
© CC0 (Publiek domein)
Route D66: hoe politiek, overheid en ICT-consultant PBLQ elkaar de bal toespelen
De Haagse banencarrousel draait nergens gesmeerder dan in de publieke ICT-sector. Een van de belangrijkste adviesbureaus die daarbij worden ingehuurd door de overheid is PBLQ. Het ‘adviesbureau voor verandervraagstukken in de informatiesamenleving’ blijkt een goedverdienende spil in de relatie tussen overheid en consultancy.
Chaotisch, ondoorzichtig en amateuristisch. Zo verlopen de meeste ICT-projecten van de overheid, concludeerde de commissie-Elias na een parlementaire enquête in 2014. Te veel ICT-projecten van de overheid zijn daardoor mislukt of veel duurder uitgevallen: minstens een miljard euro meer dan begroot, aldus de ‘veilige schatting’ van de commissie.
Over die onnodige verspilling van belastinggeld is sindsdien veel gepraat. Maar in vier jaar veranderde er weinig. Integendeel: precies wat de commissie al vreesde — een herhaling van zetten — is ook gebeurd. Het is business as usual en dus gaan de zaken goed voor de ICT-consultants.
Één van de oorzaken van de tenenkrommende reeks aan echecs volgens Elias cs: het gebrek aan professioneel opdrachtgeverschap bij de Rijksoverheid. De banden tussen opdrachtgever en uitvoerder zijn vaak nauw. In het Haagse ons-kent-ons ontbreekt de zakelijke afstand. En dat kost de belastingbetaler geld, veel geld.
Die innige banden tussen politiek, bestuur en ICT zijn nergens duidelijker zichtbaar dan bij de Haagse consultant PBLQ. Dat relatief onbekende kantoor vormt de spil tussen de overheidsmiljarden en de ICT-sector, zo blijkt uit ons onderzoek.
PBLQ kent een lange geschiedenis als adviseur van ICT-projecten bij de overheid
‘Penvoerder’
Voor zogeheten ‘strategisch ICT-advies’ heeft de Rijksoverheid een ‘raamovereenkomst’ gesloten met vijf adviesbureaus: Atos, Gartner, Quint, KPMG en PBLQ. Op het digitale platform van de sector, consultancy.nl, staat aangegeven dat PBLQ daarbij is aangewezen als ‘lead’-partij. Volgens PBLQ is dat echter niet helemaal juist: naar eigen zeggen treedt het adviesbureau ‘binnen dit consortium van vijf partijen op als zogenoemde penvoerder’. Wat dit precies inhoudt en wat het verschil is, blijft onduidelijk.
Één van de architecten van deze raamovereenkomst is Dion Kotteman, die destijds als chief information officer van het ministerie van Binnenlandse Zaken besloot tot deze rijksbrede aanbesteding. Opvallend én typerend voor het ge-pingpong tussen overheid en consultancy: deze voormalig ambtenaar plukt momenteel de vruchten van zijn eigen beleid. Kotteman is namelijk sinds januari 2016 verbonden aan PBLQ als ‘associé’ en in te huren als ICT-consultant.
Niet alleen is PBLQ dus sinds kort ‘lead partij’ in een aanbestedingsovereenkomst met de overheid, ook kent het (tegenwoordig private) bedrijf een lange geschiedenis als adviseur van ICT-projecten bij de overheid. Zo was PBLQ lange tijd 'huisleverancier' van de voortgangsrapportages over het ICT-project bij Defensie, SPEER. In 2013 besloot de toenmalig minister van Defensie, Jeanine Hennis, het project na jarenlange kostenstijging stop te zetten. Aan het systeem is volgens officiële cijfers 433 miljoen euro uitgegeven, terwijl het maar gedeeltelijk werkt en het de beoogde besparingen in geld en mankracht niet of nauwelijks heeft opgeleverd. Een groot deel van de miljoenen ging naar externe leveranciers Capgemini en CGI.
Je zou zeggen dat een organisatie zoals PBLQ juist is opgericht om de overheid voor dergelijke debacles te behoeden. Of ten minste, daar wordt het bureau tegenwoordig voor ingehuurd. En precies daar zit een van die pijnpunt die de commissie-Elias aanstipte: PBLQ en zijn medewerkers hebben er immers financieel belang bij dat de problemen in stand worden gehouden.
