
Glyfosaat, het werkzame bestanddeel van het populaire onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto is 'waarschijnlijk kankerverwekkend', aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. In Nederland is verkoop van het middel aan particulieren vanaf november verboden. Desondanks zullen duizenden kinderen deze zomer nog naar hartelust ravotten in met Roundup bespoten tuinen en sportvelden. Het middel is nog volop verkrijgbaar in de tuincentra.
Roundup is wereldwijd het meest gebruikte onkruidverdelgingsmiddel. En het is 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen', concludeert een vrijdag gepubliceerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar volgens fabrikant Monsanto is Roundup juist een wondermiddel dat zonder noemenswaardige schade te berokkenen aan mens en omgeving zorgt dat onkruid verpietert en landbouwgewassen tot bloei kunnen komen.
In de Verenigde Staten wordt 80 procent van alle gewassen ermee bespoten. Zoals maïs, dat vaak genetisch zo is gemodificeerd door hetzelfde Monsanto dat het zelf geen schade ondervindt van het gif; en sojabonen en pinda's, die er ook nog eens beter door gaan groeien.
Van Roundup wordt iedereen rijker en beter; vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Dat is de boodschap van Monsanto, dat het middel als eerste op de markt bracht en tot 2000 het patent erop bezat.
Het gebruik van glyfosaat is het laatste decennium wereldwijd sterk toegenomen. Hoewel er sinds het aflopen van de patenten meer generieke fabrikanten van glyfosaat zijn gekomen, is het voor Monsanto met ruim twee miljard dollar omzet nog steeds een significant product. De omzet van alle glyfosaat-fabrikanten samen werd in 2010 werd geraamd op 6,5 miljard dollar en dat bedrag zal als de groei van het gebruik zich lineair voortzet in 2017 zijn verdubbeld.
Woedend
Aan de spectaculaire groei van de afgelopen jaren lijkt echter een einde te komen. Onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Roundup, Bayer Clear-up en Pokon STOP liggen al langere tijd onder vuur vanwege de gezondheidsschade die hun werkzaam bestanddeel glyfosaat mogelijk aan mens en dier aanricht. Probleem is dat het buitengewoon lastig blijkt om de schadelijkheid van de herbicide bij de mens op een wetenschappelijke manier aan te tonen. Je kunt nu eenmaal niet mensen met het spul inspuiten. Ratten in een laboratorium wel. Foto's daarvan zijn niet prettig om naar te kijken. Maar ook al zijn veel mensen 'ratten', de mens is geen rat.
Monsanto liet weten 'outraged' te zijn over het oordeel van IARC/WHO
En toch heeft de International Agency for Research on Cancer (IARC), een in Lyon gevestigd agentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het aangedurfd om het gezondheidsrisico van glyfosaat te classificeren in de zogenoemde groep 2A. Dat betekent dat naar het oordeel van IARC glyfosaat, alias Roundup, 'waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen'.
Dat is een buitengewoon omstreden oordeel, vinden mensen die belang bij het gebruik hebben. Monsanto bijvoorbeeld liet weten 'woedend' ('outraged') te zijn over het oordeel van IARC. De conclusie is in strijd met het onderzoek dat verschillende voedselautoriteiten zoals de US Environmental Protection Agency en de European Food Safety Authority (EFSA) de afgelopen decennia hebben gedaan, schuimbekt het concern in zijn persbericht.
Nog nooit zou een schadelijk kankerverwekkend effect bij de mens zijn aangetoond. En daarbij: IARC heeft helemaal niet de bevoegdheid om het gebruik aan banden te leggen. En het werk van IARC is niet eens een echte studie ook. 'Niet transparant, niet-wetenschappelijk en onverantwoordelijk,' aldus Monsanto.
