
De coronapandemie zet de wereld op zijn kop. Wie betaalt de rekening? En wie profiteert? Lees meer
Het virus SARS-CoV-2, beter bekend als het coronavirus, dook eind 2019 op in de Chinese provincie Hubei. In een paar weken tijd veroorzaakte het een epidemie, waarna het zich over de rest van de wereld verspreidde. Begin maart 2020 verklaarde de World Health Organisation de ziekte tot een pandemie en gingen landen wereldwijd 'op slot'.
Met het coronavirus is een crisis van historische proporties ontstaan, niet alleen medisch, maar ook economisch. In de vorm van steunfondsen en noodmaatregelpakketen werden bedrijven wereldwijd met vele miljarden op de been gehouden.
Waar met geld gesmeten wordt, liggen misbruik en fraude op de loer. Daarom volgt FTM de ontwikkelingen op de voet. Wie profiteert van de crisis? En welke oplossingen dienen welke belangen?
Miljoenenclaims tegen Haags uitzendconcern dat 8,8 miljoen coronasteun kreeg
Opnieuw wanbeheer bij VWS: honderden miljoenen onrechtmatig besteed
Mondkapjesstichting wil schadevergoeding eisen van Sywert van Lienden en partners
Opnieuw stevige tik op vingers VWS voor transparantie over corona
En alweer maakt de minister een draai over Van Lienden en de mondkapjesdeal
Minister Conny Helder laat mondkapjesdebat in verwarring ontaarden
20 miljoen mondkapjes van Sywert van Lienden gaan definitief de verbrandingsoven in
Corona en belastingtrucs maken van Pfizer het meest winstgevende bedrijf van Nederland
Viruswaarheid van Willem Engel lijkt uitgeraasd, waar blijft het binnengehaalde kapitaal?
Zes brandende kwesties na het rapport van Deloitte over de mondkapjesdeal
© Matthias Leuhof
Nattevingerwerk RIVM hielp Nederland aan omstreden avondklok
De avondklok was volgens premier Rutte onvermijdelijk om de voorspelde ziektegolf door de Britse variant te voorkomen. De Kamer stemde in, zonder te weten waarop de modelvoorspellingen van het RIVM zijn gebaseerd. Statistici: ‘Deze voorspellingen moet je met een korrel zout nemen. Je weet vrijwel niets.’ Nu de ergste doemscenario’s niet zijn uitgekomen, claimt het kabinet het succes van de avondklok. Dus wordt de spertijd voor de derde keer verlengd, al ontbreekt nog steeds elk bewijs.
- In alle Kamerdebatten en persconferenties over de avondklok ontbrak inzicht in de modellen en data waarop het kabinet, OMT en RIVM hun conclusies baseren. En misschien nog wel belangrijker: welke aannames ze daarbij maakten.
- Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek voor kleine datasets, over de zwarte doos van het RIVM: ‘Je ontneemt nu alle statistici en datawetenschappers van Nederland de mogelijkheid om het RIVM te controleren en te helpen met het duiden van deze complexe data.’
- In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal, is ondertussen het aantal besmettingen enorm afgenomen. Viroloog Ron Fouchier: ‘Zo’n snelle daling valt niet te rijmen met een virus dat anderhalf keer zo besmettelijk is.’
- Hard bewijs voor het effect van de avondklok ontbreekt, maar de meeste oppositiepartijen maken daar geen bezwaar tegen. De PvdA: ‘Wij moeten erop vertrouwen dat door het kabinet verstrekte informatie klopt. Dat geldt niet alleen voor de avondklok, maar voor alle maatregelen die het kabinet voorstelt.’
Het ‘vreselijke ding’ zou oorspronkelijk maar twee weken duren en lag volgens het kabinet ‘als eerste op de stapel’ om te worden opgeheven. Maar vorige week werd de avondklok (sinds 23 januari van kracht) voor de derde keer verlengd, tot eind maart. ‘Mensen groeien mee met de maatregel,’ zei minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) na afloop van de ministerraad op 5 maart.
In peilingen van het RIVM en Eenvandaag zeggen mensen het tegenovergestelde: ze groeien helemaal niet mee, maar voelen zich voor de gek gehouden met valse beloftes. ‘Lijkt net alsof het kabinet niks beters kon verzinnen’, zegt een ondervraagde. Gelukkig is sinds 23 januari het aantal coronabesmettingen door de Britse variant niet meegegroeid met de voorspellingen.
Toen het nieuwe jaar werd ingeluid met beelden van overvolle Londense ziekenhuizen en een coronagrafiek die als een raket omhoog ging, voorspelde het RIVM ook voor Nederland een onbeheersbare derde golf van ziektegevallen. Premier Mark Rutte zei in de Kamer dat het zwaard van Damocles boven ons hoofd hing en een avondklok onvermijdelijk was. Hij wilde niet opnieuw ‘kijken naar een “Bergamo” en hopen dat het hier wel mee zal vallen’. Daarmee blikte hij terug op vorig jaar, toen in Lombardije de tanks met coronadoden door de straten reden, terwijl in Nederland nog vrolijk carnaval werd gevierd.
Het kabinet wilde deze keer daadkracht tonen en zo werd de avondklok een feit. Dat leidde tot de eerste coronarellen in ons land. Nadat de voorzieningenrechter op 16 februari oordeelde dat de onderbouwing juridisch rammelde, stond de maatregel heel even op losse schroeven, maar dat vonnis werd op 26 februari in hoger beroep weer vernietigd. Verschillende rechtsgeleerden en de Raad van State blijven echter kritisch en benadrukken dat het verwijzen naar een OMT-advies onvoldoende argumentatie is om grondrechten in te perken.
‘Alle modellen zijn fout, maar sommige zijn best handig’
Het wegen van belangen is bij de invoering en de verlengingen van de avondklok niet expliciet gebeurd. Daarnaast lieten niet alleen de vier coalitiepartijen, maar ook oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS na meer onderbouwing te eisen voor de vermeende dreiging van de Britse variant en het effect van de avondklok. ‘De sterke opmars van de Britse variant dwingt ons extra maatregelen te nemen.’ Die uitspraak van Rob Jetten (D66) vat in één zin de consensus samen bij de coalitie en deze oppositiepartijen tijdens het Kamerdebat van 21 januari.
‘In die coronamodellen zit veel, veel, maar dan ook veel meer onzekerheid dan erover gecommuniceerd wordt’
Wat in geen van alle Kamerdebatten en persconferenties over de avondklok aan de orde kwam, was inzicht in de modellen en data waarop het kabinet, OMT en RIVM hun conclusies baseren. En misschien nog wel belangrijker: welke aannames ze daarbij maakten. Parlementaire controle schiet daardoor ernstig tekort. Zonder die informatie valt immers niet te controleren hoe robuust de voorspellingen zijn en kan de vereiste belangenafweging niet gemaakt worden.
Dat is bij een enkel Kamerlid wel bekend. ‘De modellen dienen open te zijn, zodat we een discussie kunnen hebben. Alle modellen zijn fout, maar sommige zijn best handig.’ Dat zei Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op 26 februari in De Balie. Als gepromoveerd econometrist weet hij alles van modellen en de tekortkomingen ervan. ‘In die coronamodellen zit veel, veel, maar dan ook veel meer onzekerheid dan erover gecommuniceerd wordt.’
FTM probeerde wekenlang toegang te krijgen tot de brondata en modellen van het RIVM, om onafhankelijk vast te stellen waar de geschetste dreiging van de Britse variant – en de effectiviteit van de avondklok – op is gebaseerd. Dat bleek geen eenvoudige klus. Hoewel het RIVM zegt dat alle modellen ‘openbaar zijn’, blijkt het in de praktijk niet mogelijk om hun berekeningen na te bootsen. De webpagina met de titel ‘rekenmodellen openbaar en toegankelijk’ bevat in veel gevallen slechts een verwijzing naar wetenschappelijke papers waarin wordt uitgelegd wat voor soort model het RIVM gebruikt. Het daadwerkelijk gebruikte model, de onderliggende data en broncodes ontbreken. De zwarte doos van het RIVM blijft gesloten.
‘De transparantie en dataverzameling is al flink verbeterd ten opzichte van vorig jaar,’ vertelt Jonathan de Bruin, specialist op het gebied van open onderzoeksdata en software aan de Universiteit Utrecht. De Bruin startte vorig jaar het project ‘CoronaWatchNL’, waarin hij samen met anderen alle data van het RIVM zorgvuldig documenteert en openbaar beschikbaar maakt. Het won de Nederlandse Dataprijs in de categorie medische en levenswetenschappen.
Hij vertelt dat het RIVM in het voorjaar van 2020 slechts plaatjes en rapporten publiceerde, zonder de data. ‘Bij elke update werd de oude informatie overschreven, waardoor je de ontwikkeling van corona over de tijd totaal niet kon volgen.’ Het was daardoor ook niet mogelijk om achteraf te controleren op basis van welke informatie besluiten werden genomen.
Vanwege dit gebrek aan openbare data bij het RIVM groeide CoronaWatch uit tot een belangrijke informatiebron voor analisten, journalisten en bestuurders op gemeentelijk niveau. Zelfs het RIVM verwijst op haar website naar de tijdreeksen van CoronaWatch. Inmiddels stelt ook het RIVM bepaalde data openbaar beschikbaar, maar de verbeteringen hebben volgens De Bruin lang op zich laten wachten. ‘Tijdens de eerste golf hadden ze de data totaal niet op orde. We hebben toen aangeboden om te helpen die te structureren, maar daar hebben ze geen gebruik van gemaakt.’ Met een lach voegt hij toe: ‘Waarschijnlijk hadden ze het te druk om te zien dat wij ze hadden kunnen ontlasten.’
Ook nu nog laat de transparantie op belangrijke vlakken te wensen over. Neem het reproductiegetal, de belangrijkste parameter om de verspreiding van het virus mee uit te drukken – en het ijkpunt voor vrijwel het gehele coronabeleid. De Bruin zegt daarover: ‘Het is praktisch onmogelijk het RIVM-model na te maken op basis van de paper waar het instituut naar verwijst. Je mist de koppeling tussen de data en software, waardoor resultaten niet reproduceerbaar zijn. Het voldoet daarmee niet aan de belangrijke academische standaard dat resultaten zo open mogelijk en herleidbaar moeten zijn.’
