
Zeker, aardgas is een belangrijke pijler van onze economie en welvaart geweest. Maar is het ook de – schone – toekomst, wat belanghebbenden zoals Shell, onze overheid en de Russen of Noren ons willen doen geloven? In dit dossier gaan we op zoek naar de de betekenis van aardgas voor de toekomst van onze economie. Kunnen we zonder? Hoe ziet de kosten-baten analyse er werkelijk uit? En wie profiteren er eigenlijk van aardgas? Lees meer
Aardgas wordt vaak omschreven als een ‘transitie-brandstof’, een logische tussenstap in de transitie van fossiele naar duurzame energie. Bij de verbranding van aardgas komen minder schadelijke stoffen en CO2 vrij dan bij de verbranding van kolen of diesel. En er is voorlopig genoeg van.
Gas is ook een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. De Nederlandse belastingbetaler heeft miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de gasinfrastructuur. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van de zogenoemde gasrotonde, Nederland als het knooppunt en de regelkamer van het Noordwest-Europese gastransport. In de periode 2005-2014 is daarin 8,2 miljard euro belastinggeld gestoken. De Rekenkamer kwam enkele jaren geleden tot de conclusie dat de Nederlandse regering dat gedaan heeft zonder dat er 'goed gekeken is naar nut, noodzaak en risico's van de gasrotondestrategie’.
Desondanks gaat de overheid door met het bevorderen van aardgas en het promoten van ons land als sleutel in de productie en het transport ervan. Nu de winning van het Groningse gas versneld wordt afgebouwd, zet de overheid in op alternatieven, zoals vloeibaar gemaakt aardgas (LNG), vaak met milieu en klimaat als rechtvaardiging. In werkelijkheid zijn er grote belangen mee gemoeid. Zo is het een van de belangrijkste activiteiten van Shell, dat 20 procent van de totale wereldmarkt in handen heeft.
In dit dossier onderzoeken we de betekenis van gas voor onze economie, de belangen die erachter steken en de gevolgen van de gemaakte keuzes.
De gaslobby maakte ons afhankelijk van Rusland en bepaalt nu wéér het beleid
Waarom de minister niet hoeft te hopen op gas uit de Noordzee
Gaskraan in Groningen dicht? Dan gaat die in Rusland wijd open
Eerste lading Amerikaans LNG laat zien: bij gas gaan belangen boven het klimaat
Hoe het gasbedrijf op zoek ging naar maatschappelijk draagvlak
Hoe de gas-lobby subsidie voor LNG wist lost te peuteren, met zegen van de overheid
Er zit een raar luchtje aan biogas
Milieuwinst 'transitiebrandstof' aardgas te positief afgeschilderd
Shell ziet ondanks groeiende steun nog steeds niets in een groene koers
Het is tijd voor een nieuwe visie op de gassector
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
Gedupeerden hebben niets aan nieuwe afkoopregels aardbevingsschade
(2011) LUBMIN - Minister-president Rutte (M) neemt in het Noord-Duitse Lubmin met (VLNR) premier Fillon van Frankrijk, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, president Medvedev van Rusland en EU-commissaris Oettinger van Energie de eerste van de twee Nord Stream gasleidingen in gebruik. De Nord Stream gasleiding transporteert aardgas uit Rusland naar Europa. © ANP / Jerry Lampen
Gaskraan in Groningen dicht? Dan gaat die in Rusland wijd open
De Groningse gaskraan mag dan dicht moeten, maar dat betekent niet dat de vraag naar Slochteren-gas omlaag zal gaan. Wat betekent dat in de praktijk? Sam Gerrits ging de opties af en concludeert: we zitten met de gebakken peren.
Wij Nederlanders mogen onszelf graag voor de gek houden. We denken bijvoorbeeld dat we onze huidige energiesituatie, waarin zeven van de acht miljoen Nederlandse huishoudens volkomen afhankelijk zijn van één unieke soort aardgas — te weten die uit het steeds problematischere Slochteren-veld — zelf gecreëerd hebben. Of dat de Staat in de jaren zestig zelf de regie had over de aanleg van ons gasnet.
De realiteit is anders. Onze Slochteren-verslaving danken we grotendeels aan één Amerikaan: de inmiddels overleden Exxon-ingenieur Douglass Murray Stewart.
In de aardgasdocumentaire “Een geschenk uit de bodem” van Paul Cohen en Martijn van Haalen verkoopt Stewart zichzelf als een goedbedoelende techneut. Kijk je echter in zijn autobiografie, dan wordt duidelijk dat niemand de moderne Nederlandse en West-Europese energiegeschiedenis meer beïnvloed heeft dan hij.
Commerciële truc
In het Texas van de jaren vijftig fakkelde ExxonMobil (toen nog Esso) grote hoeveelheden aardgas af. Het werd gezien als afvalproduct van oliewinning, net als benzine dat ooit heette te zijn. Stewart overtuigde de oliereus er echter van het Texaanse aardgas te distribueren en te verkopen. Dat leverde een aardige duit op.
