
Rockwool, in Roermond © Marcel van Hoorn / ANP
Steenwolfabriek in Roermond mag van de provincie twee keer zoveel stikstof uitstoten als andere fabrieken
Steenwolfabrikant Rockwool is de op twee na grootste uitstoter van ammoniak in Nederland. Hoewel concurrenten al jarenlang schonere technieken gebruiken, claimt het bedrijf dat het technisch en economisch niet haalbaar is om minder stikstof uit te stoten. Rockwool verwijst hierbij naar een rapport dat naar eigen zeggen ‘onafhankelijk’ is, maar ten dele door het bedrijf zelf lijkt te zijn ingestoken en bovendien ‘summier’ is onderbouwd.
- Steenwolfabrikant Rockwool in Roermond is de op twee na grootste ammoniakuitstoter van Nederland. Alleen een fabrikant van kunstmest in Zeeuws-Vlaanderen en een cacaoverwerker in de Zaanstreek stoten meer uit.
- De fabriek ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park de Meinweg. Dit gebied is ernstig overbelast door stikstof, waarvan een groot gedeelte van Rockwool afkomstig is. De stikstof van Rockwool komt in nog 71 andere natuurgebieden terecht.
- Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat de (Europese) normen voor grote fabrieken sterk verouderd zijn, al worden die mogelijk binnenkort aangescherpt. Andere grote steenwolfabrieken hebben hun productieproces al jaren geleden zo aangepast dat ze aanzienlijk minder stikstof uitstoten.
- Rockwool mag zelfs meer uitstoten dan de Brabantse glaswolfabrikant Saint-Gobain twintig jaar geleden mocht. Dat bedrijf heeft een vergelijkbaar productieproces.
- Rockwool vroeg een uitzondering voor zijn te hoge fenol-uitstoot anderhalf jaar te laat aan. Toch kreeg het die. De argumenten voor die uitzondering zijn ‘summier’ en ‘slecht onderbouwd’, zeggen experts tegen Follow the Money.
- Voor kleine fabrieken bepaalt de Nederlandse overheid de uitstootnormen. Die zijn al jarenlang dubbel zo streng als de Europese normen voor grote fabrieken. Binnenkort wordt die norm voor kleine fabrieken nóg strenger, waardoor Rockwool dan twaalf keer zoveel uitstoot als anderen is toegestaan.
Heeft het terrein veel last van brandnetels en bramen? Jurgen Ruyter, hoofd groenbeheer van golfbaan De Herkenbosche, denkt van niet. Ook kan hij niet zeggen dat hij de grasmat tegenwoordig minder hoeft te bemesten dan vroeger. Maar goed, in de dertig jaar dat hij verantwoordelijk is voor het groen hier, was de enorme ammoniakuitstoot van de buren altijd een gegeven.
De Herkenbosche ligt tussen Roermond en de Duitse grens en werd in 1992 geopend. Het gebied werd toen al een kwart eeuw gedomineerd door de grootste steenwolfabriek ter wereld. Eigenaar: de Deense multinational Rockwool. Jaarlijks worden hier honderdduizenden tonnen isolatiemateriaal voor gebouwen geproduceerd.
Vanaf de parkeerplaats van De Herkenbosche is het zo’n vijftig meter lopen naar het hek van Industriepark Roerstreek-Noord. Achter dat hek: eindeloze pallets steenwol. Een stuk of zes rokende schoorstenen werpen hun schaduw over het terrein. Wat uit die schoorstenen komt, heeft zijn weerslag op de wijde omstreek. In 2020 stootte het bedrijf bijna 219 ton ammoniak uit, een vorm van stikstof. Rockwool is daarmee de op twee na grootste ammoniakvervuiler van Nederland.
Christianne van der Wal (VVD), minister voor Natuur en Stikstof, kondigde op 25 november aan dat ook de industrie zal moeten bijdragen aan de bestrijding van de stikstofcrisis. Ze wil de vergunningen van de grootste piekbelasters aanscherpen.
Uit onderzoek van Follow the Money blijkt dat andere steenwolfabrikanten hun productieproces inmiddels zo hebben aangepast dat ze hun ammoniakuitstoot significant hebben kunnen verlagen. Maar Rockwool claimt dat een lagere emissie technisch niet haalbaar en ‘economisch niet verantwoord’ is. Daar lijkt weinig van te kloppen.
Wie ‘stikstof’ zegt, bedoelt vaak ‘stikstofverbinding’. Stikstof is pas schadelijk voor de natuur wanneer het een verbinding aangaat. In combinatie met waterstof wordt het ammoniak (NH3), gecombineerd met zuurstof wordt het stikstofoxide (NOx). Ammoniak komt vooral vrij in de veehouderij, maar ook in de fabriek van Rockwool. Stikstofoxide ontstaat vooral bij het wegverkeer en in de industrie. Tata Steel is Nederlands grootste uitstoter van stikstofoxide.
Sommige planten – zoals berken, pitrus en het pijpenstrootje – gedijen bij extra stikstof, maar allerlei andere plantensoorten kunnen dat niet aan en raken langzaamaan verdreven. De heide raakt op die manier overwoekerd door pijpenstrootjes.
Die stikstofverbindingen hebben ook andere effecten op de bodem. Voedingsstoffen als calcium, kalium en magnesium worden opgenomen door planten of verdwijnen via het grondwater. Ook kan door een langdurig overschot van stikstofverbindingen cadmium en aluminium vrijkomen, wat de bodem en mogelijk zelfs het grondwater kan vergiftigen. Dat alles zorgt ervoor dat op delen van de Veluwe al 90 procent van de eiken is afgestorven.
Het effect op de omgeving
Renata Bruinsma is ecoloog bij Staatsbosbeheer. Ze houdt zich bezig met alle Natura 2000-gebieden in Noord- en Midden-Limburg. Daaronder valt ook Nationaal Park de Meinweg, op een steenworp afstand van Rockwool en De Herkenbosche.