De monsterafname
De grotere besmettelijkheid van de Britse variant drukt het RIVM uit in een apart reproductiegetal voor die variant. Om dat te berekenen gebruikt het instituut de data van de ‘kiemsurveillance’. Elke week voert het RIVM een sequentieanalyse uit op testmonsters die op het moment van schrijven afkomstig zijn van 22 corona-laboratoria verspreid over Nederland (eerder waren dat er 16). Daarmee wordt vastgesteld welke variant van het virus aanwezig is in het monster.
Op basis van die data kan het RIVM inschatten wat het huidige aandeel van de Britse variant in Nederland is en hoe dat deel is toegenomen. Vervolgens wordt op basis daarvan een extrapolatie gemaakt. Het RIVM voorspelt hoeveel groter de besmettelijkheid van de variant is, en hoe snel het aandeel door zal groeien.
Het RIVM heeft de groeicurve voor de Britse variant in februari een aantal keer naar beneden bijgesteld, en recent ook weer naar boven. ‘We schatten de relatieve en absolute besmettelijkheid vanaf januari op basis van de kiemsurveillance,’ zegt Jacco Wallinga. Hij is als hoofd modellering van infectieziekten de belangrijkste modelbouwer van het RIVM en sinds vorig jaar plots een van de invloedrijkste mensen van het land.
Een verkeerd lijntje van zijn hand kan tot verkeerde beslissingen leiden waardoor de ziekenhuizen overstromen, of een land voor niets wordt lamgelegd. Hij vertelt dat ook de voorspellingen van zijn team altijd onzeker zijn. ‘Hoe meer datapunten we hebben, hoe betrouwbaarder de inschatting die we kunnen maken. De data die we binnenkrijgen lopen altijd enkele weken achter en we passen de voorspelling voor de toekomst dus regelmatig aan.’
De berekening van het RIVM
Die datavertraging betekent dat de eerste spertijd sinds de Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd op basis van een marginale dataset. In januari waren er nog nauwelijks data beschikbaar over de Britse variant in ons land. De voorspellende groeicurve werd getrokken op basis van slechts 12 positieve monsters van de Britse variant, verspreid over 5 meetpunten in de tijd (1+1+1+4+5). Eén positief monster meer of minder levert bij die aantallen direct een verschil van 1 procent op. Wanneer je daar vervolgens een lijn doorheen trekt om de toekomstige groei te voorspellen, kan dat verschil al snel uitgroeien tot tientallen procenten. In de grafieken van het RIVM wordt die onzekerheid weergegeven met de brede rode banden aan weerszijden van de lijn.
‘Deze voorspellingen moet je met een korrel zout nemen. Je weet vrijwel niets’
Als Peter Grünwald, onderzoeker bij het CWI en hoogleraar statistisch leren aan de Universiteit van Leiden, hoort hoe weinig observaties ten grondslag liggen aan de Nederlandse curves in januari zegt hij: ‘Deze voorspellingen moet je met een korrel zout nemen. Je weet vrijwel niets. Het kan zo zijn dat de besmettingen het rode lijntje gaan volgen, maar het kan ook veel erger worden, of het kan zijn dat er nog helemaal niets aan de hand is.’ Ook Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek voor kleine datasets aan de Universiteit Utrecht, wijst op de grote onzekerheidsmarges. ‘Met het trekken van conclusies uit kleine datasets moet je ontzettend voorzichtig zijn. Het kan echt nog alle kanten op gaan.’

RIVM-modelleur Wallinga erkent dat er – zeker in januari – behoorlijke onzekerheid in de curves zat: ‘Die hebben we ook weergegeven met de brede “onzekerheidsband” aan weerszijden van de lijn die de groei voorspelt.’ Wallinga benadrukt hoe uitzonderlijk de pandemische situatie is: ‘We hebben dit nog nooit meegemaakt. Er is daarom minder zekerheid over de gebruikte modellen en we hebben geen historische data, zoals bij het voorspellen van het weer.’
Data-onzekerheid
Niet alleen de kwantiteit maar ook de kwaliteit van de data is van groot belang voor de betrouwbaarheid van voorspellingen. Hoogleraar statistiek Rens Van de Schoot legt uit hoe de opzet van een steekproef verschil maakt: ‘Je hebt meer dan 50 labs in Nederland in verschillende regio’s. Idealiter wil je van al die laboratoria een aantal random samples trekken en die analyseren. Wanneer dat niet het geval is, zou het kunnen gebeuren dat je steekproef niet representatief is. Het virus en het aandeel van de Britse variant zijn immers niet gelijk verspreid over het hele land.’
Leidse hoogleraar statistisch leren Peter Grünwald beaamt dat: het is belangrijk om meer te weten over de afkomst van de positieve monsters. ‘Bij een kleine dataset is de kans groter dat toevalligheden grote invloed hebben op de uitkomsten van het model. Wanneer de positieve monsters van verschillende ziekenhuizen komen, dan zegt een toename van 1 naar 5 procent nog wel wat, ook bij een kleine steekproef van 100 monsters. Maar wanneer alle 5 de positieve samples bijvoorbeeld uit hetzelfde lab of regio komen, dan zijn de data niet representatief voor het hele land.’
FTM vroeg aan Chantal Reusken, viroloog verantwoordelijk voor de datacollectie bij het RIVM, waar de positieve monsters vandaan kwamen. Zij zegt dat de data representatief waren, maar dat valt niet te verifiëren omdat ze geen inzicht kan of wil geven in de afkomst van de op dat moment gebruikte modeldata. Reusken zegt verder dat buiten de 12 positieve monsters die als data-input voor de modelleurs dienden, ze ook naar aanvullende informatie hebben gekeken. Bij andere steekproeven werden op 22 januari zo’n 60 UK-varianten gevonden. De variant was al in alle provincies aangetroffen.
Dat het RIVM ook kijkt naar aanvullende informatie buiten het model, vindt statisticus Van de Schoot sowieso verstandig. ‘Wanneer je modelmatige voorspellingen onzeker zijn, helpt elk beetje informatie daarbuiten om een betere inschatting van de situatie te maken.’
Het RIVM houdt daarom de ontwikkelingen in landen met meer data scherp in de gaten. Modelleur Wallinga: ‘We hebben de voorspellingen in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken op de voet gevolgd. Wat we daar zagen, kwam overeen met de voorspelling die we op basis van de Nederlandse data konden maken.’
Modelonderzekerheid
Coronawatcher De Bruin vertelt dat bij het maken van de modellen nog meer onzekerheden spelen. ‘Je hebt niet alleen te maken met data-onzekerheid, maar ook met epidemiologische onzekerheden en modelleringsonzekerheid.’ Welk model je kiest, is van groot belang voor de voorspellingen die er uitkomen. ‘De wereld stopt niet bij logistische modellen.’
Hij doelt daarmee op het logistische groeimodel, dat het RIVM gebruikt om te voorspellen via welke curve een variant van 0 procent naar 100 procent van de populatie groeit. Dat model wordt ook in het buitenland gebruikt om de toename van de Britse variant te voorspellen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Wallinga: ‘Dit is een eenvoudig model, maar het beste wat we hebben. Dat wil niet zeggen dat we 100 procent accuraat zijn, maar er zijn tot nu toe niet dusdanig grote afwijkingen geconstateerd om te zeggen: dit gaat helemaal mis.’ Het RIVM ziet geen reden om over te stappen naar een ander soort groeicurve.
De onzekerheid wordt steeds groter naar de toekomst toe en hoe meer varianten je modelleert, hoe onzekerder de voorspellingen
Van de Schoot vertelt aan FTM dat er impliciet allerlei aannames in zo’n modelkeuze zitten. ‘Het RIVM baseert zich op uitspraken van virologen en epidemiologen. De aannames die zij maken, bepalen hoe het model er uitziet. Het is belangrijk om je af te vragen of verschillende aannames een heel ander verloop laten zien of dat de belangrijkste conclusies in alle gevallen hetzelfde zijn. Dat geeft inzicht in de onzekerheid. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je niet aanneemt dat de Britse variant naar 100 procent gaat, maar naar 80 procent?’
Het maakt daarbij ook een groot verschil welke varianten worden meegenomen in het model. Begin februari nam de onzekerheidsmarge rondom de voorspellingen van het RIVM af. Er kwamen meer data beschikbaar en dat maakte de voorspellingen – binnen het gekozen model – betrouwbaarder. Maar op 12 februari namen de onzekerheidsmarges plots weer enorm toe. Dat komt omdat vanaf dat moment ook de Zuid-Afrikaanse variant een plekje kreeg in de modellering.
Nam het RIVM tot 5 februari aan dat de Britse variant naar 100 procent van de besmettingen zou groeien, op 12 februari is die aanname heel anders. De Britse variant komt niet meer boven de 80 procent uit en neemt vanaf maart relatief gezien zelfs af. Wallinga: ‘Je weet niet welke variant welke gaat vervangen. De onzekerheid wordt steeds groter naar de toekomst toe en hoe meer varianten je modelleert, hoe onzekerder de voorspellingen.’
Opschalen
Dat een grotere dataset betrouwbaardere voorspellingen oplevert, is ook bij het RIVM bekend. Viroloog Chantal Reusken heeft zich de afgelopen maand in de rondte gewerkt om voor elkaar te krijgen dat het team van Wallinga meer data ter beschikking kreeg. Werden in het begin van dit jaar slechts 200 monsters per week gesequenced, dat zijn er nu meer dan 800 per week. Ook het aantal deelnemende laboratoria is uitgebreid van 16 naar 22.
De transparantie van de data laat desalniettemin nog steeds te wensen over. Op 2 maart ontving FTM de meest recente data van de kiemsurveillance. Die tabel wordt sindsdien ook op de RIVM-website gepubliceerd. Op 9 maart werd de tabel geactualiseerd, en daarbij werden de oude data overschreven. Als hij dat hoort moet coronawatcher De Bruin gniffelen aan de andere kant van de lijn: ‘Het RIVM doet dus nog steeds hetzelfde als in het begin van de crisis. Fijn dat ze deze data bijwerken, maar de ontwikkelingen over de tijd zijn zo wederom niet traceerbaar.’
