Nick Leeson: van rogue trader tot puinruimer

2 Connecties

Relaties

Puinruimer

Personen

Nick Leeson
2 Bijdragen

Nadat hij achttien jaar geleden eigenhandig de oudste bank van Engeland ruïneerde, is Nick Leeson weer terug in het financiële vak: als puinruimer.

Jezelf opnieuw uitvinden is een kunst die Nick leeson beheerst. Leeson was de man die in de jaren '90 op eigen houtje een van de oudste banken ter wereld ten gronde richtte. De investment bank Barings, waar onder andere koningin Elizabeth bankierde, viel om nadat de handelaar stiekem een verlies had opgebouwd van 1,3 miljard dollar. Dat bedrag was tweemaal het gehele handelskapitaal van de Barings Bank.

Met dank aan de ravage die Leeson aanrichtte is de term rogue trader tot een internationaal erkend begrip uitgegroeid. Nu, achttien jaar later, heeft deze voormalige derivatenhandelaar een nieuw baantje in de financiën gevonden. De Engelsman gaat Ierse hypotheekgevers met een schuld van meer dan een miljoen euro helpen met het structureren van hun schulden. Daarbij zal Leeson optreden als een curator en bemiddelen tussen de bank en de kredietnemer. Van sloper tot puinruimer.

GDP Partnership, een financiële dienstverlener die ook in Ierland actief is, heeft Leeson voor deze taak weten te strikken. Er is genoeg werk aan de winkel want Ierland kampt met een van de grootste huizenbubbels ter wereld. GDP Partnership draait niet om het verleden van hun beroemde nieuwe werknemer heen: ‘Nick werd in 1995 berucht na de ineenstorting van de Barings Bank.'

'I am sorry'
Leeson liet in 1995 een briefje achter voor zijn collega's op de beurs van Singapore met de bondige tekst 'I am sorry'. Kort daarna tekende het failliet van de bank zich af. Leeson nam de benen maar werd na de nodige avontuurlijke omzwervingen gepakt en veroordeeld tot 6,5 jaar cel. Uiteindelijk zat hij maar vier jaar van zijn gevangenisstraf uit omdat hij wegens darmkanker vervroegd werd vrijgelaten. Deze ziekte heeft hij na succesvolle behandelingen overwonnen. 

In de gevangenis had Leeson genoeg tijd om een boek te schrijven. Dus dat kwam er dan ook. In de zomer van het jaar dat hij op vrije voeten kwam, werd zijn boek Rogue Trader gelanceerd, waarin hij uit de doeken doet hoe hij de oudste investment bank van Engeland ruïneerde. Ook kwam er een gelijknamige film uit.

Aanwinst
In de afgelopen tien jaar woonde Leeson in Ierland en verdiende hij zijn geld als spreker. Nu gaat Leeson dus meehelpen de puinhopen op te ruimen voor Ierse hypotheeknemers die in de problemen zitten. GDP Partners laat in zijn nieuwsbrief weten dat het prijs stelt op zijn ruime werkervaring. ‘We are absolutely delighted that Nick has decided to join our practice and his experience and background will add significant value to what we are trying to achieve on behalf of our clients.’Voor de liefhebbers - de gehele film Rogue Trader