Is Mitt Romney een tax dodger?

De schatrijke Republikeinse presidentskandidaat draagt al nauwelijks iets bij aan de schatkist en pleit ook nog eens voor nóg lagere belastingen. Gaat hij zijn belastingaangifte openbaar maken?

De gedoodverfde Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen dit najaar is rijk. Heel rijk. Mitt Romney staat weliswaar niet in de Forbes 400 The Richest People in America,  maar zou wel in de Forbes 3140 staan,  als die bestond. Met een geschat vermogen van $250 miljoen behoort hij niet eens tot de beruchte '1 percent', maar tot de nog exclusievere club van 0,001 procent. Romney is een van de rijkste presidentskandidaten sinds 1992. 

 
Hij is niet de allerrijkste. Die eer gaat naar de onafhankelijke kandidaat van 1992 en 1996, Ross Perot. Ook de met een zilver lepel in zijn mond geboren Al Gore is niet de rijkste: hij blijft steken op $100 miljoen. En de schatrijke Democraat John Kerry houdt het bij  $240 miljoen. Van de kandidaten van de afgelopen 20 jaar moet Romney alleen Perot en Steve Forbes ($450 miljoen) voor zich dulden. (Klik hier voor de volledige lijst van de rijkste recente presidentskandidaten)
 
Het is niet zozeer zijn rijkdom die tot controverses rond Romney leidt. Wel omstreden is zijn claim een job creator te zijn. Als partner van private equity-bedrijf Bain Capital heeft hij volgens kritici vooral banen geschrapt, activiteiten geëxporteerd en gezonde bedrijven opgezadeld met een schuldenlast waarmee deze sharks hun inkomsten genereren. Bain Capital profiteerde ook nog eens van de bail outs, een ander lijk in de kast van Romney. 
Feauteauf*ck van Mitt Romney
 
 
Achilleshiel
Minstens zo gevoelig ligt Romey's zuinige belastingafdracht. Zoals miljardair Warren Buffett tot zijn leedwezen constateerde, betaalt de superrijke bovenlaag in de VS nauwelijks belasting over haar inkomsten uit investeringen. Daarvan zou ook Romney profiteren. Buffett hield het afgelopen jaar en hartstochtelijk pleidooi voor hogere belastingtarieven voor rijke Amerikanen.  
 
Die belastingkwestie vormt een gevaarlijke achilleshiel in het imago van de Republikein. Zijn rivaliserende Republikeinse presidentskandidaten hebben Romney opgeroepen om zijn belastingaangifte openbaar te maken. Romney heeft dat tot nu toe geweigerd, maar liet dinsdag wel iets los over zijn belastingafdracht. En maakte daarbij opnieuw een campagneblunder: hij zou vorig jaar met $374.327 'niet heel veel hebben verdiend'. Zout in de wonde van de 13 miljoen werkloze Amerikanen. Romney schatte het percentage dat hij had betaald op zo'n 15 procent, hoewel hij in het midden liet of dat zijn totale belastingafdracht betrof dan wel alleen federale inkomstenbelasting. 
 
The waning of the American middle class
Zijn uitlating onderstreepte echter waar veel Amerikanen zich niet alleen zorgen, maar ook steeds bozer over maken. De belasting over inkomsten uit vermogen en dividend zijn zo laag dat de superrijken procentueel aanzienlijk minder betalen dan iemand van de middenklasse. Journaliste Arianna Huffington schreef een onthutsend boek over de gevolgen van deze 'fiscale nachtmerrie' die ertoe heeft geleid dat die Amerikaanse middenklasse, de ruggengraat van de democratie, in een verbazingwekkend tempo aan het afkalven is en tienduizenden scholen onderwijzers moeten ontslaan. 
 
Voor de verkiezingen vormt dit explosief materiaal. Het Clinton-adagium 'It's the economy, stupid' zou in de verkiezingsstrijd best wel eens een andere draai kunnen krijgen: 'It's taxing the rich, stupid'.
 
De Romney's met hun miljoenenvermogen betalen 15 procent; mensen in loondienst of een eigen bedrijf vaak het dubbele, of meer. Dat zijn de feiten. En dat is vooral te danken aan de 'tijdelijke' belastingverlagingen van - een eveneens zeer vermogende - president Bush. Romney heeft al laten weten dat hij als president deze belastingverlagingen zou ontdoen van hun tijdelijke status. Het staat vast dat die belofte de gemiddelde Amerikaan duur komt te staan. Maar misschien moet ook Romney zelf er een hoge prijs voor betalen. Om te beginnen met het openbaar maken van zijn eigen belastingaangifte.