Een deel van de eerdergenoemde ondoorzichtigheid, zo bleek uit de diverse verhoren die de commissie hield, is te wijten aan consultancy-taal. Vaak wordt er bijvoorbeeld energie gestoken in ‘het imago dat je een goed project aan het doen bent,’ aldus de verklaring die Lauran Matthijsen (werkzaam als consultant voor de publieke sector) destijds aan de commissie aflegde. ‘Er is bijvoorbeeld een modewoord: om ‘agile’ te werken. Dat ademt alles van “we doen het goedkoop en snel”, maar uit mijn cijfers blijkt dat deze projecten twee keer zo duur zijn als gewone projecten.’
Matthijsen, die tijdens zijn carrière een database heeft aangelegd van ICT-projecten en de kosten daarvan, waarschuwde de commissie-Elias eveneens voor tegengestelde belangen. Ook al hebben de leveranciers baat bij zoveel mogelijk uurtjes en bijbehorende factuurtjes, worden ze bij ICT-projecten wel vaak gevraagd om het budget te beheren. ‘Je moet de vos niet vragen om op de kippen te passen,’ aldus Matthijsen.
Maar met deze kritiek is door de commissie-Elias vervolgens maar weinig gedaan. In een artikel in De Groene Amsterdammer uit 2015 met de veelzeggende titel ‘Gezellig samen falen’ is te lezen hoe overheid en consultancybureaus de afgelopen decennia steeds meer bij elkaar op schoot zijn gekropen. Ze organiseren zich door middel van ‘partnerships en ‘i-dialogen’; er zijn ‘speciale ‘cafés’ voor ambtenaren en ICT-aannemers, er worden feestelijke congressen georganiseerd voor de sector en de ambtelijke top. Periodieke theekransjes tussen de minister en de voorman van lobbyvereniging ICT Nederland zijn ’de normaalste zaak van de wereld’, zo is te lezen in het artikel.
Precies deze gezelligheid maakt het lastig om een zakelijke afstand te houden.
Kostbare PBLQations
Op de website van PBLQ zelf staat nergens omschreven waar de afkorting precies voor staat. Hoewel de naam van het adviesbureau volgens de woordvoerder niet wordt uitgesproken als ‘Public’ maar als ‘losse letters’, lijkt er geen betekenis aan die kapitale letters te zijn verbonden. Wel worden de publicaties van het adviesbureau steevast ‘PBLQations’ genoemd. De adviezen verkoopt het Haagse bureau hoofdzakelijk aan de publieke sector.
Op de website profileert PBLQ zich zo: ‘Wij zijn gecommitteerd aan een goed functionerende digitale overheid.’ Deze commitering mag blijkbaar het nodige kosten: via TenderNed stuiten we op een aanbesteding vanuit het ministerie van Economische Zaken die aan PBLQ gegund is binnen de eerder genoemde raamovereenkomst. Het gaat hierbij om twee consultants voor ‘arbeidsbemiddeling’. Kostenplaatje: €1.707.552. De details van de overige gegunde opdrachten zijn niet openbaar.
De aanbesteding voor de 'arbeidsbemiddeling'. De kosten staan beschreven op pagina 3.
Aangezien PBLQ is aangewezen als ‘zogenoemde penvoerder’ binnen de raamovereenkomst en de aanbestedingen grote bedragen laten zien, brachten we de medewerkers van het veelvuldig door de overheid ingehuurde adviesbureau in kaart. Wie zijn de mensen die bij PBLQ werken? En waar komen ze vandaan? Hoe ziet hun netwerk eruit?
We zetten alle medewerkers op een rij en noteren hun voorgaande posities: waar ze hebben gewerkt, en in welke functie. Op basis van die who is who constateren we twee dingen: niet alleen is er een erg hoog ons-kent-ons gehalte, ook bestaan er opvallend warme banden tussen de ICT-consultancy en D66.
Oude kameraden
Zo blijken consultants van PBLQ veelal oude bekenden van elkaar te zijn. Neem René s’ Jacob, een van de ‘senior adviseurs’. s’ Jacob is voormalig chief financial officer van onderwijsinstelling Amarantis; deze instelling verzorgde het onderwijs van ruim 30.000 leerlingen en bleek in 2012 door financieel wanbestuur met enorme tekorten te kampen. Niet alleen was s’ Jacob het enige lid van het college van bestuur van Amarantis, maar volgens Het Parool was hij daarnaast ook woordvoerder van Koos Janssen, burgemeester van Zeist. Janssen was op zijn beurt destijds weer voorzitter van de Raad van Toezicht van Amarantis.
