Roel Pieper zinkt steeds dieper

Beslag bij vroegere Philips-'kroonprins'

Donderdagmiddag klopte de deurwaarder aan bij de vroegere zelfbenoemde kroonprins van elektronicaconcern Philips. Een vrachtwagen met een lege oplegger was naar de Aerdenhoutse villa van de in ernstige financiële problemen verkerende high tech-goeroe komen rijden om er het wagenpark te confiskeren. Tot grote teleurstelling van de schuldeisers van Pieper viel er niets te halen. Een onbetaalde factuur van 430 duizend euro, afkomstig van enkele consultants van Piepers investeringsbedrijf Etirc, was de reden voor de komst van de oplegger. Het vorig jaar gefailleerde Etirc was vooral bekend van de grandioos geflopte privéjetbouwer Eclipse. Uit dat luchtvaartproject vloeit voor de ooit met de verkoop van het Amerikaanse computerbedrijf Tandem rijk geworden Pieper, nog steeds veel bloed. Een bejaarde Amerikaanse schuldeiser zit Roel dicht op de hielen.

 
De stokoude Al Mann, die ooit door Pieper - de koning van OPM (Other People's Money) - werd verleid om in Eclipse te investeren, heeft hem aardig in het nauw gedreven. Man kreeg vorige maand al door het supreme court in New York een claim van 13 miljoen dollar (inclusief rente) toegewezen. Volgens Pieper valt hem - wederom - weinig te verwijten. Daarmee blijft de eindejaars ellende voor Pieper niet beperkt. Vorige week maakte ook de beurskoers van Pursuit Dynamics, het Britse technologiebedrijf waar Pieper nu topman van is, ook al een duikvlucht naar beneden.
 
Voor de Nederlandse schuldeisers lijkt er weinig meer te halen bij de familie Pieper. Bart Pieper, Roels eerste zoon uit zijn eerste huwelijk, heeft de weinig dankbare taak van katvanger op zich genomen. Ook is het eigendom van het huis en landgoed in Aerdenhout inmiddels vervreemd. Wie het in bezit heeft is niet bekend. De advocaat van de accountants - Hans Koers uit Haarlem - zei tegen Quote dat daarmee nog niet het laatste over deze kwestie is gezegd. Wordt vervolgd dus.