en een groot onderzoek door het RIVM. Dat bevestigde onze analyse. Niet alleen werknemers, maar ook omwonenden in Dordrecht en Sliedrecht bleken jarenlang te zijn blootgesteld aan hoge concentraties PFOA, ook wel bekend als C8.
Brand blussen met ziekmakend pfas-schuim, we zijn er nog niet van verlost
‘Wonderschuim’ van het Amerikaanse leger blust branden als de beste, maar vervuilde de wereld met pfas
Ze zijn overal en maken ons ziek. Hoe komen we van pfas af?
Nederland verbiedt PFAS in voedselverpakkingen
RIVM: Nederlanders krijgen te veel toxische PFAS binnen
PFAS-gehalten rivieren Maas en Rijn stelselmatig boven ‘veilige waarde’
PFAS hebben effect op immuunsysteem, veilige waarden aangescherpt
Zorg om reputatie weerhield chemiereus DuPont niet om dood en verderf te zaaien
‘Je kunt niet al die PFAS-vervuiling in het milieu dumpen en dan achterover leunen’
Film ‘Dark Waters’ laat zien dat DuPont willens en wetens mens en milieu vergiftigde
RIVM moet onderzoek doen naar teflon-vervuiling DuPont in Dordrecht
Het duurde even voordat staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu antwoord kon geven op de kamervragen over de mogelijke vervuiling van de teflon-fabriek van DuPont/Chemours in Dordrecht. Ze heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen. Aanleiding daarvoor is de berichtgeving van Follow the Money.
In hoeverre hebben de inwoners, de werknemers en de omgeving van de teflon-fabriek van DuPont (nu Chemours) schade opgelopen als gevolg van het gebruik van de stof PFOA? Die vraag wierp Follow The Money op in het artikel Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte. Ook in Nederland? PFOA (perfluoroctaanzuur, in de VS bekend als C8) werd vanaf de jaren vijftig tot 2012 door DuPont gebruikt bij de fabricage van teflon in de VS en Dordrecht. De stof staat sinds dit voorjaar op de Europese lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen. Er zijn aanwijzingen dat de nauwelijks afbreekbare stof kankerverwekkend is en kan leiden tot andere gezondheidsklachten. Teflon wordt toegepast in onder meer pannen, verpakkingsmateriaal voor voeding, kleding en smeermiddelen.
In de VS heeft het gebruik van PFOA door DuPont geleid tot wat 'een van de grootste milieuschandalen ooit' wordt genoemd. Er zijn 3.500 civiele claims door burgers tegen DuPont ingediend. Zij stellen DuPont verantwoordelijk voor hun ziekte, die door de vervuiling met PFOA in lucht en water veroorzaakt zou kunnen zijn. Terwijl deze affaire in de VS veelvuldig in het nieuws is, is het in Nederland opmerkelijk stil gebleven. De fabriek en de productieprotocollen in Dordrecht zijn in grote lijnen technisch identiek aan de omstreden teflonfabriek van DuPont in het Amerikaanse Parkersburg.
Het FTM-artikel leidde tot onrust in de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht, waar inwoners zich al jarenlang zorgen maken over de uitstoot van chemische stoffen door de fabrieken van DuPont aan de Beneden-Merwede. Deze zomer zijn deze vestigingen overgenomen door Chemours, een spinoff van DuPont. Ook werden er kamervragen gesteld door Eric Smaling (SP) en Lutz Jacobi (PvdA). Tv-programma EenVandaag besteedde in zijn uitzending van 8 oktober aandacht aan de onrust en sprak onder meer met toxicoloog Martin van den Berg. Die noemde de PFOA-bloedwaarden van werknemers in de Dordtse fabriek ‘schokkend’. Hij pleitte voor een onafhankelijk onderzoek naar de medische toestand van het personeel.
Gezondheidseffecten
Woensdagmiddag gaf staatssecretaris Wilma Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu antwoord op de vragen van Smaling en Jacobi. Hoewel ze ontkent dat er door de toezichthoudende instanties fouten zijn gemaakt, zegt ze daarin wel toe uit te willen sluiten dat de uitstoot van PFOA in Dordrecht tot gezondheidseffecten heeft geleid. ‘Daarom zal ik het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vragen om een onderzoek voor te bereiden waarin uitgezocht wordt tot welke concentraties PFOA in lucht en water de emissie kan hebben geleid en op basis hiervan een inschatting te maken van eventuele gezondheidseffecten.’
Dupont heeft de resultaten van het bloedonderzoek onder de werknemers in de teflonfabriek niet met de Inspectie SZW gedeeld
Opmerkelijk is verder dat uit het antwoord van de staatssecretaris blijkt dat DuPont de resultaten van het bloedonderzoek dat het bedrijf sinds 2006 heeft laten doen naar de werknemers in de teflonfabriek niet met de Inspectie SZW (de Arbeidsinspectie) heeft gedeeld. Het Amerikaanse milieu-agentschap EPA kreeg die gegevens wél. Daaruit blijkt dat sommige werknemers tot meer dan duizend keer zoveel PFOA in hun bloed hadden dan de gemiddelde Nederlander of Amerikaan.
