
Van de Amsterdamse Makkie tot de Griekse Tems. Door de eurocrisis beginnen burgers steeds vaker een lokale muntsoort. Vanaf deze week heeft ook Rotterdam zijn eigen valuta. Deze heet de Dam, wat staat voor De alternatieve munt.
Hermann Matieschek is een van de initiatiefnemers van het nieuwe ruilmiddel Dam, dat sinds 1 augustus in omloop is. 'Met een nieuwe lokale muntsoort, de Dam, willen wij middenstanders en kleine ondernemers meer financiële ruimte geven.', vertelt de Rotterdammer tegen Follow te Money. 'Veel te veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben te weinig euro's vanwege de crisis. De banken verstrekken nauwelijks kredieten.'
Het Zuiden
In de zuidelijke landen van Europa, waar ondernemers over nog minder fiduciair geld beschikken dan in Nederland, zijn lokale valuta al een goed gebruik. Volgens Trouw kent bijvoorbeeld Spanje al meer dan dertig complementaire muntsoorten naast de euro en ongeveer zo'n driehonderd zogeheten tijdbanken. Bij tijdbanken krijgen rekeninghouders voor iedere uur werk een coupon, die dan weer gebruikt kan worden om dienst te betalen bij een andere ondernemer. De Indische Buurt in Amsterdam heeft sinds kort de Makkie. Het Rotterdamse ruilmiddel Dam werkt, zoals de meeste lokale valuta, als een zogeheten mutual credit clearing, een systeem waarbij het aantal Dams in omloop altijd in evenwicht blijft. Een ondernemer mag 500 Dam in het rood staan.Zero sum
'Als bijvoorbeeld deelnemer A een betaling doet van 10 Dam aan deelnemer B dan komt deelnemer A 10 Dam in de min te staan en deelnemer B 10 Dam in de plus. De Dam ontstaat dus doordat de deelnemers elkaar als collectief krediet geven', aldus de uitleg op de website. 'We hebben de Dam opgezet voor het MKB maar ook consumenten mogen mee doen. Een particulier kan immers ook Dams verdienen door bijvoorbeeld een keer voor iemand te strijken.', vertelt Matieschek.‘Je bent niet arm als je geen geld hebt. Je bent arm als je niets te bieden hebt’In Griekenland richtte Maria Choupis al eerder de Tems, een lokale Griekse munt, op. Choupis omschreef de werking van een alternatieve muntsoort treffend: 'Je bent niet arm als je geen geld hebt. Je bent arm als je niets te bieden hebt.'
17 Bijdragen
Pp
Jan Maarten Fernig
PpHarry te Riele
Grad Cuypers
Harry te RieleGrad Cuypers
Harry te Riele
Grad CuypersGrad Cuypers
Harry te RieleNu nog een politicus vinden die één en ander in het politiek domein ter discussie wil stellen!
http://www.youtube.com/watch?v=F6OUo4n-OqM
harry te riele
Grad CuypersDeze gegevens zijn inmiddels op veel plekken en goed onderbouwd te vinden voor mensen die er interesse in hebben: internet, films, boeken.
Ik denk niet dat het een alomvattend complot is. Het is meer dat er een zelf-referent systeem ontstaat eind jaren '80, nadat de Muur valt. Een antagoinist van het kapitalisme valt daarmee weg. Kapitalisme wordt king. Wetgeving geeft banken snel daarna meer autonomie. De verhouding tussen aandeelhouders en managers wijzigt in korte tijd drastisch. Er komen nieuwe, activitische aandeelhouderstechnieken op. Er ontstaat zo een zelfreferent financieringsysteem (dwz het beoordeelt vanaf dat moment zelf wat goed en wat slecht financieel beheer is). Mensen binnen zo'n systeem weten niet hoe ze dat moeten veranderen. Dat wordt pas echt vervelend als de rest van de samenleving erachter komt dat zo'n financieel systeem niet langer de behoeften hen dient.
