Romney betaalde bijna 2 miljoen belasting

2 Connecties

Onderwerpen

Belasting Romney

Mitt Romney heeft zijn aangifte over 2011 openbaar gemaakt. Maar de Republikeinse presidentskandidaat weigert inzage te geven in voorgaande fiscale jaren.

Mitt Romney en zijn vrouw Ann hebben vorig jaar 1,94 miljoen dollar belasting betaald over een inkomen van 13,7 miljoen dollar. Dat komt neer op een effectieve belastingpercentage van 14,1%. Dat is net iets boven het percentage van 13,9% dat het echtpaar in 2010 betaalde over zijn jaarinkomen. Dat de belastingbijdrage percentueel relatief laag is, komt omdat Romney het meeste van zijn centen verdiend met investeringen. In de Verenigde Staten is de capital gain tax heel laag.

De blauwe enveloppen van Mitt Romney zijn onderwerp van discussie in de presidentsverkiezingen. Democraten en critici beweren dat de Republikein weinig belasting afdraagt en bovendien de fiscus ontwijkt door kapitaal weg te sluizen naar fiscaalvriendelijke eilanden. Het campagneteam van Romney maakte eerder de schatting dat de politicus $3,2 miljoen in 2011 had afgedragen. Dat is een stuk meer dan $1,9 miljoen.

 

De schatrijke politicus weigert tot nu toe nog om zijn aangiftes uit voorgaande jaren ook te openbaren. Daarmee neemt hij geen voorbeeld aan zijn vader, George Romney, die destijds tijdens zijn race voor het presidentschap 12 jaar aan aangiftes publiceerde.

 

 

De fiscaalschuwe Romney is mikpunt van spot in de Amerikaanse presidentsverkiezingen

 

 

Belastingaangifte Obama

Uit de belastingaangifte van Obama bleek dat de president en zijn vrouw Michelle over het afgelopen jaar 162 duizend dollar afdroegen aan de fiscus tegenover een jaarinkomen van 789 duizend dollar. In 2010 verdiende het Democratische koppel nog 1,7 miljoen dollar en in 2009 maar liefst 5,5 miljoen dollar vanwege de goedverkopende boeken van Obama.

 

/Ruben

Redactie
Redactie
Gevolgd door 637 leden