De Inspectie SZW was zelfs niet op de hoogte gesteld van het feit dat DuPont een dergelijk onderzoek had gedaan, constateert de staatssecretaris. ‘Recentelijk is bekend geworden bij de Inspectie SZW dat een deel van de werknemers heeft deelgenomen aan een bloedmonitoringsprogramma. De reden tot het instellen van dit programma en de resultaten van dit programma zijn niet bekend bij de Inspectie SZW.’
Het verzwijgen van kennis over de schadelijkheid van PFOA heeft in de VS geleid tot een enorme boete voor DuPont, maar in Nederland niet
Moreel laakbaar, maar de vraag is of DuPont hiermee regels heeft overtreden. Hoe dan ook, tijdens de rechtszaken die in de VS spelen is duidelijk geworden dat DuPont al decennialang op de hoogte was van de schadelijkheid van PFOA en de vervuilingsproblematiek, maar die kennis steeds onder de pet heeft gehouden. Wel kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 16,5 miljoen dollar door milieu-autoriteit EPA wegens het gedurende 20 jaar niet rapporteren van informatie over de risico’s van het gebruik van PFOA. Het heeft er alle schijn van dat dit verzwijg-gedrag ook in Nederland heeft plaatsgehad, maar hier heeft dat tot nu toe niet geleid tot sancties.
Valsheid in geschrifte?
Intussen is er nog steeds onduidelijkheid over de werkelijke uitstoot van PFOA door DuPont. B&W van Sliedrecht neemt geen genoegen met de antwoorden van de provincie Zuid-Holland, zo blijkt uit geheime stukken die in bezit zijn van de nieuwssite Sliedrecht24. De gemeente heeft het vermoeden dat DuPont jaren onjuiste informatie heeft verstrekt over emissies van PFOA in de lucht. ‘Mocht u bevestigen dat DuPont in de electronische milieujaarverslagen geen, of op een misleidende manier, informatie over PFOA-emissies naar de lucht heeft verstrekt bent u dan bereid om hierover aangifte te doen van valsheid in geschrifte tegen het bedrijf?’ vraagt B&W aan de provincie.
• Lees hier de FTM-artikelen over PFOA en de fabricage van teflon in Dordrecht
• Het antwoord van staatssecretaris Mansveld op de vragen van Tweede Kamerleden Eric Smaling en Lutz Jacobi e.a.
7 Bijdragen
jefcooper
Eén van de verbijsterende uitspraken was dat de directeur die voor de commissie zei niet verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid volgens de commissie daar wèl verantwoordelijk voor was.
Het verbijsterende ging over in humor toen ik hoorde dat Ansaldobreda zelf de club inhuurde en betaalde die toezicht moest houden op de fabricage van de treinen.
Nog gekker werd het toen de voorzitster verklaarde dat EU ontwikkelingen over veiligheid die veiligheid nog verder in gevaar zouden brengen.
Bij de VW sjoemelsoftware zagen we dat testinstanties vertrouwden op de VW software, geen onafhankelijk onderzoek verrichtten.
Mansfeld is net tot zondebok gemaakt, de aloude wijsheid dat het wegzenden van die zondebok van alle zonden reinigt.
Dat er vanaf 1990 geklungeld is, met kosten voor de gewone man van een elf miljard, die zonden zijn nu weg, denkt Diederik, en mede rotgenoten.
Zo is nu ook de DuPont affaire weg, gaat in één moeite door.
De VW sjoemelsoftware affaire maakt weer het volstrekt illusoire van ons voldoen aan de luchtkwaliteitsnormen duidelijk.
We voldoen daar nu niet meer aan.
Het blijkt dus dat die kwaliteit niet wordt gemeten, maar uit een model rolt.
Zo zal het bij DuPont ook wel gegaan zijn, het doet me denken aan de expertrapporten die je nu moet hebben als je je huis wilt verkopen, over warmteisolatie, daar wordt ook niets gemeten, ze rollen uit een pc.
Hoe stupide de Haagse kliek is mag blijken uit de brief van Klaver, mede ondertekend door vele fractie voorzitters.
Ze lijken te denken dat de sinds 2005 niet serieus genomen bevolking nu tevreden is.
Verbrande auto's en kogelbrieven zijn vervelend.
Het is nu iets van jaar geleden dat de Britse prof John Gray in Buitenhof de EU een illusie noemde, die in opstanden ten onder zou gaan.
Het begin lijkt er te zijn.
PS
Ik las net het briefje.
" En blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in dag uit inzetten voor het belang van hun gem
docki
jefcooperzelf de club inhuurde en betaalde die toezicht moest houden op de
fabricage van de treinen."
Er wordt door 'de politiek' gedaan alsof dit onwenselijk en onbekend is, maar dit is al sinds ongeveer 1995 beleid. Technische normen en standaarden worden door de belanghebbenden ('de markt') zelf vastgesteld, en geverifieerd / gecertificeerd door door de belanghebbenden betaalde keurings- en certificeringsinstanties.
Zoek maar eens op de kamerstukken van de tweede Kamer, stuknummers 22 008 (nrs 1 en 2, Nota 'Zicht op wetgeving') en 24 036 (nrs. 1, 7 en 8, Plan van aanpak 'Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit').
Het is onmogelijk dat deze gang van zaken voor de commissie als een verrassing kwam.
jefcooper
dockidocki
jefcooperJan Willem de Hoop
Ben de Belazere
Ben de Belazerde