‘De natuur hier bestaat uit veel stikstofgevoelige heide,’ zegt Bruinsma. Ze wijst: ‘Daar zie je het pijpenstrootje en de adelaarsvaren oprukken, ten koste van de heide. Allerlei beschermde diersoorten hebben daar last van. De adder is bijvoorbeeld gebaat bij open plekken, waar hij kan zonnen. En de boomleeuwerik broedt op die open plekken.’
‘Het gaat hier niet goed. Als Staatsbosbeheer doen we wat we kunnen: we laten schapen het pijpenstrootje weggrazen, en we hebben onlangs veel adelaarsvarens weggemaaid. Maar dat is echt dweilen met de kraan open. Die kraan moet dicht, voordat unieke dieren en planten hier verdwijnen.’
Suikerspin van gesmolten gesteente
De steenwolfabriek in Roermond werd in 1968 geopend. Aanvankelijk was het bedrijf in Nederlandse handen: het was deels eigendom van Hoogovens, tegenwoordig Tata Steel. In 1971 nam de Deense multinational Rockwool een belang van 50 procent. Toen Rockwool na vier jaar volledig eigenaar van de fabriek werd, werkten er 250 mensen. Nu, bijna vijftig jaar later, heeft Rockwool Roermond 1199 werknemers. Het is de grootste steenwolfabriek ter wereld.
De omzet van Rockwool is fors: alleen al in Nederland zo’n 413 miljoen euro, en de fabriek maakte blijkens de jaarrekening van 2021 bijna 39 miljoen euro winst. Het internationale moederbedrijf boekte dat jaar 292 miljoen euro winst.
De eerste commerciële toepassingen van steenwol ontstonden in de negentiende eeuw. Het productieproces is sindsdien nauwelijks veranderd. In op kolen gestookte ovens wordt basalt, een vulkanisch gesteente, tot 2200 ºC verhit. Het gesteente smelt dan tot magma. Daarbij komt veel CO2 vrij, maar doordat de steenwol tientallen jaren lang bijdraagt aan de isolatie van gebouwen, verdient het materiaal die uitstoot volgens de fabrikant in honderdvoud terug.
Het gesmolten basalt gaat naar een spinkamer, een gigantische suikerspinmachine die het magma uit elkaar schudt en er lange vezels van maakt. Die worden vervolgens met bindmiddel bespoten, zodat ze in een wol-achtige structuur aan elkaar plakken.
Als bindmiddel gebruikt Rockwool fenolhars: een mengsel van fenol, formaldehyde en ureum. En daarin zit het venijn: fenol is giftig, formaldehyde is kankerverwekkend, en ureum is een stikstofverbinding die boven 133 ºC uiteenvalt in ammoniak. Rockwool voegt nog extra ammoniak aan de steenwol toe om de formaldehyde-uitstoot ietwat te beperken.
Dat je van fenol en formaldehyde een zeer sterk plakkende kunsthars kunt maken, werd begin twintigste eeuw door de Belg Leo Baekeland ontdekt. Aan hem dankt fenolhars zijn eerste merknaam: bakeliet. Owens Corning was het eerste bedrijf dat steenwol met fenolhars maakte, in 1938.
In de jaren tachtig constateerden wetenschappers dat formaldehyde waarschijnlijk kankerverwekkend is. In 2007 legde de Europese Unie het gebruik ervan aan banden. Sinds 2016 geldt een minimalisatieverplichting voor deze ‘zeer zorgwekkende stof’. Rockwool wist de afgelopen dertig jaar de uitstoot van formaldehyde van 62.860 kilo per jaar terug te brengen tot slechts 8.963 kilo per jaar.
Steenwolfabrikanten zochten al langer alternatieven voor bindmiddelen op basis van formaldehyde en fenol, zegt Thomas Rosenau, hoogleraar aan de Weense Universität für Bodenkultur. Hij doet onderzoek naar nieuwe bindmiddelen voor de steen- en glaswolproductie. ‘Jaren geleden ontdekten fabrikanten al dat wanneer je ureum toevoegt, je de hoeveelheid formaldehyde en fenol kunt reduceren.’ Extra voordeel: dit bindmiddel bleek veel beter te werken. Vandaar dat de industrie massaal overstapte op bindmiddel dat minder fenol en formaldehyde bevat en steeds meer ureum.
Volgens een woordvoerder van Rockwool komt een deel van de ammoniakuitstoot door ureum in het bindmiddel, maar een nog groter deel omdat het bedrijf extra ammoniak toevoegt. Dat doet het bedrijf sinds 2003.
Alternatieve lijm
Grote fabrieken in de Europese Unie moeten zich voor de uitstoot van allerlei chemische stoffen aan EU-normen houden. Op basis van de ‘best beschikbare techniek’ voor de spinmachines van steenwolfabrieken, moet het haalbaar zijn om niet meer dan 30 à 60 milligram ammoniak uit te stoten per per kubieke meter lucht die uit de schoorsteen komt. Lidstaten mogen zelf de maximale waarde bepalen, zolang die onder de 60 mg/m3 is.
Voor de steenwolindustrie is deze norm tien jaar geleden voor het laatst vastgelegd. Fabrieken moesten daar uiterlijk maart 2016 aan voldoen. Rockwool zegt niet minder dan 60 mg/m3 uit te kunnen stoten, aangezien het de hoeveelheid fenol en formaldehyde in het traditionele bindmiddel niet nog verder kan verlagen. Er zijn inmiddels echter tal van alternatieven, meestal op basis van monosacharide: fructose of glucose, stelt Thomas Rosenau. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Wenen en doet onderzoek naar alternatieve bindmiddelen. ‘Monosacharide lijkt een beetje op karamel, dat is ook ontzettend plakkerig.’
Schreef de Europese Commissie in 2013 nog dat deze alternatieven geen ‘aanvaardbare productkwaliteit’ boden, anno 2022 is dat achterhaald, zegt Rosenau: alternatieve bindmiddelen zijn inmiddels wijdverbreid en op industriële schaal toepasbaar. Rosenau: ‘Knauf en Saint-Gobain produceren al een aantal jaar op grote schaal steenwol zonder formaldehyde, fenol en ammoniak. Hun lijm werkt vaak even goed en soms zelfs beter dan de traditionele lijm. Bovendien wordt die alternatieve lijm gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals suiker, in plaats van fossiele brandstof.’
