
© Cortés
Rule Britannia!
Never a dull moment in Great Britain... Premier Theresa May is vandaag opgestapt. Cortés maakte twee jaar geleden voor Follow the Money een mooie cartoon over de puzzel – intussen meer een doolhof – die Brexit heet. Hij blijft actueel.

Brexit: the plan
© Cortés
60 Bijdragen
Jan Willem de Hoop
Probleem is dat plan om binnen de EU te blijven als land of om EU te verlaten dezelfde cartoon als deze zou opleveren.
Wat tevens steeds wordt vergeten in de after Brexit keuze is dat het referendum in GB is gedaan door voorstanders bij blijven in EU en dat voorstellen voor refrendum EU wel of niet verlaten in andere landen voorgesteld worden door groepen die EU wilen verlaten.
En het verlaten van de EU door GB zou best een keuze kunnen zijn die slecht gaat uitpakken, zoals de keuze ook gewoon goed kan uitpakken voor GB. ALs je vooraf geen afspraken kunt maken over de voorwaarden waarop je EU verlaat of in de toekomst samenwerkt met de EU valt er lastig iets zinnigs over te zeggen.
En ook al zou het volk in GB met keuze Brexit een slechte keus hebben gemaakt, het maken van slechte keuzes is niet het exclusieve domein van politici en bestuurders. En zoals politici en bestuurders op eerder gemaakte keuzes mogen tergukomen als ze slecht uitvallen,ook de bevolking kan en mag natuurlijk in een democratie altijd op eerder gemaakte keuzes terugkomen. Zeker als deze slecht uitvalt. Op voortschrijdend inzicht rust geen verbod volgens mij.
En niet wel of geen EU is de beste waarbrog voor geen oorlog op het Europese continent, maar democratie is de beste waarborg om oorlogen te voorkomen. Echte democratie en geen schijndemocratie uiteraard.
Gilles Wattel 1 3
Jan Willem de HoopChamberlain wordt algemeen verguisd vanwege München 1938, dat hij nog even uitstel wilde omdat Britten, een klein clubje, de Thirtyniners, meenden nog een jaar nodig te hebben voor hun oorlogsvoorbereidingen, dat is niet erg bekend.
Toen Duitsland in 1914 Frankrijk aanviel bleek dat de Britse met de Franse generale staf al lang oorlogsvoorbereidingen had getroffen, vrijwel niemand wist er van.
Diny Pubben
Gilles Wattel 1Ben een liefhebber van N Taleb, (te complexe systemen zijn gevaarlijk), lees maar verder hier op Twitter vandaag wat hij allemaal schrijft.
https://mobile.twitter.com/nntaleb/status/749935059495428097/photo/1
ph4ge 3
"Maar jij komt toch ook zeker?"
"Nee, mijn missie zit er op, ik moet even tijd voor mezelf maken."
Gilles Wattel 1 3
Farrage ijverde daar 17 jaar voor.
Zijn afscheidsrede in EP was indrukwekkend, vooral de uitspraak 'niemand van jullie heeft ooit één dag eerlijk werk geleverd'.
bps
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsbps
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
bpsOverigens schrijf ik het vertrek van Boris toe aan zijn succes, ook de Britse heersende klasse is woest, had geen succes verwacht.
bps
Gilles Wattel 1Hij veroorzaakt een verandering of chaos en maakt het niet af.
Daar zijn anderen voor nodig met een degelijker en betrouwbaarder profiel.
Farrage al net zo.
Ze hebben sentimenten en kiezers bewerkt en vertrouwen gewonnen. En weer beschaamd.
Nu het op inzicht, stuurmanskunst en leiderschap aankomt, zijn ze weg. Daar was respect mee te verdienen. Niet met blabla en demagogie vooraf.
Het VK wilde al niet de termietenheuvel van Europa worden.
Het VK is een erg populaire immigrantenbestemming vanwege de vrijheid, taal en cultuur.
Als immigratie massaal en schoksgewijs optreedt en niet eventueel en met mate, gepast en geleidelijk, dan is het slecht voor de economie en te absorberen.
Netto-ontvangers en criminaliteit overstijgen dan de nettobijdrage.