DNA schade
Het is waar dat er talloze onderzoeken zijn gedaan naar de schadelijkheid van het middel. De conclusies daarvan verschillen nogal en toch moeten de voedselautoriteiten daar hun conclusie op baseren. De belangen zijn groot, en niet alleen bij de producenten. Miljoenen boeren over de hele wereld zweren bij het middel. Maar de aanwijzingen dat glyfosaat minder onschuldig is dan Monsanto wil doen geloven nemen wel toe. Onlangs publiceerde het medisch vakblad The Lancet een artikel waarin de auteurs op grond van verschillende onderzoeken een vergelijkbare conclusie trokken als het IARC:
'Glyphosate has been detected in the blood and urine of agricultural workers, indicating absorption. Soil microbes degrade glyphosate to aminomethylphosphoric acid (AMPA). Blood AMPA detection after poisonings suggests intestinal microbial metabolism in humans. Glyphosate and glyphosate formulations induced DNA and chromosomal damage in mammals, and in human and animal cells in vitro. One study reported increases in blood markers of chromosomal damage (micronuclei) in residents of several communities after spraying of glyphosate formulations. Bacterial mutagenesis tests were negative. Glyphosate, glyphosate formulations, and AMPA induced oxidative stress in rodents and in vitro. The Working Group classified glyphosate as “probably carcinogenic to humans". (Inlog)
Nieuwe toelatingsprocedure
De in Frankrijk bekende en invloedrijke ecologie-activist François Veillerette, die eerder onder meer aandacht vestigde op de gevolgen van hormoonverstorende stoffen, pleitte maandag op grond van de Lancet en WHO-bevindingen voor een onmiddellijk verkoopverbod van het product op de Franse markt.
Veillerette roept ook voedingsveiligheidautoriteit EFSA op om de vergunning voor glyfosaat in te trekken. Dat is van belang omdat dit jaar een besluit zal worden genomen of het middel op de markt mag blijven. Glyfosaat werd in 2002 voor het eerst op de Europese markt toegelaten. Europese regelgeving vereist dat actieve bestanddelen in bestrijdingsmiddelen elke tien jaar opnieuw moeten worden beoordeeld. Dit jaar zal de procedure voor glyfosaat worden afgerond en neemt de EFSA een besluit voor de gehele Europese Unie.
Achter de schermen wordt hevig gelobbyd door verschillende belangengroeperingen. In de Verenigde Staten en Canada loopt een vergelijkbare procedure, waar vrijwel dezelfde issues spelen. Ook daar is de reactie van Monsanto op kritisch onderzoek steevast verontwaardigd. De manier waarop dat gebeurt – de wetenschappelijkheid van het onderzoek in twijfel trekken, wetenschappers schofferen, strooien met strijdige resultaten van zogenaamd écht onafhankelijke onderzoekers, bevindingen uit hun verband trekken – doet sterk denken aan het verzet van de tabaksindustrie tegen het bewijs van de schadelijkheid van het roken.
Monsanto geldt als een zeer actieve lobbyist. Er staat voor het concern dan ook veel op het spel: niet alleen de 2 miljard dollar omzet aan Roundup-producten, maar ook ettelijke miljarden aan Roundup-resistent soja-, katoen en maïszaad.
Roundup wordt nog volop verkocht in verschillende tuincentra, doe-het-zelf zaken en internet
Verbod verkoop particulieren
Nederland is het eerste land dat verkoop van Roundup (en vergelijkbare glyfosaat bevattende middelen) aan particulieren aan banden heeft gelegd. De Tweede Kamer nam in 2014 een motie aan van de kamerleden Esther Ouwehand (PvdD) en Gerard Schouw (d66) die verkoop van het middel aan particulieren per 1 november 2015 verbiedt. Alleen VVD en CDA, SGP en Bontes stemden daartegen. Het verbod geldt niet voor de professionele landbouw.
Ook al is het gezondheidsrisico van glyfosaat intussen ook door de WHO bevestigd en is verkoop binnenkort niet meer toegestaan, het middel wordt nog volop verkocht in verschillende tuincentra en doe-het-zelfzaken, zoals Gamma.
'GAMMA voelt zich als marktleider verantwoordelijk voor een milieuvriendelijke doe-het-zelfbranche en vervult hierbij dan ook een vooraanstaande rol,' zegt het bedrijf over zichzelf. Maar desondanks prijst het Roundup in zijn folders en website aan om zijn effectiviteit.
De kans is groot dat ouders niet goed op de hoogte zijn: de risico's staan niet op de flessen
Duizenden kinderen zullen deze zomer dus vrolijk ravotten en rollebollen in tuinen die onkruidvrij zijn gemaakt met een middel dat volgens de WHO 'waarschijnlijk carcinogeen' is. Welke ouder wil zo'n risico lopen? De kans is echter groot dat gebruikers niet goed op de hoogte zijn: de risico's staan niet op de flessen en Roundup heeft zich altijd weten te profileren als een veilig, onschadelijk middel. Hoe de verkoop valt te rijmen met Gamma's 'vooraanstaande milieuvriendelijk rol' is niet duidelijk. Dinsdag was niemand bij dat bedrijf bereid om op vragen te reageren.