Het RIVM deelde de grafieken die op basis van hun modellen zijn gemaakt. Sinds 2 maart staat ook de data van de kiemsurveillance online. Maar Reusken noch Wallinga kon FTM een exact overzicht verstrekken van de kiemsurveillance op eerdere momenten – omdat dit veel tijd kost en ‘de focus ligt op de bestrijding van de pandemie’. Dit zou erop kunnen wijzen dat de dataverzamelaars en modelleurs hun data nog steeds niet geordend hebben op een manier die toelaat oude momentopnames eenvoudig uit het systeem te halen. Wel kreeg FTM een stelregel mee om op basis van de recente data een betrouwbare inschatting van de eerder beschikbare datapunten te maken.
Op 24 februari nam de Kamer de motie van FvD en DENK aan om alle RIVM modellen openbaar te maken. Daar is nog geen invulling aan gegeven. Het RIVM verwijst slechts naar de eerder genoemde webpagina ‘rekenmodellen openbaar en toegankelijk’ en zegt verder: ‘De surveillance data bevatten privacygevoelige informatie. Die kan en mag het RIVM niet openbaar maken of zomaar afgeven.'
Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek voor kleine datasets, begrijpt enerzijds dat het RIVM huiverig is om alle brondata openbaar te maken: ‘Je riskeert dat elke politieke partij zijn eigen modelletje gaat draaien, en dat kan het debat nog onoverzichtelijker maken.’ Maar hij vindt dat het RIVM dat toch zou moeten doen: ‘Je ontneemt nu alle statistici en datawetenschappers van Nederland de mogelijkheid om het RIVM te controleren en te helpen met het duiden van deze complexe data.’
‘Je ontneemt nu alle statistici en datawetenschappers van Nederland de mogelijkheid om het RIVM te controleren en te helpen met het duiden van deze complexe data’
Wat hem betreft leveren openbare data uiteindelijk ook betere democratische controle op. ‘De mate van onzekerheid wordt beter zichtbaar. Andere statistici zullen andere modellen gebruiken en verschillende aannames toetsen. Als al die modellen dan zeggen “de alarmklokken gaan af”, dan weten we dat de onzekerheid klein is. Maar als de conclusie heel gevoelig is voor de aannames en modelkeuzes die je maakt – wat altijd zo zal zijn bij kleine datasets – dan kan de politiek er rekening mee houden dat de onzekerheid groot is.’ Dat was bij de invoering van de avondklok dus het geval.
Van de Schoot wil dat voor iedereen duidelijk is, dat niet modelleurs maar politici uiteindelijk de beslissingen nemen. ‘Het wel of niet invoeren van een avondklok volgt niet uit een model. Dat is een politieke keuze.’
Het gebrek aan data weerhield data-analisten er niet van om extrapolaties te maken en te speculeren over de toekomstige ontwikkelingen. Een daarvan is sociaal geograaf Maurice de Hond. Hij kopte op 18 februari op zijn blog: ‘Breaking News: RIVM ontmaskerd!’ Die ronkende kop suggereert dat het RIVM totaal door de mand is gevallen met haar voorspellingen.
Maar klopt dat? Het RIVM heeft enkele malen haar voorspellingen naar beneden bijgesteld. Omdat de kiemsurveillance nu openbaar is, kunnen we concluderen dat het aandeel van de Britse variant tussen 11 januari en 14 februari minder hard is gegroeid dan aanvankelijk verwacht. De monsterafname (van 15 tot en met 21 februari) die op 9 maart beschikbaar kwam, laat echter zien dat het aandeel van de Britse variant in die week weer sneller is gegroeid, naar 64 procent (263 van de 409 metingen). Dat percentage valt net binnen het rode gebied (het betrouwbaarheidinterval) van de RIVM-voorspellingen op 15 en 21 februari. Op 16 maart is het percentage verder doorgegroeid naar 75 procent (263 van de 351 metingen). Het modelleursteam van Wallinga heeft dus aanvankelijk een aardige inschatting gemaakt – zeker gezien de kleine dataset die toen beschikbaar was – en ook de onzekerheid correct weergegeven. Spreken van een ‘ontmaskering’ is overdreven.
Maakt De Hond zich op zijn beurt schuldig aan pure stemmingmakerij en valt het RIVM helemaal niets te verwijten? Dat klopt evenmin. Bij de voorspellingen van 29 januari en 5 februari heeft het RIVM het onzekerheidsinterval een stuk kleiner geschat. Die inschattingen zijn achteraf te hoog gebleken, zonder dat daarbij de gepaste onzekerheid in acht werd genomen.
Daarnaast kaart De Hond een belangrijk detail aan: het RIVM rekent een apart reproductiegetal uit voor de Britse variant en overschatte dat getal eind januari flink: 1,28 (ondergrens 1,19, bovengrens 1,36). Het reproductiegetal werd een week later ingeschat op 1,13 – onder de ondergrens van de week ervoor. Dat getal is van groot belang omdat men daaruit ook de conclusies trekt over de grotere besmettelijkheid van de variant.
De Hond overschreeuwt zich met de koppen boven zijn stukken, maar het punt dat hij maakt is valide: het RIVM presenteert regelmatig te negatieve cijfers die vervolgens nog verder worden uitvergroot in het Catshuis en de media.
Hoe onzekere voorspellingen veranderen in de waarheid
Een van de opvallendste momenten in de ‘geschiedenis van de avondklok’ was de persconferentie van Rutte op 2 februari, waarin hij vertelde dat de eerste verlenging van de avondklok noodzakelijk was. ‘Alle doorrekeningen wijzen op een derde golf die onvermijdelijk op ons af lijkt te komen. Met als belangrijkste oorzaak: de Britse variant van het coronavirus.’ Rutte zei verder dat de Britse variant een veel hoger reproductiegetal van 1,3 had, dat hij ‘al tweederde van alle nieuwe besmettingen in ons land’ veroorzaakte en ‘ongeveer anderhalve keer besmettelijker was dan de oude variant.’
Die informatie kwam bij het RIVM vandaan en stond ook in het persbericht met de titel ‘Nieuwe varianten gooien roet in het eten’ dat enkele uren voor de persconferentie online kwam. De Tweede Kamer ontving exact dezelfde informatie per brief van minister De Jonge van Volksgezondheid. De brief en het persbericht benoemden niet dat al deze inschattingen waren gebaseerd op de zeer onzekere extrapolatie van de kleine dataset uit de kiemsurveillance.
Ergens bij het vertalen van de modelcurves naar persberichten zijn de onzekerheidsmarges op de achtergrond geraakt
Wallinga benadrukt dat zo’n persbericht niet van zijn afdeling komt. ‘Wij werkten op dat moment met data die minimaal twee weken ouder was en maakten slechts voorspellingen met onzekerheidsmarges over het heden en de toekomst.’ Maar ergens bij het vertalen van de modelcurves naar persberichten zijn de onzekerheidsmarges op de achtergrond geraakt. In de woorden van Rutte is van onzekerheid nauwelijks nog een spoor te bekennen. Zo presenteert hij de dreiging van de Britse variant aan de Nederlandse bevolking als noodzaak om voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een avondklok in te stellen en verlengen.
Hoewel het dus niet zijn schuld was, geeft Wallinga toe dat de berichtgeving verwarrend is geweest. ‘Daar waren we ons toen niet zo bewust van,’ zegt hij en trekt daar ook lering uit: ‘Voor ons is het gesneden koek dat er een of twee weken verschil zit tussen het moment van infectie en de datum van monsterafname, maar dat is het voor anderen niet. Dat moet je dan beter uitleggen. Het moet wel voor iedereen duidelijk zijn dat dit geen meting maar een extrapolatie is.’
In de week voor 2 februari bevatte ongeveer 25 procent van de monsters uit de kiemsurveilllance de Britse variant. Dat is dus een stuk minder dan de 66 procent waarmee Rutte het Nederlandse volk angst inboezemde. RIVM-modelleur Wallinga legt uit dat die vergelijking echter niet opgaat. In de kiemsurveillance bestudeert het RIVM monsters van mensen die al klachten hebben en zich vervolgens lieten testen. In het persbericht en de toespraak van Rutte gaat het over ‘nieuwe besmettingen’. Tussen het moment van besmet raken en testen zitten nog eens een- tot soms wel twee weken verschil, en dus nog meer onzekerheid.
De laatste informatie waar Wallinga’s team op 2 februari – de dag van de avondklokverlenging – over beschikte was de steekproef van week 1 (4 tot en met 10 januari). Daarin werden circa 16 Britse varianten aangetroffen op een totaal van 167 monsters, ongeveer 10 procent. De ‘tweederde Britse variant’ die het RIVM naar buiten bracht, was een extrapolatie van dit nieuwe datapunt en de vorige datapunten (de eerder genoemde 12 positieve monsters, waar op dat moment nog 2 positieve monsters met de Britse variant waren bijgekomen. In totaal dus 30 positieve monsters: 1+1+1+5+6+16).
Op basis van die data werd vervolgens een maand vooruitgekeken. Ook als we daar de 1 tot 2 weken vertraging tussen het moment van besmet worden en monsterafname bij optellen, blijkt achteraf dat die voorspelling te hoog was. De kiemsurveillance-data van week 5 (31 procent), of zelfs week 6 (40 procent) komen nog steeds niet in de buurt van de tweederde in het persbericht.
De besmettelijkheid van het virus
Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het aandeel van de Britse variant in het totale aantal besmettingen. Dat deel zou op zichzelf niet zo belangwekkend zijn, ware het niet dat de Britse variant ook in absolute zin besmettelijker is. Althans: wanneer je net als het RIVM (en de meeste epidemiologen in binnen- en buitenland) concludeert dat relatieve groei rechtstreeks te vertalen valt naar hogere besmettelijkheid in absolute zin.
Wallinga legt uit dat het RIVM de hogere besmettelijkheid afleidt uit dezelfde kiemsurveillance-cijfers waarmee het ook het aandeel van de Britse variant voorspelt. Wanneer op basis van kleine datasets het aandeel te hoog wordt ingeschat, zorgt dat automatisch ook voor een te hoge schatting van de absolute besmettelijkheid. En dus voor een te hoge inschatting van de dreiging, want: aandeel Britse variant x besmettelijkheid = dreiging.
