'Rotterdamse' AKD valt Zuid-As advocaten aan

3 Connecties

Relaties

Nathalie van Woerkom AKD

Locaties

Zuidas
0 Bijdragen

Nathalie van Woerkom is een van de weinige vrouwelijke fusie- en overnameadvocaten. Zeker nu Zuidas-kantoren onder druk staan is het tijd voor ‘een Rotterdamse benadering’. ‘Ze kunnen me ’s nachts bellen.’ ‘

‘En wat is nu jullie businessmodel?’ Advocate Nathalie van Woerkom (40) kijkt de twee mannen glimlachend en vragend aan.

Stilte. ‘Verhuur?’, vraagt ze. ‘Ja, verhuur!’, zeggen de mannen.

De dialoog tussen de fusie- en overnameadvocate bij het Rotterdamse advocatenkantoor AKD is exemplarisch voor haar manier van werken. Van Woerkom, een van de weinige vrouwelijke fusie- en overname-advocates in Nederland, vertegenwoordigt het nieuwe denken in het vaak met opsmuk gedreven zakenwereldje.

Zij belichaamt de nieuwe nuchterheid. Niet voor niets opererend vanuit Rotterdam, de werkstad. ‘Wij proberen mee te denken met de klanten en hebben een handen-uit-de-mouwenmentaliteit’, zegt de AKD-partner rijdend in haar auto, cruisend van klant naar klant.

Zonder dat ze het hardop zegt, maakt de afgetrainde advocate (ze loopt om de dag 10 kilometer hard) duidelijk dat de wereld is veranderd. De vette jaren in de fusie- en overname-industrie, waarbij je met miljardentransacties snel geld kon verdienen, zijn voorbij. ‘De crisis heeft de markt voor overnames verkleind.’

‘Goed en hebben jullie al een overeenkomst’, zegt ze. De mannen aan de andere kant van de tafel zijn directeuren van het Rotterdamse investeringsvehikel Waterford. Ze kent de heren al vijftien jaar.

Het Waterford-duo wil voor 5,5 miljoen euro een loods kopen in de Rotterdamse haven en heeft al interesse van een verhuurder. Van Woerkom denkt hardop. ‘Heb je al nagedacht over de prijs? Is die huur écht geregeld?’, vraagt ze. ‘Ja’, antwoorden ze alsof ze een overhoring krijgen. 

 

AKD - M&A Video from CampusTV on Vimeo.

 

Haarvaten

AKD is niet het grootste advocatenkantoor van Nederland, maar wel een van de meest stabiele. De Rotterdams advocatennegotie groeit elk jaar, in de jaren 2008 en 2009 misschien iets minder hard dan de Angelsaksische Zuidas-concurrenten, gestaag door.

‘Omdat we ons in de haarvaten van de economie begeven hebben we goede contacten in het grotere midden- en kleinbedrijf en bij familieondernemingen’, zegt Vincent Wibaut, de bestuursvoorzitter in de bibliotheek van de AKD-toren op Kop van Zuid in Rotterdam.

AKD heeft daarnaast nog een grote notarispraktijk, en is specialist in het complexe bestuursrecht dat vooral vanuit de Bredase vestiging wordt uitgevoerd. ‘Daar zitten de bollebozen’, grinnikt Wibaut. ‘We doen veel overheidskwesties, maar ook echtscheidingszaken. We drijven op meerdere takken en zijn daarom minder afhankelijk van de conjunctuur.’

Zich hardop afzetten tegen de Zuidas doet AKD niet (volgend jaar opent AKD er zelf een kantoor), maar het kantoor benadrukt wel ‘een andere mentaliteit’. Van Woerkom, ooit nog werkzaam bij Andersen tijdens de Enron-crisis (‘we vielen om na de onthulling’), onderhandelt de laatste maanden weer simultaan met (middelgrote) partijen (omzet vanaf 5 miljoen plus) over overnames.

‘Soms is het zwaar, dan word je ’s nachts gebeld door een ondernemer die z’n familiebedrijf eigenlijk niet meer wil verkopen, en cold feet krijgt. Dan moet je op hem inpraten, terwijl er de volgende dag een LOI (intentieovereenkomst) moet worden getekend.’

Wie een dag met haar meeloopt, staat in het Rotterdamse World Trade Center met groen-ondernemer Marcel Broersma, ooit rijk geworden met de verkoop van Flexgroup, een IT-detacheerder, te praten over een nieuwe overname. Belangrijk discussiepunt: de timing van de overname. ‘Hou je er rekening mee dat er vakantiegelden moeten worden betaald?’, vraagt ze.

 

Publiciteitshongerige mannelijke streeppakken

Een uur later informeert ze bij de vastgoedbrutaaltjes van Waterford naar hun business en ’s middags sluit ze een deal tussen het investeringvehikel Newion en haar geldschieters. De bedragen die ze aan elkaar lijmt, plussen – zeker in geval van Newion – al snel boven de 50 miljoen.

Van Woerkom is anders dan publiciteitshongeroge mannelijke streeppakken, minder gericht op het mediatheater. Hoewel ze elk jaar wel voorkomt in het klassement van beste M&A-advocates beschouwt de juriste met MBA haar werk als dienstverlening.

Op het kastje in haar kamer staan circa vijftig tokens met geslaagde transacties, te samen toch voor een paar miljard aan waarde. Haar grootste deal: de verkoop van bioscience-bedrijf Pangenetics aan medicijnenreus Abbot voor 190 miljoen dollar.

De moeder van drie kinderen uit Rotterdam is niet te beroerd om de duivelse details na te lopen in een deal. De closing van Newion liet weken op zich wachten, omdat er nog kleine lettertjes nagelopen moesten worden. Maar nu drinkt ze een glaasje champagne. Vanzelfsprekend uit de fles die ze zelf heeft meegebracht.