Die vrees van het VK van Cameron was en is terecht.
De EU van Maastricht zou er zijn voor stabiliteit en consistentie, en om incidenteel en plaatsgewijs optredende economische schokken in lidstaten solidair op te vangen.
Nu veroorzaken Merkel en de EU zelf de ene na de andere schok en crisis in lidstaten.
Dat was de afspraak niet. De verwachting was anders. Maar die van Farrage en Johnson ook.
Gilles Wattel 1 3
bpsNiet bepaald een chaoot.
'Maakt het niet af'.
De situatie van de EU nu lijkt me vergelijkbaar met die van de katholieke kerk nadat Luther de knuppel in het hoenderhok had gegooid.
Luther overleefde, z'n voorganger Huss niet.
Er kwamen eeuwen van oorlogen en onrust, het eindigde pas midden 19e eeuw toen de paus wereldlijk leider af werd.
Nu de dissidenten in het EU geloof plotsklaps blijken te bestaan slaat de elite, oligarchie, heersende klasse, natuurlijk terug.
Ik vermoed dat Boris gewoon aan de kant is gezet.
Dat deden de paus en kompanen ook, terugslaan, de contra reformatie.
Hoe het zal aflopen weet ik niet.
bps
Gilles Wattel 1Ik hoop op systeemtechnisch-economische verbeteringen via en na de Brexit.
Ik ben niet tegen een Europese gemeenschapszin en -markt, incl. het VK.
Frans
bpsHij veroorzaakt een verandering of chaos en maakt het niet af.
Daar zijn anderen voor nodig met een degelijker en betrouwbaarder profiel."
Je hebt volkomen gelijk, ging direct weg toen hij tot burgermeester was gekozen van Londen en veroorzaakte daarmee zoveel ellende dat hij nooit meer werd gekozen.......oh wacht...nee
Post even je diploma waarmee je aantoont degelijk en betrouwbaar het profiel van iemand te kunnen duiden die je niet kent.
ph4ge 3
Gilles Wattel 1Nee, je hebt me overtuigt dat je mn huis beter kan maken, aan de slag nu!
Gilles Wattel 1 3
ph4geKerry zei al dat er 'ways' om Brexit heen waren.
Maar of de heersende klasse de geest nog terug in de fles krijgt, ik betwijfel dat.
Gilles Wattel 1 3
ph4geUkip had, door het Britse districten systeem, niet meer dan twee zetels in het lagerhuis.
Ukip kwam door een evenredig kiessysteem wel evenredig in het EP parlement.
Toen ik om twee uur 's nachts m'n lange golf radio aanzette, ik was toch wakker, legden Britse commentatoren om de haverklap uit dat nu elke stem telde.
Ukip had maar één doel, dat is nu bereikt.
Hoe nu de Britten verder gaan is de taak van de partijen die gevestigd waren, en nu de schade door de aardeving aan hun gebouwen aan het inventariseren zijn.
ph4ge 3
Gilles Wattel 1Jij ziet de Britten als weer baas in eigen huis, dat is niks anders dan beeldvorming. Dat zijn ze altijd geweest, 87% van de besluiten in Brussel zijn goedgekeurd door de Britten en de rest was een veto niet waard. Er gebeurt niks noemenswaardig in Brussel zonder dat de nationale regeringen het goedkeuren.
Of er iets verandert en ze - nog meer - baas in eigen huis worden is ook nog lang geen zekerheid. Sterker nog, men lijkt de neigen naar een Noorwegen scenario en dan heb je wel vrijwel alles te slikken wat in Europa afgesproken wordt maar juist geen medezeggenschap meer. Dan heeft Farage precies het tegenovergestelde bereikt als wat zijn doel was.
Kortom, hij lost het eerste schot en slaat vervolgens op de vlucht, terwijl hij claimt dat de oorlog die zojuist begonnen is al gewonnen is.
Gilles Wattel 1 3
ph4geJe bedoelt 'de Britse EU aanhangers gingen accoord'.
Lachen, en daarom wil nu 52 % uit de EU.
Het idee dat er geen plan ligt, wat zou er moeten liggen ?
Het is uithuilen en opnieuw beginnen.