Diezelfde commerciële truc herhaalde hij in Nederland. Stewart liet zich daarvoor naar eigen zeggen inspireren door John D. Rockefeller, de oprichter van Standard Oil: Rockefeller verkocht de Chinezen begin 20e eeuw miljoenen petroleumlampen onder de kostprijs, en creëerde zo een reusachtige behoefte aan zijn olie.
Dat kon ook met gas, moet Stewart gedacht hebben. In 1959 was Slochteren het op één na grootste gasveld ter wereld; Nederland was dankzij haar grote bevolkingsdichtheid de perfecte plek om een aardgasnet aan te leggen. Stewart rekende de Nederlandse Staat voor dat ze door direct gas aan huishoudens te verkopen, drie keer zoveel kon verdienen dan wanneer ze het aan elektriciteitscentrales verkocht. De Staat zou 75 procent van de winst krijgen en zag het plan van Stewart dus wel zitten.
Met de Staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) als vehikel, legden Exxon en Shell brutaalweg zelf pijpleidingen aan naar alle huizen in Nederland. In 1963 werd de Gasunie opgericht; voordat het jaar om was, lag er al een gaspijp van Groningen naar Maastricht. Sindsdien wordt Slochteren-gas deur aan deur verkocht, ook bij onze ooster- en zuiderburen.
We dansen nog steeds naar de pijpen van Exxon en Shell
Sinds de jaren zestig exporteren we daarom 28 miljard kuub aardgas. We importeren nu al 29 miljard kuub, die we bewerken en deels weer exporteren; dit om aan onze verplichtingen te voldoen. Of, liever gezegd, aan de exportverplichtingen van Slochteren-gas die Exxon en Shell in de jaren zestig zijn aangegaan.
Maar sinds een paar maanden heeft de Staat door dat Groningen al decennia langzaam aan het verkruimelen is. De Staat heeft daarom besloten om op termijn niet meer dan 12 miljard kuub gas per jaar te gaan produceren uit het Slochteren-veld.
Maar Nederland zit daardoor wel met een probleempje: we verbruiken zelf zo’n 26 miljard kuub voor het verwarmen van huizen, scholen en fabrieken. Willen we daarnaast ook nog 28 miljard kuub blijven exporteren, dan moeten we in totaal dus 54 miljard kuub gas binnen krijgen. Dat we nu nog maar twaalf miljard kuub gaan produceren uit Slochteren, betekent domweg dat we de rest zullen moeten importeren.
Om af te kicken van Slochteren-gas, zouden we elke week 10.000 woningen van het gasnet moeten halen
Er zijn geen realistische alternatieven
Intussen denken zo’n honderd Nederlandse gemeentes dat ze na 2030 van hun Slochteren-verslaving af zijn. Maar gezien de track record van gemeentes en hun beloftes, twijfel ik er sterk aan dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Zo nam Rotterdam zich in 2007 voor om zijn CO2-uitstoot per 2025 met 50 procent te hebben teruggeschroefd. Maar wat blijkt: intussen zijn die emissies meer dan 30 procenthoger dan tien jaar geleden. En zo zijn er meer voorbeelden.
Een andere reden om skeptisch te zijn: om tegen 2030 van Slochteren-gas afgekickt te zijn, zouden we elke week ongeveer 10.000 woningen van het gas moeten afsluiten. Daar komt nog maar weinig van terecht.
En misschien is het ook helemaal niet zo’n goed idee. Ten eerste is je huis verwarmen op elektriciteit duurder dan op gas; ten tweede zouden we, om al die elektriciteit te genereren, eigenlijk geen andere keus hebben dan onze kolencentrales weer aan te zwengelen.
Aan duurzame energie zijn we immers nog lang niet toe. We maken weliswaar rap vorderingen met de aanleg van een wind- en zonne-infrastructuur, maar die is pas over dertig jaar operationeel. En, een groter probleem: vooralsnog kunnen we stroom niet opslaan. Als het zo hard vriest als vorige week, is de zon niet effectief en waait het niet hard genoeg om onze huizen, scholen en fabrieken warm te krijgen. En we mogen het dan heerlijk vinden om de thermostaat ’s nachts niet onder de twaalf graden te zetten, maar ’s nachts schijnt de zon niet.
Een waterstofeconomie is luchtfietserij
Zijn er andere alternatieven? Een waterstofeconomie is luchtfietserij: waterstofgas mag dan een prima energiedichtheid per gewicht hebben, die dichtheid is heel slecht per volume. Je hebt dus grotere tanks nodig om het op te slaan, dan wanneer je duurzaam aardgas zou maken. Bovendien zijn die tanks veel duurder, want waterstofgas is extreem corrosief. Om met de woorden van Elon Musk te spreken: 'aardgas is handiger'.