Gamma is overigens niet de enige. Ook de Makro heeft een aanbieding in zijn folder en het aanbod op Marktplaats duidt erop dat bedrijven nog even snel hun voorraden Roundup bij de consument trachten te lozen.
Toch probeert niet elk tuincentrum nog snel te profiteren van de luttele maanden dat Roundup e.a. nog mogen worden verkocht. Tuincentrum Intratuin bijvoorbeeld heeft al in mei 2014 besloten om de verkoop van glyfosaathoudende onkruidbestrijdingsmiddelen (Roundup, Bayer Clear-up en Pokon STOP) te staken.
'Hoewel de middelen voldoen aan alle wettelijke bepalingen, werkt Intratuin al enige tijd achter de schermen aan ecologische alternatieven op het schap. Nu de tuincentrumketen een volwaardig pakket aan alternatieven in haar winkels heeft staan, neemt zij afscheid van alle 22 glysofaathoudende middelen,' zegt Intratuin-directeur Menno Wielenga op de site van het bedrijf. Intratuin heeft ook drie pesticide-producten die neonicotinoïden bevatten uit de handel genomen, 'vooruitlopend op eventuele maatregelen van de Nederlandse overheid'.
Mysterieus nierfalen
Beperkt het Nederlands verbod zich tot de verkoop aan particulieren, Sri Lanka heeft half maart als eerste land ter wereld glyfosaten zoals Roundup met onmiddellijke ingang voor de landbouw verboden. De regering van dat land nam dat besluit nadat uit een studie van International Journal of Environmental Research and Public Health zou zijn gebleken dat de combinatie van het middel met bepaalde mineralen die in water voorkomen 'extreem toxisch' is voor de nieren. In bepaalde gebieden van Sri Lanka is met name bij rijstverbouwende boeren een forse toename van mysterieus nierfalen waargenomen. Wel zou de regering onder druk van de plantagelobby het verbod hebben afgezwakt voor dunbevolkte gebieden.
Sri Lanka heeft half maart als eerste land ter wereld glyfosaten zoals Roundup met onmiddellijke ingang voor de landbouw verboden
Ook in Denemarken is het gebruik van glyfosaten aan banden gelegd, nadat in 2003 duidelijk werd dat het middel weglekte naar grond- en leidingwater. Het gebruik is daardoor afgenomen, maar nog steeds niet geheel verdwenen. Het product is veelvuldig in het nieuws geweest. Verschillende grote Deense bakkerijen kopen geen meel in dat met glyfosaat is behandeld. Denemarken heeft een grote varkenssector en de druk vanuit die sector op de regering om maatregelen te nemen is groot. Volgens sommige boeren leidt geïmporteerde genetisch gemodificeerde soja die met Roundup is bespoten tot afwijkingen bij de biggen. Ze roepen op tot een verbod.
Belangenconflicten
Het probleem met het verbieden van middelen die glyfosaat bevatten is dat het volgens de Europese autoriteit EFSA nog niet wetenschappelijk vaststaat dat de stof daadwerkelijk schadelijk is voor de mens. Ook het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), dat in het proces van het hernieuwen van de toelating als onderzoeksagent een belangrijke rol speelt, kwam vorig jaar na een herevaluatie van meer dan 150 toxicologische studies naar de risico's tot de conclusie dat er geen bewijs was dat glyfosaat carcinogene of dna-veranderende eigenschappen heeft. Wel zou de combinatie met andere stoffen nader onderzoek vereisen. De Duitse conclusies liggen nu bij de EFSA en de lidstaten. Zij zullen mede op basis van dat rapport hun beslissing nemen.
'The entire process of risk assessment for re-approval was flawed and corrupt to the core'
Maar hoe juist zijn die bevindingen van EFSA en BfR? Hoe kan het dat andere onderzoekers, zoals die van IARC/WHO, tot zulke afwijkende conclusies komen? Volgens het Britse Institute of Science in Society ligt dat aan belangenverstrengeling. Het spreekt zelfs van een glyphosate scandal. Drie van de twaalf leden van de Duitse commissie zouden verbonden zijn aan BASF en Bayer Cropscience en hun bevindingen hebben gebaseerd op onderzoek van onder meer Monsanto zelf. 'The entire process of risk assessment for re-approval was flawed and corrupt to the core. It is rife with conflict of interest, non-transparent and heavily biased towards unpublished, non-peer reviewed studies from industry.'
