Russische NSA-praktijken in Olympisch Sochi

4 Connecties

Relaties

FSB Sochi

Personen

Edward Snowden

Organisaties

National Security Agency (NSA)
1 Bijdrage

Bezoekers van de Olympische Winterspelen in Sochi moeten op hun woorden passen. De Russische geheime dienst tapt net als de NSA alle telefoon- en dataverkeer af.

De Olympische gedachte is niet meer wat het geweest is. Niet alleen de homorechten worden gegrild boven het Russisch Olympisch vuur, maar ook de privacy van alle internet- en telefoongebruikers bij de Olympische winterspelen die in februari 2014 plaatsvinden in de Russische badplaats Sochi. Uit documenten die The Guardian onder ogen kreeg, blijkt dat sporters en hun supporters de meest agressieve en systematische spionage in de geschiedenis van de Olympische Spelen kunnen verwachten. Documenten van Russische communicatiebedrijven tonen dat de FSB de technische mogelijkheden heeft om alle telefoon- en dataverkeer te onderscheppen. De opvolger van de KGB kan simpelweg met een trefwoord zoeken in e-mails, chats en social media. Het grote doel van de Russen is om de ‘veiligheid van de mensen te garanderen.’ Preventief mensen oppakken behoort tot de middelen om dit doel te bereiken. Een bericht of gesprek met daarin de naam van oppositieleider Navalny kan eindigen met een bezoek aan een Russische gevangeniscel. Spreken over homorechten is ook niet aan te bevelen. Putin heeft geen zin in protestacties, de FSB zal deze met al haar macht proberen te voorkomen.
Prism on Steroids'
Prism on Steroids, ’ vertelt Ron Deibert, professor van de Universiteit van Toronto over Sorm, de Russische tegenhanger van het Amerikaanse Prism, het spionagesysteem waar Edward Snowden over uit de school klapte. De methode en omvang zijn hetzelfde, maar het verschil zit in de overheidsregulering. In de VS zijn er op papier nog checks and balances, die in de praktijk omzeild worden. Rusland kent geen regulering die de FSB moet omzeilen. Vóór de onthullingen van Snowden over de praktijken van de NSA waarschuwde de Amerikaanse overheid voor de Russische praktijken waar zij zelf ook niet vies van. ‘Business travellers should be particularly aware that trade secrets, negotiating positions, and other sensitive information may be taken and shared with competitors, counterparts, and/or Russian regulatory and legal entities.’ De Amerikanen geven de bezoekers van Sochi nog wat tips mee om hun verblijf zo veilig mogelijk te laten verlopen, zoals het verwijderen van de batterij uit smart phones, zolang deze niet gebruikt hoeven te worden. Daarnaast raden de ervaringsexperts aan om vooral devices mee te nemen waar nog geen gebruikersdata op staan. De FSB bagatelliseert de aantijgingen, de beveiliging en het toezicht tijdens de Spelen zullen niet excessief zijn. Volgens de Russen zetten de Britten tijdens de Londen 2012 veel verdergaande middelen in, zoals toezichtscamera’s in toiletten. Sinds de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, met Adolf Hitler als gastheer, maakt het Olympisch vuur een estafettereis van het Griekse Olympia naar de plaats waar de Spelen gehouden worden. Onderweg in Moskou nam Poetin afgelopen zondag de fakkel ter hand. Hij roemde ‘openheid en vriendschap,’ waarden die passen bij Rusland en haar volk. En daarmee Sochi volgens Putin de perfecte bestemming voor de Spelen maken.

Transparantie in Sochi

Op een onlangs gegeven persconferentie gaf de FSB er blijk van dat zij een geheel eigen invulling geven aan deze Olympische gedachte van Putin. ‘Russian authorities want to make sure that every connection and every move made online in Sochi during the Olympics will be absolutely transparent to the secret services of the country.’ De Nederlandse sporters, supporters, maar ook de in Sochi werkzame pers en bedrijven moeten op hun woorden passen.