'Er lag helemaal geen beschuldiging. ’s Jacob heeft zich heel transparant opgesteld'
Later bleek dat de top van Amarantis ‘leefde als zonnekoningen’ en was er veel kritiek op bestuurslid Leo Lensen, die na zijn vertrek bij Amarantis in 2004 nog zeven jaar in dienst bleef als duurbetaalde adviseur — mét behoud van lease-auto.
Uit een financieel forensisch onderzoek naar aanleiding van het Amarantis-debacle blijkt dat er ook vraagtekens werden gezet bij de warme banden tussen Het Expertise Centrum (HEC, de voorganger van PBLQ) en de top van Amarantis. Zo is in het rapport te lezen dat de ‘toenmalige vice-voorzitter van de Raad van Toezicht [Saskia Groenenwegen, red.] directeur [onderwijs, van HEC] is en de interim bestuurder die in de zomer van 2011 aantreedt [Phillipe Raets], eveneens afkomstig is van dit adviesbureau’. De commissie oordeelde dat er in het geval van het inhuren van ‘s Jacob sprake is geweest van belangenverstrengeling, aangezien zijn aanstelling heeft ‘geleid tot omzet voor HEC’. Ook het aantrekken van Raets was in strijd met de regels van goed bestuur.
Tegenwoordig kunt u ‘s Jacob vanaf zijn oude Haagse stek inhuren als senior adviseur van PBLQ. Hij is combat proven, zo schrijft hij zelf: ‘Als geen ander weet ik wat het betekent om in de vuurlinie te staan (...) Van daaruit heb ik een scherp inzicht ontwikkeld in ‘early warning’ signalen.’ Hoewel in het forensisch financieel rapport wordt gesproken van belangenverstrengeling door voormalig werknemers van PBLQ, ziet PBLQ geen kwaad in het opnieuw aannemen van deze werknemers: ‘Er lag helemaal geen beschuldiging. ’s Jacob heeft zich heel transparant opgesteld en is een topper in zijn vak met een enorme staat van dienst,’ zo laat Theo Hooghiemstra, principal consultant van PBLQ, telefonisch weten.
Smart City Snoepreisjes
Meer van die oude vrinden vinden elkaar bij PBLQ terug. Zo zien we voormalig hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, Pieter Bindt, opduiken als in te huren consultant (zijn advies kunt u overigens ook inkopen bij The Hague Center for Strategic Studies van Rob de Wijk). Maar Bindt is niet de enige hoge ambtenaar die zijn kennis en ervaring bij PBLQ monetariseert: een hele rits voormalig cio's (chief information officers) van het Rijk heeft in PBLQ de jackpot gevonden. De draaideur tussen overheid en consultancy blijkt eerder regel dan uitzondering.
Zo heeft een van de voormalig cio's van het Rijk, Maarten Hillenaar, ook gewerkt voor PBLQ. Bij de gemeente Den Haag ging hij voor D66-wethouder (en huidig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) Ingrid van Engelshoven aan de slag en werkte hij aan het zogeheten ‘Smart City Concept’ en aan The Hague Security Delta (HSD).
PBLQ heeft goed verdiend aan dat zogeheten ‘Smart City Concept’. Het adviesbureau blijkt meerdere opdrachten te hebben binnengesleept voor de gemeente Den Haag en de gemeente Rotterdam. In de diverse rapporten wemelt het van de ‘start-ups’, ‘incubators’, ‘living labs’ en ‘campus’: woorden die we eerder lazen in rapporten van The Hague Security Delta, waarvan PBLQ een partner is. Voormalig wethouder van Engelshoven pleitte dan ook om ‘Smart Cities’ ‘op dezelfde manier [te] organiseren als (...) The Hague Security Delta. Wanneer je in een bepaalde sector spelers fysiek bij elkaar brengt, levert dat een aantrekkelijke voedingsbodem op voor kleine innovatieve start-ups.’