EFSA zou het evaluatie-proces en de daarbij horende public consultation zo hebben dichtgetimmerd dat critici nauwelijks aan bod komen.
'Recent publications show that so far the risks of glyphosate have been grossly underestimated'
Ook de Duitse organisatie Test Biotech vindt het rapport van BfR onvoldoende. De instelling zou conclusies van in 2013 en 2014 gepubliceerd onderzoek achterwege hebben gelaten. En juist die zijn cruciaal: 'Recent publications show that so far the risks of glyphosate have been grossly underestimated. This is a huge problem, because residues from spraying are, for example, widely found in all sorts of food and therefore lead to continuous consumer exposure.' Met name zou het significante effect op het hormonale systeem van zoogdieren buiten beschouwing zijn gelaten.
Lobby-onderzoeker Corporate Europe Observatory Europe (CEO) wees enkele jaren geleden in zijn onderzoek Unhappy Meal op de belangenconflicten tussen de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en de industrie: '122 van de 209 wetenschappers in de panels van het agentschap hebben directe of indirecte banden met de industrieën die zij moeten reguleren, aldus CEO.
Toenemende weerstand
Hoewel de EFSA, zoals meer instellingen van de Europese Unie, beleid en regelgeving heeft om belangenconflicten te voorkomen, worden veel gevallen volgens CEO domweg niet gesignaleerd. De regels ten aanzien van het vermelden van belangen zouden onvoldoende zijn en bovendien, zo constateert CEO, EFSA-experts worden bovendien niet betaald, maar krijgen alleen een onkostenvergoeding. Ze zijn daardoor per definitie niet onafhankelijk. Het Europees Parlement heeft vorig jaar striktere eisen voor de belangenverstrengeling bij EFSA geëist.
Verschillende tuincentra in Frankrijk zijn met de verkoop van Roundup en vergelijkbare producten gestopt
In hoeverre dat het oordeel over glyfosaat beïnvloedt is moeilijk aan te tonen. Feit is wel dat steeds meer landen niet langer willen wachten op een eindoordeel van de EFSA of het Amerikaanse milieu-agentschap. Feit is ook dat er veel kritiek is op de procedure die de EFSA heeft bedacht.
Verschillende tuincentra in Frankrijk zijn met de verkoop van Roundup en vergelijkbare producten gestopt. Ook in Brazilië neemt het verzet tegen Roundup toe. Een openbare aanklager heeft daar vorig jaar een procedure in werking gezet die gebruik van glyfosaat moet verbieden. Steeds meer landen willen het gebruik van glyfosaten aan banden leggen dan wel helemaal verbieden. Maar of de dagen van het middel daadwerkelijk geteld zijn, zoals sommige tegenstanders beweren, zal voornamelijk afhangen van het besluit van de twee grootmachten op landbouwgebied, de EU en de VS. En, wellicht, de geïnformeerde consument.
58 Bijdragen
Jan Snijder
Het zal geen wonder heten om te horen dat bedrijven als Monsanto dat geen drol interesseert, daar telt enkel en alleen de winst.
Rob Vandamm
engel92
Rob VandammWatching the Wheels
Rob VandammLuis
Watching the WheelsEn Agent Orange? Hier is de producent schuldig als overheden het als wapen gebruiken? Dat lijkt me de omgekeerde wereld.
Vandaag in het nieuws: Greenpeace die golden rice tegenhoud en daarmee miljoenen kinderen de hingerdood laat sterven: http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/03/gouden-rijst-greenpeace-beschuldigd-van-misdaden-tegen-de-mensheid/
Bootbouwschool Bert van Baar
LuisOok de Amazone indianen die, uit vriendelijkheid, hun oerwoud medicijnen met deze westerse zakenlieden deelden; ook zij moeten nu Monsanto betalen om hun eeuwenoude medicijnen uit het regenwoud te mogen gebruiken. Ook zij waren vergeten hun wereldwijde patent goed te regelen! En zo zijn er nog meer voorbeelden van deze intellectuele diefstal.
Ja, die Monsanto (en in hun kielzog Bayer, Nestlé, Danone en vele anderen) die bedoelen we hier.
Ps. Malaria wordt ook uitgebannen door bepaalde bomen in die gebieden te planten!
