'Roemer vooral Keynesiaan in eurocrisis'

3 Connecties

Relaties

Eurocrisis Roemer

Organisaties

SP
2 Bijdragen

Dé krant van het internationale kapitalisme heeft ook de opmars van de socialistische schoolmeester Roemer in de smiezen. Eurosceptisch is de SP'er niet zozeer maar vooral Keynesiaans, aldus The Financial Times.

De door schuldencrisis en recessie geteisterde eurozone wordt straks opnieuw opgeschud, zo stelt The Financial Times in zijn commentaar. Socialist François Hollande bewees al met zijn zege in de Franse presidentsverkiezingen dat hij in staat het politieke krachtsverhoudingen binnen Europa te veranderen. En nu beloven de komende parlementsverkiezingen in ons land voor een soortgelijke schok te zorgen binnen de EU.

 

De Nederlandse verkiezingen zijn het gevolg van het feit dat de Nederlandse regering geslachtofferd is door de eurocrisis, constateert de FT. De fiscale havik als het gaat om keihard saneren van begrotingstekorten in de perifere EU-lidstaten, moest dit voorjaar ineens zelf zijn 'medicijn' slikken om te voldoen aan de Brusselse begrotingsafspraken. En dus sleutelde het CDA-VVD kabinet een fors bezuinigingspakket in elkaar ware het niet dat de PVV van Wilders zijn parlementaire steun introk. Met als gevolg de val van het kabinet-Rutte.

 

Roemer matigt toon socialistische retoriek
En dat heeft Nederland geweten: rechts en links worden nu verscheurd door meningsverschillen over hoe de schuldencrisis in de eurozone te bezweren. Op de rechtervleugel heeft Wilders alle bruggen verbrand naar mogelijke coalitie-partners en is zijn PVV veroordeeld tot het plegen van obstructie. Op de linkerflank heeft oppositiepartij SP de Partij van de Arbeid overvleugeld met scherpe kritiek op zowel de binnenlandse bezuinigingspolitiek als het begrotingsbeleid in lijn met het stabiliteitspact - zoals is afgesproken in Europees verband op aandrang van bondskanselier Merkel.

 

Maar nu de SP op het punt staat om zijn electorale aanhang te zien verdubbelen, matigt  schoolmeester Roemer de toon van zijn socialistische retoriek. De SP heeft namelijk ook door dat de partij om voor de eerste keer ooit in zijn bestaan plaats zou kunnen nemen in een regering. Tegelijkertijd zorgt een verkiezingszege van de SP voor een hoop onvoorspelbare gevolgen, die zelfs meer Europa kunnen raken dan Nederland.


Minder vooraanstaande rol in de eurozone
En dat is vooral te danken aan de versnippering van het Nederlandse politieke landschap. Maanden zullen voorbijgaan om een levensvatbare regeringscoalitie te formeren. Terwijl Nederland dan even niet meedoet, moeten belangrijke knopen worden doorgehakt, zoals de ratificatie van een fiscale unie en Europeens reddingsfonds en het eens worden over de route naar een bankenunie.

 

De opmars van electoraal verzet in ons land tegen bezuinigen en verdere Europese integratie, zal ook zijn weerslag hebben op Nederlandse politieke partijen die hiervan niets moeten hebben volgens The FT. Nederland dreigt hierdoor een veel minder vooraanstaande rol te spelen bij het helpen vinden van oplossingen in de eurozone. Dit is eerder gebeurd in Finland na de verkiezingszege van de Ware Finnen.

 

Keynes-adept
Aan de andere kant moeten Europa zich niet te veel zorgen maken, stelt de Britse zakenkrant. Het verzet van de SP tegen de huidige Europese crisisaanpak is niet zozeer eurosceptisch maar vooral Keynesiaans. Daarmee sluit het commentaar van de FT aardig aan op de uitgebreide analyse van FTM-columnist Ewald Engelen over het 'macro-economische gelijk' van de Keynes-adept Emile Roemer.

 

Volgens de Londense krant is de echte onruststoker in relatie tot Europa nog steeds Geert Wilders, maar die laat het de laatste tijd afweten in de peilingen. Maar nu al staat wel vast dat de Nederlandse kiezer met zijn bezwaren en twijfels tegen Europa het alleen maar moeilijker maakt om tot crisisbezwerende afspraken te maken in de eurozone.

 

(L)