Dat Brussel wraak neemt op iedereen die niet onder het Brusselse juk wil, of daar onderuit, dat is bekend.
Verhofstadt zei al een paar jaar geleden in Buitenhof 'met de Britten wordt helemaal niet onderhandeld, ze mogen als één van de (toen) 26 aan tafel zitten, ze kunnen niet buiten de gemeenschappelijke markt'.
Het was me dan ook een groot genoegen het mannetje schuimbekkend te zien tieren in de discussie over Brexit.
Dat de elite, heersende klasse, alles zal doen om de EU te houden, dat ligt voor de hand, zoals prof John Gray, ook al weer een paar jaar geleden zei over de EU illusie, die gaat niet zomaar weg 'too many careers and institutions are built on it'.
Wat Farrage betreft, welke vlucht ?
Dank zij het Britse districten systeem heeft Ukip precies twee zetels in het Britse parlement.
Lennart 4
Gilles Wattel 1Dit is echt typerend voor het Leave kamp. Die opmerking van Farage was een keiharde leugen, maar dat schijnt hem alleen maar populairder te maken onder zijn volgelingen ...
Gilles Wattel 1 3
LennartO ja, Wortmann was ooit verpleegster.
Vandaar dat zij nu het grootste pensioenfonds ter wereld leidt, wat Rutte net weggaf.
Lennart 4
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
LennartTja, Bas Eickhout schreef eens enthousiast bij Joop dat groene energie banen oplevert, dat klopt, meer mensen zijn nodig om evenveel stroom te produceren.
Daar worden we dus armer van.
Vorige week gaf ons parlement ons pensioenvermogen weg, de berichten zijn verward, het zou een geheime zitting zonder notulen geweest zijn.
Mw Wortmann behartigde uiteraard de belangen van de eigenaren van dat pensioenvermogen, zoals ze dat vermogen ook aanwendt voor zeewindenergie.
Het was ook die Wortmann, die, toen het EP de caravan APK afstemde, sprak van 'een succesje voor Nederland'.
Je bent toch wel diep gezonken als je het afwenden van onzin een succes noemt.
Die Wortmann, de enige keer dat zij bij ons in debat was, met Thierry, noemde de Nobelprijs voor de vrede voor de EU een grote erkenning.
Thierry's reactie dat dat grote onzin was had ze niets op te zeggen.
Marietje ter Schaake, ik weet niet of ik de naam goed spel, was rapporteur over een IT probleem, ze schreef daarover bij Joop.
Mensen die er wel verstand van hadden droogden haar aan alle kanten af.
Toen Hirsi Ali, in dienst van de VS denktank AEI met een vorstelijk salaris, in Brussel kwam bedelen om geld, haar beveiliging was zo duur, was In't Veldt enthousiast.
Of het daardoor kwam weet ik niet, maar ik schreef de dame dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat de belastingbetaler in Europa een VS propaganda instituut ging subsidiëren.
Het ging niet door.
Timmerfrans sprak net weer een huilverhaal uit.
Het is inderdaad vervelend als je het eind van je overbetaalde baantje ziet komen.
Lennart 4
Gilles Wattel 1Dat zou ik niet weten. Je komt nogal dom over, maar dat zou net zo goed gewoon stoerdoenerij kunnen zijn. Mensen kunnen zich in de raarste retorische bochten wringen om maar niet te hoeven toegeven dat ze zich vergist hebben. Maar het kan ook met onzekerheid te maken hebben. Ik zie je eigenlijk in al je posts andere mensen afzeiken en denigreren. Meestal is dat bij mensen een aanwijzing voor gebrek aan zelfvertrouwen; door anderen neer te halen probereren ze zichzelf wat groter te maken dan ze zich voelen.
"Vorige week gaf ons parlement ons pensioenvermogen weg, de berichten zijn verward, het zou een geheime zitting zonder notulen geweest zijn."