WtW
LuisWikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Dichloordifenyltrichloorethaan : "Dit komt ook omdat het cumuleert in de voedselketen: predatoren verzamelen de DDT in het lichaamsvet van hun prooidieren, en bij meertrapspredatie kan de DDT uiteindelijk aan de top van de voedselketen (ijsberen, roofvogels, mensen) tot schadelijke concentraties accumuleren. DDT is zo persistent dat het in alle landen in vrij grote hoeveelheden in moedermelk voorkwam. Na beperking van het gebruik zijn de niveaus wereldwijd aanzienlijk gedaald maar nog niet verdwenen. In streken waar DDT niet verboden is liggen de niveaus vaak nog steeds hoger dan door de WHO veilig wordt geacht." (bron Wikipedia), maar wel goed dat u me wijst op de initiële "goede" bedoelingen, dat dreig je wel eens te vergeten. Het is jammer dat het zolang duurt voordat zo'n middel verboden wordt. Daar zouden overheden nou eens wat geld voor mogen lenen als ze geld willen scheppen en desnoods geven ze dat geld dan aan het bedrijf dat zo'n middel uit de handel moet halen en moet vervangen voor iets beters. We zijn toch geld aan het drukken, waarom niet meteen investeren om troep te vervangen?
Luis
WtWRichard Groen
LuisNou, 'breek me de bek niet open'!
(bent u echt zo slecht bekend met de corruptie- & fraude schandalen die aan de WHO hangen?)
Boekdelen kunnen ermee gevuld worden. Ik geef u 4 vb.:
In 2005; ex Minister van Defensie, Rumsfeld was topman bij Gilead Sciences ttv. de de griep-pandemie, die geen pandemie was, maar door de WHO wel als zodanig werd gepropageerd.
http://www.greenpagan.newsvine.com/_news/2009/04/27/2737925-flu-kills-the-torture-memos-rumsfeld-tamiflu-bioterror-genocide-etc.
Diezelfde WHO zat vuistdiep in de Ebola-aanval. http://jennyhatch.com/2010/08/13/who-officials-cited-for-pandemic-fraud-linked-to-drug-industry-conspiracy-to-murder-and-defame-whistle-blowing-journalists
De WHO is de opvolger van Unit 731.
Bron:Yoichi Shimatsu 7-20-14
(WHO is dekmantel voor de ontwikkeling van dodelijke virussen/vaccins - biologische wapens).
De WHO zit in het vaccin-kartel; in het consortium GAVI:
http://moderneugenicsblog.wordpress.com/2010/10/05/death-by-vaccination-the-gates-foundation-and-the-new-eugenics/
Ergo: weinig waarschijnlijk dat de WHO de bewijzen van toxiciteit van DDT (ooit) zal willen toegeven.
Zo gaat de WHO ook om met RoundUp residuen. Gemakshalve steeds de normen verder versoepelen. Who is uitgesproken nastrever van bevolkingsreductie cq eugenetica. Codex Alimentarius in de WTO is het vehikel om de soepele Amerikaanse gifresiduen tot norm op te leggen in TTIP.
Dat staat gewoon zwart op wit in de verdragsontwerpen, beleidsdiscussies, Ambassade berichten, etc.
iFred
Richard GroenEn moet ik een samenzweringsblog (Eugenics Watchdog) serieus nemen die stelt dat de Ebola uitbraak een US gesponsorde bioterreur is?
WtW
Luisjefcooper
LuisAldrin, dieldrin en heptachloor werden om dezelfde reden verboden.
Luis
jefcooperjefcooper
Luisluis
jefcooperJan Willem de Hoop
Watching the Wheels
Jan Willem de Hoophttps://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=XX2XUESyXsI#t=30
Luis
Jan Willem de HoopMolenaer
LuisLuis
MolenaerBootbouwschool Bert van Baar
LuisBootbouwschool Bert van Baar
Jan Willem de HoopTotdat er wel heel veel familie dood ging van de gratis sigaretten van Opa!
WtW
Rob Vandamm
Al veel over gezegd: toch even kijken: http://www.aljazeera.com/programmes/specialseries/2014/06/goldman-sachs-bank-rules-world-2014613175932453607.html
Waar GS'ers topposities innemen bij de Financiële- en politieke instellingen doet Msto dat bij de Agri-regulatie en de rest bij de Eco-regulatoren...
Eric Bleeker
Rob VandammDrNomad
Richard Groen
DrNomadLos daarvan. Het gaat Monsanto niet (alleen) om de winst.
Die club wordt uitermate zwaar gesubsidieerd!
Het is een dekmantel voor de geopolitieke terreur de VS over de hele wereld pleegt. Doel is controle over de voedselvoorziening. Dit onder mom van voedselzekerheid. Het is een wapen in WOIII.