Rockwool heeft de technologie voor alternatieve bindmiddelen zelfs al in huis. Thomas Hjelmgaard, chief R&D engineer bij Rockwool, publiceert al jaren over duurzame bindmiddelen en heeft op dat gebied meerdere patenten op zijn naam staan. Eén daarvan betreft een formaldehydevrij bindmiddel dat ‘zowel economische als ecologische voordelen heeft’ en tegelijkertijd ‘uitstekende eigenschappen’ bezit om steenwol te binden. Rockwool maakt dan ook al sinds 2017 een specifiek type steenwol zonder formaldehyde.
Volgens de woordvoerder van Rockwool zeggen die papers en patenten niet zoveel. ‘De bio-based binders waar u naar verwijst, betreffen een R&D project; óf en in hoeverre die in de toekomst zullen leiden tot een mogelijke reductie van de ammoniak-emissies is momenteel ongewis,’ schrijft hij in antwoord op vragen van Follow the Money.
Het bedrijf bevestigt dat het ook steenwol maakt met een bindmiddel zonder formaldehyde, fenol en ureum, maar alleen voor lichte platen. Voor grote (en dus zware) dak- of gevelstucplaten zou er simpelweg geen geschikt bindmiddel bestaan, stelt de woordvoerder.
Daar maakt Rosenau korte metten mee. ‘Dat was tien of twintig jaar geleden inderdaad het geval, maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Alternatieve bindmiddelen op basis van herbruikbare grondstoffen werken tegenwoordig even goed als traditioneel bindmiddel.’
Voldoende reden om de Europese normen te updaten. Dat vindt ook Bianca Maria Scalet. Ze is inmiddels gepensioneerd, maar werkte toen de normen voor de steenwolindustrie werden opgesteld, bij het European Integrated Pollution Prevention and Control Bureau (EIPPCB) van de Europese Commissie. ‘Die normen zijn tien jaar oud. Eigenlijk had de Commissie in 2020 moeten beginnen aan een revisie, maar dat is nog niet gebeurd. Het EIPPCB werkt nu aan updates voor andere industrieën, zoals de keramiek.’
Volgens Scalet hoeft Rockwool overigens niet op nieuwe normen te wachten om te verduurzamen. ‘Rockwool had de afgelopen tien jaar echt meer zijn best kunnen doen, gezien de alternatieven. Als andere bedrijven het kunnen, waarom zij dan niet? Alleen; zolang zo’n bedrijf geen druk voelt om te verduurzamen, doet het dat niet.’
Wie de uitstoot van Rockwool vergelijkt met die van het Etten-Leurse Saint-Gobain, de grootste glaswolproducent van Nederland, ziet dat het anders kan. Weliswaar is het productieproces van glaswol iets anders en maakt Rockwool ook zware gevelplaten, grosso modo worden dezelfde technieken toegepast.
De ammoniakuitstoot van Rockwool daalde de afgelopen vijfentwintig jaar met bijna 34 procent (maar was in 2019 en 2020 weer flink hoger dan in 2005). In diezelfde periode wist Saint-Gobain een aanzienlijk grotere daling te bewerkstelligen: bijna 81 procent.
Volgens een woordvoerder van Saint-Gobain is die ammoniakreductie grotendeels tot stand gebracht door de traditionele lijm te vervangen door lijm op basis van suiker. Dat proces nam de afgelopen tien jaar een grote vlucht bij Saint-Gobain.
Wellicht voelde Saint-Gobain ook meer druk van de provincie: het Brabantse bedrijf mag al sinds 2003 maximaal 50 milligram uitstoten, en had ten minste vanaf 2017 een ‘inspanningsverplichting’ voor maximaal 30 milligram per kubieke meter lucht.
Verouderde normen
Maar Rockwool beweert steevast dat het technisch niet haalbaar en ‘economisch niet verantwoord’ is om minder ammoniak uit te stoten. Met succes: in februari 2020 verleende de provincie Limburg Rockwool een omgevingsvergunning om, nét in lijn met de Europese normen, maximaal 60 milligram ammoniak uit te stoten.
Wrang, aangezien de Rijksoverheid, negen provincies en 35 gemeenten een maand eerder in het in het ‘Schone Lucht Akkoord’ hadden bepaald dat in geval van een bandbreedte voortaan voor de meest strenge optie zou worden gekozen. Dat betekent voor ammoniak 30 milligram, in plaats van 60. Ook de Europese Commissie wil van de bandbreedte af en is van plan de ‘onderkant’ ervan verplicht te stellen – iets wat veel lidstaten volgens oud-EIPPCB’er Scalet nu al doen.

Bij die nieuwe vergunning zou de provincie ‘reeds uitvoerige aandacht’ hebben besteed aan manieren waarop Rockwool zijn uitstoot kon verminderen, staat in een rapport van adviesbureau Tauw, dat enkele maanden na afgifte van de vergunning verscheen. Tauw concludeerde dat de provincie de ammoniaknorm voor Rockwool in principe twee keer zo streng kon maken, in lijn met het Schone Lucht Akkoord.
Hoewel het Schone Lucht Akkoord niet juridisch bindend is (Limburg tekende overigens pas een jaar later), vindt ook milieurechtadvocaat Janina Hamann dat de provincie een strengere norm had kunnen stellen. ‘De wetgeving loopt vaak achter op de realiteit. De Europese normen zijn verouderd. Het is niet te verdedigen dat kleine fabrieken, waarvoor de Europese normen niet gelden, al jarenlang een strengere norm krijgen opgelegd dan Rockwool.’