Om de daad bij het woord te voegen (en spelers bij elkaar te brengen) betaalde de gemeente Den Haag mee aan de €145.000 tellende huur van stands op een 'smart city'-congres in Barcelona. Volgens een reportage van het Algemeen Dagblad ‘vloeide het bier rijkelijk’ in het speciaal ingerichte ‘Dutch Pavilion’ op het congres. Wethouder Saskia Bruines (D66, opvolgster van Van Engelshoven) nam maar liefst vijf ambtenaren mee. Kosten voor vier dagen: bijna 11,000 euro. De meerwaarde voor de gemeente Den Haag bestond onder meer uit een ‘rondleiding langs verschillende stands’ en praten met ceo Eelco Blok van KPN. Ook mocht HSD-directeur RIchard Franken een ‘security evenement’ organiseren in het door de gemeente mede-gefinancierde ‘Dutch Pavilion’, zo is te lezen in het verslag van de wethouder aan de gemeenteraad.
Los van een paar lantaarnpalen en een appje konden we geen implementaties vinden van het ‘Smart City Concept’
Net als bij The Hague Security Delta is de vraag wat de burgers van Den Haag hier precies mee opschieten. Los van een paar ‘slimme lantaarnpalen’ in Scheveningen en een app’je met de lokale waterstanden en winkeltijden, konden we geen implementaties vinden van het ‘Smart City Concept’.
Ons kent ons
Bovenstaande banenmolentjes en ons-kent-ons-sfeer blijken geen uitzondering. Voormalig chief information officer van het Rijk Maarten Hillenaar beaamde deze problematiek in het najaar van 2017 nog eens in een interview met iBestuur: ‘Ja, dat wereldje is veel te klein. Dat moet nodig veranderen’.
Enkele specifieke organisaties keren steevast terug in de cv’s van verschillende PBLQ-consultants. Met name ICTU, de Belastingdienst, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging Nederlandse Gemeente zijn hofleverancier van verse consultants. Ook is opvallend dat in ieder geval vier (voormalig) bestuursleden van PBLQ tot voor kort eveneens verbonden waren aan ABDTopconsult. Dit consultancykantoor presenteert zichzelf als een soort van ‘A-Team’ van topconsultants, maar uit onderzoek van Follow the Money bleek het vooral een banencaroussel te zijn voor voormalige bestuurders die hun nadagen slijten met het uit de wind houden van ministers en produceren van rapporten voor het zogeheten ‘ronde archief’.
Wanneer Follow the Money PBLQ deze bevindingen voorlegt en het bedrijf confronteert met de kritiek van ex-PBLQ consultant en de ICT-baas van het Rijk Maarten Hillenaar, zegt het ‘deze kritiek niet te delen’: ‘Kijk naar onze geschiedenis, we zijn nota bene ontstaan uit een fusie met een expertisecentrum wat door de overheid is opgericht. Daarnaast richten wij ons op de publieke sector, dus dan is dat helemaal niet zo gek. Wij leiden mensen op voor het publieke domein, daar is het beste van Nederland uitgekomen. We zijn een topbedrijf met de beste mensen. Daar zijn wij heel trots op. We hebben hele gezaghebbende mensen in dienst,’ aldus principal consultant Hooghiemstra.
Route D66
Maar PBLQ is niet alleen een dankbare werkgever voor ex-ambtenaren: ook vinden opvallend veel D66’ers hun plek bij de organisatie. In ons bestand van (ex)medewerkers komen we ex-fractiemedewerkers, gemeenteraadsleden, bestuursleden, scribenten van rapporten van het wetenschappelijk bureau van de partij en zelfs een burgemeester tegen. In totaal blijken twaalf PBLQ-consultants en (ex-)bestuurders een openlijke affiliatie met D66 te hebben. Ter vergelijking: we kwamen slechts één voormalig VVD-fractiemedewerker, één kandidaat-gemeenteraadslid voor de PvdA en één CDA-bestuurder tegen.