Jaap van Dissel zei op 6 maart tegen de NOS: ‘Onze berekening van de besmettelijkheid van de Britse variant is vergeleken met andere landen juist aan de lage kant. In het Verenigd Koninkrijk zijn er vier instituten die modelleren en die komen met getallen tussen de 30 en 56 procent van alle besmettingen. Het RKI in Duitsland zit op 37 procent, het SSI in Denemarken op 50 tot 74 procent en wij op 28 tot 47 procent. Dus als mensen zeggen dat wij overdrijven, kijk dan ook eens naar de getallen in andere landen.’
Maar wat nu als al die instituten dezelfde inschattingsfout maken? Volgens de virologen die FTM op 2 februari aan het woord liet, zou het zomaar kunnen. Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie aan het Erasmus Medisch Centrum wees toen al op de grote onzekerheid van modellen: ‘Er worden stevige conclusies getrokken op basis van beperkte epidemiologische data, die vervolgens in mathematische modellen wordt gestopt’.
OMT-lid Marc Bonten en Red-team epidemioloog Amrish Baidjoe ageerden tegen het dissidente geluid van Fouchier en zijn vakgenoten Eric Snijder en Huub Schellekens. Fouchier is in de tussentijd echter niet van mening veranderd en zegt nu: ‘Virussen muteren. Je ziet altijd nieuwe varianten opkomen en weer verdwijnen, maar daaruit kan je niet automatisch concluderen dat één variant in absolute zin besmettelijker is.’ Dat kan wel volgens wetenschappers die uitgebreide epidemiologische analyses uitvoerden op Engelse data van 1 oktober tot 7 januari, de periode dat de variant aan terrein won: de variant is volgens hen 43 tot 90 procent besmettelijker. Andere Britse wetenschappers schrijven op 10 maart dat de kans groot is dat de variant ook dodelijker is.
Tegelijkertijd bestaat er nog steeds grote onzekerheid. De ontwikkelingen van de afgelopen maand hebben niet bewezen dat het minderheidsstandpunt van Fouchier en Snijder onjuist is. Fouchier: ‘De angst voor de Britse variant is gebaseerd op theoretische modellen, maar niet op hard bewijs. Hoe verklaar je anders dat het aantal patiënten is afgenomen?’
Hij doelt niet alleen op de dalende en gelijkblijvende Nederlandse besmettingscijfers, maar wijst ook op de ontwikkelingen in het buitenland. In landen waar de variant al meer dan 80 procent van de populatie uitmaakt zoals in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Portugal, is het aantal besmettingen enorm afgenomen. ‘Zo’n snelle daling valt niet te rijmen met een virus dat anderhalf keer zo besmettelijk is.’ De oorzaak van de eerdere piek in die landen verklaart men volgens Fouchier onterecht uit de grotere besmettelijkheid van de variant. Bovendien groeit de variant volgens hem niet in alle landen even hard: ‘In de VS rukt de Britse variant in sommige regio’s minder snel op.’
Marcel Levi, die als directeur van de University College London Hospitals dicht op het vuur zat, is niet zo uitgesproken als Fouchier, maar hij zei op 18 februari bij Op1: ‘Of je nou voor of tegen een avondklok bent, de Britse variant is daar niet het allerbeste excuus voor.’ Hij wijst erop dat het Nederlandse kabinet de avondklok invoerde toen in het Verenigd Koninkrijk de daling was ingezet, terwijl de Britse variant daar al 90 procent van de besmettingen veroorzaakte.
De opkomst van andere varianten
Fouchier wijst er op dat men vergat de bij Nederlandse uitbraken verzamelde data mee te wegen. ‘Alle aandacht gaat uit naar de RIVM-modellen, terwijl het uitgebreide onderzoek in de gemeente Lansingerland snel naar de achtergrond verdween. Die resultaten wezen juist niet op een hogere besmettelijkheid.’ Ook een grootschalig Twents onderzoek waaruit bleek dat het aandeel van de variant tussen 21 januari en 4 februari veel lager lag in die regio dan het landelijke RIVM-cijfer, kreeg nauwelijks aandacht in de landelijke pers. Het RIVM zegt dat de cijfers uit Twente wel zijn meegenomen in hun model.
‘Mensen houden hardnekkig vast aan het idee van verhoogde besmettelijkheid en op basis van de angst daarvoor drukken ze alle remmen in’
Fouchier: ‘Mensen houden hardnekkig vast aan het idee van verhoogde besmettelijkheid en op basis van de angst daarvoor drukken ze alle remmen in. De regering en de Kamer volgen de adviezen van een kleine groep experts uit een heel specifiek vakgebied: de epidemiologisch modelleurs. We kunnen beter koersen op feitelijke gegevens.’
Ook over de verhoogde besmettelijkheid van de andere varianten vindt Fouchier terughoudendheid gepast. ‘De Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten moeten we in de gaten houden. Die zijn ontstaan in gebieden waar mensen al veel antistoffen hadden en mogelijk werken de vaccins tegen die varianten minder goed. In een populatie van mensen met antistoffen door infecties of vaccinaties verspreidt zo’n variant zich mogelijk sneller, maar dat betekent nog niet dat hij ook besmettelijker is in een nog niet eerder besmette populatie.’
Dossier
Dossier: Coronacrisis
De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Welke oplossingen dienen welke belangen?
De onderbouwing van het effect van de avondklok
‘Laten we niet vergeten dat dit vooral heel goed nieuws is,’ benadrukt Fouchier: ‘Het percentage positieve testen neemt af ondanks de toename van de Britse variant.’ Dat de avondklok daarvoor heeft gezorgd, betwijfelt hij: ‘Als je aanneemt dat het aantal besmettingen zonder die maatregel 10 procent hoger zou zijn en je stopt dat in je model, dan komt dat er aan de andere kant ook weer uitrollen. Maar dat is natuurlijk gewoon doelredeneren. Hard bewijs voor een 10 procent effectiviteit van de avondklok heb ik nog altijd niet gezien.’
Fouchier denkt dat de oorzaak een stuk eenvoudiger is: ‘De nieuwe varianten zijn niet zo veel besmettelijker als wordt gezegd. Het sommetje klopt gewoon niet: een maatregel die 10 procent van de besmettingen zou tegengaan, kan geen verklaring zijn voor het in toom houden van een variant die 30 tot 50 procent besmettelijker is.’
‘Het sommetje klopt gewoon niet’
FTM vroeg de ministeries van Algemene Zaken, Volksgezondheid (VWS), Financiën, Economische Zaken en Sociale Zaken (SZW) al in januari om aanvullende onderbouwing voor de effectiviteit van specifieke coronamaatregelen, waaronder de avondklok. Het antwoord reikte niet verder dan verwijzingen naar Catshuis-presentaties en openbare stukken op rijksoverheid.nl en de algemene stelling dat effecten meestal niet of moeilijk meetbaar zijn.
FTM vroeg ook het RIVM om een nadere onderbouwing van de avondklok. Het instituut verwijst naar de Tweede Kamerbriefing van 24 februari, waarin Van Dissel schrijft: ‘de prognose blijft erg onzeker, maar het beloop past het best bij het prognose-effect van ongeveer 10 procent reductie.’ Het tweede stuk waar het RIVM naar verwijst is het 101e OMT advies van 22 februari: ‘Zonder het huidige maatregelenpakket inbegrepen avondklok zouden we in deze fase van de uitbraak veel meer besmettingen hebben gehad en zou de druk op de zorg aanzienlijk hoger zijn geweest.’ De zin erna bevestigt het vermoeden van Fouchier: ‘Op basis van modellering verwachten we dat het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames sterk zal toenemen als we in deze fase van de epidemie maatregelen afbouwen.’
De ministeries en het RIVM hebben FTM geen bewijs kunnen leveren voor wat Geert Wilders (PVV) op 18 februari tegen Rutte zei in de Tweede Kamer: dat de onderliggende rapporten geen onderbouwing bieden voor Ruttes stelling dat de avondklok tot 10 procent minder besmettingen leidt.
De politiek en de feiten
In januari gingen de alarmbellen af vanwege verontrustende berichten uit Engeland, Ierland en Portugal en waren er nauwelijks data uit eigen land om het beleid op te baseren. Inmiddels zijn de besmettingsaantallen in die landen fors gedaald, en weten we ook een stuk meer over de Britse variant in Nederland. Maar die informatie lijkt geen verschil te maken voor het verhaal dat premier Rutte in het parlement vertelt. Op 10 maart was het nog steeds: ‘Ik kan alleen maar de feiten melden. We gaan er op dit moment in Nederland van uit dat ongeveer tweederde de Britse variant is. Dat neemt verder toe. We vrezen dat die het helemaal zal overnemen.’
De PVV, SGP, FvD, PvdD, DENK en de eenmansfracties gaan niet mee in dat verhaal. Geert Wilders, Wybren van Haga en Femke Merel Van Kooten-Arissen hebben tijdens de debatten meermaals om onderbouwing van de cijfers gevraagd. Maar Groenlinks, de SP, de PvdA en de coalitiepartijen accepteren nog steeds het verhaal dat Rutte al bijna twee maanden lang vertelt, zonder te vragen om aanvullende onderbouwing. FTM vroeg die partijen of zij zich ook laten informeren door onafhankelijke experts, maar dat is niet het geval. SP-Kamerlid Maarten Heijink: ‘Wij baseren ons op informatie van het RIVM en hun voorspellingen over de verspreiding van verschillende varianten van het virus.’ De GroenLinks-fractie ‘had het te druk met de verkiezingen’ om onze vragen überhaupt te beantwoorden.
PvdA-woordvoerder Mark Willems antwoordt: ‘Op basis van de informatie die we op dit moment tot onze beschikking hebben, vinden wij de keuze voor een avondklok voldoende onderbouwd. [..] Het kabinet zegt zich te baseren op advies van het OMT. We mogen aannemen dat het OMT zich baseert op internationaal wetenschappelijk onderzoek. Wij moeten erop vertrouwen dat door het kabinet verstrekte informatie klopt. Dat geldt niet alleen voor de avondklok, maar voor alle maatregelen die het kabinet voorstelt.’
‘Je weet dit soort besluiten, die dan bijna in eenzaamheid door mij moeten worden genomen. Uiteindelijk kijken ze dan toch naar mij: wat zullen we doen?’
