Russische invasie van Spanje

1 Connectie

Relaties

Spanje

Hoe Russische kopers de Spaanse vastgoedmarkt redden.

Het aantal Russische kopers op de Spaanse vastgoedmarkt is in 2012 gestegen met 48,6 procent. Dat is 13 procent van alle transacties van buitenlandse kopers, goed voor een derde plaats in de markt voor tweedehuizen. 

 
De grootste groep buitenlandse kopers blijft de Britten, in 2012 goed voor 22,5 procent van de verkopen aan niet-Spanjaarden. Maar hun aandeel is na de financiële recessie sterk gedaald. Op nummer 2 staan de Fransen, met 13,5 procent van de transacties. Snel groeiend is het aantal kopers uit China (+35,8%) en Noorwegen (+38,7%). 
 
De Russische belangstelling voor Spanje zal de komende jaren sterk toenemen, zo wordt verwacht. Dat is te danken aan de financiële misère in het traditionele Russische lustoord Cyprus. Spanje wordt als veilig ervaren en is meer geworteld in de Europese Unie. Een ander voordeel: onroerend goed is er sinds de huizenbel uiteen is gespat spotgoedkoop. 
 
Tot nu toe bestond de Russische aanwezigheid in Spanje vooral uit miljardairs in Marbella e.o. In hun kielzog komen nu de minder gefortuneerde miljonairs. Zij richten zich op andere gebieden.
 
Een van de plaatsen waar de Russische rijken zich en masse vestigen is Platja d'Aro, een kustplaats aan de Catalaanse Costa Brava, niet al te ver van Barcelona. Daar wonen intussen al 10.500 Russen. Naar verluidt worden de menu's en bordjes in winkels al in het cyrillisch geschreven. Negen van de tien vastgoedtransacties worden gedaan door Russen. Extra stimulans: de overheid overweegt om iedereen die een huis koopt van €160.000 of meer, een verblijfsvergunning te geven. 
 
Spaanse vastgoedbedrijven en kruideniers zijn dolblij met de Russische invasie. Ze laten het geld graag rollen en dat is iets wat toeristen uit andere landen tegenwoordig niet meer doen.