En biomassa dan? Nu ja, dat kan, maar dat zouden we moeten importeren. En laat zeeschepen nu net de grootste vervuilers op aarde zijn.
Toch maar gas dus. Dit verhaal geldt ook voor onze industrie.
Dat wordt gas importeren dus. Van Noorwegen?
Er zijn officieel drie mogelijkheden om gas te importeren. De meeste analyses die ik lees noemen Noorwegen, Rusland en LNG uit het midden-oosten als optie. Stiekem is alleen Rusland momenteel een optie, maar zoals gezegd: we houden onszelf graag voor de gek.
Kenner van de internationale fossiele-brandstoffenhandel dr. Cyril Widdershoven denkt dat we ook in 2018 weer veel minder regie hebben dan we onszelf voorspiegelen. Zo had Nederland volgens Widdershoven begin deze eeuw een prima gasrelatie met Noorwegen: er was zelfs sprake van aanleg van een extra aardgasleiding, speciaal voor ons land. Maar de Groninger aardbevingen waren toen buiten Groningen nog geen issue, en de Staat waande zich in een sterke onderhandelingspositie. De besluitwilligheid was derhalve laag.
De Noren staan niet echt te springen om ons uit de brand te helpen
Het proces ging zo traag, dat Noorwegen uiteindelijk maar een gaspijp naar Duitsland legde. Ons Noorse gas komt dus theoretisch uit Noorwegen, maar in de praktijk uit Duitsland. Sindsdien staan de Noren niet echt te springen om ons uit de brand te helpen.
Liquid Natural Gas dan? Amerika, Qatar of Egypte?
Maar we hoeven niet per se aardgas uit een pijpleiding te trekken: je kunt het ook samenpersen tot Liquid Natural Gas (LNG) en het vervolgens verschepen. Je moet dan wel een speciale haven bouwen om dat LNG veilig over te pompen en op te slaan.
Nu heeft Rotterdam sinds het begin van dit decennium zo’n LNG-haven, maar vooralsnog is daar nog maar weinig van te zien: sinds de aanleg van de Rotterdamse LNG-haven hebben er nog geen 100 schepen aangemeerd. LNG is momenteel rond de 1 procent van de totale op- en overslag van brandbare vloeistoffen in Rotterdam.
LNG is samengeperst “normaal” gas. Dat gas wordt overal ter wereld gebruikt, behalve in het gebied dat verslaafd is aan Slochteren-gas. En dus gebruiken wij het in Nederland vooralsnog vooral als dieselvervanger voor vrachtwagens.
LNG importeren uit de VS of Qatar mag dan niet onmogelijk zijn, erg handig is het ook niet
Om van LNG het soort gas van te maken dat bij Slochteren uit de bodem komt, moet het verdund worden met stikstof. En dat is pas mogelijk als de geplande uitbreiding van de stikstoffabriek in Zuidbroek operationeel wordt.
De Rotterdamse LNG-terminal heeft een capaciteit van 12 miljard kuub LNG per jaar; omdat LNG 600 keer zo compact is als aardgas, dekt een deel van de capaciteit van Rotterdam onze aardgasbehoefte dus al ruim. Maar Rotterdam is nog niet lang operationeel, en Zuidbroek nog lang niet.
Ook hebben we nog met niemand een grote LNG-deal. Zowel de Amerikanen (dankzij fracking) als Shell Qatar hebben grote voorraden LNG in de aanbieding. Maar Donald Trump is net een handelsoorlog begonnen met de EU en Qatar was vorig jaar plots verdacht van terrorismefinanciering en een paria in de Arabische wereld. Hoe terecht die verdachtmakingen zijn, is nog altijd niet helemaal duidelijk.
Goed: LNG importeren uit de VS of Qatar mag dan niet onmogelijk zijn, erg handig is het ook niet. Er zijn echter meer smaken dan terreur- of schaliegas. Volgens Widdershoven zou het interessant kunnen zijn voor Nederland om het gesprek met Egypte aan te gaan. Dat land gaat binnen een jaar LNG exporteren, afkomstig van offshore aardgasvelden bij Israël en Cyprus.
Misschien moeten we stoppen met speculeren en naar de krantenkoppen kijken
Nederland heeft goede diplomatieke banden met deze landen, maar om het gesprek met Egypte aan te gaan, zullen we wel eerst onze kanttekeningen bij het presidentschap van Abdul Fatah al-Sisi moeten laten varen. En, als het even kan, iemand anders op diplomatieke missies sturen dan onze huidige minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. Kaag is namelijk getrouwd met de Palestijnse diplomaat Anis al-Qaq, en diens verleden ligt niet helemaal lekker in Egypte.
Dus het wordt Rusland
Misschien moeten we even stoppen met speculeren en naar de krantenkoppen kijken: de Rotterdamse LNG-haven schoot afgelopen week het koude-lijdende Nederland te hulp met een flinke dot Russisch LNG. Blijkbaar hebben we wat LNG betreft dus al goede contacten met de Russen.