Terwijl die rest van de samenleving op zoek gaat naar nieuwe ontwikkelrichtingen (bijv duurzaamheid, innovatie & gemeenschapsvorming) rest de leidende organisaties in het financieel systeem weinig anders dan 'to stretch their curve'. Peter Robertson heeft hier fraaie artikelen over geschreven. Presidenten doen dit, terwijl de specialisten het gevaar al zien naderen.
Dus wat nu?
Denkend vanuit (onze nog te jonge) transitiekennis denk ik te kunnen voorspellen dat we - na 60 jaar éénwaarheidsperiode in Finance - nu een periode ingaan van diversiteit in financierings- en monetaire vormen. De it-techniek is ervoor (gratis zelfs!) beschikbaar, de onvrede over het recente verleden is er, en het emancipatieniveau van gewone mensen is voldoende.
Dit is wat ik enkele jaren geleden zei tegen de Nederlandse financiële instituties zoals de AFM: 'bereid je voor op 30 jaar monetaire diversiteit in ons deel van de wereld.'
In dat totaal past Regiogeld, de Makkie, de Eier in Brabant, de Zuiderling en De Dam in Rotterdam.
Grad Cuypers
harry te rieleluc
voor iedereen op Zuid, jong en oud, arm en rijk. Als jij ongeveer een half uur iets voor iemand doet (waar jij goed in bent) ontvang je 1 zuiderling. Daarmee kun jij weer iemand anders 'inhuren' Voorbeeld: ik heb een auto en breng iemand regelmatig naar het ziekenhuis. De Zuiderlingen die k daarvoor ontvang zet ik in voor bijles wiskunde voor mijn zoon dat gegeven wordt door een studente. Zij koopt daarmee een lekkere maaltijd via Thuisafgehaald.nl.
Allemaal anders; allemaal mooie ontmoetingen & allemaal smeerolie:-) (zie onderstaande tekst van Harry te Riele)
Jan Maarten Fernig
lucOf: u draagt diezelfde Zuiderling ook af aan een fietser die in een half u op zijn bagagedrager (waarvan je die fijne strepen krijgt) naar de garage brengt waar u uw auto op kunt halen?
Grad Cuypers
Jan Maarten FernigGrad Cuypers
Als het eerste schaap over de DAM is, dan ...
http://cyprus-mail.com/2013/07/26/president-announces-guaranteed-minimum-income-for-all-citizens/
Het basisinkomen, dat hoogstwaarschijnlijk in juni 2014 wordt ingevoerd, staat geheel los van leeftijd, klasse of de professionele situatie. Ook afgestudeerde studenten en zelfstandig ondernemers die geen werk kunnen vinden zullen een basisinkomen krijgen. Mensen die wel een baan hebben, maar minder dan het basisinkomen verdienen krijgen een aanvullend inkomen.
Anastasiades zei dat de trojka – die bestaat uit afgevaardigden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – het voorstel van de regering ‘tot een moderne formulering van het welvaartsbeleid’ heeft geaccepteerd.
harry te riele
Grad CuypersTvdb
Grad CuypersGrad Cuypers
Tvdbhttp://www.ftm.nl/exclusive/de-nederlandse-recessie-in-vijf-grafieken/
In het RENTE=BELASTING-paradigma gaat de @ECB negatieve rente hanteren voor de spelers in de virtuele economie. Tegelijk wordt bekend gemaakt dat alle lidstaten van de eurozone geen rente meer gaan betalen op staatsobligaties. Dit als start van de ontmanteling van het systeem 'Liegen om te Leven'!
Wientjes herhaalde dat de echte economie niet is gegroeid, terwijl de overheidsuitgaven wel zijn toegenomen. Een verdere lastenverzwaring kan worden voorkomen, indien de planning tot invoering van het systeem 'Leven en Laten Leven' ook wordt gecommuniceerd met media en volksvertegenwoordigers.
Grad Cuypers
=====
In het DAB-systeem (Democratisch Anarchistisch Bestuurssysteem) doet de @gemeente aan uitgifte hypotheken en daarvoor krijgen ze geen 200.000 euro!
http://adbroere.nl/web/nl/columns/slapend-rijk-worden....php