Het is helemaal niet moeilijk om op te zoeken hoe dit precies in elkaar zit, en er dan achter te komen dat je bent voorgelogen. Vooral GeenStijl is erg actief in het verspreiden van deze leugen, maar er zijn meer dan genoeg andere plekken waar je informatie kunt halen. DasKapital bijvoorbeeld, het financiele kleinkindje van GeenStijl, schreef er vorig jaar al over:
"De EU heeft al 50 jaar zeggenschap over pensioenen en belastingen. De IORP-richtlijn verandert aan dat laatste niks en gaat juist niet ten koste van 'onze pensioenen'. Zo kan een pensioenfonds sinds jaar en dag naar België verhuizen, om daar te vallen onder veel soepelere regels dan in Nederland. Juist met de nieuwe richtlijn wordt daar tegen opgetreden en dus worden de belangen van pensioendeelnemers beter beschermd. In dat kader is het logisch dat Europa iets zegt over rekenrentes en waardering van pensioenen. Het primaat van pensioenen blijft evenwel liggen bij nationale overheden en IORP brengt op dit punt ook helemaal geen verzwaring met zich mee (waar dan wel? Op het punt van informatieverstrekking aan pensioendeelnemers, op het punt van bestuurdersbeloning, op het punt van informatieverstrekking aan toezichthouders)."
Gilles Wattel 1 3
LennartDat de EU al lang iets te zeggen heeft over pensioenen, hoe kan het dan dat het SP EP lid waarschuwde 'dat Brussel zich gaat bemoeien met dingen waar Brussel geen zeggenschap heeft', en dat een jaar of drie geleden werd 'aanbevolen', niet 'opgedragen', de pensioenen te 'versoberen'.
Als ik dom ben kun jij als slimmerik uiteraard een paar voorbeelden van mijn domheid geven.
Idem over afzeiken.
Dan rancune.
Ik heb dat woord altijd geïnterpreteerd als onterecht wraakzuchtig.
T.a.v. Brussel ben ik helemaal niet wraakzuchtig, als het hele stel daar naar huis wordt gestuurd op half bruto salaris tot pensioen hang ik de vlag uit, geen behoefte aan de guillotine.
Dan onterecht, ik meen dat ik zeer terecht boos ben.
Kok besloot in 1993 de euro in te voeren, DNB directeur Szas was toen al van mening dat Kok c.s. geen idee hadden waar ze mee bezig waren.
Balkenende zie ik als landverrader, wij stemden twee derde tegen de EU, hij tekende toch.
Dan nog even over mijn zelfvertrouwen, dat is best groot, zelden in mijn inmiddels heel lange leven had ik ongelijk.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Bedoel je dit nu met een knipoog of niet...
Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallHet is gewoon zo.
Je mag dat geloven of niet.
Maar de lol van na jaren gelijk krijgen is geen grote lol.
Maar laat ik een voorbeeld geven waar ik geen gelijk had, die vallen me op.
Ik had geschreven dat bij een rekenrente nul de dekkingsgraad oneindig klein zou worden.
Mijn broer corrigeerde dat, bij een rekenrente nul is de contante waarde van de toekomstige verplichtingen gewoon op optelsom van de nominale toekomstige verplichtingen, ook verplichtingen over stel 70 jaar, die komen voor bij een pensioenfonds.
Het blijft zo dat de dekkingsgraad dan heel klein wordt.
Maar ook mijn broer had z'n hele leven het probleem het nogal eens beter te weten.
Het zit in de familie, met een oom was het net zo, maar het leverde z'n werkgever een hele serie patenten op.
En ook met mijn vader ging het zo, dat leidde een keer bijna tot ontslag, een aannemer, en geen kleintje, moest een werk overdoen.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallLennart 4
Gilles Wattel 1Nee, je schreef:
"O ja, Wortmann was ooit verpleegster.
Vandaar dat zij nu het grootste pensioenfonds ter wereld leidt, wat Rutte net weggaf."
Maar goed, volkomen vergeten wat je 17 uur eerder hebt geschreven is helemaal niet dom, hoor ...
Gilles Wattel 1 3
LennartDat Wortmann bij ABP is gedropt voor Brusselse belangen, het kan toch niet anders ?
We zien toch overal politieke benoemingen, zoals Mariette Hamers bij CPB ?
Welk verstand zou Wortmann hebben van pensioenfondsen en beleggingen ?
