
Roamingkosten: het Europees Parlement klapt voor meer bureaucratie
De Europese Commissie had deze week goed nieuws voor consumenten: de roamingkosten worden afgeschaft. Maar hoe goed is dat nieuws, als de bureaucratie alleen maar toeneemt?
Twee weken geleden was het voorstel nog eenvoudig: consumenten zouden negentig dagen per jaar roamingvrij mogen reizen vanaf juni 2017. Bellen en surfen in het buitenland zonder extra kosten, dat is al heel lang de belofte van de EU. De Europese Commissie werkt al tien jaar aan het einde van de roamingkosten. Deze zijn de afgelopen jaren weliswaar gedaald, maar nooit helemaal verdwenen. Nu leek het eindelijk zover: de Commissie kwam onlangs met een voorstel tot afschaffing.
Dat voorstel was echter geen lang leven beschoren. Hoewel een gemiddeld vakantieverblijf veel korter duurt dan de beloofde negentig dagen, waren zowel het Europees Parlement als de consumentenorganisaties fel tegen het voorstel: zij wilden volledig onbeperkt roamingvrij mobiel verkeer. Juncker trok het voorstel snel in en wilde er nogmaals naar kijken. In de State of the EU-speech in Straatsburg beloofde hij de roamingkosten alsnog af te schaffen. En dus presenteerde de Europese Commissie afgelopen woensdag een nieuw plan.
Misbruik van de regeling tegengaan
Woensdag is alijd de belangrijkste persconferentie van de Europese Commissie, direct na de Commissievergadering. Ditmaal presenteren Eurocommissarissen Ansip (digitale markt) en Oettinger (digitale economie en samenleving) er hun nieuwe voorstel. Ansip begint met een grapje: ‘Hoeveel tijd is er ingeruimd?’ vraagt hij aan de persvoorlichter, want over de roamingkosten is ontzettend veel te zeggen. In slecht Engels legt Ansip uit dat de roamingkosten alsnog zullen worden afgeschaft op 15 juni 2017. Er komt een regeling om misbruik van deze nieuwe situatie tegen te gaan.
In sommige West-Europese landen zijn de tarieven voor mobiel bellen en surfen vijf of zes keer zo hoog als in Letland
De discussie met de tientallen aanwezige journalisten richt zich vrijwel direct op het tegengaan van misbruik. In de EU-landen lopen de tarieven voor mobiel bellen en surfen sterk uiteen. In sommige West-Europese landen zijn de tarieven wel vijf of zes keer zo hoog als in bijvoorbeeld Letland. Dit geeft mogelijkheden tot misbruik, omdat consumenten een supergoedkoop Lets abonnement kunnen nemen — ook als men elders woont. De Letse aanbieder zou als gevolg hiervan failliet kunnen gaan. Ook kunnen bedrijven in andere landen hun investeringen mogelijk niet meer terugverdienen.
Beperkingen voor consumenten
In de nieuwe situatie, meldt Oettinger, moeten bedrijven kunnen controleren of er misbruik wordt gemaakt. Zij kunnen hun klanten vragen waarom ze zoveel in het buitenland bellen en een onderzoek instellen. De journalisten beginnen in hoog tempo vragen op de Eurocommissarissen af te vuren: wat is de definitie van misbruik, hoe wordt dat vastgesteld en wanneer krijgt de klant een waarschuwing? De Eurocommissarissen noemen verschillende definities: het zou misbruik zijn als de provider meer kosten maakt dan normaal. Ook is het misbruik als Letse SIM-kaarten elders worden verhandeld.
Hoe zit het met inwoners van Wenen die in Bratislava werken, willen de journalisten weten, met Erasmusstudenten en met mensen die veel reizen? De Commissie wil werken met een thuislandprincipe: daar mag men een SIM-kaart hebben. Maar een paar minuten later blijkt dit toch te restrictief, want een Erasmusstudent uit Duitsland met een Duitse SIM-kaart misbruikt het systeem niet bij een maandenlange studie in het buitenland. Registratie in een bepaald land is niet nodig om het ook het thuisland te laten zijn. Het is alleen duidelijk dat een SIM-kaart nooit uitsluitend voor roaming mag worden gebruikt.