WikiLeaks wo, 25 jan. 2012, tonen details van hoe de VS regeringen
chanteert om ggo-gewassen toe te laten en de wereldwijde belangen te behartigen
van agrochemische giganten zoals Monsanto and DuPont.
Een sleutel-element van de VS-strategie om wereld landbouw in de
greep te krijgen is het 'non-labelen'..
Miriam E. Sapiro, Deputy US Trade Representative, zette in 2011 de
EC daartoe onder druk.
http://robinwestenra.blogspot.nl/2012/01/bill-gates-embraces-du-pont-and.html
voor de volledigheid nog dit, wat de media eveneens verzwijgen:
US Patent 5,723,765, getiteld "controle van de plant-genexpressie".
"De patenten maken duidelijk dat gemodificeerd steriel zaad geen opzichzelf staande agenda van research is, het is de heilige graal van de agro-chemie giganten - Pat Mooney (RAFI).
"we hebben 10-tallen patenten ontdekt voor nieuwe en kwalijker technieken voor genetisch steriele planten en zaden - en zelfs dieren.
"Novartis (congsi met Unilever en Ahold), AstraZeneca, and Monsanto (Ruiter Seeds
en Cargill-Unilever) behoren tot de monsterbedrijven met steriele zaden in de
pijplijn. Pioneer Hi-bred, Rhone Poulenc en Dupont volgen. Primair doel van
deze patenten is te voorkomen dat boeren zaad houden als eigen zaai-zaad."
Steriele zaad: nou en? "deze technologien zijn exteem schadelijk"
, "omdat meer dan 1.4 miljard boeren vnl. gebruik maken van zaad van eigen
boerderij. Zonder kunnen zij niet de beste lokale varieteiten selecteren - wat
de wereldvoedselzekerheid in gevaar brengt."
"Steriel zaad gaat niet over verhoging van de opbrengsten, noch kwaliteit; het is de jacht op maximale winsten voor d
DrNomad
Richard GroenOverigens ga ik niet beweren dat Monsanto een lieverdje is (patenten is een overheidsingreep, dus ik ben tegen), maar het komt wel op mij over als de oude bekende linkse redeloze razernij. Het ruikt naar anti-kapitalisme.
Weet u, als NL of de EU iets verbiedt, dan heeft dat niet zelden met protectionisme te maken, onder het mom van één of ander nobel doel. Kortom, ik geloof onze eigen ridders (die zichzelf boodschappers noemen) ook niet op hun blauwe ogen...
WtW
DrNomadgast
WtWiFred
WtWhttp://blogs.discovermagazine.com/collideascape/files/2014/01/GMOsuicidemyth.pdf. Léés het eens WtW, je wordt er echt wijzer van.
WtW
iFredDus het aantal boeren dat zelfmoord heeft gepleegd in de afgelopen 25 jaar in India is minimaal 270.000, maar dat komt niet door Monsanto, maar door culturele aanleg in combinatie met slechte financiering en dure irrigratiesystemen enzo? Gewoon de verkeerde financiële producten om die genetisch gemodificeerde troep mee te financieren, het zijn de banken weer zoals bij de woekerpolissen, o nee .... culturele aanleg. Zonder gekheid. Goed dat de schrijver het in perspectief plaatst, ik zie op internet meer stukken van zijn hand, de indianen hebben zichzelf ook uitgeroeid zie ik, nooit geweten. M.a.w. de waarheid zal wel in het midden liggen. Wel goed dat het in perspectief geplaatst wordt. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de macht van die grote clubs niet plezierig vind. Ze kopen mooie idealistische bedrijven op met hun zakken geld en zijn zelf een stuk minder idealistisch dan je zou willen.
Guest
iFredOf gevangen in hetzelfde gedragspatroon als de Purmerendse terreur-oehoe
Richard Groen
iFredHet artikel ontkent niet dat (een flink) deel van de boeren die in wanhoop tot zelfmoord worden gedreven gerelateerd is aan de (koppel-) verkooppraktijken van Monsanto.
Beetje vage bron ook. Een journalist uit NY. Eenzijdig verhaal. Gebrek aan de zaak van alle kanten in beeld brengen.
