‘Russische’ Amsterdam Trade Bank opnieuw onder vuur wegens witwassen

Een reeks internationale banken waste tientallen miljarden dollars afkomstig uit Rusland wit. Een deel van dit geld liep via Nederlandse banken: ING, ABN Amro en Rabobank, maar ook de Amsterdam Trade Bank. Vooral die laatste naam komt niet uit de lucht vallen.

Volgens een verhaal in de Britse krant The Guardian sluisden Russische oligarchen, Moskouse bankiers en figuren binnen de inlichtingendienst FSB hun vermogens jarenlang gretig weg via een internationale witwasmachine. Ook de naam van Igor Poetin, het neefje van, duikt hierbij op. Kort gezegd werd het Russische geld via handige één-tweetjes met Moldavische rechters witgewassen en stroomde het daarna via Letland de EU binnen. FTM beschreef de constructie, ook wel The Russian Laundromat genoemd, al eerder.

2,4 miljoen dollar stroomde via ING, 32 miljoen dollar ging via de Amsterdam Trade Bank

Uit de documenten die The Guardian nu in handen heeft, blijkt dat het om zeker 20 miljard dollar aan transacties gaat; het totaalbedrag zou zelfs tegen de 80 miljard kunnen lopen. In elk geval een deel hiervan liep volgens de documenten via Nederland: 2,4 miljoen dollar stroomde via ING, volgens De Correspondent liepen via Rabobank en ABN Amro vergelijkbare bedragen. En bijna 35 miljoen dollar ging via de Amsterdam Trade Bank.

Extreem voorzichtig

Laatstgenoemde bank kennen we als volle dochteronderneming van de Alfa Group. Dat is een conglomeraat in handen van een stel Russische oligarchen, onder wie de hier ook niet onbekende Mikhail Fridman. De Amsterdam Trade bank is gevestigd aan de Herengracht en opereert met een Nederlandse bankvergunning, maar het moederbedrijf zetelt in Moskou. Niet voor niets zei de toenmalige topman in 2014 tegen FTM ‘extreem voorzichtig’ te moeten opereren, nadat Nederland economische sancties had getroffen tegen Rusland. Veel klanten van de bank komen uit Rusland en Oekraïne.

De bank is ook niet onomstreden. Het FD noteerde onlangs in een poeslief interview met de nieuwe topman dat ‘de compliance in het verleden niet zo strak geregeld [was] als de toezichthouder eist’. Daarmee bedoelde de zakenkrant vermoedelijk dat de Amsterdam Trade Bank al in 2001 voor het eerst in verband werd gebracht met witwasserij. De politie concludeerde destijds dat de bank ‘waarschijnlijk medewerking verleende aan allerlei transacties middels een schakelfunctie in een keten van witwasactiviteiten’. Via Amsterdam Trade Bank zouden honderden miljoenen dollars zijn weggesluisd naar privé-vennootschappen van oligarch Mikhail Khodorkovsky, zo luidde de verdenking. Toezichthouders AFM en DNB deden er onderzoek naar, maar dat had geen gevolgen.

In het laatste jaarverslag meldt Amsterdam Trade Bank in gesprek te zijn met de Nederlandse autoriteiten vanwege een aantal ongebruikelijke transacties, die door de bank mogelijk niet of te laat gemeld zijn. Daarbij worden geen namen en bedragen genoemd. De bank sluit naar eigen zeggen niet uit dat er sancties zullen volgen.

‘Zodra wij daar aanleiding toe zien, melden wij dat’

Geen mededelingen

En nu draait het dus om nieuwe beschuldigingen ter hoogte van 34,5 miljoen euro. ‘Wij hebben via de media kennis genomen van deze informatie,’ zegt cfo Eric Steeghs in een reactie tegen FTM. ‘In algemene zin kan ik er dit over zeggen: binnen deze bank hanteren wij de hoogst mogelijke standaarden om te voorkomen dat de bank gebruikt wordt voor money laundering. Verder doen wij geen mededelingen over individuele cliënten.’ Steeghs erkent dat zijn bank in 2015 nog ‘een aantal‘ ongebruikelijke transacties heeft gemeld bij DNB. ‘Zodra wij daar aanleiding toe zien, melden wij dat.’ Over het contact met de toezichthouder wil Steeghs verder niets zeggen.

Ook De Nederlandsche Bank blijkt zwijgzaam als we naar Amsterdam Trade Bank vragen. De bank beschikt sinds 1994 over een bankvergunning. De woordvoerder: ‘Uit oogpunt van toezichthoudersvertrouwelijkheid kan ik hier niets over zeggen.’

ING dubbel onder vuur

Opmerkelijk genoeg kwam dinsdag nog een fraudezaak naar buiten met een Nederlandse bank in de hoofdrol: ING blijkt verdachte te zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en corruptie. Dat berichtte het FD. Het Openbaar Ministerie onderzoekt onder meer smeergeldbetalingen door telecombedrijf VimpelCom aan Oezbeekse regeringsfunctionarissen, die via ING liepen. Om die reden deed Justitie in maart vorig jaar een inval bij ING. Over de vervolgstappen in dit onderzoek is nog niets bekend.

Lees verder Inklappen