Een voormalig D66-minister liet zich introduceren als ‘Van Boxtel. Roger van Boxtel’
En daar blijft het niet bij. D66-politici blijken veelvuldig te zijn ingehuurd als spreker op bijeenkomsten die worden georganiseerd door PBLQ. Zo komt D66-kamerlid Kees Verhoeven spreken over het paradepaardje van D66-wethouder Engelshoven (Smart Cities) op The Hague Security Delta, modereert oud D66-voorzitter Tom Kok het door PBLQ georganiseerde iDiner en wordt de uitreiking van de iBestuur-prijs (een initiatief van onder andere PBLQ) uitgereikt door D66-kamerlid Paul van Meenen. Ook liet een voormalig D66-minister zich als dagvoorzitter van het iBestuur-congres (georganiseerd door zowel het Rijk als de ICT-branchevereniging) vergezeld van de James Bond-tune introduceren als ‘Van Boxtel. Roger van Boxtel’. Kortom: wat de landbouwsector is voor het CDA, is ICT-consultancy in de publieke sector voor D66.
De Democraten vinden dit helemaal niet zo gek: ‘De meeste mensen die actief zijn voor D66, doen dat natuurlijk vrijwillig naast een betaalde baan of een eigen bedrijf. Daarbij zien we best vaak dat mensen in bijvoorbeeld het onderwijs of de innovatieve sector werken. Dat is niet gek en daar zijn we eigenlijk ook wel trots op. Het laat zien dat we goede innovatieve ideeën hebben en daarin ook resultaten boeken volgens de mensen die er verstand van hebben’, zo legt D66-woordvoerder Adriaan Andringa desgevraagd uit. Andringa is niet alleen partij-woordvoerder, hij is ook de voormalig politiek adviseur van eerdergenoemde ‘HSD en Smart City’-wethouder Van Engelshoven. Die uiteraard ook lid is van D66.
Theo Hooghiemstra van PBLQ laat Follow the Money desgevraagd weten de ogenschijnlijk warme banden met D66 ‘niet relevant’ te vinden: ‘Ik ben zelf ook statenlid voor D66 geweest. Daar ben ik hartstikke trots op,’ aldus de principal consultant van PBLQ. ‘ Bij onze organisatie zitten hoogopgeleide mensen met passie voor de publieke zaak, die zitten nou eenmaal bij dit soort type partij. Maar dat staat los van ons werk en is niet relevant voor ons werk.’
Kortom, zowel PBLQ als D66 zijn ‘hartstikke trots’ op zichzelf, en elkaar. De kritiek over de warme banden tussen opdrachtgever (de overheid) en leverancier (de ICT-consultant) wordt niet gedeeld. Het bevestigt de voornaamste conclusie van de commissie-Elias: bij de overheid is ‘professioneel opdrachtgeverschap’ ver te zoeken. En vier jaar na dato draait de belastingbetaler daar nog steeds voor op.
51 Bijdragen
Marla Singer 7
Dat die een poging deed om daar inzicht over te krijgen wordt hier ook aan gerefereerd. Het onderzoek van de commissie waar ook Elias in zat staat op Youtube. Maar ook die kon zogenaamd niet de vinger op de zere plek leggen. Want daar mocht niet uit komen dat door de banencarrousel en vriendjes politiek er niet voor competentie gekozen wordt.
Naar schatting wordt elk jaar ongeveer voor 5 miljard onnodig aan ICT door de overheid over de balk gesmeten. Waarbij nagenoeg elk project dik over tijd en budget gaat als het al niet wordt gestopt omdat het niet meer te redden valt.
Waar gaat al dat geld dan naartoe? De grote ICT detacheerders, accountancy buro's en adviesburo's als PLBQ.
thebluephantom 6
Marla SingerJan-Marten Spit 9
Marla SingerIk denk dat ICT Nederland zich beter eerst kan gaan schamen over bedroevende gemiddelde niveau in de -hele- ICT sector.
R. Eman 8
Jan-Marten SpitDat vindt haar oorzaak in het 'afbreuk-risico' dat van oudsher beperkt aanwezig is binnen de ICT. Men leert als eerste de CTRL-ALT-DEL functionaliteit.
thebluephantom 6
Jan-Marten SpitDiny Pubben 9
Marla SingerAls ik geen essentiële inhoudelijke vragen aan de zorgsystemen kan stellen kan ik niet verantwoordelijk zijn als leidinggevende, dan weiger ik.
Idem bij CBS format beleidsvragen, ondoordacht voorgedrukt, dan weiger ik.
Ook bij de nul uren contracten systeem oplichterij, hoe ethisch is dit, dure interimmers en bonus bestuurders?