De rechtvaardiging om Rockwool een fenoluitzondering en een hoge ammoniaknorm toe te kennen, is dat het volgens de provincie ‘onduidelijk’ is of er een ‘commercieel alternatief’ bindmiddel is met minder formaldehyde, fenol en ammoniak. Rockwool verzwijgt in zijn aanvraag dat andere fabrikanten als Knauf en Saint-Gobain bindmiddel gebruiken zonder die stoffen, en de provincie zelf maakt er in haar beslissing geen melding van.
De Weense hoogleraar Rosenau vindt dat opvallend. ‘Blijkbaar overweegt Rockwool geen alternatieve bindmiddelen. Daar heeft het misschien technische redenen voor, maar zeker ook economische redenen. Dus lijkt het bedrijf dat onderwerp te vermijden en wijst het liever niet “onnodig” op die alternatieven.’
De provincie ging in 2017 akkoord met de versoepelde fenolnorm, op één voorwaarde: een tweejaarlijkse rapportage waarin Rockwool de voortgang bespreekt. Deze memo’s zijn vrij summier. In 2019 en 2021 stuurde Rockwool twee (vrijwel identieke) notities – elk twee pagina’s lang – waarin het bedrijf eerst de achtergrond van het probleem schetst. In de laatste alinea van de notitie uit 2019 meldt Rockwool alleen:
‘De minerale wol industrie verdiept zich in de mogelijkheden van een formaldehyde vrij bindmiddel. Op dit moment is een dergelijk bindmiddel niet commercieel verkrijgbaar. De ROCKWOOL groep is tevens met een eigen ontwikkeling gestart. Op dit moment is er echter nog geen duurzame en economisch verantwoorde oplossing beschikbaar.’
Dit onderbouwt Rockwool met een verwijzing naar een rapport van adviesbureau Royal HaskoningDHV. Dat rapport – waarover Follow the Money beschikt – bevat één alinea waarin staat dat verlaging van de fenol-emissie ‘significante investeringen’ zou vragen:
‘Het betreft de zogenaamde WBS technologie, dit staat voor World Best Spinning chamber. Dit zou momenteel alleen al voor productielijn 8 een investering van 35,2 miljoen euro vergen. Een dergelijke investering is voor ROCKWOOL niet economisch verantwoord.’
Een voetnoot naar die technologie, de financiële onderbouwing van die 35,2 miljoen en een uitleg waarom de investering ‘niet economisch verantwoord’ zou zijn ontbreekt, net als informatie over alternatief bindmiddel. Wie zoekt naar ‘World Best Spinning chamber’, krijgt nul resultaten, ook op de websites van wetenschappelijke uitgevers en in patentendatabases. De technologie wordt evenmin genoemd in overzichtslijsten van productietechnieken van de Europese Commissie.
‘Ik doe nooit economische afwegingen, dat kan ik helemaal niet. Ik ben chemicus’ – auteur van Haskonings rapport
De auteur van Haskonings rapport is er open over wanneer Follow the Money hem belt. ‘In het rapport vergeleek ik de emissie van fenol enerzijds en die van formaldehyde en ammoniak anderzijds en keek ik naar wat schadelijker is. Ik ken die hele WBS-techniek niet, en weet niet hoe die werkt of hoe ver die gevorderd is.’
En dan deelt hij mee dat Rockwool dit deel van het ‘onafhankelijke rapport’ zelf moet hebben geschreven: ‘Die alinea is echt een toevoeging van Rockwool zelf.’ Dat geldt ook voor de geschatte kosten: ‘Die 35 miljoen is niet van mij afkomstig: ik doe nooit economische afwegingen, dat kan ik helemaal niet. Ik ben chemicus.’
De provincie Limburg nam de informatie uit het rapport van Royal HaskoningDHV in 2017 en 2020 integraal over en ging akkoord met alle uitzonderingen die Rockwool aanvroeg.
Volgens milieurechtadvocaat Janina Hamann had dit allemaal veel beter gemoeten. De provincie had Rockwool moeten vragen om offertes en prijslijsten van bindmiddelleveranciers. ‘Dan kun je als de provincie zien dat zoiets financieel onhaalbaar is, maar nu kan niemand checken of dit rapport wel klopt. In de vergunning staat ook niets over een kosten-batenanalyse. Dat andere bedrijven wél aan alle eisen kunnen voldoen, wordt evenmin vermeld.’
Ze besluit: ‘Het is gek dat het grootste bedrijf als enige zegt: ik kan me dit niet permitteren.’
Uiterste rand van de normen
Hoe ging de provincie te werk? Waarom leidde de ‘uitvoerige aandacht’ in 2020 er niet toe dat Rockwool zijn ammoniakuitstoot tot 30 milligram moest reduceren? Tauw schreef dat Rockwool ‘consistent’ 60 mg vergund heeft gekregen, precies op de uiterste rand van de Europese normen.
Bovendien kreeg het bedrijf toestemming om dubbel zoveel fenol uit te stoten als de Europese normen toestaan. Om de provincie van de noodzaak hiervan te overtuigen, liet Rockwool een wetenschappelijk rapport opstellen door adviesbureau Royal HaskoningDHV. Het probleem met het bindmiddel van Rockwool, schreef Haskoning, is dat als je de uitstoot van ammoniak en formaldehyde verlaagt, de uitstoot van fenol automatisch stijgt, en vice versa.
Met dat rapport in de hand beargumenteerde Rockwool dat het technisch en economisch niet mogelijk was om aan alledrie de eisen te voldoen. Meer dan 60 milligram ammoniak uitstoten kon niet, vanwege het nabijgelegen natuurgebied De Meinweg, en voor formaldehyde geldt een ‘minimalisatieverplichting’ omdat het een ‘zeer zorgwekkende stof’ is. Daarom moest Rockwool meer fenol kunnen uitstoten dan de Europese norm voorschrijft.
Maar dat is waarschijnlijk niet eens toegestaan, zegt Keir McAndrew, de Brusselse chef van het internationale adviesbureau WSP. Hij evalueerde in 2018 in opdracht van de Europese Commissie het uitzonderingsbeleid. Alleen in exceptionele gevallen en alleen als er een uitgebreide kosten-batenanalyse is gemaakt, kan een fabriek een uitzondering op de Europese normen krijgen, stelt McAndrew.