Kamerlid Pieter Omtzigt hield zich in de Kamer op de achtergrond over de informatievoorziening tijdens corona. Hij was druk bezig met het schrijven van een boek over de Rutte-doctrine in algemene zin. Het gevaar van besturen op basis van modelmatige schijnwerkelijkheden komt in zijn boek met de titel Een nieuw sociaal contract uitgebreid aan bod. In De Balie sloot hij zijn lezing af met aanbevelingen over ‘openheid en een goede informatiehuishouding’. ‘Als Mark Rutte niet ophoudt met de Rutte-doctrine van alles verbergen, [..] is het oncontroleerbaar hoe besluiten tot stand komen.’
Mark Rutte lijkt blind geworden voor het probleem. In de 30 minuten durende verkiezingsspot bij Shownieuws zei hij op 13 maart: ‘Recent ook weer met corona. Je weet dit soort besluiten, die dan bijna in eenzaamheid door mij moeten worden genomen. Uiteindelijk kijken ze dan toch naar mij: wat zullen we doen? Er is een soort van onvermijdelijkheid, maar formeel moet zo’n besluit toch worden genomen.’
187 Bijdragen
Rachida El Allali 2
alvar van rijn 1
Rachida El AllaliGezien het programma en de fundamaneteel andere benadering van politiek en mensbeeld gaat het dan voor mij tussen FvD en PvdD. En dan wordt FvD met kop en schouders winnaar. Zeker ook wanneer het gaat om de opstelling t.a.v. corona.
Lex Lissauer 1
alvar van rijnEens wat betreft Corona, maar verder heeft de FvD nogal abjecte ideeën over andere zaken.
alvar van rijn 1
Lex LissauerIk vermoed echter dat je doelt op andere zaken en ik snap je huivering. Na lang onderzoeken en steeds weer de artikelen of uitspraken zelf op te zoeken in plaats van te geloven wat er over in plaats van door gemeld wordt kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat 90% zo niet meer aangepraat is. FvD is niet rasistisch, homofoob, vrouw onvriendelijk of antisemtisch.
Worden er harde en 'foute' grappen gemaakt? Ja. Is er een deel van extreem rechts dat zich aangetrokken voelt tot FvD? Ja. Maar dat maakt FvD niet extreem rechts. Zeker niet in handelen en programma.
Doet Baudet hyperbole en vage uitspraken? Ja, met enige regelmaat. Kan je die makkelijk zo negatief als mogelijk uitleggen waardoor FvD rasistisch lijkt? Ja, geen probleem. Gebeurt dat ook? Heel veel.
En in lijn daarmee, zorgt die bias in de berichtgeving dan ook voor framing? Ja, ontelbare malen. Journalisten en kamerleden die óf zelf hun bron niet checken of het (on)bewust volledig misinterpreteren. Je wordt gepiepeld waar je bij staat.
Lex Lissauer 1
alvar van rijnAfbouw van de veestapel is voor mij het belangrijkste punt.
Dus dat de PvdD op de meeste Corona punten met Haga meegaat is voor mij bonus.
Thomas Verberg
Lex LissauerWillem Vermeulen
Lex LissauerCarlo Bijl
alvar van rijnGregor Buciarski
Carlo Bijlalvar van rijn 1
Carlo BijlVergeet niet dat die 'aantoonbare waarheden' vooral aangeleverd en gekopieerd worden door instituten die uitgerekend in dit artikel zo onderuit gaan in betrouwbaarheid en transparantie.
Eveline Bernard 6
alvar van rijnSylvia Stuurman 3
alvar van rijnHet Europese Verdrag van de rechten van de mens is voor Nederlanders de enige manier om recht te halen wanneer een wet tegen je rechten in gaat (een rechter in Nederland mag dat niet zeggen).
En *dat* recht wil de FvD van mensen afnemen.
"Nederland weer terug" betekent: "Nederlanders gehorig aan de staat".
alvar van rijn 1
Sylvia StuurmanJuist dát wil fvd veranderen. Dus dat wij als Nederlanders onze grondwet zo vormgeven als wij willen. En daar ook aan mogen toetsen.
De inhoud zou zomaar eens heel erg kunnen lijken op het evrm, maar dan opgesteld en getoetst door Nederlanders en Nederlandse instituten.
Sylvia Stuurman 3
alvar van rijnRechters mogen wetten niet aan de grondwet toetsen, en als burger kun je je er niet op beroepen.
Kies jij dan maar vrijwillig om je laatste burgerrechten ook af te laten pakken :-(
Hank Rearden 1
Sylvia StuurmanDie EU, met name de Europese Centrale Bank, heeft Europeanen inmiddels met een schuldenberg opgezadeld van 60% van Europees BNP, of 10 biljoen US$ (was 1.5 biljoen US$ in 2007) (1). Die berg was nog 40% eind 2014 en slechts 10% in 2007.
Nederland kan als exportland zijn eigen valuta niet meer revalueren en kan dus alleen nog door middel van prijzen aanpassen concurrerend zijn met andere landen. Daar zit al een kapitaal probleem voor Nederland, afgezien van de eurobonds die circuleren.
Maar als je op ruwe data vaart, dan draaien mensen door, want die passen niet in hun vaak beperkte wereldbeeld, zie de COVID sekte/religie. Zie ook Galileo Galilei, maar ook recenter, de expulsie van Joden in het Derde Rijk. De "Gleichschaltung" die nu plaatsvindt in Nederland en ook onder academici over de COVID narratief is vergelijkbaar met naziverheerlijking onder Duitse professoren (2). De wetenschap mag blij zijn dat Einstein voortschrijdend inzicht vertoonde en nog heeft mogen leven na gevlucht te zijn voor de laffe Duitse eugenetici (3).
1. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
2. http://www.jbuff.com/c013102.htm
3 https://forward.com/culture/414103/einstein-fled-germany-amid-anti-semitic-threats-in-1922-letter-to-sister/
Sylvia Stuurman 3
Hank ReardenIk heb het over de Europese burgerrechten die het FvD je wil afpakken.
Als je dat nodig hebt wil ik je best het verschil daartussen uitleggen...
Theo van Beuningen 4
Sylvia StuurmanHank Rearden 1
Theo van Beuningen1. https://www.tijd.be/ondernemen/banken/digitale-euro-kost-belgische-banken-34-miljard-spaargeld/10291575.html
Sylvia Stuurman 3
Theo van BeuningenBurgerrechten worden daarom afgepakt.
Zoals je weet zijn de burgerrechten in Nederland weinig beschermd omdat rechters wetten niet aan de grondwet mogen toetsen. In de praktijk heb je als burger dus niets aan de grondwet.
Je enige mogelijkheid tot recht halen tegenover de staat wordt gevormd door het Europese gerechtshof.
Maar ik zie dat velen zich dat graag laten afpakken...
Theo van Beuningen 4
Sylvia StuurmanSylvia Stuurman 3
Theo van BeuningenJe betaalt zelf voor de strop die om je hals wordt gelegd...
Theo van Beuningen 4
Sylvia StuurmanTedje van Asseldonk, IEZ 9
alvar van rijnalvar van rijn 1
Tedje van Asseldonk, IEZJan Ooms 10
Tedje van Asseldonk, IEZWietze van der Meulen 6
Rachida El AllaliUit die Welt van vandaag.
https://www.welt.de/wirtschaft/article228499349/Corona-Tests-Wer-mehr-weiss-kann-sich-mehr-erlauben-Wir-wissen-nichts.html
Een citaat uit het artikel
Wir sind jetzt ein Jahr im Lockdown, und wir wissen nichts. Nicht, wo sich Menschen mit dem Coronavirus anstecken, und deshalb auch nicht so recht, welche Maßnahmen wie gut helfen. Wie hoch die Dunkelziffer ist? Da kursieren weit auseinanderliegende Schätzungen. Beobachter behelfen sich daher mit dem Anteil der positiven PCR-Tests, einem denkbar groben und nur sehr bedingt aussagekräftigen Indikator.
Ik ben bang dat dit de realiteit is.
Het opzetten van statistisch verantwoorde testprogramma's is blijkbaar in Europa anno 2020/2021 nog een heel probleem.....
J.B.(Hans)
Rachida El AllaliDaniel Lopes 1
Willem van Gogh 2
Daniel LopesCo Stuifbergen 5
Willem van GoghEigenlijk wilt u dus een soort verzekering afsluiten: als u armer wordt, krijgt u een krat.
Dan moet u natuurlijk een verzekeringspremie betalen. Gezien de risico's bied ik een polis aan die 1 krat kost.
Vooraf te betalen.
Als Daniels voorspelling uitkomt, zal ik u 1 krat uitkeren.
Ik denk dat geen enkele verzekeraar u een betere verzekering tegen het beschreven risisco bieden zal.
Willem van Gogh 2
Co StuifbergenHarm Florie 1
Willem van GoghRoel Vaessen
Daniel LopesRuben woont in Zeist 1
En nou maar hopen dat voldoende mensen een prik halen... anders blijven we steeds varianten krijgen en beschermen de vaccinaties die wel gegeven worden, ook steeds slechter. Dan blijft deze ellende steeds terug komen.
Gregor Buciarski
Ruben woont in ZeistWat betreft corona: leef gezond, bouw je eigen weerstand op. Het gevaar zit in de luiheid en ongezonde leefstijl van velen tegenwoordig.
alvar van rijn 1
Gregor BuciarskiRachida El Allali 2
Gregor BuciarskiJ.B.(Hans)
Gregor BuciarskiG(errit) van Malkenhorst 3
Ruben woont in ZeistHans Hoekman 1
Ruben woont in ZeistHH Manders 4
Ruben woont in Zeist- Het RIVM leidt aan extreme tunnelvisie (per monde van van Dissel: "Wij hebben maar één opdracht, met de rest hebben we NIET te maken"). Juist wat je NIET wil hebben als je een crisis wil bestrijden (nu en in de toekomst).
- Er wordt continu - ook door de zogenaamde wetenschappelijke instituties - al dan niet bewust gelogen en misleid. We kennen de problemen rondom de mondkapjes, de onware uitspraken over de reguliere spoedzorg, en zelfs in de keuzes voor de verdeling van de vaccins. Er worst geschermd met 'algemeen belang', terwijl het in de praktijk meer neerkomt op: 'We moeten zo min mogelijk doden onder 65+ krijgen - en de rest kan stikken' met als meest trieste dieptepunt daarvan het feit hoe er gekeken wordt naar de vaccinatie van ziekenhuispersoneel (zie vandaag weer het probleem als omschreven door de directeur van Rijnstate in Arnhem).