Wat gebeurt er met de mensen die afhankelijk zijn van niet werkende technologie, kreeg zelf een heel jaar geen geld, ziek, werkgever eigen risicodrager, men moest mij betalen maar dat wist de organisatie niet men dacht het UWV en ik vond dat ik als leidinggevende nieuwe wetgeving zelfs had moeten weten.
Heb de NL techneut in de hel van Dante geplaatst, tal van praktijk voorbeelden beschreven en dan wordt het politici verboden om daar vragen over te stellen.
Voor slecht bestuur, privacy ethiek en het publieke belang kun je zelfs niet naar de rechter.
In de praktijk vallen doden meldde het ooit, ook dat wordt niet echt begrepen en gehoord in de ivoren toren. Mensen kunnen zich dood schrikken van de onrechtvaardige boete cultuur waar ze niets aan kunnen doen.
In de praktijk van vandaag kan iedere burger naar de tuchtrechter stappen en zijn zorgverlener aanklagen omdat de medische gegevens op straat liggen.
Het BSN nummer is hier zelf gevaarlijk.
We horen onze bestuurders niet.
We horen onze rechters niet.
Waarom niet?
Over dat diep schamen, toch reageren ICTers op mijn waarschuwen hier op FTM wat jij wil kunnen wij maar ook wij worden niet gehoord.
Al die leugens overal, E. Schippers met haar dataroof overal vanaf 2008, daar komt ze zelfs mee weg, het was de commissie Elias verboden om praktijk vragen te stellen, journalisten, waarom?
HET WAS DE COMMISSIE ELIAS VERBODEN OM PRAKTIJK VRAGEN TE STELLEN, JOURNALISTEN WAAROM?
Bert Bakker 4
Jan-Marten Spit 9
Bert Bakkersommige consultants zijn verdomd goed in hun vak, maar teveel inderdaad niet. teveel overheidsprojecten falen, maar er slagen er ook een heleboel.
je generaliseert nogal.
neemt niet weg dat cowboy mentaliteit, schaamteloze fraude en corruptie, epische onkunde, en oeverloos leken-gewauwel inderdaad een wijdverbreide en problematische factor zijn in ICT land - maar zeker niet beperkt tot de overheid alleen. Wat wel zo is, is dat de overheid anders dan de private sector een willoos slachtoffer is, zelfs als het de juridische mogelijkheden heeft om terug te slaan. Dat gebeurt vaak niet vanwege 'gezichtsverlies' en omdat de overheid zich minder geroepen voelt om publiek eigendom te beschermen tegen criminaliteit dan een privaat bedrijf de neiging heeft haar eigen balans te bewaken.
Bert Bakker 4
Jan-Marten SpitLudovica Van Oirschot 15
Jan-Marten Spitthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotOverigens moet ik wel bekennen dat de ICT opleidingen van heden ten dage toch wel naar behoren zijn als ik de afstudeerders observeer.
Dan heb ik het niet over de cursussen want daar is de eenoog altijd nog koning.
thebluephantom 6
Marla SingerMarla Singer 7
thebluephantomthebluephantom 6
Marla SingerWilma Schrover 7
Marla Singer 7
Wilma SchroverAndries Munnik 3
Jan-Marten Spit 9
Andries Munnikwat is dat 'boek' precies waarin het niet te boek staat als nepotisme, waar is het en wie definieert de inhoud?
Andries Munnik 3
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Andries Munnikthebluephantom 6
Jan-Marten SpitPeter Urbanus 5
Andries MunnikAndries Munnik 3
Peter UrbanusJan-Marten Spit 9
Andries Munnikzou je niet algemener kunnen stellen dat belangenverstrengeling de bestuurder weerhoudt of kan weerhouden, bewust of onbewust, van het maken van een keuze die louter recht doet aan het belang dat de aan de bestuurder is uitbesteed, en zonder welke machtiging de bestuurder geen bestuurder zou zijn?