En niet alleen wat LNG betreft. Het Russische bedrijf Gazprom maakte vorige week bekend dat het in de afgelopen weken een absoluut recordvolume aan aardgas geëxporteerd heeft naar Europa, dat — zoals je hebt gevoeld — kampte met extreme vriestemperaturen. De Russische gasvoorraden zijn schier oneindig en er ligt toch al een dikke gaspijpleiding van Rusland naar onze regionen; via die pijpen importeren we op dit moment ook al bijna 4,5 miljard kuub Russisch gas.
Om Oekraïense toestanden te voorkomen, zullen we misschien echter wel van onze kansel af moeten komen, en wat minder hard moeten piepen over mensenrechten en vlucht MH17.

Dat klinkt hypocriet, maar dat zijn we toch al. Vrijwel alle Europese landen belijden immers met de mond dat ze voor groen gaan, maar ondertussen investeren Duitsland en Nederland stevig in een verdubbeling van de capaciteit van de Nord Stream-pijpleiding, Nord Stream 2 geheten.
Met andere woorden: de Nederlandse overheid mag dan beweren dat we tegen 2050 helemaal duurzaam zullen zijn, ondertussen werken overheidsbedrijven wel aan een enorme pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland (en dus naar ons) gaat pompen.
We hebben ons in de jaren zestig maar al te graag door Douglass Stewart en Exxon exportcontracten laten aanpraten voor ons van de wereldstandaard afwijkende Slochteren-gas. En niet zonder voordeel: we hebben er onder meer onze verzorgingsstaat van betaald.
Maar om aan deze contracten te blijven voldoen (en zodat onze neuzen er niet af vriezen), pompen we nu al steeds meer aardgas uit Rusland om te bewerken. Wat denk je dat er gebeurt als we naar 12 miljard kuub gaan? Nu ja: Poetin zal dat allemaal prima vinden, zolang we maar niet zeuren.
Als we geen alternatieven ontplooien, wordt Nederland een verdeelcentrale voor Russisch gas
De plannen voor Nord Stream 2 zijn al goedgekeurd door onze Duitse buren, dus it giet oan. Steeds meer Nederlandse bedrijven wachten het initiatief van de overheid niet af, en kopen nu al direct van Gazprom.
De stapel rapporten over Nederland als gasdealer van Europa, met grote eigen ondergrondse voorraden — het zogenaamde Gasrotonde-plan — kan in de la blijven liggen: die visie is rap achterhaald door de praktijk. We kunnen niet onder onze buitenlandse contracten uit, en komen dus jaarlijks tientallen miljarden kubieke meters aardgas tekort. Tenzij we initiatieven ontplooien op het gebied van LNG, of onze banden met Noorwegen aanhalen, wordt Nederland een verdeelcentrale voor Russisch gas. Dat we natuurlijk wel eerst nog even moeten verdunnen tot Slochteren-gas, anders hebben onze huishoudens en onze gasvrienden in het buitenland er niks aan.
Dit is geen angstaanjagende voorspelling: eigenlijk is het nu al de praktijk van alledag in Europa. Maar in Nederland hebben we onze ogen er voor dichtgehouden. Mijn collega-aardwetenschapper dr. Jilles van den Beukel publiceerde in 2017 de onderstaande grafiek, die hij baseerde op zelf vergaarde cijfers van Gazprom en gaswinningscijfers van de NAM.
Het lijkt me dat deze figuur voor zichzelf spreekt: van een volkomen afhankelijkheid van Slochteren-gas, lijken we te gaan naar een volkomen afhankelijkheid van tot Slochteren-proporties verdund Russisch gas.
De voortvarendheid waarmee we op het moment Russisch gas inkopen, lijkt een beetje op snoep aannemen van een vreemde man: dat begint ook altijd heel leuk. Wie echter wil weten hoe betrouwbaar Rusland als zakenpartner is, hoeft maar naar het nieuws te kijken. Zaterdag werd bekend dat Poetin alwéér de gaskraan naar Oekraïne dicht draait. Alle scholen in dat land zijn tot volgende week gesloten; Oekraïense centrales draaien momenteel op olie.
Daarom vind ik het op zijn zachtst gezegd vreemd dat GasTerra blijkbaar nu al de officiële importpartner van Gazprom is in Nederland. Het lijkt me verstandig om een plan B én een plan C te hebben, wat onze neuzen eraf vriezen betreft.
We hebben op dit moment, om ons Slochteren-aardgasverslaafde landje draaiende te houden en onze buurlanden aan hun fix te helpen, geen andere keuze dan Groningen verder te laten verkruimelen. Dat blijft zo, tot Zuidbroek meer stikstof kan maken. Er is geen plan B, laat staan een plan C.
Oftewel: doordat we Douglass Stewart op zijn blauwe ogen geloofd hebben, zitten we nu met flinke gebakken peren. Laten we daar een les uit trekken.
