Romney probeert vrouwen te veroveren

2 Connecties

Relaties

Romney

Personen

Barack Obama
0 Bijdragen

Volgens Romney hebben veel vrouwen hun baan verloren door het beleid van Obama. Klopt dat?

Obama voelt de hete adem van Romney in zijn nek. Sterker nog: volgens de laatste verkiezingspoll van CBS/New York Times staan de Democraat en de Republikein gelijk. De heren konden beide op steun van 46 procent van de ondervraagden rekenen. Dat is een kleine inhaalslag voor Romney die in maart nog een paar procent achterliep op zijn concurrent.

De Republikein is over de hele linie net zo populair geworden, maar Obama doet het nog steeds stukken beter beter bij de vrouwtjes. Uit een peiling van afgelopen week blijkt dat 51 procent van de geregistreerde vrouwelijke kiezers voor Obama is en slechts 37 procent voor Romney. Daar valt dus nog veel te halen voor de Republikein.

Economie

Onder de dames blijkt dat, net als bij de heren, economie het belangrijkste verkiezingsonderwerp is. Romney claimt dat veel vrouwen door het beleid van Obama hun baan zijn kwijtgeraakt. Zijn team berekende dat er van alle banen die sinds januari 2009 in totaal verloren zijn gegaan, maar liefst 92,3 procent van een vrouw was.

Polifact verklaart deze bewering 'mostly false.' Volgens de fact-checkers klopt het cijfer van 92,3 procent maar is de conclusie ‘het komt door Obama’ misleidend.

Bush
In 2008, toen George Bush nog in het Witte Huis zat, was de recessie op het dieptepunt. Vooral veel mannen verloren in die tijd hun baan en vrouwen werden veel minder geraakt. Begin 2009 kwam Obama aan de macht, en terwijl veel mannen al werkloos waren geworden, volgde er toen dus juist een grote ontslaggolf bij de vrouwen.

De economen die door Polifact worden geraadpleegd verklaren het volgende. Gedurende een recessie zijn het vooral banen uit de private sector, waar veel mannen werken, die het als eerst moeten ontgelden. Als reactie op de crisis volgen daarna flinke bezuinigingen in de publieke sector, waar juist meer vrouwen werkzaam zijn. Denk aan verpleegsters en juffrouwen. 

Republikeinen
Bovendien: Obama heeft veel van deze vrouwelijke ambtenaren juist proberen te redden. Het waren veelal Republikeinen uit het Congres die wilde snijden in de publieke sector. Als het aan de president had gelegen was het aantal vrouwen dat hun baan zou verliezen dus minder hoog uitgevallen.

Conclusie: ja, de statistieken kloppen. Maar ook nee: dat er zoveel dames werkloos zijn geworden komt niet per se door Obama. 

R