McAndrew vraagt zich af of de samenhang van fenol, formaldehyde en ammoniak afdoende is, aangezien zo’n uitgebreide beoordeling niet is gemaakt. Bovendien: ‘Die cross-media effects, zoals dat heet, zijn in principe al meegenomen. De ammoniaknorm is bepaald in samenhang met de fenol- en formaldehydenormen. Als een fabrikant dan toch om crossmediale redenen een uitzondering krijgt, denk ik dat je een goede kans hebt wanneer je dat aanvecht.’
Scalet: ‘Er zijn bij mijn weten geen andere steenwolfabrikanten die een uitzondering vragen vanwege die samenhang. Sterker, om te compenseren voor de hogere fenoluitstoot, zou je eigenlijk een extra strenge eis voor ammoniak moeten stellen. 30 milligram bijvoorbeeld.’
Daarnaast sloot de deadline om een uitzondering te vragen al in maart 2016. Rockwool deed de aanvraag eind juni 2017 en was dus flink te laat.
Milieurechtadvocaat Hamann betwijfelt of de provincie Limburg akkoord had mogen gaan met Rockwools verzoek. Voor Follow the Money nam ze de aanvraag van Rockwool en het onderliggende rapport van Haskoning door. ‘Ik zie in dat rapport weinig bronvermeldingen, of beter gezegd: geen bronvermeldingen. Ook ontbreekt een professioneel ecologisch rapport en de onderbouwing waarom een alternatief bindmiddel “economisch niet verantwoord” zou zijn.’
Met dank aan Leon de Korte en Dimitri Tokmetzis
Follow the Money heeft gedurende dit onderzoek meerdere keren vragen aan Rockwool gesteld. Die heeft het schriftelijk beantwoord. Ruim een week voor publicatie legde Follow the Money Rockwool een conceptversie van dit artikel voor, waarop het als volgt reageerde:
‘Wij hebben kennis genomen van uw artikel over ROCKWOOL. We zien dat u uitgebreid onderzoek gedaan heeft. Echter het artikel bevat zodanig veel misvattingen en verkeerde conclusies dat we ervoor kiezen niet inhoudelijk te reageren. Het is ondoenlijk om één of enkele van de grootste bezwaren uit te lichten.’
Een herhaald verzoek om voorbeelden te geven van deze ‘misvattingen en verkeerde conclusies’ leverde niets op.
‘Zowel de Gedeputeerde Staten als Provinciale Staten van Limburg onderschrijven de stellingname dat de industrie, naast de agrarische sector, ook een wezenlijke bijdrage moet leveren aan het oplossen van de stikstofcrisis. Dat betreft dus ook Rockwool, een bedrijf dat met haar producten een essentiële bijdrage levert aan de klimaatopgave, maar desalniettemin verplichtingen heeft t.a.v. de reductie van de uitstoot. Het College van GS heeft daarom afgelopen dinsdag besloten Rockwool te verplichten onderzoek uit te voeren naar mogelijkheden voor ammoniakreductie.
Wij zijn er inmiddels (sinds 2017) van overtuigd dat aanzienlijke emissiereducties te behalen zijn met alternatieve bindmiddelen. Het gaat daarbij immers om een win-win-win situatie voor de stoffen ammoniak, fenol en formaldehyde. Om die reden is in de milieuvergunning van Rockwool uit 2017 de verplichting opgenomen te rapporteren over de inspanningen die Rockwool verricht op het gebied van de ontwikkelingen van alternatieve bindmiddelen. En is de [omgevingsdienst] sindsdien met Rockwool daarover in gesprek. In 5 jaar tijd zien wij echter geen voortgang op dit vlak en daarom beraden wij ons op verdere stappen.’
89 Bijdragen
Eveline Bernard 6
LandsgrenDs ?? (In de afbeelding)
Leon de Korte
Eveline BernardEveline Bernard 6
Jan Daalder 1
Eveline BernardRoland Horvath 7
Rockwool heeft het over, citaat uit het artikel:
"Echter het artikel bevat zodanig veel misvattingen en verkeerde conclusies dat we ervoor kiezen niet inhoudelijk te reageren. Het is ondoenlijk om één of enkele van de grootste bezwaren uit te lichten."
Dus Rockwool weet het beter en al de andere kunnen beter zwijgen.
Dit geeft zeer goed de mentaliteit van de GMO en van het grootkapitaal weer.
Als de reactie van Rockwool hout snijdt, dan had men ten minste een aantal zogenaamde 'misvattingen en verkeerde conclusies' genoemd, dus in enkele woorden omschreven. De arrogantie van Rockwool kunnen we vandaag de dag best missen.
Bij het lezen van die reactie krijgt men m.i. toch de neiging te veronderstellen dat de rockwool van Rockwool van de zelfde kwaliteit is als hun reactie op het artikel.
John Janssen 4
Het heet daar niet voor niets 'Palermo aan de Maas'. Rapalje dat bestuur.
Uiterst naar voor de natuur al die uitstoot, waartoe allang actie had moeten worden ondernomen door een Provincie. Dat "we zijn in gesprek" zal wel plaatsvinden op de nabij gelegen golfbaan. Dat bestuurders zomaar een Ping set achterin de mobiel vinden op de verjaardag is een giga fabel.
Maar is dat proces met Fenol ( benzeen?) ook niet uiterst naar voor de fabrieksoperators? Hoogst waarschijnlijk een supercertificaat voor veilig werken voor mens en milieu verkregen van de wereldwijde certificeringmaffia!? 10 tegen 1 dat ook bij Rockwool 'duurzaamheid' voorop staat.
Maar we moeten ook niet zo lopen te zeiken tegen een Rockwool Roermond. Een Schone Lucht Akkoord stel geen moer voor, aangezien er nog steeds gierend groot van alles de lucht in wordt geblazen door allerlei industrie. Diezelfde industrie die keihard beweerd alles volgens 'laatste, en of best, beschikbare techniek' te doen. Heul vaak loopt die techniek een dikke 20 jaar achter!