Minder Brusselse bureaucratie
Een journalist herinnert de Eurocommissarissen eraan dat deze Europese Commissie minder bureaucratie wil. Bij dit voorstel lijkt het omgekeerde het geval: er komt meer administratie en meer onderzoek. Oettinger bevestigt dat er geen toename van bureaucratie mag zijn, maar het blijft onduidelijk hoe zich dit tot de nieuwe regels en onderzoeken verhoudt.
Hoewel er nog helemaal geen wettekst ligt, is het Europees Parlement alvast voor
Ook de vraag hoe een mobiele aanbieder precies kan weten dat het systeem wordt misbruikt, blijft in de lucht hangen. Volkskrant-correspondent Marc Peeperkorn wil weten of het oude — afgeschoten — voorstel met een limiet van negentig dagen roamingvrij reizen toch niet beter was. Ansip ontkent dat, maar legt niet uit wat de verbetering eigenlijk is. Na de Eurocommissarissen volgt een technische briefing van een uur, maar de journalisten hebben nog steeds moeite te begrijpen wat de nieuwe regels worden. Het definitieve voorstel volgt pas na nog te houden consultaties, zegt een ambtenaar.
De lidstaten moeten nog in meerderheid met het definitieve voorstel instemmen, net als een meerderheid van het Europees Parlement. Hoewel er nog helemaal geen wettekst ligt, is het Europees Parlement alvast voor.
Het Europees Parlement klapt
Nog geen uur na afloop van de technische briefing zijn de liberalen (waaronder D66 en VVD) er al uit: het nieuwe voorstel is ‘een significante verbetering’. Ook de sociaaldemocraten (onder andere PvdA) zijn blij, evenals de christendemocraten (onder andere CDA). Dat is een zeer ruime meerderheid. Esther de Lange (CDA) heeft nog wel wat vragen, maar die zullen het voorstel niet van tafel krijgen: ‘Het wordt echt opletten geblazen bij de definitie van de anti-misbruikclausules. Wat ons betreft wordt dat een harde lijst met toezicht door de Europese Commissie. Als ieder land zijn eigen uitzonderingen mag bepalen en laten controleren door de nationale telecomprovider — de slager keurt zijn eigen vlees! — dan krijg je een lappendeken aan bepalingen waar de consument niet beter van wordt.’
De Europese Commissie kon het goede nieuws over de roamingkosten in een tijd van toenemende euroscepsis goed gebruiken. Maar de meeste burgers zullen geen verschil merken tussen het vorige voorstel met een limiet van negentig dagen en het huidige. Of dat ook geldt voor de bedrijven en overheden die met deze regels moeten gaan werken, valt nog te bezien.
29 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
Kosten is wat het de aanbieder kost.
Een tarief is een verkoopprijs.
Ik las hier in reactie dat het niet meer zo is, maar in de goede oude tijd, als je in Frankrijk met een Nederlandse mobiel naar een Frans nummer, in Frankrijk dus, belde, liep het gesprek technisch naar Nederland en dan weer naar Frankrijk.
Dat is niet goedkoop, in kosten, vandaar hogere tarieven.
Het schijnt nu zo te zijn dat je je in het voorbeeld aanmeldt bij een Franse provider, die je meteen verbindt met het Franse nummer.
Dat is technisch eenvoudiger, en zal dus wel goedkoper zijn.
Toch moet dan de Franse provider gaan afrekenen met de Nederlandse, en dat brengt weer kosten met zich mee.
Linksom of rechtsom komt het gratis, dat wil zeggen, niet meer betalen dan in Nederland voor een gesprek in Nederland, er toch op neer dat die kosten in de Nederlandse tarieven komen, en dat mensen die nooit in het buitenland komen betalen voor degenen die dat wel doen.
Omdat de reizigers in het algemeen een hoger inkomen zullen hebben dan de thuisblijvers lijkt het mij dus een asociale maatregel.
Maar ja, niets bijzonders, voor Brussel.
MvdB
Gilles Wattel 1Doorgeredeneerd zou een NL internetter die voortdurend binnen een domein van Antarctica bezig is, veel duurder zijn dan degene die zich hier op FTM.nl bezighoudt. Toch merk je daar in de prijs niets van. Jeetje, stel je voor dat daar ook sprake zou zijn van roaming ;-)
Is er een techneut in de zaal?