Misschien moeten we toch maar eens gaan praten met de Noren of de Egyptenaren. Op een toontje lager, welteverstaan.
52 Bijdragen
[Verwijderd]
In die 60-er jaren was ik als hulpje cv installaties aan het helpen aanleggen. Gas werd als absoluut zaligmakend verkocht. Kolen kachel eruit en als u dan ook nog gaat koken op gas........ Nou dan had je het helemaal gemaakt.
En het resultaat is dat we nu een schitterende infrastructuur hebben voor, jawel, gas.
En politicie die nu roepen we moeten van het gas af, weten niet waarover ze het hebben.
Jeroen Slaman 1
[Verwijderd]Sinds 2013 is mijn huis energie neutraal en hiermee ben ik 50% goedkoper uit en ervaar meer woon comfort doordat het altijd 22 graden is in mijn huis.
Ik heb een warmtepomp, 3000 watt aan zonnepanelen en een participatie in een windmolen van 1000 kWh per jaar.
[Verwijderd]
Jeroen SlamanElektra spelen wij ook quit met wat we zelf opwekken per jaar.
Maar ik meen toch dat onze woning onvoldoende ver geisoleerd kan worden om met een warmtepomp te verwarmen.
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]De vorige eigenaar van ons huis had 8 jaar geleden een energierekening van 500 euro per maand, en wij gaan dit jaar naar de 0.
Maar inderdaad: het voldoende isoleren konden we alleen doen omdat er ook een zeer grondige verbouwing nodig was.
Marla Singer 7
Jeroen SlamanZuiniger met energie omgaan levert automatisch een beperking op. Alternatieve technieken hebben nog een relatief hoge instapdrempel.
Warmte pompen mogen wel wat meer ingezet worden want het levert een constante energie bron op. I.t.t. tot wind en zon energie.
Maar ik zie de woningbouwverenigingen nog niet al hun huurhuizen van warmte pompen voorzien. Zonnepanelen is ook niet voor iedereen weggelegd.
Je kan wel op de diverse platte daken groen plaatsen zodat je in de zomer minder last hebt van warmte. Wat ook in opkomst is, is het verbouwen van voedsel in stedelijke gebieden. Innovatie in zonnewering. Verbeteren van isolatie kunnen menige woning met enkel glas ook nog verbeteren.
Theo van Ingen 4
Jeroen Slaman(Alleen financieel natuurlijk.)
Jeroen Slaman 1
Daarnaast extra tenders organiseren voor windmolens op de Noordzee.
Grootverbruikers die gas voor verwarming gebruiken kunnen overstappen op aardwarmte.
...wanneer is dat nationale klimaat akkoord klaar?
Ferry de Boer 7
Jeroen SlamanHier in mijn flat is de blokverwarming 7 jaar geleden vervangen door individuele CV’s. Die warmtepomp gaat hier voorlopig niet komen dus, daar is simpelweg geen geld voor in de VVE. Mocht mijn keteltje stuk gaan dan is het toch wel prettig als ik die kan vervangen. Leuk dat jij je energieneutrale ideaal hebt kunnen realiseren, maar dat is op de korte termijn verre van realistisch voor een groot deel van NL.
Jeroen Slaman 1
Ferry de BoerVolgend jaar komt de thermo-akoestische warmtepomp op de markt, een Nederlandse innovatie van ECN met veel potentie: http://www.blueheartenergy.com
...en als je eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen kan je gebruik maken van de postcoderoos regeling.
[Verwijderd]
Jeroen SlamanLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Lodewijk 6
Ferry de BoerDroom lekker verder. Als die verzorgingsstaat er niet was geweest, -OOK voor jou-, dan waren er wel een paar JSF-jes méér gekocht of waren die gekken in 's-Gravenhage over een vliegkampschip gaan dromen. De rechtse overheden houden niet van potten met geld, behalve hun eigen potten.
Als morgen bij jou een been wordt afgereden door een automobilist, dan mag jij eerst fijn 10 jaar gaan procederen met een verzekeringsmaatschappij, voordat je ook maar een cent krijgt uitgekeerd. Marktwerking, weetsjewel?
Als je overmorgen in diezelfde situatie bij de verzorgingsstaat aanklopt, heb je 1 maand later leeftocht, gegarandeerd. Wil je alsjeblieft ophouden met het neerplempen van drogredenen op dit forum? Dank u wel.
Als je zo slim was geweest, had je nooit een flat gekocht, -met alle beperkingen van dien- maar een eengezinswoning, dan had je kunnen investeren, wat je wilde. Toch? Maar het moest zeker weer lekker goedkoop.
Sorry dat ik even uit mijn dak ga, maar het lucht bij mij lekker op.
Stravidarus 6
Jeroen SlamanPeter Schijven 2
Jeroen SlamanEn hoe moeten mijn bovenburen en die van de twee etages daarboven een warmtepomp aanleggen? Moeten die de buizen van de warmtepomp door dezelfde koker waar de ventilatiebuizen voor de parkeergarage door heengaan zien te persen? Bij de bouw is daar geen rekening mee gehouden en dus is er naar alle waarschijnlijkheid geen ruimte voor.