Vincent Huijbers 9
John Janssen 4
Vincent Huijbers'Wegkijken' ten gunste van werkgelegenheid, terwijl er uiterst schadelijke emissie plaatsvindt is feitelijk crimineel.
Prachtig om te zien dat Dhr. Vollenbroek dit op zijn/hun vizier heeft!
Vincent Huijbers 9
John JanssenMaar dat wil niet zeggen dat er niets moet gebeuren: men kijkt te gemakkelijk weg of stelt andere belangen voorop.
Ik denk aan een bredere kijk waarbij ook de ecologische, maatschappelijke, economische impact wordt meegewogen.
Daarbij is nog een argument te bedenken dat ik laatst van Rob de Wijk hoorde: Europa is sterk aan het deindustrialiseren wat ons afhankelijk een kwetsbaar maakt. De VS en China zijn de lachende derden. We zouden op een goede manier de bedrijven die van belang zijn moeten stimuleren om te investeren in de toekomst.
Maar leg dat de aandeelhouders eens uit....
John Janssen 4
Vincent HuijbersEen x aantal bedrijven met xK Fte's houden lokalen bestuurders feitelijk in een soort van 'houdgreep'. Belangrijk voor de regio, dus een gedeeltelijke misbruik van de regels eigent men zich toe.
Waar trekken we de lijn? Wat gebeurd er echt met een maatschappelijk draagvlak als onze bestuurders ons dwingen tot een deelname aan een energietransitie, met grote kostenposten voor diezelfde samenleving?
Barry Hoogendoorn 2
Dus knauf en saint gobain Steenwol kopen (of nog beter isovlas of een ander biobased product).
Johan Vollenbroek
René Koppert
Johan VollenbroekJohn Janssen 4
René KoppertWil je normaliter niet mee werken!!!!
Stefan Haan 1
Als we de aarde nog een beetje een kans willen geven om te redden moet helaas dit bedrijf per direct stoppen, of overgaan op een biobased isolatie alternatief met bijvoorbeeld hennep, vlas, lisdodde, noem maar op, zoals concurrent isovlas. Daar zou de focus op -moeten- liggen en niet op het nog wat verbeteren van bijkomende stikstof uitstoot waarna de CO2-uitstoot voort kan sudderen.
John Janssen 4
Stefan HaanNico Janssen 7
John JanssenJohn Janssen 4
Nico JanssenToch twee nieuwe erbij in het Zeeuwse.
Nico Janssen 7
John JanssenEveline Bernard 6
John JanssenHahaha!!
Tegen die tijd is het gebied daar al drie keer leeggespoeld door onbeheersbare rivier. Gelukkig ben ik dan al dood.
John Janssen 4
Eveline BernardJan Daalder 1
Stefan HaanNico Janssen 7
Stefan HaanLia 4
Nico JanssenNiet alleen voor het klimaat maar ook voor jezelf en je huisgenoten: vlas geeft een beter binnenklimaat omdat het veel vocht kan opnemen en langzaam weer afgeven - en er is geen vergif voor nodig dus dat adem je ook niet in.
Nico Janssen 7
LiaLia 4
Nico JanssenNico Janssen 7
LiaLia 4
Nico Janssenmarcel 7
Nico JanssenNico Janssen 7
marcelLia 4
Nico JanssenNico Janssen 7
LiaLia 4
Nico JanssenNico Janssen 7
LiaBehalve het persoonlijke risico bij verkeerder omgang geeft in elk geval glaswol geen verdere milieubelasting. van steenwol weet ik dat niet.
Zie ook: https://pbmdiscounter.nl/p/werkzaamheden/pbm-glaswol
Lia 4
Nico JanssenDe milieubelasting van steenwol zal m vermoedelijk vooral zitten in die fenolhars (ik kan niet zo snel vinden of fenolhars gerecycled kan worden), en in hoger brandstofgebruik natuurlijk (hoger smeltpunt).
Op deze site een vergelijking tussen steenwol en glaswol, interessant vond ik dat die monosachariden - naast de lagere uitstoot van stikstof en gifstoffen - ook veiliger lijken w.b. glaswol deeltjes:
"Glaswol van Knauf wordt tegenwoordig gemaakt met hun eigen Ecose technologie. Ecose van Knauf is een bindmiddel zonder formaldehyde, fenol, kleurstoffen, acryl en andere chemische toevoegingen. Dankzij de toevoeging van Ecose irriteert deze glaswol de huid niet. De wol voelt veel zachter aan en is geurloos en stof-arm. Het verwerken van glaswol met Ecose is daarom vee. prettiger. Bovendien maakt Ecose de glaswol nog duurzamer omdat tijdens de productie ervan maar liefst 70% minder energie nodig is dan bij bindmiddelen op basis van formaldehyde."
https://isolatienoord.nl/kennisbank/wat-is-het-verschil-tussen-steenwol-en-glaswol
Veel goede redenen om de huidige vergunning voor Rockwool te herzien dus! Alleen al voor de werknemers, lijkt me.
De prijs van vlas en hennep zou flink kunnen dalen als CO2-uitstoot erin verwerkt zou worden. Glaswol en vooral steenwol moeten op zeer hoge temperaturen verwerkt worden; voor vlas en hennep is dat niet nodig. Sterker: met een isolatie van vlas of hennep sla je CO2 op in je woning!
Dus een overheid die zegt CO2-opslag te willen stimuleren, zou sociale woningbouwverenigingen actief moeten stimuleren om meer vlas en hennep te gebruiken.
De VVD is traditiegetrouw groot fan van aftrekposten, dus laten ze het gebruik van vlas en hennep maar aftrekbaar maken van de verhuurderheffing: win-win-win :-)
Rene Vroemen 2
Ook vreemd dat dit bedrijf meer mag uitstoten dan de concurrenten. Dit lijkt op concurrentievervalsing.
