Rupsje nooit genoeg schuilt in ons allen

2 Connecties

Onderwerpen

Hebzucht Pasen
0 Bijdragen

Al aardig de buik vol van alle paaseieren en overvloedige brunches? Dan biedt beleggingsanalist Jan Dwarshuis afleiding met een passende Paasgedachte over hebzucht.

Wellicht schuift u vandaag aan bij uw schoonmoeder tijdens de Paas brunch. Misschien denkt u slechts aan gekleurde eieren, appeltaarten en champagne. Ondertussen is de Japanse Nikkei in het rood gedoken vanwege de slechte banencijfers, die op Goede Vrijdag bekend werden gemaakt in de VS terwijl de markten gesloten waren.  Morgen kunt u hierop pas reageren en voorlopig even zonder zorgen genieten van uw paaslekkernijen.

En anders zijn er nog genoeg financieel-economische onderwerpen om eens goed van paasgedachten te wisselen. Zo lijkt de AEX zich op te maken voor het aantippen van de 300 puntengrens. De welgestelden onder u winden zich op over hun slinkende kapitaal en schuiven nerveus heen en weer. Ze houden via een irritante app S&P 500 nauwlettend in de gaten. Wellicht interesseert u de dansende koersen geen snars en ook de dalende huizenprijzen gaan u voorbij omdat u in een - wie had dat gedacht - zeer gewild huurhuis woont. In dat geval hangen er geen liabilities en donkere fiscale wolken boven uw hoofd.

Asociaal Gedrag
Mag ik verder wijzen op een aardig betoog van Marc Faber, de doemdenkende beleggersanalist met de wapperende paardenstaart in zijn nek? Deze Zwitserse entrepreneur is niet gek, maar wel een beetje ‘weird’. Faber verwijss in zijn betoog naar een rapport van de ‘University of California’ in Berkeley. Strekking van dit rapport: de welgestelden onder u vertonen asociaal gedrag.

Misschien is dat voor u geen nieuws onder de zon, maar het is toch altijd weer prettig dat u kunt verwijzen naar een wetenschappelijk rapportje. De hogere klasse gedraagt neemt het in de praktijk minder nauw met ethische normen dan de lagere klasse, zo blijkt uit zeven studies met allerlei experimenten en methods. Zo overtreden ze eerder de wet tijdens het autorijden. De kans op onethische besluitvorming is ook groter en het toeeigenen van bepaalde zaken is schering en inslag. Er is sprake van een duidelijke tendens waarbij het uiteindelijk draait om _jawel _: “greed” oftewel hebzucht.

Rupsje nooit genoeg
Hebzucht is de belangrijkste factor en drijfveer voor onethisch gedrag. “Hebbe, Hebbe, Hebbe” gaat er om in de bolletjes van de welgestelden. Ofwel: het is nooit genoeg. En anders slaat u er maar    het boekwerkje “Rupsje nooit genoeg” op na.

Prefereert u iets klassieks in plaats van deze kinderboekvertelling, dan verwijs ik u naar Plato en Aristoteles. Beide Griekse filosofen wisten al dat ‘greed’ de wortel is van immoreel gedrag, met als argument dat materiële verlangens en gewin ten koste gaan van ethische normen en waarden. De jacht naar eigen gewin laat algemeen geaccepteerde principes al snel varen. Financiële prikkels werken averechts en motiveert om onethisch te handelen, zo blijkt zonneklaar uit onderzoek.

 

Met deze wetenschap kan uw visie weer veranderen als u welgesteld bent of dat u dat - met man en macht - probeert te zijn. De nulmeridiaan loopt immers niet door uw reet heen.

 

Het betoog van de ietwat vreemd ogen financieel analist Faber snijdt namelijk wel hout. In zijn ogen is de kans groot dat de lagere klassen zich _ vroeg of laat _ gaat afzetten tegen de hogere klassen. De geschiedenis spreekt in zijn voordeel. Sociale onrust ligt op de loer en het zou wel eens de laatste fase van de financiële veenbrand kunnen zijn volgens Faber. Van ‘bail-outs’ en ‘money printing’ profiteert slechts de hogere klasse. De middenklasse betaalt de rekening.

 

Toeval bestaat niet

Laten we hopen dat dit kwartje bij u ook valt. En anders moet u maar even de ronkende verkoopcijfers bestuderen van luxury business, zoals BMW, Mercedes, LVMH. Toeval allemaal? Welnee, toeval bestaat niet.

 

Ondertussen wordt uw koopkracht systematisch gesloopt. Dat proces is al decennia lang aan de gang zonder dat u dat door heeft. Maar u kunt zich er wel tegen wapenen door slim te beleggen en vooral her en der te beleggen en vooral geen schuld op te bouwen. Op die manier wordt u ook heel langzaam welgesteld zonder een beroep te hoeven doen op uw onethisch onderbewustzijn.

 

Ter afsluiting mag u nu al uw voordeel doen met de wijze woorden van de blijmoedige Latijnse publicist  Titius Maccius Plautus: “The day, water, sun, moon, night - I do not have to purchase these things with money.” Een goede Paasmaandag toegewenst!

 

Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Jan Dwarshuis

Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...