Jeroen Slaman 1
Arjan 40
Jeroen SlamanVoorlopig zitten we nog met de gebakken peren.
Roland Horvath 7
Conclusie: Gas uit Rusland is een goede optie.
2. De Slochteren gaskraan dicht. Of niet, dat kan ook. Maar dan moet er als de weerlicht een andere manier van bouwen komen. De gebouwen moeten van andere materialen gemaakt. Maar belangrijker is dat ze geveerd zijn zowel in de twee horizontale richtingen als verticaal. Te vergelijken met de vering van een auto. Dat kan met allerlei materialen en allerlei constructies. Japan heeft daar veel ervaring in. De bewegingen van de aarde moeten verminderd worden tot een aanvaardbaar niveau dat geen schade aanricht.
3. Niet alleen gas uit RU, ook elektriciteit uit de zuiderse EU landen, verkregen door zonenergie. Die zonenergie kan ook omgevormd tot andere energie vormen zoals waterstofgas, LPG, methaan en propaan.
Lodewijk 6
Roland HorvathProbleem in deze is, dat waar je ook je energie vandaan haalt, je altijd een oorlogssituatie in het achterhoofd moet houden. Het is prima om alle elektriciteit uit Spanje te halen, maar 1 bom op die leiding en heel Nederland zit zonder stroom. Het domme van het gevoerde beleid is geweest -en nog steeds- dat we weer afhankelijk worden van de Arabieren op deze manier. 1973 (oliecrisis-autoloze zondag) zijn ze weer allang vergeten daar in "Den Haag". En zolang we Israël blijven steunen, blijft het daar in het Midden-Oosten een rotzooitje.
Om nog maar niet te spreken van het sprookje: CO² neutraal. Daar heb ik geen woord over gelezen in het stuk. Is ook niet aan de orde, maar wel 1 van de -volgens de mp- te halen doelen, volgens zijn regeerakkoord. Dat moeten we maar weer even in de ijskast zetten tot 2050? Tegen die tijd staat half Nederland onder water. De prioriteiten worden weer raar gesteld.
Peter Schijven 2
LodewijkPeter Schijven 2
Roland HorvathMaartenH 10
Het op korte termijn energieneutraal worden lijkt mij ook zo'n project. We hebben verschillende universiteiten die knowhow hebben en die plannen en verschillende alternatieven kunnen maken, vergelijken, afwegen.
De reden dat dat niet of nauwelijks gebeurt lijkt mij een overheid die alles door de markt tot stand wil laten komen en daarbij niet plant maar prognoses maakt die dan weer niet uitkomen.
Wat mij betreft moet er een einde aan die inactieve overheid komen. Maak plannen, weeg ze af, financier ze en ga aan de slag! Het zijn allemaal zaken die zich op termijn terug gaan verdienen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMarla Singer 7
Ludovica Van OirschotZullen de grootaandeelhouders ook niet erg vinden.
Pi Brohuis
Ludovica Van OirschotLodewijk 6
MaartenHVolgens mij zie je dat verkeerd. De overheid is juist -kuch- heel actief, met het subsidiëren van fossiele brandstoffen, waardoor die marktwerking juist wordt verstoord. De prijzen van fossiele brandstoffen worden kunstmatig laag gehouden, door o.a. geen accijnzen te heffen op vliegtuigbrandstof, waardoor die weer goedkope reisjes kunnen aanbieden, enz, enz. Ik dacht, dat je hier al langer meedraaide en die artikelen op FTM ook had gelezen.
De meest vervuilende brandstof, diesel, heeft minder accijns en de schoonste brandstof -gas- het meest. Deze overheid denkt alleen maar aan zichzelf.
Als de overheid daar mee ophoudt, dan vliegen de brandstofprijzen omhoog en kunnen de Universiteiten hun kennis gaan uitrollen en in de praktijk brengen.
De overheid van de afgelopen 40 jaar heeft dat allemaal gefrustreerd.
Apekool 5
LodewijkWe moeten in dit soort dossiers dus Europees samenwerken en elkaar niet beconcurreren - dit zijn nu precies de zaken waarvoor we ons in EU verband hard zou moeten maken.
Natuurlijk heb je gelijk dat onze politici eens onder hun Haagse kaasstolp vandaan moeten komen en hun onderlinge gekissebis staken om eindelijk te doen waarvoor ze betaald worden: Nederland zo goed mogelijk vertegenwoordigen (daar hoort prudente omgang met energie en natuur uiteraard gewoon bij).
