Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Benfica in Portugal op 23 februari waren de Gazprom-reclames nog prominent in beeld.

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa? Lees meer

Het is oorlog in Europa: met de Russische invasie van Oekraïne is voor het eerst sinds 1968 een Europees land binnengevallen. Welke gevolgen heeft dit conflict voor Nederland en Europa?

In dit dossier zoeken we uit wat de geldstromen van en naar Rusland ons vertellen. We analyseren de rol die Nederland speelt in het schaakspel van de Russische machthebbers en schatrijke oligarchen – van Groningen, de Zuidas tot en met Den Haag.

86 artikelen

Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Benfica in Portugal op 23 februari waren de Gazprom-reclames nog prominent in beeld. © AP Photo/Armando Franca

RTL weigert advertenties van Gazprom

3 Connecties

Relaties

Uefa

Organisaties

Gazprom RTL
14 Bijdragen

RTL Nederland heeft een advertentiecampagne van het Russische energiebedrijf Gazprom geweigerd. De Russische gasreus die rondom Champions League-wedstrijden adverteert, wilde in maart en april zendtijd inkopen. RTL heeft het verzoek afgewezen. Het gaat om een bedrag van ruim twee ton.

Dat bevestigt Ton Rozestraten, commercieel directeur van RTL Nederland aan Follow the Money. ‘Gezien de situatie in Oekraïne willen we hier geen cent aan verdienen,’ stelt hij.

Gazprom adverteert in en rondom voetbalwedstrijden die worden uitgezonden op RTL 7. Ook zijn er billboards in het stadion te zien met daarop reclame van het Russische energieconcern. Gazprom betaalt daarvoor jaarlijks rond de 58 miljoen euro aan de UEFA, de Europese voetbalbond.

Tv-zenders, waaronder het Britse BT Sports en RTL Nederland,  hebben gevraagd of het mogelijk is om deze advertenties niet meer uit te zenden. Dat leek niet te kunnen, omdat de campagne onderdeel was van een overeenkomst  tussen Gazprom en de UEFA.

Inmiddels heeft RTL toestemming gekregen om de uitingen te staken. ‘De billboards die in het pakket zaten en die voor, tijdens en na de wedstrijd te zien zijn en tussen de breaks, gaan we niet uitzenden,’ zegt Rozestraten tegen FTM.

Ook de nieuwe campagnes die Gazprom deze week aanvroeg, worden geboycot. De Russische energiereus vroeg of het op RTL 7, waar de voetbalwedstrijden worden uitgezonden, in maart en april campagnes kon voeren. RTL heeft dat verzoek afgewezen. 

De relatie tussen Gazprom en de UEFA is hecht. Voorzitter Alexander Valeryevich Dyukov van Gazproms raad van bestuur is namens de Russische voetbalbond ook lid van het uitvoerend comité van de UEFA.  

Rusland organiseerde het WK Voetbal in 2018. Tijdens het laatste EK werden er wedstrijden gespeeld in Sint-Petersburg, in het stadion van Zenit Sint-Petersburg, een door Gazprom gesponsorde club. Dit jaar zou daar op 28 mei de Champions League-finale worden gespeeld, maar die is verplaatst naar Stade de France in Parijs.

Gazprom levert gas aan ruim 120 gemeenten in Nederland, maar niet rechtstreeks aan consumenten.