Formaliseren wat wel en niet door de beugel lijkt me zeer ingewikkeld. Stel je 'doet wat' voor een 3e partij terwijl dat eigenlijk niet mag, maar je laat je slechts 'betalen' door het geven van bizar dure speeches waar toch mensen voor komen opdagen, of je schrijft een boek over jezelf dat in bulk wordt opgekocht, of je krijgt een mooie baan bij Exoskelet ...
dan moet je voor een veroordeling aantonen dat er een wederzijdse intentie was. ondoenlijk! hij was gewoon de beste voor die baan. die speech was geweldig. zelden zo'n goed boek gelezen.
integriteit moet door de kiezer worden vastgesteld, de wet kan slechts de amateurs eruit zeven.
Paul 121 5
Artikel 1 - grondwet:
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, POLITIEKE GEZINDHEID, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Ferry de Boer 7
De vragen van de experts spraken nou ook niet altijd van heel veel expertise. Mooie praatjes aan de ene kant en gebrek aan expertise om daar doorheen te prikken is een recipe for disaster. Dat er miljoenen over de balk gesmeten wordt verbaast me dan ook niets.
Jan-Marten Spit 9
Ferry de Boerik kan dit als ervaringsdeskundige inderdaad beamen.
wat je vaak ziet is dat de techneuten pas in de implementatiefase worden geïnformeerd over een al mislukt ontwerp, vooral omdat managers de waan hoog houden dat beslissingen nemen een kwaliteit op zichzelf is , die geen materie expertise vereist. die zijn inderdaad het makkelijkst in te pakken met het wollige gewauwel van de typische verkoper, die overigens alleen wordt afgerekend op de verkoop - niet het resultaat.
Ludovica Van Oirschot 15
Jan-Marten SpitMatthijs 11
En kunnen die eigen experts (als je ze de macht geeft) op tijd aan de rem trekken als de wensen die op tafel gelegd worden door eigen beleidsmakers onrealistisch zijn. Dat is namenlijk vaak ook een probleem. Een private partij zal in zo'n situatie (helaas) toch vaak beweren de opdracht wel uit te kunnen voeren. Wetende dat de problemen door de onrealistische verwachtingen later tot enorme vertragingen en kostenoverschrijdingen zullen leiden.
thebluephantom 6
MatthijsBas van de Haterd 5
MatthijsWat ik weet vanuit het vastgoed is dat bij de overheid veel technisch inhoudelijke experts zaten, maar ze 0,0 onderhandelingsvaardigheden hadden. Dus ze hadden van een goed idee, maar dan kwam de leverancier en die ging onderhandelen, hield zijn poot stijf en alle kwaliteit die nodig was voor een goed project ging ten onder. Dit komt meestal omdat ze al exclusief gaan onderhandelen voor er een totale deal is. Dan kan je dus niet meer terug en steek je je hoofd in een stop.
De mensen die er wel iets van snappen moeten meestal een wedstrijd boksen met twee handen op de rug. Aanbestedingen. Zoals nu: je hebt een rijksbrede aanbesteding. Dus het werk komt bij Atos, dus ben je je onderhandelingspositie kwijt.
De derde reden, zeker bij ICT projecten, is dat er heel vaak aanvullende eisen komen vanuit de politiek, een tweede kamer waar niet 1 persoon zit met enige ICT kennis die snapt wat de implicaties voor een project zijn van hun (aanvullende) eisen.
Jan-Marten Spit 9
Bas van de HaterdDus omdat de politiek te weinig architecten en dijkgraven bevat storten onze bruggen in en breken de dijken door bij NW3?
De uitvoerders zetten de coolste nieuwe technieken in ipv bewezen technologie, zetten daar 'programmeurs' op die nog nooit een fatsoenlijk programma hebben geschreven, en laten het geheel ontwerpen door architecten die wel met visio overweg kunnen, maar niet bedreven zijn in kwantificeren.
Ik heb ontwerpen gezien die ook op papier al niet werkten. Ontwerpen waarin netwerk latency niet bestaat, waardoor het systeem voor geen meter performance, wat dan werd aangepakt door de klant te adviseren alle betrokken hardware te voorzien van snellere cpu's - wat dus inderdaad niet hielp.
Ik hoor het argument vaker, vooral uit de cowboy hoek, maar het is een slap excuus.
Bas van de Haterd 5
Jan-Marten SpitDat de uitvoerders alle kansen hebben om kneuzen in te zetten ben ik het ook mee eens, schrijf ik ook als je goed leest, je hebt geen onderhandelingsmacht als je een aanbesteding doet.