Het advies blijft staan: blijf weg van de traditionele politieke partijen, zij hebben inmiddels bewezen onkundig en/of onwillig te zijn. Nooit meer VVD/CDA/D66/PvdA/GL/CU
hans van rheenen 7
Henk Bakker 6
Zolang we geen goede en betaalbare elektra-opslag hebben is een energie neutraal huis niet realistisch. Ik heb zelf genoeg zonnepanelen voor mijn jaarlijks elektraverbruik op mijn dak liggen en daarnaast een behoorlijke zonnecollector (warmte) installatie. Helaas bij lange na niet genoeg om zelfvoorzienend te zijn. In de zomer giga overschot en in de winter (zeker bij weinig zon) niet dekkend.
Bij afschaf van de mogelijkheid om de opgewekte elektra te kunnen verrekenen en/of variabele elektraprijzen is het gelijk financieel gezien weer terug bij af. Innovatieve oplossingen zijn nodig en anders gewoon zoals met alles, principes en normen en waarden aan de kant en inkopen bij de goedkoopste leverancier ongeacht onder welk regime die vallen.
Sam Gerrits 3
Henk BakkerJeroen Slaman 1
Sam GerritsDan hebben we elektrische auto's; 1 januari zo'n 20.000 en volgens de huidige prognose 1 miljoen in 2030. Als je 10% oplaad bij veel productie overschot dan hebben we het over 10 Gigawatt.
De Gasunie werkt met Akzo nobel aan Power to Gas installaties in Delfzijl en ze spreken over uiteindelijk meerdere installaties van 100 Megawatt.
In je artikel sprak je over gas uit Noorwegen, wat dacht je van een extra elektriciteitskabel zodat we stroom kunnen opslaan in een stuwmeer?
Edu Wa 1
Jeroen SlamanWat is hiermee gebeurd ? Mooi voorbeeld hoe de regering kronkelt, om zijn verantwoordelijk uit de weg te gaan of te verdoezelen. Ik ben zeer benieuwd hoe de regering zich hieruit kronkelt.
Hypocriet rondbazuinen dat wij van het gas moeten, belasting op elektriciteit verlagen en gas verhogen om een gaspijp te bekostigen vanuit Duitsland naar Nederland. Wanneer het quotum gehaald wordt ga jij meer belasting betalen voor jou elektriciteit afname wat jij tekort komt. Zie wegenbelasting op auto’s die volledig op electra rijden. Laten wij maar de salderings regeling van de regering maar buiten beschouwing houden voor zonnepanelen. Subsidie betalen wij uiteindelijk zelf door achteraf meer energiebelasting te betalen, ergens moet het vandaan komen toch ?
Het wordt dus terug in de tijd gezellig warme trui elkaar warm houden in de huiskamer tijdens winterse dagen met hete chocolademelk en slagroom. Uiteindelijk blijven wij toch altijd een speelbal van de politiek.
Lodewijk 6
Henk BakkerU zou moeten kijken, wat de minimale opbrengst is van de panelen, om de winter door te komen en dan het verbruik erop aan te passen, of een paneeltje erbij zetten. Als hulpje zou je dan accu's kunnen aanschaffen.
https://www.rtlz.nl/beurs/bedrijven/ikea-lanceert-een-thuisbatterij-en-steekt-tesla-naar-de-kroon (Dat wordt even een ritje naar Engeland)
https://www.tesla.com/nl_NL/powerwall
En probeer in ieder geval die meters uw huis uit te krijgen. Salderingsregeling is pure diefstal en tegelijkertijd is dat de reden, dat u wordt aangeslagen voor de energiebelasting, die tegen 2021 oploopt naar € 1.000,00 per jaar. Daarvoor kan je dan in de winter wel een extra trui kopen, dacht ik zo. Of meer comfort, maar dan betaal je er ook voor.
In het uiterste geval koop je een benzine-generator, voor die paar dagen, dat het heel erg koud is. (€ 300,00) Of je verwarmd minder ruimtes. Vroeger werd alleen de keuken en de voorkamer verwarmd. Op de ruiten in de slaapkamers stonden altijd ijsbloemen, als het vroor. :) Maar onder je -extra- moltondeken was het altijd behaaglijk warm, na een tijdje.
Apekool 5
LodewijkMijn eigen voorbeeld: ca. 1700m3 gas en 2600kWh per jaar - verdere besparing daarop is lastig en/of ongewenst.
Gemiddeld over het jaar is de energiedichtheid van een kuub gas bijna 10kWh. Mijn jaarlijkse energiebehoefte is dus ongeveer 10*1700+2600=19600kWh.
Om dit zelf op te wekken heb ik zo'n honderd zonnepanelen nodig van 250wp (uitgaande van 80-90% efficiëntie over de levensduur en een opbrengst van 0,85kWh per wp).
Dit aantal kan mogelijk een factor 3,5-4 omlaag door een warmtepomp te installeren, dan zou ik het afkunnen met 25-30 panelen.
Bedenk dat ik grootste deel van de energiebehoefte in de 6 maanden rond de winter nodig heb. Op koude dagen gebruik ik ca. 10 kuub gas + 9kWh = ~109 kWh; met warmtepomp kan dat naar <30kWh.