Desnoods een heffing voor de uitstoot boven de toegestane grens gaan opleggen en wel zodanig dat investeren in een schonere productie wél economisch verantwoord wordt. Wat een onzin van Rockwool als hun (kleinere) concurrenten wél deze investeringen gedaan hebben!
Verder vraag ik me af of de directieleden/bestuur en RvC kinderen en eventueel kleinkinderen hebben. Zo ga je toch niet met het milieu om!
John Janssen 4
Rene VroemenJe noemt directie/bestuur en rvc. Denk dat je moet beginnen bij de, o zo belangrijke, werknemers die dagelijks midden in dit proces werken. Neigt naar 'struisvogel' tactiek en 'schoorsteen moet branden' excuus. Zelfde zien we bij een TATA. Werknemers, veelal wonend in de directe omgeving, nemen gezondheidsschade voor lief.
Ype van Woersem 2
Jan Daalder 1
Ype van WoersemCor Broeders 4
Jan DaalderJan Daalder 1
Cor BroedersRené Koppert
Nico Janssen 7
René KoppertSjoerd Nelissen 6
René KoppertLia 4
Sjoerd NelissenMartin Philipsen
Sjoerd NelissenTom van den Hengel
John Janssen 4
Tom van den HengelOp een 'wereldwijde schaal' valt het helemaal in het 'niets'.
Waar woont u Heer van den Hengel? Waarschijnlijk het Gooi:-)
Tom van den Hengel
John JanssenJan Daalder 1
Tom van den HengelTom van den Hengel
Jan DaalderCor Broeders 4
Jan DaalderCor Broeders 4
Wat doen ze met de restwarmte? Want om al die steenbrokken te smelten heb je veel warmte nodig. En later koel je het weer af, om vaste draden te krijgen.
Waarom wordt de afgas niet als "recycle" teruggezet in de zuig van de ventilatoren?
Als je 400 ton produceert heb je minstens ook 400 ton basalt nodig. En nog een berg van die hulpstoffen, waarvan 200 ton de lucht in gaat. Plus de kolen om te stoken. Ze zitten dus, zoals iemand hierboven al stelde, wel op een vreemde plek met de productielocatie.
Ac van C
Elmar Otter 6
Ac van CAls jurist kijk ik vaak naar het eerste, maar wenselijk vind ik dat niet. Natuurlijk is het een belangrijke taak van overheden om bij ongewenste uitkomsten voor het algemeen belang regelgeving in te voeren die dit tegen gaat (natuurlijk in de escalatieladder: beginnen met stimuleren van gewenst gedrag en eindigen met verboden en geboden). Maar uiteindelijk heeft een ieder ook een eigen verantwoordelijkheid hierin. En vaak zal het op de lange termijn voor een ondernemer ook economisch gunstig zijn om dit gewenste gedrag te vertonen.
Gezien het feit dat het er niet op lijkt dat bedrijven in staat zijn om het gewenste gedrag te gaan vertonen, vrees ik dat wetgeving geboden is. Zie bijvoorbeeld naar Unilever, die het goede voorbeeld wilde geven, maar werd teruggefloten door de aandeelhouders.
John Janssen 4
Elmar OtterHoe classificeer je zoiets?
Elmar Otter 6
John JanssenZie de tabaksindustrie, de ozonlaag en nu de opwarming van de aarde. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Merchants_of_Doubt
Dat boek beschrijft dat uitstekend.
John Janssen 4
Elmar OtterZorg en Veiligheid 1
Elmar OtterOf zoals hier: teveel uitstoot gaat ten koste van de hele winst (= aanvullend op het standaard boetebedrag)
Hans van Swoll 5
Elmar OtterMag ik zeggen dat u in uw 1e zinnen de boel verdraait? Of, minder sterk, appels met peren vergelijkt?
@Ac van C schrijft: "Rockwool heeft een vergunning, dus het Nederlandse bestuur staat dit toe."
U maakt daarvan: "Deze stelling stelt dat alles wat niet verboden is bij wet of verdrag toegestaan is."
Een en ander lijkt me niet hetzelfde.
Een vergunning moet je aanvragen, zo'n aanvraag wordt daarna bewust en aandachtig door autoriteiten getoetst aan eisen die speciaal daarvoor opgesteld zijn.
Dat is toch wat anders dan wat u stelt, omdat opsporing van strafbare feiten: a/ meestal niet erg actief plaats vindt en b/ geschiedt aan de hand van bestaande algemene wet- en regelgeving.
Conclusie, ik vind dat @Ac van C in deze meer gelijk heeft dan u, en het daarom met hem/haar eens ben dat FTM niet bij het bedrijf moet zijn, maar bij de vergunningverlener.
Overigens is dit niet de eerste keer dat FTM dit doet, deze populaire zienswijze kiest FTM veel vaker.
Elmar Otter 6
Hans van SwollMaarten Oosterhoff 1
Je zou toch denken dat dit een kolfje naar zijn hand is. Als de overheid of vervuiler zelf geen actie onderneemt, dan zijn er toch andere manieren?
Johan, lees je mee?
John Janssen 4
Maarten OosterhoffMaarten Oosterhoff 1
John JanssenHans Hoekman 1
35 mol extra depositie is overigens niet zoveel. De meeste veehouderijen in de buurt van een Natura 2000 gebied veroorzaken veel hogere stikstofdepositie.
Die kaarten waarop een stikstofdepositie te zien is op honderden kilometers van het bedrijf zijn fictieve berekeningen die niets met de werkelijkheid te maken hebben. De grens waaronder een met AERIUS berekende depositie niet meer te onderscheiden is van nul ligt volgens TNO tussen de 1 - 10 mol. AERIUS berekend een depositie tot 0,005 mol per hectare per jaar (dat is 0,007 mg per vierkante meter per jaar).
Arend Jan Klinkhamer
Hans HoekmanIk kon geen kaartje vinden en zag dat dat kwam doordat ik het artikel las op een iPad. Daar zag ik een abstracte figuur die bij lezen op de desktop bleek te bestaan uit kleine stukjes van de deelkaartjes. De kaart-techniek is nog niet op de iPad leesbaar.