Ook niet volledig; maar wel gebalanceerde journalistiek terzake:
http://www.globalresearch.ca/gmo-crops-in-india-the-profit-driven-destruction-of-agriculture/5388435
iFred
Richard GroenVerder heb ik het idee dat, net als bij John Jansen, je door niets anders laat overtuigen dan Monsanto de duivel is en Glyphosate puur vergif, dus wel ik het hierbij ook laten.
Eric Bleeker
Richard GroenRichard Groen
Eric BleekerLuis
Richard GroenRichard Groen
Luisdicko
DrNomadEr wordt aangegeven dat er verschillende meningen zijn, gebaseerd op verschillende onderzoeken. Waarbij de schrijver van mening lijkt te zijn dat onderzoeken die niet door de profijthebbende bedrijfstak zijn gesponsord, wat meer gewicht in de schaal leggen.
Uw samenvatting van zijn redelijk genuanceerde verhaal raakt kant noch wal.
Maar - refererend aan onze eerdere gedachtewisselingen - dat soort nuances wordt niet meer aangeleerd wanneer opleidingen uitsluitend in dienst moeten staan van profijt, en kennelijk ook niet meer begrepen door populismeconsumeerders.
Uw opmerking is een voorbeeld van de oogklepen die we aangemeten krijgen wanneer zelfstandig denken wordt geschrapt. Wellicht een argument om uw bezwaren tegen het opleiden van verstandige, zelfstandig denkende mensen nog eens te her-overwegen...
bps
Ze verspelen al hun krediet. En dat is dan maar goed ook. Eigen schuld.
Dan hadden ze maar niet zo roekeloos met risico’s voor anderen moeten omgaan.
Krediet = vertrouwen = ethiek.
De geschiedenis toont de ondergangen van woedende en “outrageous” dictators, o.a. nog in WOII.
Ik denk dat het ‘leadership’ bij Monsanto aan vervanging en modernisering toe is.
Anton
De achtergrond: sinds circa 1995 hebben in Sri lanka zo’n 400.000 duizend mensen een ernstige, geheimzinnige nierziekte opgelopen, waarvan er al meer dan 20.000 (!) overleden zijn. En die 400.000 zieken zijn alleen nog maar de mensen die in het laatste stadium van de aandoening zijn aangekomen, waarin de ziekteverschijnselen zich voor het eerst openbaren. Dit probleem speelt bovendien niet alleen in Sri Lanka, maar ook elders in de derde wereld.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de ziekte zich beperkt tot gebieden met hard tot zeer hard grondwater (hoog calcium- en magnesiumgehalte), alleen voorkomt in gebieden waar veelvuldig agro chemicaliën (kunstmest en bestrijdingsmiddelen) zijn gebruikt, en dat alleen mensen ziek zijn geworden die water hebben gedronken uit ondiepe waterputten. Maar wat nu precies de oorzaak van de ziekte is, de geheimzinnige “component X”, dat bleek onduidelijk.
De schrijvers van het artikel maken overtuigend duidelijk dat die component X bestaat uit twee stoffen: glyfosaat en toxische metalen, afkomstig uit de kunstmest, waaronder arseen. Wat er gebeurt, komt in het kort op het volgende neer:
- in calcium- en magnesiumrijke bodems is glyfosaat veel slechter afbreekbaar (persistenter) dan wordt verondersteld (in de orde van jaren of zelfs tientallen jaren in plaats van maanden), omdat het stabiele zgn. complexe verbindingen met calcium en magnesium vormt
- die persistente glyfosaatcomplexen binden heel effectief de toxische metalen uit de kunstmest, en zijn bovendien goed water-oplosbaar, zodat ze die toxische metalen mobiliseren
- de zo met toxische metalen “geladen” glyfosaatcomplexen stromen vervolgens met het grondwater mee en vervuilen zo de drinkwaterputten van de lokal
Arne van der Wal
Anton<iframe width="300" height="225" src="https://www.youtube.com/embed/yiU3Ndi6itk?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Bootbouwschool Bert van Baar
iFred
Zelfs doorgewinterde alarmisten als Mark Lynas en Bill Nye zijn tot andere gedachten gekomen omdat ze niet Greenpeace e.a. zaten te papagaaien maar omdat ze wetenschappelijke argumenten ter hand namen.
Ik wil niet zeggen dat het allemaal koek en ei is met Monsanto maar zoals Greenpeace het voorstelt is het zeker niet het geval.