Jan Smid 8
MvdBhttps://nl.wikipedia.org/wiki/Mobile_phone_tracking
https://www.youfone.nl/blog/dit-moet-je-weten-over-roaming
MvdB
Jan SmidOp www.frequentieland.nl is het allemaal te vinden maar je moet er maar wijs uit worden ;-)
MatthijsK 7
MvdBZegt u het maar,.
Het is heel duur omdat het weinig voor komt. Er moet dus voor relatief weinig verdiensten, veel kosten gemaakt worden en dat moet je betalen. Hoe meer gebruik wij er van gaan maken, hoe sneller de kosten zakken.
MvdB
MatthijsKMatthijsK 7
MvdBWat is je vraag?
Want het domein van antartica, is een beetje rare vergelijking.
Het gaat er om waar het domein gehost wordt, niet wat voor extensie er achter staat.
En inkomende en uitgaande datastromen moeten echt wel afgerekend worden.
Internet vergelijken met GSM, kan wel, maar internet werkt iets anders.
MvdB
MatthijsKWat Antarctica betreft: ik probeerde een analogie te maken. Is dus niet gelukt.
Wat internet betreft, ik weet wel iets van routeringen en protocollen. Meer dan gemiddeld denk ik ;-)
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Dat geld voor het feit dat er mensen een contract met een andere provider moeten afspreken en faciliteiten in de lucht moeten houden en dat kosten met zich meebrengt, vast of variabel maakt dan niet zoveel uit.
Gilles Wattel 1 3
MvdBMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Dus dit is inderdaad een overdracht van mensen die nooit naar het buitenland reizen naar mensen die veel in het buitenland zijn.
Zelfde als zonnepanelen en alle andere regelingen die een overheid opstelt. Aangezien het zelf niets produceert of levert, is alles wat ze kan herverdelen (in tijdens dat proces veel geld verliezen).
JoostMulder 4
MatthijsKMatthijsK 7
JoostMulderJoostMulder 4
MatthijsKMatthijsK 7
JoostMulderPrecies, want als iedereen gelijk is, valt er weinig te concureren.
Gilles Wattel 1 3
JoostMulderWil iemand een Europa waar mensen van hot naar her reizen voor werk, zoals in de VS niets bijzonders ?
Ik niet, ik ben aan mijn land gehecht, voor zo ver dat nog bestaat.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Als je er overheen vliegt, zie je geen lijnen.
We zijn één planeet en allemaal mens.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKEn voor vele anderen ook, in dit land, en in vele andere landen.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Ik durf zelfs te verwedden dat er meer mensen gesneuveld zijn met dat idee in hun hoofd, dan alle andere geloven.
Het is een verdeel en heers spelletje. Nederlander, Duitser, Belg, Fransman, Spanjool, om de mens er achter maar niet te hoeven zien.
Gilles Wattel 1 3
MatthijsKMatthijsK 7
Gilles Wattel 1Ik zeg dat het een spelletje van verdeel en heers is, om je tegenstanders te dehumaniseren. Dan ben je namelijk wat makkelijker geneigd ze de strot door te snijden. Dit spelletje is al heel oud, wordt eens tijd dat we gaan leren het niet meer mee te spelen. Geeft je een hele andere kijk op zaken.
MvdB
Gilles Wattel 1JoostMulder 4
Gilles Wattel 1MatthijsK 7
Het is dus een self-highfive voor de EU, de burger krijgt de rekening en de mobiele providers halen hun schouders op.
Is dit werkelijk een probleem?
Is dit dan werkelijk een oplossing voor een probleem?
Of zijn dit gewoon regenten die eens even hun macht proberen uit te bouwen. 10 jaar lang zijn ze er mee bezig? Dan hadden ze met het geld wat ze hier aan hebben besteedt, iedereen zijn roaming kosten voor de eerste 100 jaar kunnen betalen.
Er is een markt nodig om goederen en diensten te prijzen, niet deze tsaren vanuit Brussel.
MvdB
MatthijsK 7
MvdBToen ze voor mijn bel tarief in het buitenland kwamen heb ik gezwegen, ik roamde immers niet.
MvdB
MatthijsKMatthijs dacht over roamen na
op een buitenlandse plek
toch deed hij er het zwijgen toe
en dacht, ik ben niet gek
met dat onmogelijk tarief
besteel ik mezelf, ik ben toch geen dief...
Lydia Lembeck 12
MvdB