Mark Rietveld 1
Sjoerd Nelissen 6
Mark RietveldNiels van der Stappen 1
Arnold Andrae
Er moet ongetwijfeld een Europese lobby zijn voor het gebruik van steenwol. Zelf denk ik dat de brandveiligheid (attesten divers) en toepassing van het product het meest zwaarwegend zijn om steenwol voor te blijven schrijven ondanks dat het enorm vervuilend is om te produceren.
Jan Daalder 1
Arnold AndraeArnold Andrae
Jan DaalderIk kijk positief naar de ontwikkeling van bio based isolatie. Het lijkt ogenschijnlijk langzaam te gaan maar het krijgt naar mijn idee wel steeds meer voet aan de grond. Als je kijkt naar de ontwikkelingen in (prefab) houtbouw dan is dat een enorme kans voor bio based isolatiematerialen. Focus op natuurlijke materialen, dampopen i.p.v. dampdicht.
Jan Daalder 1
Arnold AndraeArnold Andrae
Jan DaalderMarco Krook 3
Arnold AndraeWeetje dat wel zeker?
Arnold Andrae
Marco KrookNico Janssen 7
Jan DaalderSylvia de Koster-Kok
Wouter de Heij 5
Emissienormen verlagen is altijd goed. Echter niet als het gaat om emissie per m3 uitstoot, je kunt immers ook je emissie verdunnen door meer uit te stoten. Hogere en grote schoorstenen zijn een gek gezicht maar uiteindelijk prima voor de omgeving. In Delft moest ik al uitrekenen wat de effecten van schoorstenen zijn.
Zullen we eens kijken naar de werkelijke feiten? Een vriendje analyseert professioneel satelliet data, het toont aan dat er geen verhoging is rondom Rockwool in Limburg. Limburg lijkt terecht de vergunning verleent te hebben.
https://twitter.com/deheij/status/1597834541749899264?s=61&t=4YwCl8y6R3FrEV7yCDFz_Q
En dan is het ook nog zo dat het MAN netwerk bevestigt wat de satelliet zegt: lage concentraties rondom de fabriek. https://www.foodlog.nl/artikel/rockwool-laat-de-verstandsverbijstering-rond-stikstof-zien/
In het stikstof dossier is het vooral erg veel onkunde en onzinnigheid. OPS van RIVM is wetenschappelijk nogal zwak (niet gevalideerd, droge depositie is een ‘fabel’).
Voor de duidelijkheid, ik hou van groen, van de natuur, ben zeiler en vind dat we ten alle tijden emissies moeten verlagen. Maar een beetje voldoende rationaliteit en feitelijkheid in het dossier zou prettig zijn. We hebben al een minister die niet snapt hoe het zit en wel denkt 25 miljard alsof het niks is stuk te slaan. Oei oei.
Lia 4
Wouter de Heijwaarom blijft Rockwool fenolhars gebruiken, als daar inmiddels minder giftige alternatieven voor zijn (“meestal op basis van monosacharide: fructose of glucose”), die ook nog eens minder stikstof uitstoten?
Heeft de provincie het criterium “op basis van de ‘best beschikbare techniek’” dan wel correct toegepast?
John Janssen 4
LiaHoop bestuurlijk management investeert alleen in Latest Available or Best Available Techniques als het hun zelf iets oplevert, in grotere bonussen e.d.
Jan Daalder 1
Wouter de HeijDaarnaast kan je ook uit de Gebiedsanalyse (https://www.natura2000.nl/sites/default/files/PAS/Gebiedsanalyses_vigerend/149_Meinweg_gebiedsanalyse_15-12-2017_LB.pdf) en het Beheerplan (https://www.bij12.nl/wp-content/uploads/2020/07/Natura2000-Beheerplan-149-Hoofdrapport-definitief-Meinweg.pdf) erop na slaan en dan zie je dat De Meinweg met allerlei stikstofproblemen kampt. Komt er nog bij dat ik zelf ook op locatie ben geweest en naast De Meinweg, bij Golfbaan De Herkenbosche, stond en de ammoniak zélf kon ruiken.
Dat de modellen niet perfect zijn, zal ongetwijfeld waar zijn. Maar je kan niet cherrypicken en één zo’n factor uitlichten om je punt te maken.
Ik ben overigens wel benieuwd naar wat het RIVM vindt van jouw kritiek. Heb je het ooit aan hen voorgelegd?
Wouter de Heij 5
Jan DaalderWouter de Heij 5
Jan DaalderEn toch blijven we Aerius gebruiken. Ongehoord vanuit zowel wetenschappelijk als juridisch oogpunt.
Jan Daalder 1
Wouter de HeijWouter de Heij 5
Jan DaalderTenslotte wordt in Denemarken de vergunningverlening voor de stikstofaanpak alleen gerelateerd aan de ammoniakuitstoot en de eisen voor het staltype. De stal moet de best beschikbare technologie in huis hebben om de uitstoot van ammoniak te reduceren. Daarnaast mag de bijdrage aan de depositie maximaal 50 mol stikstof (700 gram) per hectare zijn als er geen andere bedrijven in de nabijheid zijn, 28 mol stikstof (400 gram) als er een ander bedrijf in de nabijheid is en 14 mol stikstof (200 gram) als er meerdere bedrijven in de nabijheid liggen.
Lia 4
Wouter de HeijIk ook. Verbaas me dus hoe de discussie ook nu weer wordt teruggebracht naar die onzinnige modellen.
Dat een journalist “in het veld” de ammoniak kon ruiken doet er niet toe?
Dat er betere technieken beschikbaar is om steenwol (of alternatieven) te maken doet er ook niet toe?
Wouter de Heij 5
LiaLia 4
Wouter de HeijIk heb overigens wel begrip voor je kritiek op Aerius. Maar als je echt vindt dat we te allen tijden emissies moeten verlagen, dan streef je toch te allen tijden naar duurzamere alternatieven? Dat staat dan toch los van Aerius?