Voor de degene die óók de andere kant van de zaak willen weten, zou je de site van Keith Kloor eens moeten bezoeken, gewoon voor de volledigheid en niet alleen naar Greenpeace en de usual suspects luisteren. Deed ik ook en ben door schade en schande wijs geworden. http://blogs.discovermagazine.com/collideascape/2014/04/24/gmos-journalism-false-balance/#.VRMekYakqrU
Overigens wat is dat voor een wetenschappenlijle term "waarschijnlijk"? 10%? 50%? 95%?
Guest
iFredZou U nader kunnen verklaren wat volgens U wél en wat niét "koek en ei" is met Monsanto ?
"Overigens wat is dat voor een wetenschappenlijle term "waarschijnlijk"? 10%? 50%? 95%?"
Zou U het acceptabel vinden als U bij bv de veronderstelde 10% zou horen die kanker krijgt van Monsanto produkten?
Of maken de percentages dan ineens niet zoveel meer uit...?
Luis
GuestMet koek en ei wordt hier bedoeld dat Monsanto niet altijd zachtzinning omgaat met boeren die hun patenten schenden, niet over percentages.
Guest
LuisLuis
GuestGuest
LuisBuiten een twijfelachtige discover-link heb ik nog niets inhoudelijks gezien...
Tot op heden wordt niémand wijzer van , Luis = iFred !
iFred
Guest<blockquote>The Federal Institute for Risk Assessment (BfR) has already completed the draft re-assessment report on health risk assessment. For this purpose, more than 150 new toxicological studies were evaluated for the first time and are described in detail in the draft report by BfR. In addition, all available toxicological studies (nearly 300) were re-assessed from the point of view of compliance with actual quality standards in study conduction and confirmation of interpreted results. Furthermore, about 900 publications from scientific journals have been considered in the draft report and more than 200 publications were reviewed in detail. In conclusion of this re-evaluation process of the active substance glyphosate by BfR the available data do not show carcinogenic or mutagenic properties of glyphosate nor that glyphosate is toxic to fertility, reproduction or embryonal/fetal development in laboratory animals. </blockquote>
http://www.bfr.bund.de/en/the_bfr_has_finalised_its_draft_report_for_the_re_evaluation_of_glyphosate-188632.html
Guest
iFrediFred
GuestIk zie dat niets je van gedachten doet veranderen, derhalve wil ik het hierbij laten.
Guest
iFredDie link heb je pas láter (ná mijn reactie !) toegevoegd. Je opmerking is dus achterbaks...
"BfR : 23 March 2015 :
In its recent evaluation from March 2015, the International Agency for Cancer Research
(IARC), as the specialized cancer agency of the World Health Organization (WHO), came to
the conclusion that glyphosate should now be classified as a carcinogenic substance in
Group 2A (probably carcinogenic to humans), based on “limited evidence” in human-
experiments and ”sufficient evidence” in animal-experiments. This classification was pub-
lished in a short report in the "Lancet" journal on 20 March 2015.
As the ”Rapporteur Member State” for the active substance glyphosate within the framework
of EU re-evaluation, the Federal Institute for Risk Assessment (BfR) was responsible for the
human health risk assessment and has assessed glyphosate as non-carcinogenic. This was
supported by competent national, European and other international institutions for health
assessment including the WHO/FAO Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR). BfR is
therefore issuing its comments on this classification by IARC based on the published short report. "
Het BfR heeft het onderzoek (Lancet 20-3-2015) dus nog NIET kunnen evalueren ,
nóch de onderliggende data kunnen inzien .
Je quote-keuze is dus op zijn minst misleidend.
Het lijkt me dan ook héél prettig als je verder je mond houdt...toch?
iFred
GuestJe wilt derhalve meer dan 1500 onderzoeken wegstrepen tegenover één onderzoek dat niet verder komt dan "waarschijnlijk".
<blockquote>Het lijkt me dan ook héél prettig als je verder je mond houdt...toch?</blockquote>Oh je bent er zo eentje, inderdaad, ik ben voor de rest klaar met je.
Herbert
iFredhttp://www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/2407684/Frontal21-Sendung-vom-19-Mai-2015
jefcooper
Ik spuit een twee drie keer per jaar.
Ook wij hebben een voorraadje aangelegd.
Er is spul in de handel met nog vreselijker waarschuwingen.
Om ons heen wordt dat vrij kwistig gebruikt, je herkent het er aan dat alles roodbruin wordt.
De spuiters, meestal zonder handschoenen, tank op de rug, altijd zonder maskertje, leven nog.
Iemand van 93 of zo ging wel dood.
Die had het een twintig jaar gebruikt.
Bertus Buizer