Rost van Tonningen weigert pensioen

2010 bleek het jaar van de verandering voor Grimbert Rost van Tonningen. Ander huis, andere baan en zijn wens - een rechts kabinet - is ook nog eens in vervulling gegaan.

Corporate finance specialist Grimbert Rost van Tonningen heeft zijn boeltje in Hilversum opgepakt en is in Driebergen gaan wonen. Zakelijk was hij op 1 april al verhuisd naar Amsterdamse Effectenkantoor (AEK). Daar is hij volgens eigen zeggen 'hartstochtelijk bezig' de nieuwe corporate finance-afdeling van het voormalige handelshuis op te richten. 'Wij gebruiken de strategische ingang, mijn oude vak,' laat hij per mail weten. 'Eerst kijken of de koers van de onderneming de juiste is en of daar een fusie of overname in past en hoe het management is berekend voor zijn taak. We concentreren ons op transacties tussen de 10 en de 100 miljoen, het middensegment dus. Het topsegment laten wij graag aan de dure team van Goldman Sachs'. 
Rost van Tonningen werkt bij AEK weer met een paar oud-collega's samen waarmee hij eerder bij corporate finance boutique First Dutch Capital werkte.
 
Rost van Tonningen (68) loopt al lang mee in het bedrijfsleven en heeft zijn eigen pensioengerechtigde leeftijd nog met een paar jaar uitgesteld. Sinds 2001 is hij actief in de corporate finance. De rechts draaiende brombeer was in 2007 betrokken bij de grootste deal ooit in het Nederlandse krantenland. Samen met Joop Krant (Catalyst Advisors) begeleide hij de verkoop van uitgeefconcern PCM aan het Britse investeringsfonds Apax. Vorig jaar omschreef Rost van Tonningen het PCM-concern in de Volkskrant gevoelig nog als 'een van onze mooiste cultuurgoederen'. Rost van Tonningen verdiende 3,8 miljoen euro aan de veel bekritiseerde deal. Dat geld investeerde hij deels weer in de media  door een rechts-opiniërende website op te richten: Pluspost. 
 
De nieuwe uitdaging van Rost van Tonningen is niet geheel onbevlekt uit de kredietcrisis gekomen. Met name de rol van AEK in verband met het beleggingsdrama rond het investeringsfonds Spirit AIM, wordt door advocaat Adriaan de Gier kritisch bekeken. De Gier treedt op namens gedupeerden die ooit in Spirit Aim investeerden. Op zijn eigen website Pluspost wordt de rol van AEK als 'discutabel' omschreven. 
 
eric@ftm.nl