Als je het wantrouwen wilt zien kun je nu nog terecht bij Joop.nl, waar ene Klokwerk probeert te verdedigen wat er is gebeurd.
De Telegraaf reacties staan er helaas niet meer.
Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Edit: Farage had moeten zeggen: weinigen van jullie. Dat het EP voor het grootste deel uit non-valeurs bestaat, geloof ik wel. Maar er zit ook een oud-chirurg in.
Van 2004 tot 2009 deze autocoureur:
https://youtu.be/TKgeCQGu_ug?t=62
Lennart 4
Kasteelpannetje extra smallGilles Wattel 1 3
LennartGilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallLennart 4
Gilles Wattel 1Kasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallKasteelpannetje extra small 2
Gilles Wattel 1Gilles Wattel 1 3
Kasteelpannetje extra smallbps
De netto-ontvangers komen straks wel in een grote meerderheid,
als een kleine heersende minderheid het alleen nog voor het zeggen heeft.
De netto-betalers zijn dan ook helemaal om.
ECB neemt de betalingen over.
ph4ge 3
bpsNiet voor niks was het een belangrijke belofte voor het referendum dat de nationale regering het verlies van het EU geld zou compenseren, niet voor niets werd die belofte na het referendum snel ingeslikt.
bps
ph4geWat klopt daar niet aan?
Brexiteers waren sterk vertegenwoordigd in de private sector met regionaal en interregionaal belang.
Bremainers waren sterk vertegenwoordigd in de publieke en financiële sector met internationaal belang.
ph4ge 3
bpsDat de private sector aan de kant van Brexiteers stond is onzin. Zover ik weet zijn er amper bedrijven die zich pro-Brexit hebben uitgesproken. Een voorbeeld van een branche die dat wel (deels) deed waren de boeren, en juist die ontvangen het meeste geld uit Brussel.
bps
ph4geVeel werknemers uit de private sector kozen wel voor Brexit, met de migrantenschok als voornaamste argument; een belang in hun directe omgeving.
Opmerkelijk was de positie van media van Rupert Murdoch.
Goede tegenreactie heb je gegeven. Well done.
MatthijsK 7
Waar is jullie gevoel voor avontuur?
bps
MatthijsKMet gevoel voor verantwoordelijkheid, voor de mob.
MatthijsK 7
bpsOmdat je mensen niet vertrouwt, moet je ze een plan opleggen. Anders kon het wel eens mis gaan.
Gelukkig hebben we dit soort plannen en komen we nooit in economische crisissen, is geen fraude in de bouw, bankenwereld, verzekeringswereld, zijn er geen wachtlijsten in de zorg of voor woningen,..
Oh,..
Wacht,..
ph4ge 3
MatthijsKMatthijsK 7
ph4gebps
MatthijsKJe haalt de boel door elkaar.
MatthijsK 7
bpsRichard Ran 4
MatthijsKMatthijsK 7
Richard RanKrijgen even een realiteitsshock, net zoals toen de muur viel,.
Richard Ran 4
MatthijsKGilles Wattel 1 3
Richard RanIn 1948 dreigde Italië communistisch te worden, pas toen werd naar de VS diplomaat Kennan in Moskou geluisterd, hij was één van de twee VS diplomaten die russisch spraken, al rond 1933 of zo had Kennan door wat voor man Stalin was.
Maar Davies, ambassadeur toen, een neef van één van de Morgenthau's, wilde niet naar hem luisteren.
Richard Ran 4
Gilles Wattel 1P.s.: hmm.. lees ik daar "Marshall plan" in een van je vele bijdragen? Wellicht wordt je wat vergeetachtig op je oude dag en misschien ook een tikje opinie-incontinent. Het is niet nodig om je plasje bij zo ongeveer elke post in een topic te deponeren.
https://www.ftm.nl/artikelen/nieuw-marshallplan#reactie459
Richard Ran 4
"Follow the Masters.."
Fred Raaks 5
Hans Everhard 6
Richard Ran 4
https://youtu.be/7PSFUJPtClk?t=10m45s
"I am not in politics for the usual reasons // I'm a campaigner."
Campagne voorbij, Farage zwaait af. Niets bijzonders en zeker geen aanleiding voor verontwaardigd gekakel. Next..