Roger Lips op de vlucht geslagen voor curatoren

3 Connecties

Relaties

Joop Bouma

Personen

Roger Lips

Werkvelden

Vastgoed
0 Bijdragen

Voor failliete vastgoedhandelaar Roger Lips dreigde in december een tweede faillisementsgijzeling, omdat hij onvoldoende medewerking verleende aan de curatoren van zijn persoonlijk faillissement. Sindsdien is hij voortvluchtig.

De failliete vastgoedhandelaar Roger Lips is sinds 13 december voortvluchtig. Lips moest zich op die dag melden bij het politiebureau, omdat hij de curatoren van zijn persoonlijk faillissement belemmert. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. Lips werd in april 2013 failliet verklaard. ABN Amro vroeg zijn faillisement aan vanwege een openstaande schuld van 20 miljoen euro. Maar de vastgoedhandelaar heeft zich niet bereid getoond om medewerking te verlenen. Volgens de rechtbank weigert Lips informatie te verstrekken over bankrekeningen en bezittingen en zou hij geld hebben weggesluisd naar zijn vrouw en kinderen. Begin september vorig jaar werd Lips al eerder drie weken gegijzeld. Hij werd voorwaardelijk vrijgelaten onder de voorwaarde dat hij aan zijn informatieverplichting zou voldoen. Dit gebeurde echter niet, waarop de rechtbank tot een tweede gijzeling besloot.  Maar de vastgoedhandelaar kwam niet opdagen en is waarschijnlijk naar het buitenland uitgeweken.

Dubbelrol

Lips kwam onlangs weer volop in het nieuws vanwege zijn status "grootste klant van SNS Property Finance". SNS PF financierde het project The Wall van Lips, een winkelcentrum langs de A2 in Utrecht. Het krediet liep op tot 370 miljoen euro, maar huurders bleven weg na de oplevering in 2010. Lips betaalde geen rente en aflossing meer en SNS zag zich uiteindelijk genoodzaakt om het project samen met Dik Wessel over te nemen voor 90 miljoen euro. Dit werd gebruikt om een deel van de schuld van Lips af te lossen, maar de bank heeft nog 200 miljoen euro te goed van de inmiddels failliete ondernemer. Niet alleen was Lips de grootste klant van SNS PF, maar uit onderzoek van Follow the Money in samenwerking met EenVandaag bleek dat er een innige relatie bestond tussen de bank en de ondernemer. Joop Bouma, SNS commissaris van 1990 tot 2008, was sinds 2004 ook commissaris van projectontwikkelaar Burgfonds, de vastgoed bv van Lips Capital Groep. Na de overname van Bouwfonds in 2006 bleef dit onveranderd. Bouma was bovendien in die periode ook lid van de kredietcommisie van SNS, die zich boog over kredietaanvragen en de lening van Lips sterk liet oplopen. Na zijn vertrek bij SNS, werd Bouma opnieuw commissaris bij Lips in 2010, nu bij de Lips Capital Group. Lees verder het artikel ‘Het troebele verleden van Joop Bouma en Roger Lips’ van Follow the Money en kijk hier de uitzending van EenVandaag over de dubbelrol van Joop Bouma.