Haircut Russische spaarders 'een schande voor het kapitalisme'

De Russische zakenman Leonard Yankelovich noemt de Europese redding van Cyprus 'de zoveelste nagel aan de doodskist van het kapitalisme'.

Russische (zwart)spaarders op Cyprus zullen 9,9 procent van hun spaartegoeden moeten afstaan om de bancaire sector op het eiland te redden. Volgens schattingen hebben de tegoeden van Russische staatsburgers een omvang van tussen 20 en de 25 miljard euro. Een simpel rekensommetje leert dat de redding van Cyprus deze selecte groep van Russen een slordige 2-2,5 miljard euro gaat kosten. De Russische president Vladimir Poetin noemde deze belasting op zijn onderdanen maandag 'oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk', aldus de Financial Times.

De Russische zakenman Leonard Yankelovich vult de hoogste baas in zijn land aan: 'een schande voor het kapitalisme'. Yankelovich is hardcore kapitalist en in het dagelijks leven vooral de flamboyante CEO  van het merk Dartz, een voormalig Sovjet-bedrijf dat gepantserde SUV’s en limousines verkoopt aan vermogende Russen, Chinezen en oliesjeiks. FTM peilde bij Yankelovich de stemming onder de Russische zakelijke elite.


Wat is er volgens u misgegaan in Cyprus?

“Het geeft aan dat investeren in een virtuele economie niet veilig is. Zo'n economie kan dodelijk zijn voor het kapitalisme. In de EU wordt geld op een computer vervaardigd, zonder dat er nog goud achter staat. Het wordt weliswaar gedekt door assets, maar die zijn niks waard, het zijn “ASSets”. Zodra geld enkel uit een paar Excel-kolommen bestaat dan is het einde in zicht. Op Cyprus kunnen ze er nu over meepraten.”

Vindt u het terecht dat Russische spaarders met meer dan 100 duizend euro op hun deposito een belastingheffing krijgen van 9,9 procent?

“Dat is natuurlijk oneerlijk. Deze taks is de zoveelste nagel aan de doodskist van het kapitalisme. Mensen verliezen door dit soort maatregelen hun vertrouwen in het bancaire systeem. Ze stoppen met het geven van geld aan ‘banksters’ zodat vroeg of laat het systeem weer bij zinnen komt en er weer geld wordt gestoken in de echte economie. De reden dat veel Russisch geld richting Cyprus en Letland gaat, heeft vooral te maken met grote politieke belangen.”

Waar verwacht u dat rijke Russen hun kapitaal nu naartoe zullen verplaatsen?
“Letland is populair bij Russen, want het ligt dicht bij Rusland, men spreekt er Russisch en ze hebben daar een vergelijkbare mentaliteit. De nieuwe bestemming hangt vooral af van de oorsprong van het geld. Als het wit geld is – en dat is uitzonderlijk – dan kunnen ze hun geld naar een bank in de EU of Amerika brengen.”

En als het zwart is?
“Dan zal het ongetwijfeld naar andere landen gaan, maar naar welke landen kan ik niet zeggen. Je begrijpt hopelijk wel waarom.”

Zal de Cypriotische kapitaaldrainage nog invloed hebben op de verkoop van Dartz?
“Ik verwacht het niet, want we richten ons niet zozeer op Rusland, maar vooral op China, het Midden-Oosten en de EU. Bovendien produceren we niet zoveel auto’s en er zullen altijd rijke mensen zijn. We profiteren van de wetmatigheid dat tijdens een recessie rijke mensen juist rijker worden.”
 

Dartz-CEO Leonard Yankelovich op zoek naar echte 'ASSets'