- ALGEMEEN belang wordt genegeerd. Hooguit wordt er rekening gehouden (door Rutte en co) met machtspolitiek belang.
- Heel het land werd lamgelegd onder het motto sociale plicht en sociaal zijn voor anderen. Maatregelen / plannen die meer ruimte voor jongeren gaven werden afgeschoten als asociaal. Nu de 50-65+ generatie voor de lente en zomer zijn vaccin lijkt te kunnen hebben, willen de meeste partijen als de wiedeweerga een vaccinatiepaspoort invoeren, en is het sociaal zijn met de rest van Nederland compleet verdwenen. Ik betwijfel echter of voor jongeren er in de zomer meer vrijheden zijn (festivals en zo).
- Het behoort de verantwoordelijkheid te zijn van Overheid en RIVM om uit te zoeken welke maatregelen werken, en welk effect ze hebben. Beiden kiezen er voor om dit niet te doen, en die keuze lijkt steetds meer doelbewust.
- Corona wordt gebruikt om allerlei grondrechten in te perken of af te schaffen, wat alleen maar de ongelijkheid in dit land vergroot.
Ruben woont in Zeist 1
HH MandersHH Manders 4
Ruben woont in ZeistWat een achterlijke stelling.
Meer passend bij (politiek) Den Haag: Men wil voorkomen dat men later verantwoordelijk gehouden kan worden voor beslissingen die slechter uit weten te pakken en ter verantwoording kan worden geroepen. Men wil voorkomen dat achteraf kan worden gesteld dat beslissingen niet de juiste waren, en daarmee geconfronteerd wordt.
Dat is een algemene trend bij vele instituties, en zeker in Den Haag: alles doen om te zorgen dat je later NOOIT aangesproken (laat staan) afgerekend kan worden op beleidskeuzes en adviezen. Liegen, bedriegen, geheugenverlies, achterhouden en verdraaien is normaal (zie Toeslagen-affaire): de Rutte-doctrine in optima forma. Een manier van denken die ook elders veel voorkomt in besturend Nederland, sterker nog, het lijkt bijna een vereiste te zijn om hoge functies in het bedrijfsleven en de (semi-)publieke sector te kunnen krijgen.
Kijkend naar Corona:
Aan het begin van het jaar de mondkapjes ging (waar een tekort aan was, wat achter andere uitspraken werd weggemoffeld). Het faalbeleid rondom testen, en zelfs de vaccinaties (zowel organiseren als wie wat krijg - BELACHELIJK dat je NIET begint met het ziekenhuispersoneel!). Men hoeft alleen maar te kijken naar het feit dat van Dissel stelt dat je als OMT geen enkele rekening hoeft te houden met de consequenties voor de samenleving, wanneer er wordt geopperd om het OMT uit te breiden. De woordvoerder van De Jonge die zelfs openlijk stelt dat de communicatie strategie (en dat heeft dus ook invloed op beleid!) zo is ingericht dat als er dingen fout gaan dit afgeschoven kan worden op de GGD (!). De misleiding en ontkenning mbt de kosten van afschalen van zorg voor niet Corona-patiënten (in reactie op Helsloot's uitspraak (volgens mij door Koopmans)).
Wat hier lijkt te gebeuren lijkt een vorm te zijn 'GroupThink' in optima forma. En daar is nog NOOIT iemand of een samenleving beter van
Adje van Groningen
Ruben woont in ZeistJay Uit Breukelen 3
Ruben woont in ZeistDe scholen dicht, de winkels en horeca dicht. Dat heeft allemaal veel meer impact op de gemiddelde burger dan de avondklok.
Het is volstrekt logisch om, ook als er onzekerheid is, toch voor maatregelen te kiezen die een goede "prijs vs effectiviteit" hebben.
Mijn grote frustratie is dat we zo ontzettend achter lopen op de VS en het VK met vaccineren. Last FTM daar eens goed kijken waarom dat maar niet van de grond komt.
Toon Ligtenberg
Ruben woont in ZeistArco Janse
Ruben woont in ZeistHet RIVM dwingt daarbij de politiek te volgen: kleine afwijkingen van het beleid worden direct bij Op1 en de andere talkshows door OMT leden benoemd als onverantwoord. Iedereen die politiek begrijpt weet dat er dan maar 1 ding gebeurt: politiek volgt.
Mijn stelling is dus dat cijfers niet realistisch zijn. In de praktijk blijkt dit ook. Elke keer blijkt de IC piek 2x zo hoog voorspeld. Ook afgelopen verlening is geschetst dat met behoudt van de huidige maatregelen we half april op 1200 corona IC bedden zitten. Kijkt u even mee de komende 2 weken?
Ok, ernaast zitten kan. Maar als je consequent er 100% slechter voorspelt (op basis van de de genomen maatregelen) dan de werkelijkheid dan is er een groot probleem. Op geen enkele wijze erkent het RIVM haar fout. Er wordt geen verantwoording afgelegd. Er wordt zelfs ontkent dat ze ernaast zitten.
Transparantie dan: waar het RIVM voor rondom het stikstofvraagstuk transparant is geweest en zo terecht kritiek heeft kunnen pareren is dat nu helemaal anders. Er wordt geen inzage gegeven in het model, hoe het is opgebouwd, welke aannames worden gebruikt.
1. Er steeds naast zitten. 2. Geen verantwoording. 3. Geen transparantie. 4. Wel basis beleid. Nieuwe RIVM doctrine?
Erik Jonker
Gregor Buciarski
Erik Jonker"Mensen, blijf vooral jullie gezond verstand gebruiken!", aldus Rutte en
Co (iets dat zij zelf niet hanteren).
Paul Huygen 2
Erik JonkerStein Engelen 2
Erik JonkerRené Vd zee
Verklaard bijna lineair hoe de angst onder de bevolking door selectief informeren is opgebouwd zodat maatregelen erin gaan als de zoete koek van Wieger Ketellapper. . Als de cijfers meevallen werkt de maatregel, zit het aantal besmetting tegen dan houden mensen zich niet aan de maatregel. RIVM heeft altijd gelijk. Hoe dodelijk een virus is doet er al niet meer toe.
Is er (na ruim een jaar internationaal wetenschappelijk onderzoek) overigens wel bewijs en onderbouwing voor de complete lockdowns, de 1e valt nog te begrijpen maar de volgende?
Valkuil is nu om net als Maurice de Hond in te zoomen op dit cijfermatige verhaal, het leidt af van het feit dat het virus een ifr heeft van 0,22% en gevaarlijk kan zijn voor een selectieve groep mensen die te beschermen is of dat zelf kan doen. De rest heeft een goed werkend immuunsysteem of kan daar via gezondere voeding en - leven aan werken.
PS: er schijnt nu een Bretonse variant gevonden te zijn die niet te detecteren valt met de PCR test.. wat nu?
alvar van rijn 1
René Vd zeeHank Rearden 1
René Vd zeeNiet in de neus te detecteren, maar wel diep in de longen, als we deskundologen mogen geloven. Oplossing is simpel: een bronchoalveolaire lavage (BAL, ofwel sloot zeewater in de longen), en vervolgens (snel)test, voordat je de klas/vliegtuig/kroeg in mag.
Tedje van Asseldonk, IEZ 9
Claudia Kamsteeg
Tedje van Asseldonk, IEZWalter Boer 3
Justus van Melissant
Afgezien van dit aspect zouden de huidige maatregelen, naast de complete sociaal-economische disruptie, zelfs het virus in de kaart kunnen spelen... het middel erger dan de kwaal.
https://thecritic.co.uk/mutant-variations-and-the-danger-of-lockdowns/
Marco Fredriks 4
Rinus ten Haaf 3
Marco FredriksDenk wel dat met name het 3e postulaat van Koch een grote rol speelt in alle discussies rond de cijfer simulaties van het RIVM en aanverwante instituten: "The cultured microorganism should cause disease when introduced into a healthy organism".
Met name het grote verschil tussen het aantal "besmettingen" en het aantal "opnames" geeft in elk geval een indicatie dat er meer aan de hand moet zijn om van "besmet" via "ziek" uiteindelijk "opname" te bereiken. Ook de leeftijdsverdelingen van patiënten en sterftegevallen roept bij mij twijfel op of "gezond afweersysteem" niet een veel grotere rol speelt dan wordt toegegeven.
Uiteindelijk lijkt de illusie van "maakbaarheid" van een "lang leven" (in mijn ogen iets anders dan gezondheid) , in combinatie met de paniek van het 1e uur onze politiek bijna geheel volledig blind te maken, zodat ze hun primaire taak controleren en kritische vragen stellen , totaal uit het oog verliezen.....Helaas!
Marco Fredriks 4
Hank Rearden 1
Marco FredriksLeuk detail is namelijk dat na de subprime hypotheken crash van 2008 Wall Street bankiers iets nieuws moesten bedenken om geld te verdienen en daarbij uitkwamen op het securitiseren van levensverzekeringen (1).
Het zou best eens kunnen dat de virtuele dreiging van COVID onderdeel is om in te cashen op deze gesecuritiseerde levensverzekeringen, net als dat de virtuele dreiging van wereldwijde economische collaps in 2008 op basis van gesecuritiseerde hypotheken werd aangewend voor de wereldwijde banken bail-out.
1. https://www.nytimes.com/2009/09/06/business/06insurance.html
Josette van Os 3
Hank ReardenMarco Fredriks 4
Hank ReardenSimon Vrouwe
Marco FredriksMarco Fredriks 4
Simon VrouweRuben woont in Zeist 1
Marco FredriksMarco Fredriks 4
Ruben woont in ZeistFrancois peters 2
Niek Jansen 9
Francois petersRinus ten Haaf 3
Francois petersThomas Bollen 7
Rinus ten HaafFrancois peters 2
Thomas BollenAls FTM gecensureerd kon worden door de boven ons gestelden zou dat ongetwijfeld gebeuren.
Zoals zovele berichtgevers die feiten benoemen die niet benoemd mogen worden.
Nogmaals een groot compliment!
Jan Bakker
Martien van Dongen 4
De vergelijking met de stikstofcijfers van het RIVM geldt ook hier.
Deze cijfers zijn na openbaarmaking van de rekenmodellen, robuuster en betrouwbaarder geworden.