Aan energieopslag zou ik dan een buffer voor 30*365/2 = 5500kWh moeten aanleggen, dat is 5500kWh/230v = 24,000 Ah
Dat is dus een serieuze (en daarmee gevaarlijke) set batterijen, deze komt bovenop mijn investering in zonnepanelen en een warmtepomp.
Voor de grap even gekeken wat je zoal kan kopen: neem een tractieaccu 230Ah@12v, die kost ca. 700 euro. Daarvan heb ik er ca. 2000 nodig om de winter door te komen... die 1,4 miljoen euro kan ik beter gebruiken!
Tesla 'power wall's schalen door tot maximaal 10x 13.5kWh, net genoeg om de eerste week van de winter door te komen.
PS: mijn getallen zijn gechargeerd, maar als je slechts een maandvoorraad energie wil hebben moet je al een kwart miljoen euro aan batterijen uitgeven. Niet echt haalbaar dus.
Jeroen Slaman 1
ApekoolNobody said it was easy.... :-)
Joost Versteegh 4
De bouwkosten van een woning zullen daardoor iets stijgen, wat zal worden gecompenseerd door een lagere grondprijs.
Jan Smid 8
MaartenH 10
Jan Smid[Verwijderd]
Jan SmidMet de nuttige 40% uit het stopcontact gaan we dan een warmtepomp laten draaien?
Jan Smid 8
[Verwijderd]Rob Post 2
Marla Singer 7
Rob PostOf kernfusie mag ook.
Of dat ze eindelijk de ontwerpen van Nicolas Tesla gaan gebruiken qua energie opwekking.
Lodewijk 6
Rob PostIk heb de indruk, dat u hier heel wat anders zegt en doelt op een gevaar:
https://www.ftm.nl/artikelen/de-slag-om-de-noordzee#reactie4892
Óf we gaan een heel diep gat boren, kilometertje of 20 en mieteren alle kernafval daarin, zodat zich dat een gat naar het midden van de aarde graaft, óf we schieten het met een raket naar de zon, wat eigenlijk een grote kernreactor is. Lang voordat het daar aankomt is het al verbrand.
Rob Post 2
LodewijkLodewijk 6
Rob PostDan had ik dat dus goed begrepen, vandaar mijn opmerking over dat afval, waar nog steeds geen goede oplossing voor is. Daarom ben ik er dus fel op tegen en 12.500 generaties na mij.
Dat andere landen wel centrales bouwen, kan ik geen invloed op uitoefenen. Ik weet ook, dat eventueel ontsnapte straling niet stopt aan de grens. Tsjernobyl is nog steeds aanwezig in mijn geheugen.
Jan Smid 8
Rob PostArjan 40
Ondertussen heerste in Nederland de diepste overtuiging dat marktwerking zou leiden tot de hoogst mogelijke efficiëntie. Met microregelgeving is vorm gegeven aan een bijna perfect binnenlands marktmodel waarbij consumentenbescherming hoog in het vaandel staat. Waar andere landen in Europa binnenlandse marktwerking met de mond beleden, maar ondertussen de implementatie vertraagden, wilde Nederland haantje de voorste zijn. En de Gasrotonde moest een pareltje worden als grootse Europese gas-supermarkt.
Door het terugvallen van de Groningse gaslevering worden we plotseling uit onze comfortzone gerukt en worden we, van de schijnbaar perfect georganiseerde binnenlandse energiemarkt, overgeleverd aan de echte markt, die minder perfect is en wordt gedomineerd door geopolitieke krachten.
Sommigen proberen zich nog te wentelen in een comfortabele deken van mooie duurzame ambities. Maar die duurzaamheid gaat veel en veel te langzaam. We zijn al sinds de jaren zeventig (o.a. Club van Rome en energiecrisis 1973) bezig met verduurzamen van energievoorziening, maar anno 2017 zitten we nog maar op een paar schamele procenten.
We zitten met de gebakken peren, iets anders kan ik er niet van maken.
Willem Hietkamp
Sam Gerrits 3
Willem HietkampRick Smets
Andras 5
Mark de Goeij
Peter Schijven 2
I.p.v. stikstof bijmengen om hoogcalorisch gas (als LNG en Russisch gas) om te zetten in laagcalorisch gas (de Slochterenkwaliteit) kunnen we ook simpelweg al onze c.v.-ketels vervangen door ketels die beide types gas aankunnen. Dit is hetgeen men in Brussel van plan is. Overigens zijn hier in Brussel alle toestellen die na 1978 zijn verkocht in principe al geschikt voor hoogcalorisch gas.
https://www.bruzz.be/politiek/gasnet-aanpassen-aan-ander-aardgas-zal-tientallen-miljoenen-kosten-2017-04-17
https://www.bruzz.be/samenleving/brussel-nog-niet-klaar-voor-nieuw-gas-2015-08-19