
© ANP / Rick Nederstigt
20 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot komt uit de Rotterdamse haven. 20 procent! Nergens is de opgave om te verduurzamen dus groter. Follow The Money onderwerpt die transitie aan een kritisch onderzoek.
Kolenboer Uniper wil burgers laten opdraaien voor zijn slechte investering
Ondanks mooie woorden stroomt palmolie massaal via Nederland de benzinetank in
Waarom het Havenbedrijf Rotterdam niet (meer) verantwoordelijk is voor het verbeteren van woon- en werkklimaat
Rotterdamse biodieselproducent veel minder duurzaam dan gedacht
Dit zijn de 200 grootverbruikers van Gronings gas
Het is hoog tijd dat Rotterdam met een visie op steenkool komt
Dit is het belangrijkste steenkoolbedrijf van Nederland, maar het ontbreekt op ieder CO2-lijstje
Hoe palmolie die in Rotterdam ‘duurzaam’ heet in Azië voor klimaat- en mensenrechtenschendingen zorgt
Waarom Amsterdam wél stopt met steenkool — en Rotterdam niet
Rotterdamse gemeenteraad wil af van steenkoolhaven
Rotterdamse gemeenteraad wil af van steenkoolhaven
De Rotterdamse gemeenteraad wil ‘in lijn met Parijs’ van steenkoolhandel in de haven af. Het is alleen nog niet helemaal duidelijk welk jaartal daarbij hoort.
De Rotterdamse gemeenteraad heeft vannacht een motie aangenomen waarin een exit van de steenkoolhandel uit de Rotterdamse haven bepleit wordt. Op dit moment is Rotterdam de grootste steenkoolhaven van Europa; de motie roept de wethouder op om samen met het Havenbedrijf tot een strategie voor de afbouw van deze handel te komen. Verder stelt de motie dat het afbouwen moet gebeuren ‘in een tempo dat [in] lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.’
Wat dat tempo precies is, wordt in de motie evenwel niet gespecificeerd. Denktank Climate Analytics becijferde onlangs dat de klimaatdoelen van Parijs alleen gehaald kunnen worden als Europa alle driehonderd kolencentrales uiterlijk in 2030 gesloten heeft. En volgens deze studie van het New Climate Institute moet Duitsland, met afstand de belangrijkste afzetmarkt voor steenkool uit Rotterdam, zelfs in 2025 al alle steenkoolcentrales sluiten. Met andere woorden: willen we onder de in Parijs afgesproken norm van 2 graden Celsius opwarming blijven, dan zal de steenkoolhandel tegen 2030 echt verdwenen moeten zijn.
Opmerkelijk genoeg werd dit jaartal 2030 in een eerdere versie van de Rotterdamse motie ook genoemd. Havenwethouder Adriaan Visser (D66) wilde echter niet te veel aan een absolute datum gebonden zijn bij zijn gesprekken met het Havenbedrijf; om hem tegemoet te komen, vervingen de indieners het jaartal daarom voor de toevoeging ‘in een tempo dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs.’
De havenwethouder wilde niet te veel aan een absolute datum gebonden zijn
Maar in feite lijken de twee dus op hetzelfde neer te komen. Willem Wiskerke van Greenpeace is dan ook blij: ‘Dit is een belangrijke eerste stap, want hiermee stelt de Raad het college en het Havenbedrijf verantwoordelijk voor de steenkoolexit. Ze moeten nu een pro-actieve rol gaan spelen, in plaats van alleen maar afwachten. Dat is pure winst.’
Dat een kolen-exit in 2030 wel degelijk mogelijk is, bewijst de haven van Amsterdam — na Rotterdam de grootste steenkoolhaven van Europa. Eerder dit jaar werd daar al de stip op de horizon gezet: in 2030 zal afscheid genomen zijn van de steenkoolhandel. Op dit moment is het Amsterdamse Havenbedrijf volgens een woordvoerder dan ook in gesprek met de overslagbedrijven ‘om gezamenlijk dit historische besluit vorm te geven.’
Follow The Money doet onderzoek naar de steenkoolhandel in de Rotterdamse haven. Daarbij kwam aan het licht dat de EMO (Europese Massagoed- Overslagbedrijf), de grootste steenkolenboer van Europa, zijn volgend jaar aflopende leasecontract met 25 jaar wil verlengen — tot 2043 dus. Een meerderheid van de Rotterdamse politieke partijen toonde zich toen kritisch over dit voornemen, maar een andere motie die gisteren werd ingediend om deze contractverlenging te stoppen, haalde het niet. De wethouder gaf aan dat de gemeentepolitiek niet over individuele leasecontracten gaat.
7 Bijdragen
Michel Fleur 6
Dit zat er al jaren aan te komen voor bedrijven, havenbedrijf, gemeente en overheid. Dom als je nu nóg niet voorbereid bent. Vrije markt dus als je geen langetermijn strategie hebt : wegwezen.
Ludovica Van Oirschot 15
Martin van den Heuvel 1 11
Ludovica Van OirschotVolgens de liberale ideologie van de VVD (en zij zijn niet de enige) moet de markt bepalen of en zo ja hoe, wanneer en hoeveel er moet gebeuren om het milieu te sparen. Maar omdat elke onderneming er maar voor 1 ding in zit: GELD, GELD, NOG MEER GELD, gaat dat niet gebeuren.
Ik ben trouwens van mening dat je niet de steenkoolhandel moet stoppen in Nederland, maar het gebruik van kolen. Dan stopt de handel vanzelf. Logisch toch?
Annemiek van Moorst 10
Jan Smid 8
O Pen 13
Jan Smid"Amsterdam — na Rotterdam de grootste steenkoolhaven van Europa."
Wim Verver