Alleen de politiek volgt niet hierin de wetenschap. Waarom dan wel bij de coronacijfers?
In beide gevallen wijst de politiek de wetenschap af.
Tim De Heer 4
Martien van DongenIn het geval van stikstof zijn er nu eenmaal veel belangen, ga je de veestapel verkleinen is wetenschappelijk gezien de meest logische keuze. Maar iedereen kan wel wat langzamer rijden op de snelweg zonder al te veel problemen, dus wordt dat gekozen.
Overigens is veel kritiek op de modellen van de stikstof cijfers uiteindelijk niet waar gebleken en is de interpretatie van die cijfers totaal niet veranderd, waarom zou dat bij corona wel zo zijn?
[Verwijderd]
Martien van DongenHet beleid wordt gewoon gevoerd op een bepaald gevoel, en de data moet zodanig worden gespint dat het gewoon in het narratief valt. RIVM is gewoon een vervelende nuance voor Rutte, iets waar rekening mee moet worden gehouden, maar liever voert hij beleid zonder ze. Als je denkt dat politiek en wetenschap iets met elkaar te maken hebt denk je echt verkeerd. Die wetenschappelijke onderbouwing is alleen maar nuttig voor de oppositie om te proberen er gaten mee te schieten in het beleid.
gerard te Meerman 3
Walter van Dijk 3
gerard te MeermanColin Boos
Walter van DijkRik van Dongen 4
gerard te MeermanGoede opmerking. Het gaat altijd om die afweging. Zou steeds bij dit soort discussies in het achterhoofd gehouden moeten worden.
Thomas Bollen 7
Rik van DongenGerard, de statistici die ik sprak zeggen overigens ook niet dat ze tegen de avondklok zijn. Ze spreken zich slechts uit over de statistici onderbouwing van die keuze en het gebrek aan transparantie over de onzekerheden.
j.a. karman 5
Thomas BollenVoor jet het weet begint met het morrelen aan een onderbouwing en eindigt het in een chaos.
Is dat met die chaos nu niet het probleem wat we hebben..?
HH Manders 4
gerard te MeermanTot op zekere hoogte kan ik het geheel met je eens zijn.
Waar het om gaat is ook om lering te trekken mbt de toekomst. Ook is het niet meer dan redelijk om te kijken of de winst nu (in mensenlevens, levensjaren, sociaal-economisch) op weegt tegen de kosten nu en later. Die afweging wordt nu niet eens gemaakt, de discussie wordt nu niet eens gevoerd.
Sterker nog, soms bekruipt mij het gevoel dat er mensen zijn die bewust en onbewust data zo vergaren/manipuleren dat een eerlijke evaluatie van het beleid achteraf onmogelijk wordt gemaakt, en dat er maar één uitkomst kan zijn: het door RIVM en overheid gevoerde beleid is goed geweest.
Let wel, voor ALLE andere vormen van natuurrampen is deze discussie wel gevoerd, en wordt ook geaccepteerd dat er een punt komt dat de kosten niet meer opwegen tegen de baten (geredde mensenlevens en voorkomen sociaal-economische schade) (zie het ontwerp van bijvoorbeeld de Delta-werken, dijken, etc., brandveiligheid, etc. etc. etc.).
Daarnaast weten we allemaal dat er in de toekomst nieuwe epidemiën zullen zijn. Deze discussie - die u mijns inziens veel te simpel wegzet als flauwe kul - zou indien goed gevoerd moeten leiden tot BETERE modellen, en een BETER inzicht hoe met deze modellen om te gaan in de toekomst, hoe BETER data te verzamelen die in de modellen gestopt worden, etc. etc. etc.
Je hoort hier weinig of geen mensen iets zeggen over het beleid in maart. Maar tegen de zomer kon ieder weldenkend mens beseffen dat Corona meer endemisch zou worden dan pandemisch, met alle gevolgen voor beleid en gemaakte keuzes van dien. Dat lijkt absoluut NIET gebeurd, op individuele uitzonderingen na. En in het gevoerde beleid spelen de modellen van het RIVM een hele grote rol.
gerard te Meerman 3
HH MandersHH Manders 4
gerard te MeermanVan dat probleem ben ik mij terdege bewust, en nergens kom ik ook maar in de buurt van suggereren wat u zegt dat ik zou verwachten. Als iemand met een achtergrond in zowel sociale- als natuurwetenschappelijke disciplines heb ik ben ik me echt wel van die problemen bewust.
Dat neemt NIET weg dat het de taak zou moeten zijn van ELKE wetenschapper om te kijken hoe hij/zij zijn modellen zou kunnen verbeteren. En daarvoor is deze discussie wel zeker nuttig. Zal dat leiden tot perfecte modellen? NATUURLIJK niet,
Daarnaast lijkt een deel van de epidemiologen zich te verschuilen achter de modellen, en ze gebruiken om niet te willen of hoeven accepteren dat de maatregelen die zij voorstellen op basis van hun modellen of die genomen worden op basis van hun modellen meer schade kunnen aanrichten op korte/middellange en lange termijn dan dat ze voorkomen.
Zie het probleem met gewonnen vs verloren Quality of Life jaren, Zie ook de opmerking van van Dissel toen hij, op het moment dat een aantal mensen in het OMT suggereerde dat er ook mensen van de extreem beperkte groep mee zouden moeten denken over het voor te stellen beleid dat rücksichtlos verwierp.
Persoonlijk ben ik er inmiddels vrij zeker van dat de maatregelen zoals ze nu zijn genomen en ingevoerd, inmiddels veel meer schade aanrichten (sociaal, economisch, gezondheidsschade op (middel)lange en misschien zelfs korte termijn) dan dat ze hebben opgeleverd.
Een frisse blik van buiten helpt om tunnelvisie te voorkomen. En die tunnelvisie is inmiddels evident aanwezig (en was dat vanaf het begin al bij sommige prominente epidemiologen): zie de reactie van IIRC Koopmans op de opmerking dat de afschaling van reguliere zorg levens zou kosten (al in die week tegengesproken in verschillende nieuwsberichten, nog afgezien van de verdraaiing door haar van Helsloot's opmerking), of het vaccinatiebeleid t.o.v. ziekenhuispersoneel (actuele feiten, de onderbouwing van het beleid en basale logica botsen).
gerard te Meerman 3
HH MandersHH Manders 4
gerard te MeermanKeer op keer lijken feiten (in binnen en buitenland) NIET overeen te komen met modellen (beide kanten op) en is - door de HARDNEKKIGE weigering inzicht te geven in de modellen en de verzamelde data op geen enkele manier te bepalen welke maatregelen effectief zijn, welke niet, of uit te zoeken waardoor dat komt.
Door de kritiek op modellen en de discussie uit de weg te gaan zoals u lijkt te stellen, wordt de kans ontnomen om beter inzicht te krijgen in wat wel en wat niet zou kunnen werken, of inzicht te krijgen in hoe de verspreiding van bepaalde virus-varianten werkt. En daarmee ook om een meer gebalanceerde afweging te maken in de toekomst.
"U stelt dat de schade van de maatregelen die nu zijn genomen meer schade hebben opgeleverd dan ze hebben voorkomen."
Ik stel 'ZULLEN' opleveren. Winst op korte termijn die groter is dan de schade op lange termijn. Alleen al als we gaan kijken naar verloren levensjaren (door bijvoorbeeld nu te laat ontdekte kanker en hart- en vaatziekten) zou het heel goed kunnen dat dit een veelvoud is van wat er nu 'gered' wordt door de Covid maatregelen. En dan hebben we het nog niet eens over de (in)directe gezondheidsschade mbt gestelijk welzijn en andere zaken.
Zoals gezegd: bij ALLE andere natuurrampen is geaccepteerd in de modellen en afwegingen mbt tot preventie dat er een gedeelte zal worden opgeofferd (want kosten wegen niet op tegen baten); hier gebeurt het omgekeerde. Met als meest cynische conclusie dat de mensen die in de front-linie staan (zieknhuispersoneel) letterlijk worden opgeofferd (tenzij ze stennis schoppen). Er wordt niet gekeken naar de samenleving als geheel en alle aspecten, maar naar een heel klein aspect.
gerard te Meerman 3
HH MandersDe enige beleidsafhankelijke parameter die in modellen relevant is, is de parameter die het aantal contacten en de verdeling van die contacten beschrijft. In combinatie met de kans dat bij een contact een besmetting optreedt rolt er een R waarde uit. Alle maatregelen hebben maar een doel: dit aantal contacten beperken. De maatregelen van dit moment zijn onvoldoende om de groei van het aantal besmettingen te stoppen. Wat ik niet hoor van de critici van het huidige beleid is welke andere en betere maatregelen tot vermindering van contacten leiden. Je hoort voornamelijk dat gewenste versoepelingen maar een beperkt effect zouden hebben -maar hoe beperkt hoor je niet en in een situatie waarin de epidemie zich uitbreidt is iedere versoepeling een extra bijdrage aan de groei.
HH Manders 4
gerard te MeermanIn het voorjaar/begin zomer werd er becijferd dat het aantal verloren levensjaren een veelvoud was van het aantal levensjaren dat gered werd met de maatregelen. En dat was alleen een directe kwestie van de gezondheidszorg. Recent was er nog een Engelse inschatting dat het beleid daar alleen al tot 50.000 extra doden aan kanker gaat leiden.
Hoe lang gaat het duren voordat iedereen immuun is? Wat als dat nooit direct gebeurt? Nog twee jaar in een lockdown is de oplossing? Wederom - de enige bril waarmee gekeken wordt: er mag NU niemand dood.
"In ieder geval weegt het niet op tegen de gevolgen van een epidemie". Dat is een mening, geen feit, en getuigt van tunnelvisie, omdat de definitie van 'gevolgen' heel nauw wordt gehouden - BEWUST. Zie de weerzin van van Dissel tegen het uitbreiden van het OMT, of zelfs de gezondheidsraad mbt de vaccinatievolgorde (waarbij ziekenhuispersoneel was en nog steeds deels is uitgesloten). Docenten staan achteraan in de rij - met deels als gevolg dat we straks TWEE JAAR hebben waarin leerlingen maar zeer beperkt fatsoenlijk onderwijs hebben gehad.
"Wat ik niet hoor van de critici van het huidige beleid is welke andere en betere maatregelen tot vermindering van contacten leiden."