Jan-Marten Spit 9
Bas van de HaterdLudovica Van Oirschot 15
Matthijsthebluephantom 6
Ludovica Van OirschotBas van de Haterd 5
Persoonlijk maakt het mij geen bal uit of het een D66, VVD, SP of PvdA consultant is die incompetent is en zijn werk niet goed doet, dat laatste is het probleem!
De kern van het probleem is dat 'ambtelijke of publieke ervaring' gezien wordt als iets positiefs, en niet een diskwalificatie is. Als er geen bijna ICT project goed gaat, zoals in de publieke sector, zou je verwachten dat dit een diskwalificatie van kwaliteiten is. Dat is het ook bij heel veel marktpartijen, dus moet het incrowd wereldje zich natuurlijk wel in stand houden. Anders moet je immers ook naar jezelf kijken.
Belangrijk onbelicht aspect hieraan is natuurlijk de rol van de politiek. In de tweede kamer zitten 150 mensen zonder kennis van zaken op ICT die besluiten wat wel en niet moet en kan en ook nog hoe. Gevolg: chaos in de projecten én de echt goede mensen vertrekken omdat ze geen onderdeel willen uitmaken van projecten waarvan ze op voorhand weten dat ze kansloos zijn.
Ludovica Van Oirschot 15
Bas van de Haterdthebluephantom 6
Bas van de HaterdBas van de Haterd 5
thebluephantomthebluephantom 6
Bas van de HaterdJan Willem 7
PBLQ is penvoerder van een samenwerkingsverband met daarnaast Boer & Croon, Quint Wellington Redwood en TNO (dus niet van de bedrijven waarmee een raamcontract is afgesloten). Een penvoerder vertegenwoordigt het samenwerkingsverband en is bevoegd om alle deelnemers voor een aantal zaken te vertegenwoordigen.
Ik werk regelmatig samen met PBLQ en herken mij in het geheel niet in bovenstaande beeldvorming. De adviseurs van PBLQ ervaar ik als deskundig en integer.
Marla Singer 7
Jan Willem 7In welke hoedanigheid heeft u dan te maken met deze mensen? Op de werkvloer of vergaderruimtes of in the 'board rooms'?
MaartenH 10
Jan Willem 7thebluephantom 6
Jan Willem 7Martien Schwencke 1
Thema van de toespraak: dat het typisch nederlands is schamper te spreken over haar leiders. Koos krijgt veel kritiek en dat vind Koos niet leuk.
Ten tijde van Amarantis werden er vele dure scholen gebouwd één van de hoofdrolspelers was TCN projectontwikkeling, CIO van TCN was Norbert Jansen, inwoner van Zeist. De dure gebouwen met de hoge huren, waren één van de oorzaken van de financiële problemen van Amarantis.
Norbert Jansen heeft nu een advies bureau, Polar Real, en is belangen behartiger van vastgoed bedrijven zoals Klèpierre eigenaar van het leegstaande Belcour Daarnaast was hij voorzitter van de Zeister Centrum visie tafel. Een commissie die de plannen moest voorbereiden om het winkelcentrum uit de malaise te trekken. Een kleine 10 miljoen wordt er nu geïnvesteerd. De inspraak was en farce. Uitvoering was al gestart voor officiële besluiten waren gepubliceerd, rechtzaken lopen nog. Vergaderingen werden voorgezeten door VVD raadslid Grinwis die ook zitting heeft in commissie belangenbehartiging van de locale ondernemers club. voorzitter : Norbert Jansen
j.a. karman 5
Een inventarisatie waar PBLQ bij betrokken is met advies is zo te zien.
Een vergelijk in aantallen met EY dan KPMG of Wyman is zo gemaakt.
Wat verwonderlijker is het grote totaal aan rapporten op deze manier.
Alsof politici het onderzoek en de controle uitbesteden en zelf tot weinig in staat zijn. In dat geval hebben we een bevreemdende situatie
squarejaw 5
thebluephantom 6
squarejawM26
Marianne Sint (huidige voorzitter bestuur PBLQ) en Jacques Wallage (haar voorganger) = PvdA
Koen Schuiling (lid bestuur PBLQ, tevens burgemeester Den Helder) = VVD
Ton Elias = VVD (inderdaad, hetzelfde kritische Kamerlid van weleer klust nu bij bij PoubelleQ. Het kan verkeren)