Rode Mantels geven groen licht aan ESM

3 Connecties

Relaties

Hof ESM

Organisaties

Eurozone
0 Bijdragen

De euro blijft voorlopig overeind: Duitsland mag blijven meedoen aan het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Het ESM-fonds is verenigbaar met de Duitse grondwet, zo heeft het Constitutionele Hof bepaald.

Vergeet even de verkiezingen, want de Rode Mantels hebben eindelijk gesproken. De rechters van het Constitutionele Hof in Karlsruhe keurt de deelname van Duitsland aan het noodfonds ESM goed. Dat meldt persbureau Bloomberg. Daarmee is de laatste juridische barrière voor de inwerkingtreding van het Europese noodfonds verwijderd.

 

Het ESM had in juli al gelanceerd moeten worden, maar liep vertraging op doordat de rode mantels van het Bundesverfassungsgericht langer de tijd wilde nemen voor hun vonnis.

 

Nu de klagers geen gelijk hebben gekregen van de opperrechters uit Karlsruhe, krijgt de Duitse regering groen licht om mee te blijven doen aan het permanente vangnet voor zwakke eurolanden. Bondskanselier Angela Merkel kan dus opgelucht ademhalen om maar te zwijgen van de financiële markten, die vandaag ongetwijfeld Himmelhoch Jauchzend zullen reageren.

 

Tegelijkertijd stelt het Hof enkele stringente voorwaarden aan het fonds. Zo mag de Duitse bijdrage - ter waarde van 190 miljard euro - niet worden verhoogd zonder uitdrukkelijke toestemming van de Bondsdag, het Duitse parlement.

 De juridische bunker van de eurozone: het Bundesverfasungsgericht in Karlsruhe


 

(L)