Dat gaat ook niet lukken, als er alles aan gedaan lijkt te worden om een evaluatie van de genomen maatregelen onmogelijk te maken door de modellen NIET publiek te maken, en de input data ook niet publiek te maken.
Wellicht dat het al veel effectiever is om werkgevers af te straffen die werknemers verplichten om te komen. Dan gaan we er vervolgens vanuit dat er ALLES aan gedaan moet worden om contacten te verminderen, en dat ten koste van bijna alles (incl democrati
gerard te Meerman 3
HH MandersU stelt dat de evaluatie van de maatregelen pas kan plaatsvinden door de modellen publiek te maken -maar de effecten van de maatregelen moeten blijken uit de observaties van besmettingen en ziekenhuis opnamen en daar heb je die modellen niet voor nodig. Waarom denkt U dat je die wel nodig hebt ?
Om de epidemie te stoppen is het helemaal niet nodig dat iedereen immuun is, als voldoende mensen immuun zijn (waarschijnlijk iets in de beurt van 75% van de bevolking die ingeent is of een besmetting heeft doorgemaakt). Als in een 100% bevattelijke populatie een besmet iemand 4 nieuwe besmettingen oplevert, volstaat een fractie immune mensen van iets minder dan 100*(1-1/4)= 75% om een epidemie te laten uitdoven. Als door maatregelen het aantal besmettingen van de een naar de ander terugloopt, bijvoorbeeld naar 1.1 nieuwe besmetting per initieel besmet iemand, dan dooft de epidemie al uit als 9.1% van de bevolking immuun is zodanig dat een subklinische besmetting niet wordt doorgegeven.
HH Manders 4
gerard te MeermanU schrijft:
"Ik moet concluderen dat U voorstelt de epidemie te laten voortduren, de (vele (120-300.000) mensen die ernstig ziek worden te laten overlijden of in ieder geval geen zorg te verlenen om de normale zorg, onderwijs etc. door te laten gaan. Dit omdat de gevolgen van de maatregelen nog erger zouden zijn. Dat mag Uw keuze zijn, het is niet de mijne. "
Dat is mijns inziens een regelrechte verdraaiing en misleidende weergave van wat ik in deze discussie heb gezegd. Dit vind ik eerlijk gezegd erg kwalijk. Wat u hier doet is de definitie van vals argumenteren.
Als u zo redeneert, dan is de enige conclusie die ik kan trekken dat u van mening bent dat alleen de door u voorgestelde weg gevolgd mag worden, dat dat per definitie de juiste is (want u bent epidemioloog (of weet er wat van) en modelleur) en de rest moet dus zijn mond maar houden en alles slikken. Kritiek van buiten mag niet en is per definitie fout. Eerlijk gezegd is dat mijns inziens een houding die iedere competente en rechtgeaarde wetenschapper onwaardig is.
Je hebt die modellen nodig om überhaupt enig idee te kunnen hebben of evalueren of de maatregelen werken; u doet dit in deze discussie ook constant: als we dit niet doen dan vallen er 150.000 Corona doden. Er worden maatregelen genomen, die vervolgens worden gelegitimeerd op basis van de door de modellen voorspelde uitkomsten als dreiging te gebruiken. Als die modellen NIET kloppen, dan kan het dus ook heel goed zijn dat maatregelen compleet zinloos waren, of nauwelijks effect zouden hebben gehad.
"Het is niet waar dat de enige drijfveer achter het beleid is geen doden, het is net zo goed om ontwrichting van de samenleving te voorkomen door grote aantallen dode en ernstig zieke mensen -weet U nog hoe lastig het vorig jaar was om in Brabant iedereen netjes te begraven ?"
Waarom wordt dan niet als eerste AL het ziekenhuispersoneel ingeënt? Waarom wordt dan niet bijvoorbeeld schoolpersoneel veel eerder ingeënt?
gerard te Meerman 3
HH MandersIn plaats van mij verwijten dat ik vals redeneer hoor ik liever wat er nu vals is aan het benoemen van de gevolgen van het loslaten van door u bekritiseerde maatregelen. Wat is uw betere alternatief dan?
HH Manders 4
gerard te MeermanIk vind het niet meer dan normaal is voor ELKE wetenschapper dat hij of zij zijn uiterste best doet om modellen te verbeteren, input te verbeteren en de interpretatie er van te verbeteren, voorzover mogelijk.
Het feit dat er niet of nauwelijks inzage gegeven wordt in de data en de modellen zelf suggereert dat men kritiek van buiten gewoon niet accepteert.
Waar heb ik gezegd dat de genomen maatregelen per se losgelaten moeten worden? NERGENS!! Wellicht dat men tot de conclusie blijft komen deze maatregelen of het grootste gedeelte er van nog steeds noodzakelijk is, met daarbij een goede afweging tussen winst op korte termijn en schade op lange termijn.
Nu wordt er door u en vele anderen automatisch een cirkelredenering gebruikt: ALS we dit niet doen dan gebeurt er X, en als X dan niet gebeurt hebben is dat per definitie een gevolg van ALLE maatregelen die we hebben genomen (WIJ hebben dus gelijk gehad), en zijn die maatregelen terecht. En dat terwijl er allereerst al een en behoorlijke onzekerheid zit bij de voorspelling gevolg X, en men weigert onderzoek te doen naar de impact van elke maatregel (dus men heeft geen idee naar de effectiviteit van de losse maatregelen).
gerard te Meerman 3
HH Mandersgerard te Meerman 3
HH MandersHH Manders 4
gerard te Meerman"Rens van de Schoot, hoogleraar statistiek voor kleine datasets, begrijpt enerzijds dat het RIVM huiverig is om alle brondata openbaar te maken: ‘Je riskeert dat elke politieke partij zijn eigen modelletje gaat draaien, en dat kan het debat nog onoverzichtelijker maken.’ Maar hij vindt dat het RIVM dat toch zou moeten doen: ‘Je ontneemt nu alle statistici en datawetenschappers van Nederland de mogelijkheid om het RIVM te controleren en te helpen met het duiden van deze complexe data.’ "
Probleem is dus WEL het openbaar maken van bron-data.
gerard te Meerman 3
HH MandersEveline Bernard 6
gerard te MeermanPrecies!
"De voorzichtigheid die in acht genomen wordt bij vaccins, waar het gaat om heel zeldzame gebeurtenissen die waarschijnlijk niets te maken hebben met de toediening van het vaccin staat, in schril contrast met de door velen in dit forum bepleite versoepelingen die met een grote mate van waarschijnlijkheid heel wat meer slachtoffers zouden vragen."
Juist ja!
Ruben woont in Zeist 1
gerard te MeermanRoel ten Have
gerard te MeermanP. Hoogervorst 1
gerard te MeermanMaarten van Eeuwijk 2
Guido Nafzger 2
Martine Groenendijk 5
Walter van Dijk 3
Martine GroenendijkHank Rearden 1
Walter van Dijk1. https://www.reuters.com/article/us-usa-treasury-liquidity-explainer-idUSKBN2AM26A
2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-04/the-debt-ceiling-s-return-may-be-an-issue-sooner-than-you-think
Walter van Dijk 3
Xavier Janssen
Iedereen loopt hier te mekkeren over China, maar ondertussen is daar in bepaalde steden slechts enkele weken een 'spertijd' van toepassing geweest en is er in de AFGELOPEN 12 MAANDEN geen enkel probleem meer op een handvol besmettingen die vaak van 'buiten China' kwamen. Op enkele zeer lokale uitbraken na met enkele honderden gevallen is alles in China onder controle, zonder gedwongen spertijden en andere onzin.
Partijen die voor meer 'vrijheid' kozen vanaf dag in zijn de OORZAAK van de huidige problemen. Als Nederland (en de rest van de wereld) direct and adequaat had gereageerd na WAARSCHUWINGEN van China aan de rest van de wereld in JANUARI en FEBRUARI dan had dit virus de kop in gedrukt kunnen worden.
Maar in plaats daarvan zijn politiek en machtspelletjes belangrijker en zit Nederland en de rest van de wereld nu met de gebakken peren.
Niek Jansen 9
Xavier JanssenIn diezelfde maand maart werden duizenden vrijwilligers uitgezonden over Thailand tot in alle uithoeken om de mensen te instrueren over preventie.
Bij aankomst in de luchthaven wordt je onderworpen aan een strenge quarantaineplicht voor een kleine selectie van buitenlanders, afhankelijk van welk type visum je hebt, van 15 nachten in een van de door de overheid aangewezen quarantaine hotels, waar zelfs de balkondeur van je kamer op slot zat en je maaltijden 3x per dag van een tafeltje op de gang kon binnen pakken.
Van de Thaise ambassade in je land van herkomst moest je een 'Certificate of Entry' krijgen voor toestemming om naar Thailand te mogen reizen en daarvoor moest je talloze documenten emailen.
Tijdens die quarantaine is het enige menselijke contact 2x met een verpleegster die je een Cofid-19 PCR-test afnam.
Er zijn tot nu toe slechts 70 Corona gerelateerde doden in Thailand en dat vergeleken met de tienduizenden slachtoffers in westerse landen. Er bestaat hier dus ook geen enkele druk op de ziekenhuiscapaciteit.
Op enkele lokale plekken na is het land nu Corona-vrij en wordt ook door het westen als een veilige bestemming beschouwd.
Ook in andere landen in Z.O.Azië is het virus onder controle met slechts weinig slachtoffers zoals in Taiwan, Z.Korea, Cambodja, Laos en verder naar het oosten in China, Australië en Nieuw-Zeeland .
Jort Kelder was er in zijn talkshow als de kippen bij om in zijn westerse arrogantie dit succes te wijten aan het feit dat het hier allemaal om 'politiestaten' gaat, wat uiteraard quatsch is om dat als oorzaak van een succesvolle aanpak van de pandemie aan te wijzen.
De instorting van de toeristenindustrie is dan wel een zware prijs die ook Thailand moet betalen.
Arthur Venis 3
Niek JansenEen risicoloze samenleving bestaat niet, ook al denken we dat in al onze arrogantie wel te kunnen regelen. We krijgen nu een lange neus van de natuur. En niet voor de laatste keer. Wen er maar aan.
Hank Rearden 1
Xavier JanssenHH Manders 4
Xavier Janssen